Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gamla museet från 1800-talet blev drömmigt hem med wow-kök!

På Tellandska gården i Lindesberg har Elin mejslat fram ett hem från ett före detta museum. Här sjunger tidstypiska 1800-talsmarkörer i harmoni med gröna stänk och moderna möbler.

Foto: Lina Östling

Tellandska gården mitt i Lindesberg är ett imponerande hus om 380 kvadratmeter från 1800-talets början. Huset har sett patroner, disponenter och byggmästare passera förbi under åren. 1947 såldes det till kommunen som drev museum där fram till för några år sedan. Men sedan fem år är gården hem för en barnfamilj: Elin och Tjodolf Sommestad med barnen Ebbe, Frede och Henny. 

– Vi lämnade Stockholm för Lindesberg och slog oss ner i ett 20-talshus med vårt första barn. När Tjodolf flera år senare hörde att Tellandska gården skulle läggas ut till försäljning blev han intresserad. Jag var skeptisk, säger Elin.

Det stora vardagsrummet är uppdelat för att få det mysigt. Närmast, vita soffan Ghost av Paola Navone för Gervasoni. Pläd från R.o.o.m, mönstrad kudde, Artilleriet. Vintagebordet är köpt hos Grace interiör, ovanpå står ljuslyktor från Tellandska. Matta och taklampa från Artilleriet.
Det stora vardagsrummet är uppdelat för att få det mysigt. Närmast, vita soffan Ghost av Paola Navone för Gervasoni. Pläd från R.o.o.m, mönstrad kudde, Artilleriet. Vintagebordet är köpt hos Grace interiör, ovanpå står ljuslyktor från Tellandska. Matta och taklampa från Artilleriet. Foto: Lina Östling
Genomgående i huset har paret lagt in vitoljade trägolv med breda golvtiljor. Fönsterpartiet mellan kök och matsal är gjort av en lokal finsnickare.
Genomgående i huset har paret lagt in vitoljade trägolv med breda golvtiljor. Fönsterpartiet mellan kök och matsal är gjort av en lokal finsnickare. Foto: Lina Östling
Det vore synd att dölja den vackra sjöutsikten – så gardinen, av William Morris, fick hänga bredvid fönstret. Tillsammans med en maro­ck­ansk mässingslampa och korgstol från Afroart skänker den värme åt kökshörnan. Notera kaminen i arbetshöjd.
Det vore synd att dölja den vackra sjöutsikten – så gardinen, av William Morris, fick hänga bredvid fönstret. Tillsammans med en maro­ck­ansk mässingslampa och korgstol från Afroart skänker den värme åt kökshörnan. Notera kaminen i arbetshöjd. Foto: Lina Östling

Men när hon fick se interiörbilder från gården vände hon på en femöring. Hon såg möjligheten att förvandla huset till en fantastisk bostad. Det var en ganska utdragen process och alla intressenter behövde beskriva vad man ville göra med huset. I mars år 2013 vann Elin och Tjodolf budgivningen och deras vision för huset gillades av det kommunala fastighetsbolagets styrelse.

En stol från 60-talet kan absolut trivas vid ett slagbord från 1800-talet.

Huset fick i princip blåsas ut. Spåren av museets tillfälliga innerväggar och fasta montrar har plockats ner. Masonitskivor har rivits bort och det liggande timret är synligt i flera rum, men har målats vitt. Tre kakelugnar och en kamin var inbyggda och dolda, och kom fram när de rev väggar. Eftersom gården inte varit ett hem utan ett museum fanns det varken tvättstuga, kök eller badrum. Mycket att göra, och dessutom måste renveringen ske med varsam hand.

Köket kommer från Kvänum och är nybyggt. Trots moderna material och vitvaror har man landat i en känsla som minner om 1700-talets estetik. Köksknoppar, Byggfabriken, matta, Carpetvista.
Köket kommer från Kvänum och är nybyggt. Trots moderna material och vitvaror har man landat i en känsla som minner om 1700-talets estetik. Köksknoppar, Byggfabriken, matta, Carpetvista. Foto: Lina Östling
Fläktkåpa från Fjäråskupan och spis från Lacanche. Stänkskydd och bänkskiva i marmor från Perssonsten. Vägglampa och mässingslist, båda Artilleriet. Spräckliga kärli emalj från Crow canyon home, som Elin säljer i sin webbutik.
Fläktkåpa från Fjäråskupan och spis från Lacanche. Stänkskydd och bänkskiva i marmor från Perssonsten. Vägglampa och mässingslist, båda Artilleriet. Spräckliga kärli emalj från Crow canyon home, som Elin säljer i sin webbutik. Foto: Lina Östling
Mixen av vintagestolar och gröna växter ger matsalen en varm karaktär. Plats för många runt bordet av Per Söderberg, No early birds. Taklampan är inköpt på numera nedlagda True love i Örebro.
Mixen av vintagestolar och gröna växter ger matsalen en varm karaktär. Plats för många runt bordet av Per Söderberg, No early birds. Taklampan är inköpt på numera nedlagda True love i Örebro. Foto: Lina Östling
Träkaninen och de små glasbollarna med frökapslar är från Artilleriet och lampan, Clusterlamp, säljer Elin i sin butik.
Träkaninen och de små glasbollarna med frökapslar är från Artilleriet och lampan, Clusterlamp, säljer Elin i sin butik. Foto: Lina Östling
Den gröna bänken, från Grace interiör, i matsalen, är vackert dekorerad och under ständig förändring.
Den gröna bänken, från Grace interiör, i matsalen, är vackert dekorerad och under ständig förändring. Foto: Lina Östling

– Vi insåg snabbt vilket omfattande projekt det skulle vara att förvandla huset till en familjebostad. Jag tog tjänstledigt från mitt arbete på stadsarkitektkontoret, där jag jobbade som fysisk planerare, för att kunna driva projektet på heltid och samtidigt ha tid över för familjen. Tillsammans med min svåger Per och hans byggfirma började vi att renovera gården, säger Elin.

Elin har så länge hon kan minnas varit intresserad av inredning. Som liten flyttade hon hela tiden runt möblerna i sitt rum. Till slut tröttnade hennes pappa på repiga golv och saker som skulle bäras in och ut i tid och otid, och gjorde en skalenlig ritning över rummet och möblerna som hon i stället kunde jobba med tills hon blev nöjd.

I sovrummet får baldakinen från Tellandska ta för sig och skapa rum i rummet. Här finns även en liten arbetshörna, med vintageskrivbord och stol. Arbetslampan från Ikea.
I sovrummet får baldakinen från Tellandska ta för sig och skapa rum i rummet. Här finns även en liten arbetshörna, med vintageskrivbord och stol. Arbetslampan från Ikea. Foto: Lina Östling
Den sobra garderobslösningen har Elin själv fixat med hjälp av en ikeastomme hon målat och bytt knoppar på.
Den sobra garderobslösningen har Elin själv fixat med hjälp av en ikeastomme hon målat och bytt knoppar på. Foto: Lina Östling
Pinnsoffa med shaker­känsla och ett dekorativt högtflygande skepp.
Pinnsoffa med shaker­känsla och ett dekorativt högtflygande skepp. Foto: Lina Östling
Katten Sivan håller ställningarna tills Henny kommer hem från dagis. Växasäng från Sebra med sänghimmel från Mokkasin.
Katten Sivan håller ställningarna tills Henny kommer hem från dagis. Växasäng från Sebra med sänghimmel från Mokkasin. Foto: Lina Östling
Foto: Lina Östling
Vanligt vitt standardkakel och carraramarmor samsas i badrummet. Vägghängd kommod ritad av Elin, med dubbla handfat från Duravit.
Vanligt vitt standardkakel och carraramarmor samsas i badrummet. Vägghängd kommod ritad av Elin, med dubbla handfat från Duravit. Foto: Lina Östling
Det spatiösa badrummet är delat i två rum, varav det inre har en spa-avdelning med bastu och ett fristående badkar från Nordhem. Vägg­panelen är behandlad med bastu­lasyr från Tikkurila.
Det spatiösa badrummet är delat i två rum, varav det inre har en spa-avdelning med bastu och ett fristående badkar från Nordhem. Vägg­panelen är behandlad med bastu­lasyr från Tikkurila. Foto: Lina Östling

På så vis lärde sig Elin att planera och visualisera förändringarna innan hon genomförde dem. Och i den andan har hennes renoveringsresa fortsatt.

– Jag tycker att det är viktigt att se till bostadens ursprung. Bor man i ett 70-talshus funkar det kanske inte att sätta in ett lantligt kök. Jag tycker att man ska försöka hålla sig sann till husets anda i den fasta inredningen. Sedan kan det vara svårt om man som vi gör, bor i ett 1800-talshus. Hur inreder man ett sådant kök och badrum? Viss modernisering är oundviklig. Men när det gäller övrig inredning behöver den inte vara tidstypisk. En stol från 60-talet kan absolut trivas vid ett slagbord från 1800-talet. Det är ju så det uppstår spänning, säger Elin.

Tvättstuga med golvklinker från Byggfabriken, och platsbyggd förvaring. Korgar från Korbo.
Tvättstuga med golvklinker från Byggfabriken, och platsbyggd förvaring. Korgar från Korbo. Foto: Lina Östling
Den gamla kartan över ”Staden” Lindesberg från 1878 hittade Elin på vinden och hänger nu i hallen.
Den gamla kartan över ”Staden” Lindesberg från 1878 hittade Elin på vinden och hänger nu i hallen. Foto: Lina Östling
Tellandska gården sträcker på sig och njuter av kärleken den får från familjen Sommestad.
Tellandska gården sträcker på sig och njuter av kärleken den får från familjen Sommestad. Foto: Lina Östling
Det vackert bevarade lilla lusthuset från sent 1700-tal.
Det vackert bevarade lilla lusthuset från sent 1700-tal. Foto: Lina Östling

Och visst har hon lyckats med sin intention att bevara gamla detaljer och lyfta fram nya. Vackra plankgolv breder ut sig, men i hall och badrum ligger stengolv. Ett stort fönsterparti med spröjs skärmar av mellan kök och vardagsrum, det öppnar upp, men rumsindelningen behålls ändå. Fönsterfoder, lister och fönsterbrädor är alla original. Möblerna harmonierar med huset, det här är inte ett museum utan ett funktionellt hem. Och överallt mängder med gröna växter. 

Tjodolf har under alla år de har bott i Lindesberg fortsatt att arbeta i Stockholm, han veckopendlar och bor hemma tre av veckans sju dagar. Elin har startat eget inom det område hon kan bäst: inredning. I det stora huset har hon plats för både kontor och lager. Elin driver webbutiken tellandska.se där hon säljer sina handplockade favoriter både för stora och små inredare.

Styling: Mari Strenghielm

Ur Sköna hem nr 2 2018.

LÄS MER: 8 enkla sätt att skapa en lantlig stil (utan att köpa nytt!)
LÄS MER:
Martin och Marie återskapade stilen i sekelskifteshuset