Det var en tillfällighet att Björk och Birgir hamnade just i Amager i Köpenhamn, i den stora villan ritad av arkitekt Holger Klaumann Krøyer år 1897.
– När vi såg huset första gången, upplevde vi båda att det hade själ, det var en behaglig stämning. Vi kände ju inte till Amager eller Eberts villastad innan vi flyttade hit, men vi har trivts från första stund. Amager är som ett grönt andningshål i Köpenhamn. Här är det nära till city, stranden och flygplatsen. Och mitt i kvarteret ligger en vacker fontän där grannarna träffas och har sommarfester.
Birgir och Björk flyttade till Köpenhamn från Island för 20 år sedan.
– Vi skulle bo här i tre år, max! Men vi tycker fortfarande att det är fantastiskt att bo i Köpenhamn, förklarar Birgir.
Boytan på 300 kvadratmeter är fördelad på fyra våningsplan och trots att huset är snart 120 år gammalt så känns det luftigt och modernt. Oavsett vilket rum man träder in i, möts man av massor av dagsljus, och färgskalan är mild och naturlig i nyanser som går från vitt, via grått och orange till mörkbrunt.
Att sätta in glasrutor i gamla spegeldörrar gör rummet ljusare
– Jag har alltid velat att vårt hem ska vara funktionellt och att det ska finnas plats att blanda gammalt och nytt. Vi blir ofta inspirerade när vi reser, men själva huset kräver också sitt. Vi är mycket bestämda på en punkt: att inredningen ska passa husets själ, förklarar Björk.
Den ljusa luftiga känslan har delvis skapats genom att måla det mesta i hemmet vitt, inklusive golven.
– Att sätta in glasrutor i gamla spegeldörrar gör rummen ljusare och närmare sammanbundna med varandra. Vissa dörrar som vi inte använde har vi helt enkelt tagit bort, exempelvis mellan hallen och vardagsrum. Det ger en öppnare känsla.
Eftersom de gillar naturfärger har de valt att inreda med mycket trä. Här finns en blandning av modern och äldre konst, och paret har blandat sina egna inköp med arvegods och gåvor på ett personligt sätt. Går man på upptäcktsfärd i huset, hittar man studentpresenter, bröllopsgåvor och bilder som paret har övertagit från vänner som själva tröttnat på dem.
Paret reser mycket – till Island förstås, men även till andra delar av världen. Det syns tydligt i inredningen, där allt från små statyer till mattor berättar historier om främmande länder.
– Vi tar ofta med oss något hem hem från våra resor. Det beror helt på vad vi faller för, men vi uppskattar att köpa konst i Danmark, Island och utomlands. Vi köper det vi tycker är vackert och det som talar till oss. Lyckligtvis har vi samma smak, så vi är i stort sett alltid eniga, säger Björk.
För tre år sedan byggdes köket om av Køpenhamns møblesnedkeri, med platsbyggda skåp i ek och mörka luckor i rökt ek.
– Jag älskar vårt kök. Det är familjens samlingsplats och när vi har gäster så är det alltid i köket vi sitter. I anslutning till köket ligger vår lilla trädgård som vi utnyttjar så mycket det går.
Det lokala möbelsnickeriet har efterhand fått bygga en hel del i huset. Förutom köket har de också byggt den generösa walk in-closet som ligger intill sovrummet.
– Förut hade vi Ikeagarderober i sovrummet, men när barnen blev äldre och den ene fick ett eget rum i källaren så fick vi möjlighet att inreda en walk in-closet i det rum som blev över, säger Birgir och fortsätter:
– En walk in closet kan te sig som en lyxlösning för folk med alltför många kvadratmeter. Men för oss blev det mer platsbesparande att offra ett mindre rum till förvaring, än att ha garderober i alla sovrummen.
De glasade garderobsdörrarna bidrar till ett luftigt intryck.
– Det är snyggt, men det gäller att man håller ordning på sakerna, säger Björk och ler.
Ur Sköna hem nr 1 2020.
LÄS MER: Karin förvandlade mörka trävillan till ett ljust och harmoniskt drömhem
LÄS MER: Platsbyggd perfektion i 1800-talsvåningen – totalrenoverad in i minsta detalj