Öppna ytor istället för en serveringsgång och minimalt kök. En fyra renoverades till en tvåa - och känns dubbelt så stor!

Den klassiska fyrarummaren 
i centrala Göteborg passade inte riktigt längre in i Johans liv. Han hade bott i lägenheten i 13 år och bara underhållsrenoverat hjälpligt, när han funderade över om det var dags att byta boende.  

– Men jag visste att jag egentligen inte ville flytta. Jag gillar fastigheten som är från 1914, och inte minst läget som är väldigt centralt men ändå lugnt. Men jag sökte en förändring, säger Johan.


Och en förändring blev det. Ut åkte det minimala köket, den opraktiska serveringsgången och onödiga väggar. Under renoveringens gång gick projektet under namnet Bachelor’s suite.

– Grannarna ovanpå, ett par i 50-årsåldern som lever ett helt annat liv än vad jag gör, har senare byggt om på samma sätt med en likadan planlösning. Jag trodde nog att de var lite skeptiska först, när de kom på frekventa besök under ombyggnationen, men det visade sig att de var bara nyfikna och inspirerade.

Via en köksagentur kom Johan i kontakt med inredaren Mattias Stafsing som, efter att ha lyssnat på Johans önskemål och tankar om boendet, kom med förslag på hur lägenheten kunde byggas om. Johan hade från början inte riktigt tänkt sig att göra en så omfattande renovering som det i slutänden blev, utan var först och främst ute efter att bygga om lägenhetens kök och badrum. Men Mattias Stafsing tog upp alltihop ytterligare en nivå.

– Vi tittade mycket på flödet och logistiken i lägenheten, berättar han. Vi städade upp och utnyttjade ytorna bättre. Ofta tror man att man behöver större boyta, men i själva verket handlar det snarare om att man behöver se över planering och struktur i det man redan har.


Johan håller med:

– Innan kollade jag en hel del på större våningar, vilket jag absolut inte har något behov av i dag. För min del blev det här verkligen den optimala lösningen. En personligt utformad boyta, men att jag ändå kunde bo kvar i den gamla miljön och fastigheten. Jag trivs väldigt bra i de här kvarteren.

Före renoveringen av lägenheten, som från början var en fyra, fanns ett pyttelitet kök, en jungfrukammare och en lång serveringsgång. Badrummet var hälften så stort, och det som i dag är ett kombinerat vardagsrum och matsal var uppdelat på två rum med en avgränsande vägg. Väggen revs och Mattias Stafsing ritade in en platsbyggd bokhylla längs med rummets ena långsida, så att mat- och soffgrupperna knyts ihop.

– Det är mycket som ska samsas i den miljön och för att hitta en gemensam nämnare skapade vi den platsbyggda hyllan. Den slukar en massa dold teknik och skapar utmärkta förvaringsmöjligheter. Tanken är också att hyllan ska harmoniera med kök och badrum i både färg- och materialval för att skapa ett lugn och en enhetlighet genom hela lägenheten.

Lugn skapar också de gardiner som går från tak till golv i vardagsrummet. I samband med renoveringen revs lägenhetens gamla innertak och ersattes med ett nytt, då även gardinskenor och belysning byggdes in.  

– Att gardinerna hänger från tak till golv skapar en mysig hotellkänsla, och samma lösning finns i sovrummet, säger Mattias Stafsing.

Alla väggar i lägenheten är vita, tygerna är i dova naturfärger och allt trä är mörkbetsad ek. Till det stramt västerländska kommer sedan orientaliska detaljer i silver och trä och mjukar upp.

– Om man vill skapa lugn och harmoni i ett hem är det ett enkelt knep att låta samma material och färger återkomma 
i alla rum, säger Mattias Stafsing.

I passagen mellan vardagsrum och kök svänger den platsbyggda bokhyllan runt hörnet och möter en vägg i carraramarmor, med en öppen spis och två bekväma fåtöljer från Sits framför.

– Tidigare var det en mer traditionell öppen spis här som inte riktigt passade in i lägenheten, men den här lösningen gillar jag verkligen jättemycket. Den enkla väggen riktar mer fokus på elden och skapar en kontrast, säger Johan.

Köket har blivit större tack vare att det har integrerats med den tidigare jungfrukammaren och serveringsgången. Och det fungerar nu som en knutpunkt mellan lägenhetens privata del med sovrum och badrum, och den öppna umgängesmiljön.

– Eftersom lägenheten är skapad för socialt umgänge och de båda delarna privat och öppet möts i köket, var det viktigt att inte förstärka känslan av kök utan få rummet så neutralt som möjligt.


Lägenheten saknar trösklar mellan rummen, och på de ställen där originalparketten inte gick att rädda vid renoveringen har den nylagda fiskbensparketten antikbehandlats med olja och pigment för att skapa en använd känsla.

Mellan köket och sovrummet sitter två höga, smala blockdörrar utan foder och med pianogångjärn, tilllverkade av Nordervik bygg efter Mattias skiss.

– Man ser ofta sådana här dörrlösningar i butiker och showrooms, och inte minst utomlands, men det är fortfarande relativt ovanligt i hemmiljöer här i Sverige.