När livet som gift globetrotter tog slut hittade norska Hanne Poli en fast punkt åt sig och barnen på den italienska landsbygden. Varje kvadratmeter, av 250, har hon skapat från grunden.

uteplats

Vila i glashus. Järnsängen i det glasade orangeriet är handgjord i Sydafrika efter Hannes egen design och har hängt med till Italien via Amsterdam. Rottingpuff, Maisons du monde. Guldvasen är köpt i Zürich, alltid fylld med rosor från trädgården.

kok

”Tortora” som i duvblått. Tonalitekaklet över bänken avviker en smula från den grå-svart-bruna omgivningen med sin ”tortora”-färg (duvblått). Köket är från Modulnova och hyllorna är gjorda av en snickare i byn. Fläkt, Franke, gasspis, Foster. Barstolar i järn, Maisons du monde. Det kombinerade köket och matsalen är husets enda rum med trägolv.

matplats

Design: Poli. Matbordet i wenge ritade Hanne Poli och lät tillverka i Amsterdam för 22 år sedan. Stolar, Hans Wegner. Taklampan i plåt köpte hon i Trevignano Romano. Konstverket på väggen är av Cristiano de Matteis.

soffa

Steg för steg. Nej, trappan leder ingenvart utan är med flit gjord som ett skulpturalt bibliotek. På soffan, från Maisons du monde, kuddar från Ikea och Eva Germani. Alla golv utom kökets är gjutna i cement och behandlade med epoxiharts. I hallen foton i Ikearamar.

eldstaden

Ädel eld. Eldstaden är många hundra år gammal och kommer från ett italienskt slott, köpt dyrt hos en antikhandlare. Vintagefåtölj i skinn, köpt i Zürich, vägglampa, Flos. Byggmaterialen är sten, järn, lera, trä.

uteplats-terass

Italo-orientalisk oas. Stenarna på pation är hemtagna från Sicilien. Träbord, Ikea, indonesisk dagbädd med kuddar från Eva Germani. Komattan bidrar till den ”inredda” känslan.

sovrum

Bad & sovrum i svit. Badkaret skeppade Hanne hit från en antikmarknad i Amsterdam. Gardinerna är i vattenavstötande linne, hampaduk från Marrakech. Väggarna har ett tunt lager gips som målats i fuktigt tillstånd för att färgen ska tränga in bättre.

miljobild

Närmaste granne – en olivlund. Hanne Polis två hektar mark ligger utanför den lilla staden Trevignano Romano norr om Rom och gränsar till ett naturreservat. När hon köpte egendomen kring millennieskiftet fanns varken hus, vatten eller el på plats.

sang

Mullvad & Malva. Sängkläderna är i egyptiskt linne, Orizzonte, överkast och konstverk från Eva Germani, lampa, Philippe Starck/Flos.

ute

Romantiken i portiken. Den taktäckta delen av pation delas av med vita Ikeagardiner. Taklyktorna hittade Hanne i Marrakech och mattan i Turkiet. Saccokuddarna är hongkongköp och lyktan från Bangkok.

hanna-poli

Hanne Poli lämnade Norge i 18-årsåldern och har ”globetrottat” både i inredarjobbet och privat. ”Jag vill leva i kärlek och skönhet, och arbetar hårt på det”, säger hon.

T

revignano Romano är en liten stad vid Braccianosjön norr om Rom. Här fick norska inredaren Hanne Poli runt millennieskiftet tag på två hektar mark, med ett naturreservat som närmsta granne. Det enda i husväg som fanns på plats var ett tak på åtta pelare. Inget vatten framdraget, ingen el eller gas.

– Som gift bodde jag längre perioder i New York, Malaysia och på slutet, i Amsterdam. Efter skilsmässan drömde jag om att leva i ett stort hus på landet där barn, katter och hundar kunde springa fritt, ett ställe där solen skiner större delen av året och där jag kunde skapa min egen skräddarsydda miljö.

Hanne hade länge känt att Italien drog i henne, även om hon aldrig bott i landet. Från Trevignano Romano är det 30 minuters bilresa till Rom. Perfekt om man som hon reser mycket i jobbet.

– Jag fick som vanligt börja om från start, inklusive lära mig italienska. Barnen var väldigt små när vi först kom hit så det kunde ha blivit en jobbig historia, men folket var väldigt välkomnande.

– Italienarnas livsstil har alltid inspirerat mig. I dag har jag lärt mig att leva långsammare, samtidigt som jag håller fast vid min norska effektivitet. Under 16 år i Trevignano har jag aldrig ångrat mig.

För mig är lyx inte
designmöbler utan stora
ytor och högt i tak

Huset på 250 kvm är byggt av mestadels italienska material som sten, järn, lera och trä. Men innehållsligt har det norska drag, hävdar hon, och exemplifierar med ”kvalitetsyta”.

– Är man uppvuxen i Skandinavien med snö och kyla blir hemmet det viktigaste i människornas liv. Och då gäller det att fylla det med kvalitet, inga ytor ska vara obekväma, opraktiska eller döda. För mig är lyx inte designmöbler utan stora ytor och högt i tak. Jag älskar när det är ordning och reda, ett hem ska vara ”good for the eye”. Annars följer jag inga regler eller trender vare sig i jobbet eller privat.

Av: Francesca Davoli
Foto: Fabrizio Cicconi

 

LÄS OCKSÅ:

Villa vid Öresund med makalösa fönster i alla rum och egen strand

27 gråa kök som bevisar att grått är det nya vita!

Förföriskt stilren villa i betong och trä som sticker ut i skärgårdsidyllen

 

Res till Japan med Sköna hem!

12–19 november 2018

Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!

NUVARANDE Grå toner utanför Rom – inredarens 250 kvadrat på italienska landsbygden
NÄSTA 9 kakfat med flera våningar – som gjorda för sommarens kakfester!