Victoria och Ola bor på första parkett med utsikt över Fyrisån, slottet, domkyrkan, Flustret och stadsparken i Uppsala. En vy som är så pass stark att den fått bidra till färgsättningen av hemmet.

V

ad göra, om man tröttnat på lövkrattande och äppelplockning, och det dessutom är dags för barnen att lämna boet? Victoria och Ola Andersson insåg att det var dags att lämna villakvarteren och flytta in till centrala Uppsala.

– Ola skojade om att, om vi flyttade in till city, ville han kunna se kyrkan och Slottet. Och så blev det också, säger Victoria med ett leende.

Fastigheten där parets lägenhet är belägen byggdes 1936 i funkisstil, och ritades av Gunnar Leche, stadsarkitekten i Uppsala 1920–54. Från början var här en vinkelvåning över hela våningsplanet på 270 kvm, men någon gång på 50-talet delades den till två lägenheter. Victoria och Olas del blev en fyra på 140 kvm.

vitt hem ola andersson fotboll matplats kök

Foto: @Jonas Lundberg Photograohy

Matrummet mitt i lägenheten är ett av tre rum i fil.

vitt hem ola andersson fotboll matplats stringhylla vit bokhylla string

Foto: @Jonas Lundberg Photograohy

vitt hem ola andersson fotboll kök köksö beige

Foto: Jonas Lundberg Photograohy

Köket är från Ballingslöv med lättskött och snygg rostfri heltäckande diskbänk. Paret gillar den luftiga känslan utan överskåp. En fläkt som inte tar en massa plats smälter in i inredningen.

vitt hem ola andersson fotboll kök köksö

Foto: @Jonas Lundberg Photograohy

Köksön, med Silestoneskiva, fyller flera funktioner: förvaring, matplats, yta för matlagning och framdukning.

– Så fort vi klev över tröskeln överväldigades vi av utsikten mot stan. Vi kände att det var här vi skulle bo, lämnade vårt bud på plats – och säljaren tackade ja direkt!

Förmodligen var det renoveringsbehovet som avskräckte andra spekulanter från att slå till. Trots utsikt över Fyrisån, Slottet, domkyrkan, Flustret och stadsparken hade lägenheten legat ute till försäljning ett bra tag.

Vi gillar den
luftiga känslan utan överskåp

Hur de skulle renovera stod klart redan från början. Planlösningen med tre rum i fil mot ån skulle återställas. Här skulle sällskapsrummen ligga så att de kunde njuta av den fantastiska utsikten.

En igensatt vägg till vardagsrummet öppnades upp och köket flyttades in i det gamla sovrummet; det lilla arbetsköket som uppfördes vid avstyckningen på 50-talet, kändes ändå felplacerat och trångt.

vitt hem ola andersson fotboll matplats golv tolix sisalmatta

Foto: @Jonas Lundberg Photograohy

De stora fönstren gör den magnifika utsikten allestädes närvarande – inte undra på att gäster på besök gärna blir sittande här länge, länge. Ramen i taket är original och hade från början en rad glödlampor som nu bytts ut mot en led-slinga. Betongbord från MBJ design, stolar, Tolix.

vitt hem ola andersson fotboll utsikt uppsala

Foto: @Jonas Lundberg Photograohy

vitt hem ola andersson fotboll vardagsrum soffa

Foto: @Jonas Lundberg Photograohy

”Vår sköna soffa köpte vi till vårt förra hus, och först var vi osäkra på placeringen med ryggen mot övriga rum, men nu tycker vi att det fungerar jättebra.” Kuddar från Day home och Housedoctor, matta från Ellos. Soffbord Trippo och vägglampa, Foscarini.

vitt hem ola andersson fotboll växter krukor förnster

Foto: Jonas Lundberg Photograohy

Slottets rosa kulör återkommer i hemmets accessoarer. ”På så vis smälter inredningen och vyn genom fönstret samman och bildar en harmonisk helhet”, säger Victoria. Krukor från Isadeco och Cloudy från Dbkd.

Sovrummet hamnade i lugnt läge åt öster, med morgonsol på balkongen och utsikt över en mysig innergård där det så kallade ”prinshuset” ligger – där bodde prinsarna förr i tiden när de studerade i Uppsala.

Hela lägenheten är totalrenoverad, varenda centimeter är vänd på. Man har tagit bort flera inbyggda garderober och skåp för att få en öppnare känsla. Blåst ut badrummet och lilla toaletten, båda original från 30-talet. Elen är omdragen och man har bytt ut glödlamporna i taket och bokhyllan till led-slingor. Och ”baren” i det tidigare herrummet – nu vardagsrum – är omgjord till klädkammare.

– Vi tyckte väldigt mycket om det gamla trägolvet och har lagat det med nya stavar då golvytan ändrades i samband med att vi ändrade planlösningen. Sedan har vi pigmenterat golvet mörkt och lagt på en vax. Det ger karaktär och skapar en varm fond åt den i övrigt ljusa inredningen, säger Victoria.

vitt hem ola andersson fotboll sovrum säng bäddning

Foto: @Jonas Lundberg Photograohy

Parets sovrum har ett lugnt läge åt öster där man kan njuta av morgonsolen på balkongen. Sänggavel från Sweef, och bäddning från Hemtex med kuddar från House of Rym och Ikea. Vitrinskåp Azzaro från Voice där lakanen förvaras. Taklampa Fly från Catarina Larsson.

vitt hem ola andersson fotboll byrå

Foto: @Jonas Lundberg Photograohy

vitt hem ola andersson fotboll skrivbord hemmakontor bokhylla

Foto: @Jonas Lundberg Photograohy

Den inbyggda bokhyllan med belysning är från 30-talet då fastigheten byggdes, men var tidigare mörkbrun.

vitt hem ola andersson fotboll porträtt victoria

Foto: @Jonas Lundberg Photograohy

Inredaren Victoria och fotbollsprofilen Ola är helnöjda med sin ”sociala” lägenhet, perfekt inte minst när det är Valborg (eller sista april som man säger i Uppsala), forsränning på Fyrisån och nyårsafton. ”När det är fyrverkeri över Slottet, har vi den ultimata utsikten.”

Favoritfärgerna är vitt, grått och beige och paret blandar gärna klassiker som String, Lamino och Trippobord med billigare möbler och inredningsdetaljer.

– Jag har jobbat som inredare i 13 år och min erfarenhet som inredare inom mäklarbranschen har gett mig en blick för enhetlighet – att färger, material och möbler kan återkomma flera gånger. Att försöka skapa lugn och harmoni och inte blanda för mycket. Jag tror att människan mår bra av att inte ha för många saker eller för rörigt runt omkring sig, säger Victoria.

Inför renoveringen tittade hon mycket på Pinterest och Instagram och bollade idéer med en kollega. Och såklart med Ola – som för övrigt är en sann bollexpert, med ett förflutet som allsvensk fotbollsspelare och expertkommentator i tv.

– Vi har planerat renoveringen och inredningen av lägenheten tillsammans. Ola ser mer de stora dragen och jag går in mer för detaljer, så vi kompletterar verkligen varandra, säger Victoria.

Av: Anna Truelsen
Foto: Jonas Lundberg

Ur Sköna hem nr 2, 2018

Läs mer:

Simstjärnan Sarah Sjöström visar upp sitt privata wow-hem, kika in!

Se Johan Elmanders ”50 shades of grey”-hem på klipporna

Designstjärnan Malene Birger visar sin makalösa villa vid Comosjön – välkommen in!

Onlinekurs! Färgsätt som ett proffs!

 

Shk knapp ny