Fotbollsstjärnan Johan Elmanders stilrena hus på klipporna – i mjuka toner av grått

Efter åren i kappsäck har nu fotbollsproffset Johan Elmander med familj landat i ett eget hem. Ett efterlängtat hus på klipporna, där 50 nyanser av grått, italiensk form och svärta har en lika lugnande effekt som havet utanför.
Foto: Jonas Gustavsson

Det monokroma färgvalet knyter ihop allt i läshörnan, från mjuk textil till stram metall. Tavlan och vaserna är antika. Möbler, Poliform. Den lilla pallen är köpt i en blomsteraffär. Pläd, Ralph Lauren home. Sidobord, Christiane inredning. Skulptur i glas, Kosta Boda.

Foto: Jonas Gustavsson

Karga klippor utanför förstärker den dovt dramatiska tonen inne. Väggsystem i antracit och valnöt, bord, stolar och skåp, Poliform. Bambumatta, Casa in corso. Jordglob, Selfridges.

Foto: Jonas Gustavsson

Utsikten mot vattnet är svårslagen. Ljusinsläppet från de stora fönstren gör att den genomgående mörka inredningen ändå inte känns tyngande.

Det här huset är vårt första riktiga hem

Amanda och Johan Elmander träffades redan i gymnasiet, hemma i Alingsås, för 17 år sedan.

–Johan gick byggprogrammet och var ofta ute på olika byggen så han var svår att få syn på i skolan. Men så en kväll, på en fest, fick jag en telefon i handen. I andra änden var Johan som sa att han var på resa med fotbollslandslaget, men undrade om jag ville gå på dejt med honom när han kom hem. Och det ville jag gärna! berättar Amanda.

LÄS OCKSÅ: 27 kök som bevisar att grått kök är det nya vita!

Ett år senare flyttade det unga paret till Holland där Johan blev proffs i Feyenoord, och Amanda läste in resten av sina gymnasiestudier på distans. Sedan dess har de bott tillsammans i alla de länder där Johan varit professionell fotbollsspelare: Frankrike, England (där deras två döttrar föddes), Turkiet, England igen och avslutningsvis i Köpenhamn.

–Turkiet är nog vår bästa anhalt, det är ett land som har allt: fantastiskt klimat, varma människor, god mat… och dessutom gick det väldigt bra för Johan med fotbollen i Galatasaray, så det bidrog väl också, berättar Amanda.

Grått, till och med i taket, och de mörka materialen, gör att det känns ombonat
Foto: Jonas Gustavsson

Elegant italienskt. Förvaringsmöbel, skrivbord och stol, Poliform. Tidskriftsförvaring, Hay. Stor kruka köpt på marknad i Turkiet. Tavlorna är antika. Papperskorg, Svenskt tenn. Matta, Linie design.

Foto: Jonas Gustavsson

Läckert läderklätt. Bord och stol, Poliform. Tavla, Studio Oliver Gustav. Glasgorilla, Kosta Boda. Ljusstakar på bordet, Svenskt tenn. Guldskål, Skultuna.

Foto: Jonas Gustavsson

Köket är från Varenna och har luckor i mörkgrå ek med så kallade ”pocketdoors” som döljer bland annat vitvarorna. Stolar i läckert rödbrunt läder som bryter mjukt mot inredningen i både färg och material, från Poliform. Stänkskydd och bänkskivor är tillverkade i kvarts. Blandare, KWC steel. Stolar, Sol & luna.

FAMILJEN ELMANDER: Amanda, 33, driver Skönhetsfabriken i Göteborg, och Johan, 35, elitfotbollsspelare i bland annat landslaget 2002–15, samt döttrarna Alice, 8 år, och Lily, 6. Och så yorkshireterriern Cedric, 2. BOR: I tvåplansvilla på ett berg med utsikt över havet i Hovås utanför Göteborg. Foto: Jonas Gustavsson

Sedan i somras är det Sverige och Hovås utanför Göteborg som är familjens bas. Johan spelar nu fotboll i göteborgsklubben Örgryte IS, där superkarriären faktiskt också en gång började med hans allsvenska premiär i samma veva som Amanda och Johan träffades. Och Amanda slipper nu de långa pendlingsavstånden från utlandet till Göteborg, där Skönhetsfabriken ligger som hon äger och driver. En salong för välbefinnande på alla plan, med bland annat skönhetsbehandlingar, gym och relaxavdelning.

LÄS OCKSÅ: Välkommen hem till Amelia Adamos vackra (men något kontroversiella) Dalarövilla

–Vi har alltid drömt om havet så det var en självklarhet för oss att leta tomt med havsutsikt, berättar Amanda. En tomt hittades och en arkitekt anlitades för att rita familjens drömhus. Men när alla ritningar var färdiga gick luften ur Amanda och Johan. De kände att det skulle bli en övermäktig uppgift att bygga hus på distans från utlandet. De valde i stället ett färdigt hus – som gick att jobba med.

–Vi applicerade helt enkelt det mesta vi hade tänkt göra i det nybyggda huset, på det här befintliga. Det var då ett ganska vanligt hus med flera separata rum, som vi öppnade upp och blåste ur helt, berättar Amanda. Efter att ha bott många år i hyrda hus i alla tänkbara stilar var det viktigaste att skapa ett enhetligt hem med genomtänka kulör- och materialval.

Foto: Jonas Gustavsson

Tavlorna i orangerött – vackert mot grått – från en antikhandel. Soffa och fåtölj, Poliform. Sidobord, Artilleriet. Matta, Roche Bobois.

Foto: Jonas Gustavsson

Badkar, spegel och kommod, Agape. Blandare, Dornbracht. Matta, Lafayette. Hygienprodukter, Aesop.

Matbord och stolar vid uteplatsen, från Cane-line.

–Det är viktigt för att skapa lugn och harmoni hemma, och det var efterlängtat efter alla nödlösningar vi genomlevt. I Frankrike hade huset vi hyrde ett rött rum, ett grönt rum och ett gult kök. Och de möbler vi hade var ihopskruvade med ganska många extra skruvar efter alla flyttar mellan olika länder. Det var verkligen så att vi startade med ett helt tomt ark när vi skulle skapa vårt första riktiga, gemensamma hem.

Tillsammans med arkitekten Johan Apel och inredarna Mattias Stafsing och Kristina Linnér åkte Amanda till Italien för att titta på alltifrån material till inredning.

–Det var en otroligt givande resa där vi bland annat besökte Poliforms respektive Agapes showroom. Utifrån det skapade vi sedan stora moodboards inför renoveringen. Stilen blev internationellt modern och allt annat än klassiskt skandinavisk.

– I Sverige inreder vi gärna vitt och ljust – och det är ju vackert – men hemma hos oss har vi så mycket naturligt ljus och stora fönsterpartier att jag inte tycker att det behövdes. Tvärtom. Grått, till och med i taket, och de mörka materialen vi valt, gör att det känns ombonat. Dessutom har jag lite av en pedantisk ådra, och allt det mörka gör ju att huset tål att levas i, lite repor i golvet syns inte. I Köpenhamn hyrde vi ett helvitt hus, och att bo på det sättet med två barn är verkligen en utmaning, berättar Amanda och fortsätter:

–Vi har kallat vårt hus för ett ”50 shades of grey”-hus. Och

det ska inte tolkas på något annat sätt än att vi faktiskt använt grått från golv till tak!

Av: Charlotte Frey Svindén

Foto: Jonas Gustavsson

Res till Japan med Sköna hem!

12–19 november 2018

Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!