Foto: Gyrithe Lemche / LENEKRONOW Gyrithe Lemche

Fyravåningshuset – en ljus sekelskiftesdröm i Köpenhamn

Det är naturfärgerna och materialen som finstämt sätter tonen i det gamla huset. Björk och Birgir vill visserligen ha det ljust och funktionellt, men i slutänden är det alltid husets själ som går först.

Det var en tillfällighet att Björk och Birgir hamnade just i Amager i Köpenhamn, i den stora villan ritad av arkitekt Holger Klaumann Krøyer år 1897.

– När vi såg huset första gången, upplevde vi båda att det hade själ, det var en behaglig stämning. Vi kände ju inte till Amager eller Eberts villastad innan vi flyttade hit, men vi har trivts från första stund. Amager är som ett grönt andningshål i Köpenhamn. Här är det nära till city, stranden och flygplatsen. Och mitt i kvarteret ligger en vacker fontän där grannarna träffas och har sommarfester.

På bottenvåningen är alla golven vitmålade. Den grå soffan är från Minotti. Fåtöljerna mittemot Børge Morgenssens Spanich chair, de, liksom Barcelonastolarna av Mies van der Rohe har paret ropat in på auktion. Damen i trä i hörnet är gjord av den isländska konstnären Sæmundur Valdimarsson och var en studentpresent till Björk av hennes föräldrar. Foto: Gyrithe Lemche

Birgir och Björk flyttade till Köpenhamn från Island för 20 år sedan.

– Vi skulle bo här i tre år, max! Men vi tycker fortfarande att det är fantastiskt att bo i Köpenhamn, förklarar Birgir.

Boytan på 300 kvadratmeter är fördelad på fyra våningsplan och trots att huset är snart 120 år gammalt så känns det luftigt och modernt. Oavsett vilket rum man träder in i, möts man av massor av dagsljus, och färgskalan är mild och naturlig i nyanser som går från vitt, via grått och orange till mörkbrunt.

Att sätta in glasrutor i gamla spegeldörrar gör rummet ljusare
När familjen köpte huset var trappan klädd med röd linoleum. ”Det var ingen tvekan om att trappan skulle vara vitmålad. Vi ville ha det ljust runtomkring oss, särskilt eftersom vintrarna är så mörka.” Foto: Gyrithe Lemche
Vota väggar, vita golv, vita dörrar och vita bokhyllor ger plats för tyngre material och mörka färger. Foto: Gyrithe Lemche

– Jag har alltid velat att vårt hem ska vara funktionellt och att det ska finnas plats att blanda gammalt och nytt. Vi blir ofta inspirerade när vi reser, men själva huset kräver också sitt. Vi är mycket bestämda på en punkt: att inredningen ska passa husets själ, förklarar Björk. 

Den ljusa luftiga känslan har delvis skapats genom att måla det mesta i hemmet vitt, inklusive golven. 

Det är öppet från hallen in till vardagsrummet, så det blir ett skönt flow i hemmet. Det lilla randiga bordet kommer liksom soffan från Minotti. Foto: Gyrithe Lemche

– Att sätta in glasrutor i gamla spegeldörrar gör rummen ljusare och närmare sammanbundna med varandra. Vissa dörrar som vi inte använde har vi helt enkelt tagit bort, exempelvis mellan hallen och vardagsrum. Det ger en öppnare känsla.

Eftersom de gillar naturfärger har de valt att inreda med mycket trä. Här finns en blandning av modern och äldre konst, och paret har blandat sina egna inköp med arvegods och gåvor på ett personligt sätt. Går man på upptäcktsfärd i huset, hittar man studentpresenter, bröllopsgåvor och bilder som paret har övertagit från vänner som själva tröttnat på dem. 

Bokhyllan är byggd av Køpenhavns møbelsnedkeri, och förutom böcker har två små figurer från Day home också fått plats. Foto: Gyrithe Lemche
Den lilla läshörnan används flitigt. Bokhyllan är byggd av Køpenhavns møbelsnedkeri. Dagbädden är köpt på Casa shop, kuddarna kommer från Day home. Foto: Gyrithe Lemche

Paret reser mycket – till Island förstås, men även till andra delar av världen. Det syns tydligt i inredningen, där allt från små statyer till mattor berättar historier om främmande länder. 

– Vi tar ofta med oss något hem hem från våra resor. Det beror helt på vad vi faller för, men vi uppskattar att köpa konst i Danmark, Island och utomlands. Vi köper det vi tycker är vackert och det som talar till oss. Lyckligtvis har vi samma smak, så vi är i stort sett alltid eniga, säger Björk. 

Walk-in-closet-inredning i rökt el har glasdörrar som ger en lätthet till rummet. Man slipper öppna för att hitta vad man söker, men lösningen kräver också att paret håller ordning på sina kläder. Lampan i rå mässing matchar dörrarnas mässighandtag. Foto: Gyrithe Lemche

För tre år sedan byggdes köket om av Køpenhamns møblesnedkeri, med platsbyggda skåp i ek och mörka luckor i rökt ek. 

– Jag älskar vårt kök. Det är familjens samlingsplats och när vi har gäster så är det alltid i köket vi sitter. I anslutning till köket ligger vår lilla trädgård som vi utnyttjar så mycket det går. 

Det lokala möbelsnickeriet har efterhand fått bygga en hel del i huset. Förutom köket har de också byggt den generösa walk in-closet som ligger intill sovrummet. 

Köket är tillverkat av Køpenhavns møbelsnedkeri. Skåpluckorna i rökt el har handsmidda beslag och glasskåpen har likadana handtak som garderoberna på nedervåningen. En omsorg om detaljerna som skapar en sammanhållen känsla. Lampa från Casa shop. Foto: Gyrithe Lemche
Ljusstakarna kommer från Othilia living. Foto: Gyrithe Lemche
I matrummet står ett bastant matbord från Bali, stolarna är Charles och Ray Eames Plastic chair. Taklampan från Casa shop. Foto: Gyrithe Lemche

– Förut hade vi Ikeagarderober i sovrummet, men när barnen blev äldre och den ene fick ett eget rum i källaren så fick vi möjlighet att inreda en walk in-closet i det rum som blev över, säger Birgir och fortsätter:

– En walk in closet kan te sig som en lyxlösning för folk med alltför många kvadratmeter. Men för oss blev det mer platsbesparande att offra ett mindre rum till förvaring, än att ha garderober i alla sovrummen. 

De glasade garderobsdörrarna bidrar till ett luftigt intryck. 

– Det är snyggt, men det gäller att man håller ordning på sakerna, säger Björk och ler.

Ur Sköna hem nr 1 2020. 

LÄS MER: Karin förvandlade mörka trävillan till ett ljust och harmoniskt drömhem

LÄS MER: Platsbyggd perfektion i 1800-talsvåningen – totalrenoverad in i minsta detalj

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!