Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemma hos Andreas Johnson - bor med familj och svärmor i drömhyresrätt

Bo tillsammans med svärmor? För artisten Andreas Johnson är det en praktisk lösning som funkar bra. »Storfamiljen« behöver inte precis trängas på de 250 kvadratmetrarna, som också rymmer en hemstudio och ett helt fotbollslag runt matbordet.

Foto: Kristian Pohl

Hemma hos Andreas Johnson är det trivsamt ostajlat. Inga trendiga inredningsgrepp eller vågade färgval, utan fokus på att det ska vara funktionellt och praktiskt.

– Jag gillar när det är lite robust, kanske en smula bondskt på något sätt. Och att blanda lite olika stilar. Det ska kännas personligt, förklarar Andreas.

I det generöst tilltagna köket med sitt stora matbord finns gott om plats för hela familjen – och några till när det behövs.

– Det är här vi spenderar mest tid. Man kan sitta ett helt fotbollslag runt bordet om man vill, konstaterar Andreas.

En träffande bild eftersom mycket av familjens liv kretsar kring just fotboll.

– Både jag och min fru Lisa är väldigt involverade i barnens fotboll och är båda tränare. Jag lägger minst fyra kvällar i veckan på det.

I det som tidigare var en pigkammare har Andreas ­Johnson inrett en hemstudio där han ­arbetar om dagarna.
I det som tidigare var en pigkammare har Andreas ­Johnson inrett en hemstudio där han ­arbetar om dagarna. Foto: Kristian Pohl
Den gamla resevinylspelaren i ena kökshörnan är inte bara en dekorativ detalj – på den spisar Andreas sina gamla vinylskivor som får sprida mysstämning under middagar med familj och vänner. Han lyssnar på bland annat Nat King Cole, Beatles, Liza Minnelli och Judy Garland.
Den gamla resevinylspelaren i ena kökshörnan är inte bara en dekorativ detalj – på den spisar Andreas sina gamla vinylskivor som får sprida mysstämning under middagar med familj och vänner. Han lyssnar på bland annat Nat King Cole, Beatles, Liza Minnelli och Judy Garland. Foto: Kristian Pohl
Soffbordet i vardagsrummet – egentligen en gammal ­trälåda för långväga transporter – är en av Andreas mest omtyckta möbler. ”Det är min älskade farmors brudkista när hon flyttade hemifrån. Hennes familj drev järnaffär i Lund, därav de fina beslagen. Jag hittade den i ett förråd när farmor gått bort och blev förälskad i den.”
Soffbordet i vardagsrummet – egentligen en gammal ­trälåda för långväga transporter – är en av Andreas mest omtyckta möbler. ”Det är min älskade farmors brudkista när hon flyttade hemifrån. Hennes familj drev järnaffär i Lund, därav de fina beslagen. Jag hittade den i ett förråd när farmor gått bort och blev förälskad i den.” Foto: Kristian Pohl

Andreas har de senaste åren valt att lägga lite mindre tid på artistkarriären och mer tid på familjen.

– Jag vill inte säga att jag varit lat, jag har ju turnerat en hel del trots allt. Men jag har också resonerat i linje med att om jag har råd att vara ledig och umgås mer med mina ungar så försöker jag vara det.

Precis innanför köket, i det som förr var en pigkammare, har Andreas sin hemstudio som är hans arbetsplats dagtid.

– Här har jag skrivit en hel del musik de senaste åren, och mycket av det åt andra artister. Nu vill jag sätta mer fokus på mina egna grejer, och planerar att släppa nytt material till våren.

Kanske får vi alltså snart höra nya oförglömliga hits signerade Andreas Johnson. Hans allra största framgång Glorious kom redan 1999, och så har han gjort succé  i Melodifestivalen inte mindre än fyra gånger: Sing for me (2006), A little bit of love (2007), Caroladuetten One love (2008) och We can work it out (2010).

– Även ungarna är mycket här och spelar instrument, tillägger Andreas när vi tittar in i den lilla studion med en vidunderlig utsikt över Mariatorgets trädtoppar.

– Ella har börjat i musikskola nu, vilket är kul, men det är helt och hållet hennes eget val och inget jag har tryckt på om.

Från köket leder en serveringsgång som mynnar ut i ett mysigt vardagsrum med en balkong som vetter mot innergården. Längs vägen passerar man Andreas och Lisas sovrum och intill det barnens rum som de delar, men som är avdelat så att det känns som två små rum. I den delen av lägenheten som ligger närmast ytterdörren huserar Andreas svärmor Kerstin

i en ganska generöst tilltagen tvåa med ett litet eget kök som installerats för att hon ska kunna rå sig själv om hon vill.

Andreas Johnson stortrivs i sina kvarter vid Maria­torget. Ivar Los park på Mariaberget är en av hans älsklingsplatser. ”Ett av de mest magiska ställena i Stockholm med sin vackra utsikt. Barnen älskar att leka här både sommar och vinter. Vi tar ofta med oss fika hit, och man kan grilla här på sommaren. Det här är en magisk del av Stockholm, och faktiskt en ganska lugn del av ­Söder. Massor av bra restauranger och nära fina grönområden som Tanto.”
Andreas Johnson stortrivs i sina kvarter vid Maria­torget. Ivar Los park på Mariaberget är en av hans älsklingsplatser. ”Ett av de mest magiska ställena i Stockholm med sin vackra utsikt. Barnen älskar att leka här både sommar och vinter. Vi tar ofta med oss fika hit, och man kan grilla här på sommaren. Det här är en magisk del av Stockholm, och faktiskt en ganska lugn del av ­Söder. Massor av bra restauranger och nära fina grönområden som Tanto.” Foto: Kristian Pohl
Golfbagarna i hallen skvallrar om en av ­Andreas och hans fru Lisas hobbyer.
Golfbagarna i hallen skvallrar om en av ­Andreas och hans fru Lisas hobbyer. Foto: Kristian Pohl
På ena väggen i svärmor Kerstins vardagsrum har hon arrangerat en snyggt komponerad tavelvägg. De två akvarellerna högst upp är ­faktiskt några av dottern Lisas (Andreas fru) ungdomsverk. ”Jag tycker de är rätt fräcka – hon borde måla mer”, kommenterar Andreas.
På ena väggen i svärmor Kerstins vardagsrum har hon arrangerat en snyggt komponerad tavelvägg. De två akvarellerna högst upp är ­faktiskt några av dottern Lisas (Andreas fru) ungdomsverk. ”Jag tycker de är rätt fräcka – hon borde måla mer”, kommenterar Andreas. Foto: Kristian Pohl

– Vi har en väldigt bra relation med varandra, men Kerstin har även ett stort eget socialt umgänge, så det är ju jättebra att hon kan stänga om sig om hon vill.

Att det såklart även är väldigt praktiskt att svärmor Kerstin kan ta hand om barnen ibland sticker Andreas inte under stol med.

– Det gör att barnen får vara nära sin mormor och knyta de banden. Vi hjälps ju dessutom åt med hyran, och om det är något större vi vill investera i här hemma. Vi har lärt oss att ge varandra lite space när det behövs, så vi har haft väldigt lite irritationsmoment.

Att bo så nära inpå sin svärmor känns trots allt något oortodoxt, i Sverige i alla fall, så man undrar ju om det inte finns någon liten nackdel?

– Det skulle möjligen vara om man spatserar omkring lite halvnäck i sin egen lägenhet och så kommer hon plötsligt in utan att knacka först … 

Familjen, minus svärmor, bodde tidigare bara ett stenkast bort.

– Vi var supernöjda även då, men 250 kvadrat som vi har nu är ju lite större än 102 kvadrat. Några av våra bästa vänner bodde här tidigare, och när de bestämde sig för att gå skilda vägar tyckte de att den här lägenheten skulle passa oss bra. Kruxet var att de behövde ha två lägenheter i utbyte, men vi hade ju bara en …

I den del av den stora lägenheten som tillhör ­Andreas svärmor Kerstin blandas gammaldags elegans och arvegods med ­moderna designklassiker. ”Jag vet att det finns en ­historia om bordet, men jag minns inte riktigt. Jag tror det kommer uppe från Norrland.”
I den del av den stora lägenheten som tillhör ­Andreas svärmor Kerstin blandas gammaldags elegans och arvegods med ­moderna designklassiker. ”Jag vet att det finns en ­historia om bordet, men jag minns inte riktigt. Jag tror det kommer uppe från Norrland.” Foto: Kristian Pohl
På en hylla i vardagsrummet samsas Andreas första par skor med barnens Halloween-godishink i form av en transformer.
På en hylla i vardagsrummet samsas Andreas första par skor med barnens Halloween-godishink i form av en transformer. Foto: Kristian Pohl

Då kom de på att Lisas mamma hade en hyresrätt i Gamla stan, och då hon ändå umgicks så tätt med familjen kanske hon skulle kunna tänka sig att flytta ihop i den nya större lägenheten? Det kunde hon.

– Vi är otroligt glada över att det löste sig på det sättet!

Andreas Johnson kommer ursprungligen från ”söder om Söder” – han är uppväxt i Huddinge och har successivt rört sig in mot centrum. Men som många innerstadspar med småbarn övervägde de för några år sedan att flytta till villa i förorten under småbarnsåren, men dröjde med beslutet.

– Till sist blev det bara så att vi stannade kvar och det har vi inte ångrat. Vi har ju dessutom ett lantställe ute i skärgården, på Djurö, där vi är väldigt mycket. Vi hade inte ens hunnit vara tillsammans ett halvår när vi köpte det för tolv år sedan, det kändes så självklart. Där har vi ju det där livet man själv hade som liten, med fotbollsplan på gräsmattan, studsmatta och gungor. Så jag tycker vår familj har det bästa av två världar.

Vi återgår till att prata om själva lägenheten, och om Andreas och Lisas syn på inredning – ett ämnesområde som inte verkar skapa särskilt mycket dramatik.

– Det är förstås bra om du och den du bor ihop med någorlunda synkar vad ni vill ha för färger och liknande. Det måste vara ett givande och tagande. Men min åsikt är att gillar din partner verkligen något så låt hen hållas, det blir enklare så, säger Andreas.

Andreas med sin fru Lisa framför köksväggen som de fyllt med dekorativa emaljskyltar inhandlade på de återkommande familjesemestrarna i Sydfrankrike. ”Köket är jag väldigt nöjd med och här trivs jag bra. Och så gillar jag kökssoffan som gör att man kan sitta ett helt fotbollslag runt matbordet om man vill.”
Andreas med sin fru Lisa framför köksväggen som de fyllt med dekorativa emaljskyltar inhandlade på de återkommande familjesemestrarna i Sydfrankrike. ”Köket är jag väldigt nöjd med och här trivs jag bra. Och så gillar jag kökssoffan som gör att man kan sitta ett helt fotbollslag runt matbordet om man vill.” Foto: Kristian Pohl
På ena köksväggen hänger en gammal skolplansch från 30-talet som varnar för alkohol. ”Den köpte pappa för längesedan och jag tycker den är ­oerhört ­rolig!”
På ena köksväggen hänger en gammal skolplansch från 30-talet som varnar för alkohol. ”Den köpte pappa för längesedan och jag tycker den är ­oerhört ­rolig!” Foto: Kristian Pohl

Inredning är inte högprioriterat hemma hos Andreas och hans familj, men lägger de lite extra pengar på något är det oftast på något av teknisk karaktär.

– Man vill ju ha en bra tv-apparat, och bra ljud när man spelar musik. Fast hittar jag något jag verkligen faller för och som känns unikt, exempelvis en snygg lampa eller en viss tavla, så kan jag gladeligen lägga en del slantar även på det.

På frågan vad han är mest nöjd med i hemmet nämner Andreas, inte särskilt förvånande, köket.

– När vi flyttade in var det sunkiga vävtapeter på väggarna som vi bredspacklade och målade så att det blev den här betongkänslan. Det är jag supernöjd med, vävtapeter är bland det värsta jag vet!

Minst nöjd är han med badrummet.

– Där har det inte hänt något på säkert trettio år, så det skulle jag vilja bygga om helt! Det är slitet och går liksom inte att få riktigt rent, och kaklet är fruktansvärt fult. Men eftersom vi bor i en hyresrätt finns det ju vissa begränsningar i vad man kan göra. Sanningen att säga har vi lagt mycket mer krut på vårt lantställe, som vi ju äger, än på lägenheten i stan. 

Kalf Hansen på Mariatorget är ett av Andreas Johnsons lokala älsklingsställen. ”De har god mat och jag gill­ar deras ekologiska profil. Ett bra exempel på det rika restaurangutbudet här i kvarteret, och det kommer nya ställen hela tiden.”
Kalf Hansen på Mariatorget är ett av Andreas Johnsons lokala älsklingsställen. ”De har god mat och jag gill­ar deras ekologiska profil. Ett bra exempel på det rika restaurangutbudet här i kvarteret, och det kommer nya ställen hela tiden.” Foto: Kristian Pohl
Både Andreas och hans barn gillar att botanisera i barnboksbutiken Bokslukaren på Mariatorget.
Både Andreas och hans barn gillar att botanisera i barnboksbutiken Bokslukaren på Mariatorget. Foto: Kristian Pohl

Ur Sköna hem nr 2 2017

LÄS MER: Hotellkänsla med egen terrass mitt i stan – se Lottas lyxiga tvåa på Östermalm
LÄS MER: Milsvid utsikt över Mälaren och egen pool – kika in i designparets egenritade kubvilla