På Tellandska gården i Lindesberg har Elin mejslat fram ett hem från ett före detta museum. Här sjunger tidstypiska 1800-talsmarkörer i harmoni med gröna stänk och moderna möbler.

T

ellandska gården mitt i Lindesberg är ett imponerande hus om 380 kvadratmeter från 1800-talets början. Huset har sett patroner, disponenter och byggmästare passera förbi under åren. 1947 såldes det till kommunen som drev museum där fram till för några år sedan. Men sedan fem år är gården hem för en barnfamilj: Elin och Tjodolf Sommestad med barnen Ebbe, Frede och Henny.

– Vi lämnade Stockholm för Lindesberg och slog oss ner i ett 20-talshus med vårt första barn. När Tjodolf flera år senare hörde att Tellandska gården skulle läggas ut till försäljning blev han intresserad. Jag var skeptisk, säger Elin.

tellanska vardagsrum plad lampa soffbord gratt.jpg

Foto: Lina Östling

Det stora vardagsrummet är uppdelat för att få det mysigt. Närmast, vita soffan Ghost av Paola Navone för Gervasoni. Pläd från R.o.o.m, mönstrad kudde, Artilleriet. Vintagebordet är köpt hos Grace interiör, ovanpå står ljuslyktor från Tellandska. Matta och taklampa från Artilleriet.

 5b97b03c51755 5b97b03c517actellanska tavelvagg.jpg

Foto: Lina Östling

tellanska kok matplats ystol brasa gardiner

Foto: Lina Östling

Det vore synd att dölja den vackra sjöutsikten – så gardinen, av William Morris, fick hänga bredvid fönstret. Tillsammans med en maro­ck­ansk mässingslampa och korgstol från Afroart skänker den värme åt kökshörnan. Notera kaminen i arbetshöjd.

Men när hon fick se interiörbilder från gården vände hon på en femöring. Hon såg möjligheten att förvandla huset till en fantastisk bostad. Det var en ganska utdragen process och alla intressenter behövde beskriva vad man ville göra med huset. I mars år 2013 vann Elin och Tjodolf budgivningen och deras vision för huset gillades av det kommunala fastighetsbolagets styrelse.

En stol från 60-talet kan absolut trivas vid ett slagbord från 1800-talet.

Huset fick i princip blåsas ut. Spåren av museets tillfälliga innerväggar och fasta montrar har plockats ner. Masonitskivor har rivits bort och det lig-ande timret är synligt i flera rum, men har målats vitt. Tre kakelugnar och en kamin var inbyggda och dolda, och kom fram när de rev väggar. Eftersom gården inte varit ett hem utan ett museum fanns det varken tvättstuga, kök eller badrum. Mycket att göra, och dessutom måste renveringen ske med varsam hand.

 5b97b02cc8b80 5b97b02cc8bcdtellanska lantkok gratt ikeastommar.jpg

Foto: Lina Östling

Köket kommer från Kvänum och är nybyggt. Trots moderna material och vitvaror har man landat i en känsla som minner om 1700-talets estetik. Köksknoppar, Byggfabriken, matta, Carpetvista.

 5b97b0279beb1 5b97b0279c141tellanska kok brasa.jpg

Foto: Lina Östling

 5b97b030401fb 5b97b0304026btellanska matplats lampa grona vaxter.jpg

Foto: Lina Östling

 5b97b03ab428a 5b97b03ab42dbtellanska stilleben lampa vaxt.jpg

Foto: Lina Östling

Träkaninen och de små glasbollarna med frökapslar är från Artilleriet och lampan, Clusterlamp, säljer Elin i sin butik.

 5b97b02178e48 5b97b02178e92tellanska grona vaxter bank.jpg

Foto: Lina Östling

– Vi insåg snabbt vilket omfattande projekt det skulle vara att förvandla huset till en familjebostad. Jag tog tjänstledigt från mitt arbete på stadsarkitektkontoret, där jag jobbade som fysisk planerare, för att kunna driva projektet på heltid och samtidigt ha tid över för familjen. Tillsammans med min svåger Per och hans byggfirma började vi att renovera gården, säger Elin.

Elin har så länge hon kan minnas varit intresserad av inredning. Som liten flyttade hon hela tiden runt möblerna i sitt rum. Till slut tröttnade hennes pappa på repiga golv och saker som skulle bäras in och ut i tid och otid, och gjorde en skalenlig ritning över rummet och möblerna som hon i stället kunde jobba med tills hon blev nöjd.

 5b97b038f177a 5b97b038f1d06tellanska sovrum sanghimmel vaggar.jpg

Foto: Lina Östling

Tellanska garderob

Foto: Lina Östling

Tellanska soffa

Foto: Lina Östling

Pinnsoffa med shaker­känsla och ett dekorativt högtflygande skepp.

 5b97b012adda1 5b97b012ae297tellanska barnrum sanghimmel.jpg

Foto: Lina Östling

Katten Sivan håller ställningarna tills Henny kommer hem från dagis. Växasäng från Sebra med sänghimmel från Mokkasin.

 5b97b01030222 5b97b01030820tellanska barnrum forvaring.jpg

Foto: Lina Östling

 5b97b00e5703b 5b97b00e57087tellanska badrum stilrent vitt kakel gratt.jpg

Foto: Lina Östling

Vanligt vitt standardkakel och carraramarmor samsas i badrummet. Vägghängd kommod ritad av Elin, med dubbla handfat från Duravit.

Tellanska badrum stilrent badkar

Foto: Lina Östling

Det spatiösa badrummet är delat i två rum,varav det inre har en spa-avdelning med bastu och ett fristående badkar från Nordhem. Vägg­panelen är behandlad med bastu­lasyr från Tikkurila.

På så vis lärde sig Elin att planera och visualisera förändringarna innan hon genomförde dem. Och i den andan har hennes renoveringsresa fortsatt.

– Jag tycker att det är viktigt att se till bostadens ursprung. Bor man i ett 70-talshus funkar det kanske inte att sätta in ett lantligt kök. Jag tycker att man ska försöka hålla sig sann till husets anda i den fasta inredningen. Sedan kan det vara svårt om man som vi gör, bor i ett 1800-talshus. Hur inreder man ett sådant kök och badrum? Viss modernisering är oundviklig. Men när det gäller övrig inredning behöver den inte vara tidstypisk. En stol från 60-talet kan absolut trivas vid ett slagbord från 1800-talet. Det är ju så det uppstår spänning, säger Elin.

 5b97b03dd522a 5b97b03dd527atellanska tvattstuga.jpg

Foto: Lina Östling

Tellanska karta

Foto: Lina Östling

 5b97b01b2a762 5b97b01b2a7a8tellanska garden.jpg

Foto: Lina Östling

Tellanska lusthus

Foto: Lina Östling

Det vackert bevarade lilla lusthuset från sent 1700-tal.

Och visst har hon lyckats med sin intention att bevara gamla detaljer och lyfta fram nya. Vackra plankgolv breder ut sig, men i hall och badrum ligger stengolv. Ett stort fönsterparti med spröjs skärmar av mellan kök och vardagsrum, det öppnar upp, men rumsindelningen behålls ändå. Fönsterfoder, lister och fönsterbrädor är alla original. Möblerna harmonierar med huset, det här är inte ett museum utan ett funktionellt hem. Och överallt mängder med gröna växter.

Tjodolf har under alla år de har bott i Lindesberg fortsatt att arbeta i Stockholm, han veckopendlar och bor hemma tre av veckans sju dagar. Elin har startat eget inom det område hon kan bäst: inredning. I det stora huset har hon plats för både kontor och lager. Elin driver webbutiken tellandska.se där hon säljer sina handplockade favoriter både för stora och små inredare.

Av: MARI STRENGHIELM
Foto: LINA ÖSTLING

Ur Sköna hem nr 2 2018

Läs mer:

Jugendvilla som återställts till sin forna pärlglans med drömveranda – välkommen in!

Kliv in i otroligt vackra residenset på Mälarön där tiden stått stilla i 160 år

Förfallet gammalt missionshus blev en dröm efter inredningsproffsens renovering

inredningskurs sköna hem

  • Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
  • Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.