Hattstugan på skånska östkusten – sommarhuset med sagolik insida

"Hattstugan 2.0" ligger med tallskogen i ryggen och Hanöbukten alldeles nedanför fötterna. Interiören är också sagolik – om man gillar skandinavisk design och golv av betong.

Platsen är Åhus på skånska östkusten. Här, bland vindpinade tallar och långgrunda sandstränder, byggde Louises farfars far en gång ett sommarhus dit generationer av ättlingar vallfärdat varje sommar. Så även Louise, maken John och deras barn.

Idén att bygga ett eget hus på en avstyckad del av tomten tog form på allvar för några år sedan. Den nya tomtbiten var långsmal och kuperad, och detaljplanen tillät inte vilket bygge som helst. Men problemen löstes av arkitekt Pye Aurell Ehrström på Marge arkitekter. Det är hon som har ritat det originella 1,5-planshuset med 140 kvm boyta.

Golven måsta tåla att man kommer direkt från stranden med sand och barr på fötterna

Sofa with a view! Några få meter till, och den tallbevuxna vallen övergår i långgrund sandstrand och hav. Vasen på Wegnerbordet är från Klong och ljusstaken från Georg Jensen. Foto: Peter Erlandsson
Kökets mörka toner av blått och grått (bänkskivor i öländsk kalksten och golv av polerad betong) kontrasterar mot vitt fiskbensmönstrat kakel från Höganäs och naturträ. Köket är från Nordiska kök och stolarna från Gärsnäs fabriksbutik på Österlen. Foto: Peter Erlandsson
Blankpolerat betonggolv som tål fötter med sand och barr. Matsalsbordet är från Posh living och stolarna en mix av Thonetstolar från Ton och Jonas Bohlins Vilda för Gemla. Lampa Kotten av Poul Henningsen/Louis Poulsen. Konstverk av Jesper Waldersten. Foto: Peter Erlandsson
Helst skulle inte en enda tall fällas. Och helst skulle skog och hav synas från varje rum.

Självklart skulle huset vara vänt mot havet, men skogskänslan fick inte gå förlorad. Helst skulle inte en enda tall fällas. Och helst skulle både skog och hav synas från varje rum. Ett annat önskemål var genomsikt – att kunna se havet genom huset från entrésidan. Nedre planet skulle vara öppet, socialt och ha enkel åtkomst till terrasserna (lösningen blev glasade skjutdörrar). På övervåningen däremot, skulle man kunna dra sig undan, titta på tv, läsa, sova.

Natur från fyra väderstreck bjuds in genom stora glaspartier på bottenplanet. Soffan är från Artilleriet, och bordet av Hans J Wegner är arvegods. På skåpet från Ikea, Foscarinis bordslampa Kurage. Golvlampa Grass-hopper, Gubi. Fotokonst med motiv från Haväng av Helena Blomqvist. Foto: Peter Erlandsson
Köksön med integrerad eldstad (eller vice versa) markerar gräns mellan köket och vardags-rummet. Soffa Caravane från Artilleriet, fåtölj Colonial chair, Carl Hansen & søn, och ljusstake, Georg Jensen. Foto: Peter Erlandsson
Ner till stranden kommer man via en enkel trätrappa. Den ljusgröna fältet i vattnet är långgrunt, sedan störtar Hanöbukten ner till nära 100 meters djup – det är därför vattnet ofta är så kallt. Foto: Peter Erlandsson

Nackdelen med ett hus i bästa havsläge är att vädrets makter går åt det hårt. Det hattliknande, extra utskjutande plåttaket är utformat för att skydda huset, och Pye Aurell Ehrström är den första att erkänna att hennes tankar ibland gick till Elsa Beskows Hattstugan.

– Vi har också förberett för luckor att skjuta för fönstren när det blåser upp till riktig storm, säger Pye. Med luckorna fördragna ser huset ut som en stor kotte!

Helst skulle inte en enda tall fällas. Och helst skulle skog och hav synas från varje rum.

Teverummet på övervåningen: Soffan och mattan är från Ikea och bordet från Hay. Kuddar, Asplund, och pläd med matchande kudde, Mantecas by Burel factory. På väggen konstverk i trä av Joakim Nyström. Foto: Peter Erlandsson
Inga tallar fick fällas när huset byggdes. Alltid skyddar de lite mot vinden, och de är ju så vackra! Utemöblerna är från Hay och Ikea. Foto: Peter Erlandsson
T v: Sovrummen är helt klädda i trä och fönsternischerna så djupa att man kan krypa upp i dem och mysa. Sängen i äldste sonens rum är platsbyggd och har plats för kompis-säng undertill. Foto: Peter Erlandsson

Vi hoppas att vårt hus ska stå här minst lika länge som farfars fars hus har gjort

Högt upp på Louises önskelista stod ”underhållsfritt”.

– Det var viktigt att materialen var tåliga och underhållsfria, säger Louise. Vi vill inte behöva skrapa och måla fasaden varje sommar. Och inomhus måste golven tåla att man kommer in direkt från stranden med sand och barr på fötterna. Så slipat betonggolv utan trösklar och springor blev perfekt.

– Förhoppningen är att vårt hus ska stå här minst lika länge som farfars fars hus har gjort.

Ytsnål arbetsplats med platsbyggd hylla av Mosslunda snickeri. Soffan är från Tom Dixons kollektion Delaktig för Ikea. Skrivbordsstolar från Asplund och Gärsnäs. Bordslampa Snoopy av Castiglioni för Flos. Foto: Peter Erlandsson
Fasaden i furu från norska Kebony är preparerad (giftfritt) så att den inte ska kräva någon ytbehandling utan bara gråna snyggt med tiden, detta gäller även det branta hattaket i plåt. Utemöblerna är från Ikea och Hay. Foto: Peter Erlandsson

Ur Sköna hem nr 4, 2018.

LÄS MER: Våning med magisk terass och bastu högt över takåsarna
LÄS MER: Lantligt i Lönneberga – gården från 1897 en romantisk sommardröm

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + grå pläd och två ljuslyktor. Köp nu!