Fotografen Anna Malmberg växte upp i norra Sverige som dotter till två konstnärliga föräldrar. Att uttrycka sig kreativt är något hon hade med sig naturligt hemifrån, och i tonåren fann hon sitt medium: fotografering. För tio år sedan inledde hon sin bana som professionell fotograf och sedan dess har hon fångat många platser och inte minst vackra hem med sin kamera.
Strax efter att Anna började arbeta som fotograf flyttade hon till Paris där hon mötte sin fästman, Joncha Schwartzman, som arbetar med teater och musik. Paret bestämde sig 2016 för att återvända till Sverige, med sin då tvåårige son Sonny Lou.
- Paris är en vacker och inspirerande stad med fantastisk konst, historia och arkitektur, men jag kände mig aldrig riktigt hemma där, säger Anna.
Hon drogs till Stockholm där det är lättare att kombinera cityliv och närhet till naturen.
- Jag kan också föredra sättet att umgås på i Sverige. Här äter vi middagar hemma hos varandra i stället för att bara ses på barer och restauranger som är normen i den franska huvudstaden. Svenskar har i allmänhet ett starkare band till sina hem, förmodligen för att vi tillbringar så mycket tid hemma under det mörka vinterhalvåret.
Lägenheten var ganska trist och nergången - men ljuset i den var fantastiskt!
Malmbergs passion för inredningsfotografi och hennes förmåga att fånga naturligt ljus speglas i familjens 55 kvm stora lägenhet i södra Stockholm.
- Vi snubblade över lägenheten 2016. Det var knappast kärlek vid första ögonkastet - den var tvärtom ganska trist och nergången - men ljuset i den var fantastiskt!
Huset är från tidigt 40-tal och eftersom lägenheten verkligen behövde en uppgradering bad paret vännen och arkitekten Jean-Baptiste Fauchère om hjälp.
- För att skapa ett rum åt vår son bestämde vi oss för att dela av köket. Vi satte in ett antikt fönster i väggen så att dagsljuset från köket når vidare in i barnrummet.
Man måste inte undvika större möbler bara för att boytan är liten - det är inte storleken utan funktionaliteten som avgör.
Originalgolven slipades, alla rum målades om och badrummet fick sig också en uppfräschning.
Den lilla lägenheten är inredd med några favoriter, som den danska Karupsoffan i vardagsrummet, och ett äldre sidobord målat i en djupt ockragul färg. Inredningen visar att man inte nödvändigtvis måste undvika större möbler bara för att boytan är liten. Det är inte storleken utan funktionaliteten som avgör.
Förvaringsfrågan är ständigt aktuell i familjen.
- Jag försöker att inte addera för många detaljer hemma, men jag älskar handgjorda föremål i naturmaterial och fyndar ofta på loppisar och resor, berättar Anna.
Hon har en ansenlig samling vaser, muggar och skålar. Alla har de sina platser på hyllor, bord och fönsterbrädor, och hemmet känns faktiskt inte överfyllt.
Jag har väldigt specifik smak när det gäller material, färg och form vilket gör att de flesta saker passar bra ihop.
- Jag har väldigt specifik smak när det gäller material, färg och form vilket gör att de flesta saker passar bra ihop.
Den sammanhållna färgpaletten i jordiga terrakottatoner skapar tillsammans med naturmaterial som rotting, bomull, linne, trä och keramik en lugn och harmonisk känsla i hemmet.
- Vi har skapat ett mysigt bo här för vår lilla familj. Men även om vi försökt ta med oss lite fransk ”joie de vivre” känner vi att de mörka vintrarna haft en negativ inverkan på hur vi mår.
Paret har därför bestämt sig för att byta den lilla lägenheten med skogsutsikt mot ett boende på sydligare breddgrader, närmare bestämt i södra Frankrike i närheten av Montpellier.
- Det är så vackert och soligt där! Vi ser fram emot vårt nya liv på en plats som vi alla älskar.
Ur Sköna hem nr 2 2021
LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER: Magiskt resultat när paret renoverade ”allt och lite till” i sekelskiftesvåningen