Gamla museet från 1800-talet blev drömmigt hem med wow-kök!

Foto: Lina Östling

På Tellandska gården i Lindesberg har Elin mejslat fram ett hem från ett före detta museum. Här sjunger tidstypiska 1800-talsmarkörer i harmoni med gröna stänk och moderna möbler.

Tellandska gården mitt i Lindesberg är ett imponerande hus om 380 kvadratmeter från 1800-talets början. Huset har sett patroner, disponenter och byggmästare passera förbi under åren. 1947 såldes det till kommunen som drev museum där fram till för några år sedan. Men sedan fem år är gården hem för en barnfamilj: Elin och Tjodolf Sommestad med barnen Ebbe, Frede och Henny. 

– Vi lämnade Stockholm för Lindesberg och slog oss ner i ett 20-talshus med vårt första barn. När Tjodolf flera år senare hörde att Tellandska gården skulle läggas ut till försäljning blev han intresserad. Jag var skeptisk, säger Elin.

Foto: Lina Östling

Det stora vardagsrummet är uppdelat för att få det mysigt. Närmast, vita soffan Ghost av Paola Navone för Gervasoni. Pläd från R.o.o.m, mönstrad kudde, Artilleriet. Vintagebordet är köpt hos Grace interiör, ovanpå står ljuslyktor från Tellandska. Matta och taklampa från Artilleriet.

Foto: Lina Östling

Genomgående i huset har paret lagt in vitoljade trägolv med breda golvtiljor. Fönsterpartiet mellan kök och matsal är gjort av en lokal finsnickare.

Foto: Lina Östling

Det vore synd att dölja den vackra sjöutsikten – så gardinen, av William Morris, fick hänga bredvid fönstret. Tillsammans med en maro­ck­ansk mässingslampa och korgstol från Afroart skänker den värme åt kökshörnan. Notera kaminen i arbetshöjd.

Men när hon fick se interiörbilder från gården vände hon på en femöring. Hon såg möjligheten att förvandla huset till en fantastisk bostad. Det var en ganska utdragen process och alla intressenter behövde beskriva vad man ville göra med huset. I mars år 2013 vann Elin och Tjodolf budgivningen och deras vision för huset gillades av det kommunala fastighetsbolagets styrelse.

En stol från 60-talet kan absolut trivas vid ett slagbord från 1800-talet.

Huset fick i princip blåsas ut. Spåren av museets tillfälliga innerväggar och fasta montrar har plockats ner. Masonitskivor har rivits bort och det lig-ande timret är synligt i flera rum, men har målats vitt. Tre kakelugnar och en kamin var inbyggda och dolda, och kom fram när de rev väggar. Eftersom gården inte varit ett hem utan ett museum fanns det varken tvättstuga, kök eller badrum. Mycket att göra, och dessutom måste renveringen ske med varsam hand.

Foto: Lina Östling

Köket kommer från Kvänum och är nybyggt. Trots moderna material och vitvaror har man landat i en känsla som minner om 1700-talets estetik. Köksknoppar, Byggfabriken, matta, Carpetvista.

Foto: Lina Östling

Fläktkåpa från Fjäråskupan och spis från Lacanche. Stänkskydd och bänkskiva i marmor från Perssonsten. Vägglampa och mässingslist,båda Artilleriet. Spräckliga kärli emalj från Crow canyon home, som Elin säljer i sin webbutik.

Foto: Lina Östling

Mixen av vintagestolar och gröna växter ger matsalen en varm karaktär. Plats för många runt bordet av Per Söderberg/

No early birds. Taklampan är inköpt på numera nedlagda True love i Örebro.

Foto: Lina Östling

Träkaninen och de små glasbollarna med frökapslar är från Artilleriet och lampan, Clusterlamp, säljer Elin i sin butik.

Foto: Lina Östling

Den gröna bänken, från Grace interiör,

i matsalen, är vackert dekorerad och under ständig förändring.

– Vi insåg snabbt vilket omfattande projekt det skulle vara att förvandla huset till en familjebostad. Jag tog tjänstledigt från mitt arbete på stadsarkitektkontoret, där jag jobbade som fysisk planerare, för att kunna driva projektet på heltid och samtidigt ha tid över för familjen. Tillsammans med min svåger Per och hans byggfirma började vi att renovera gården, säger Elin.

Elin har så länge hon kan minnas varit intresserad av inredning. Som liten flyttade hon hela tiden runt möblerna i sitt rum. Till slut tröttnade hennes pappa på repiga golv och saker som skulle bäras in och ut i tid och otid, och gjorde en skalenlig ritning över rummet och möblerna som hon i stället kunde jobba med tills hon blev nöjd.

Foto: Lina Östling

I sovrummet får baldakinen från Tellandska ta för sig och skapa rum i rummet. Här finns även en liten arbetshörna,

med vintageskrivbord och stol. Arbetslampan från Ikea.

Foto: Lina Östling

Den sobra garderobslösningen har Elin själv fixat med hjälp av en ikeastomme hon målat och bytt knoppar på.

Foto: Lina Östling

Pinnsoffa med shaker­känsla och ett dekorativt högtflygande skepp.

Foto: Lina Östling

Katten Sivan håller ställningarna tills Henny kommer hem från dagis. Växasäng från Sebra med sänghimmel från Mokkasin.

Foto: Lina Östling

Foto: Lina Östling

Vanligt vitt standardkakel och carraramarmor samsas i badrummet. Vägghängd kommod ritad av Elin, med dubbla handfat från Duravit.

Foto: Lina Östling

Det spatiösa badrummet är delat i två rum,varav det inre har en spa-avdelning med bastu och ett fristående badkar från Nordhem. Vägg­panelen är behandlad med bastu­lasyr från Tikkurila.

På så vis lärde sig Elin att planera och visualisera förändringarna innan hon genomförde dem. Och i den andan har hennes renoveringsresa fortsatt.

– Jag tycker att det är viktigt att se till bostadens ursprung. Bor man i ett 70-talshus funkar det kanske inte att sätta in ett lantligt kök. Jag tycker att man ska försöka hålla sig sann till husets anda i den fasta inredningen. Sedan kan det vara svårt om man som vi gör, bor i ett 1800-talshus. Hur inreder man ett sådant kök och badrum? Viss modernisering är oundviklig. Men när det gäller övrig inredning behöver den inte vara tidstypisk. En stol från 60-talet kan absolut trivas vid ett slagbord från 1800-talet. Det är ju så det uppstår spänning, säger Elin.

Foto: Lina Östling

Tvättstuga med golvklinker från Byggfabriken,

och platsbyggd förvaring. Korgar från Korbo.

Foto: Lina Östling

Den gamla kartan över ”Staden” Lindesberg från 1878 hittade Elin

på vinden och hänger nu i hallen.

Foto: Lina Östling

Tellandska gården sträcker på sig och njuter av kärleken den får från familjen Sommestad.

Foto: Lina Östling

Det vackert bevarade lilla lusthuset från sent 1700-tal.

Och visst har hon lyckats med sin intention att bevara gamla detaljer och lyfta fram nya. Vackra plankgolv breder ut sig, men i hall och badrum ligger stengolv. Ett stort fönsterparti med spröjs skärmar av mellan kök och vardagsrum, det öppnar upp, men rumsindelningen behålls ändå. Fönsterfoder, lister och fönsterbrädor är alla original. Möblerna harmonierar med huset, det här är inte ett museum utan ett funktionellt hem. Och överallt mängder med gröna växter. 

Tjodolf har under alla år de har bott i Lindesberg fortsatt att arbeta i Stockholm, han veckopendlar och bor hemma tre av veckans sju dagar. Elin har startat eget inom det område hon kan bäst: inredning. I det stora huset har hon plats för både kontor och lager. Elin driver webbutiken tellandska.se där hon säljer sina handplockade favoriter både för stora och små inredare.

Av: MARI STRENGHIELM

Foto: LINA ÖSTLING

Ur Sköna hem nr 2 2018

Läs mer:

Jugendvilla som återställts till sin forna pärlglans med drömveranda – välkommen in!

Kliv in i otroligt vackra residenset på Mälarön där tiden stått stilla i 160 år

Förfallet gammalt missionshus blev en dröm efter inredningsproffsens renovering

Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?

Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!