Harmonisk sekelskiftesvilla där detaljerna får ta plats

Inredaren Sofia Tretows sekelskiftesvilla harmonierar mjukt i stil och färg. Men utan detaljer som sticker ut ”blir det bara en gröt”. Kom, nu går vi på skattjakt i de tio rummen!

Inredaren Sofia Tretow har alltid varit konstnärligt lagd, med öra för både musik och språk – och öga för att göra det vardagliga vackert. För några år sedan bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på det sistnämnda. Helhjärtat och från tårna, minst sagt.

– Jag vill lära mig allt om inredning, och gav mig själv ”ledigt” i ett och ett halvt år för att bara plugga på. Jag gjorde upp en egen studieplan, läste allt som någonsin givits ut om belys­ning, stilhistoria, materiallära och färgkomposition. Att vara inredare innebär ju också att man har chansen att lära sig något nytt varje dag, och med varje uppdrag. Smaker och trender är dessutom i konstant förändring, så för en nyfiken människa som jag, är det här helt rätt yrke, säger Sofia Tretow.

Svarta accenter gifter sig gärna med toner i rosa och lila. Och färska blommor – ja, alltid, helst! Matta och soffa från Layered, ottoman och fåtölj, Frejas boning, bord Ruth & Joanna, baljfåtölj Oscar & Clothilde. I soffan: sammetspläd, lila sammetskudde och lejonkudde, Day home, bakom den senare en kudde sydd i tyget Shadow från GP & J Baker, övriga från Mimou. Urnor från Newport. Övriga detaljer från Day home respektive Oscar & Clothilde, där också lamporna köpts. Tavlor med suggestiv stämning, av Romina Ressia och Hannah Lemholt. Spegel, Pb home. Gardiner i egen design, av vitt siden med kantband. Väggfärgen är kulören Teresas green, Farrow & Ball. Foto: Anne Nyblaeus
Brasan sprakar så fort vädret tillåter. Golvlampa köpt på Metropols auktionshus, med skärm från Frejas boning. Fotokonst av Helén Pe från Piqmo.

Hos henne själv i Djursholm i Stockholm, i villan på 300 kvadratmeter byggd 1907, är det experimentverkstad för det mesta. Tio rum med detaljer i ”en återhållsam jugendstil” är en perfekt fond för att prova känslan med olika färger och föremål, som sedan ibland stannar men oftast försvinner vidare till slutdestination hos någon kund.

– Grundstrukturen är underbar. Det här huset har vinklar och vrår, själ och känsla, och varje rum har något distinkt över sig som, så att säga, talar till mig. Jag var väldigt noga när jag provade ut färgpaletten hemma, det hänger mycket på hur ljuset faller in i rummet, vilken nyans som blir bra, men ännu viktigare är det att rummen hänger samman färgmässigt.

Köket har inredning från Lidhults – och gasspis från Ilve – som stämmer fint med husets sekelskiftessjäl. På bänken: byst från en blomsterbutik, ask från Day home, kavel från Ikea, matberedare från Kitchen aid. I fönstret: plåturna från Day home, fylld med bomullskvistar från Bunches. Korg på golvet från Newport.
Ett bra kaffe gör morgonen uthärdlig. Maskin från Nespresso, kaffeburk från Leilas general store. Koppar från Newport. Tekannan i silver är ett arvegods. Tavla med drinkrecept från Desenio.

Sofia vill ha en mjuk övergång in i nästa rum, antingen i färgstyrka eller i ”färgfamilj”.

– Om man håller sig till exempelvis smutsiga eller klara ku­lörer känns allt som en helhet, och det är viktigt för att man ska trivas, säger Sofia.

Vardagsrumsfeeling i köket, med runt bord köpt på Stadsauktion och sköna baljfåtöljer från Oscar & Clothilde, perfekta för långa kvällar. Matta Osted, Ikea, kinesisk urna, Newport. På byrån, från Allinwood, en champagnekylare, Day home. Tavlorna är originalritningar av huset. Gardiner i sidentyg, Mimou.

Stilen är varmt sober och elegant, paletten mild och hel­heten en klassisk inramning, komplett med två kakelugnar och en öppen spis.

– Här har stått kakelugnar i varje rum som tyvärr revs ut och flyttades till en annan byggnad, en gammal mjölkbod, på vår tomt någon gång under 1980-­talet. Och sedan förstördes de av någon anledning. När vi flyttade in och började arbeta med trädgården upptäckte vi till vår stora fasa att det låg massor av kakelugnskross nedgrävt i jorden, berättar Sofia, som nu funderar på att köpa in andra kakelugnar, tidsenliga med huset, och installera på nytt.

Tapeten Balleroy, Manuel Canovas, matchar kakelugnen i vardagsrummet perfekt. Pall från Frejas boning, kudde, Day home.

Men, stil och finess i all ära: en viktig inredningspoäng tycker Sofia ligger i detaljer som bryter av.

– Stilkrockar är det som blåser liv i helheten! Jag rekommenderar visserligen att man försöker få möblerna att hänga ihop stilmässigt genom hemmets alla rum, på samma sätt som färgerna. Inte minst för att det då blir mycket enklare att flytta möbler mellan olika rum, när det är dags att förnya sig. Men att inreda med enbart möbler skulle kännas helt dött. Inred­ningsdetaljerna är som smycken till en enkel klänning, som ett par gnistrande örhängen eller ett vackert halsband som får den lilla svarta att komma till sin fulla rätt.

Sidentyget från Mimou döljer en dörr in till nästa rum och sattes upp för att det här var enda platsen i rummet där en dubbelsäng fick plats. Smart och vackert. Sänggavel i fuskmocka från Mimosa by Inka, sängkläder från Mimou, överkast från Day home, lt från Oscar & Clothilde.
Svarta, nätta sängbord från Pb home, mässingsfat Oscar & Clothilde, liten vas/ljuslykta, Day home.

Sofia lever som hon lär, och ju mer man ser sig omkring i hennes hem, desto fler udda detaljer upptäcker man. Den stora varumaskinen i plåt från 50­-talet intill matplatsen med linneklädda eleganta stolar och ett massivt träbord, är ett talande exempel. Även konsten på väggarna, ofta fotokonst som förmedlar en suggestiv stämning, bryter av mot den harmoniskt hemtrevliga känsla som råder i sekelskiftesvillan.

Fotokonst av Helén Pe från Piqmo, Lampa från Eichholtz, skärm Oscar & Clothilde, ask Day home, bord, Metropol, rådjuret var en present.

– Det går att skapa nya kombinationer av det man redan har, som känns fräscha, bara de hänger ihop i grunden. Men en inredning som går helt på en linje, där möbler och detal­jer har samma färg och stilspråk, kommer från samma tids­epok ... det blir bara en gröt som inte är särskilt spännande, förklarar Sofia, som förmedlar sin filosofi – och hittar de flesta kunder – genom sitt instagramkonto @tretowdeco.

Varuautomaten från 50-talet, ett auktionsfynd, blir en självklar snackis hos gäster. Bord och stolar från Mio, gardiner i belgiskt hellinne från Soul of Himla, lampa köpt på auktion. Tofsar från Zara home.

Trender spelar mindre roll för Sofia, men ljus och värme gör det desto mer.

– Vi lät bygga en öppen spis med spismantel från Classic replaces just för att det gör så mycket för trivseln. Men även ljus i mindre format gör skillnad. Ljusstakar är min mest använda inredningspryl. Och en bra ljussättning, med flera olika ljuskällor i varje rum som inte är för skarpa, ger lugn stämning. Trender kan vara svåra att stå emot, men jag bru­kar fråga mig själv – och be kunder att känna efter: ”Är det här jag?” I så fall, fritt fram. Men det måste, hur klyschigt det än låter, kännas bra i hjärtat. Då har man köpt något som blir en del av den berömda ”personliga stilen” på riktigt.

En spegel, från Pb home, på spiselkransen från Classic fireplaces, ger rummet djup. Taklampa från Déco Djursholm. Ask från Slettvoll, ljusstake, Day home och vas från H&M Home.
Vas och ask i ben och horn, från Day home, svart ask och ljusstakar, Oscar & Clothilde.

Av Anna Ekdahl Foto Anne Nyblaeus

Lär dig inreda med feng shui

Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare! 

I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran.

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!