Är man konstnär, så är man. Caroline Tamm brukar måla över sina dukar tre fyra gånger innan hon blir nöjd. Här blev den kreativa utmaningen att inreda bort lägenhetens kantigheter och få in dubbelsängen i burspråket.

I

hörnet Kommendörsgatan/Brahegatan i Stockholm ligger en 1970-talsfastighet vars fasad sticker ut med moderna perspektivfönster varvade med utskjutande burspråk med spröjs. Här, bokstavligen på hörnet, bor konstnären Caroline Tamm med sönerna Douglas och Edward, åtta och tio år, och den ettårige yorkshireterriern Herman.

När Caroline köpte lägenheten för fem år sedan var hon nyskild och arbetade som mäklare.

– Jag såg att den hade legat ute på Hemnet i flera veckor och inte fått ett enda bud. En hörnlägenhet på 141 kvm med fem rum, separat tvättstuga och två badrum. Vad var felet? Jag gick hit och tittade och fick en bra känsla i magen. Lägenheten var extremt fult inredd, men planlösningen bra. En separat sov-avdelning med tre sovrum och tv-rum. Ett jättestort vardagsrum och integrerat kök i L-form, massor av fönster, en parkliknande innergård och pool och gym på nedre botten. Först tänkte jag ansöka om att få ta bort spröjsen i burspråken, men det fick vara.

Inte ett enda bud på lägenheten. Vad var felet?
Jag gick hit och fick en bra känsla i magen

caroline-tamm-vardagsrum-vitt-bursprak-skulpturer

Foto: Anne Nyblaeus

Carolines målning på höger vägg heter Favourite Muse och mäter 220 x 140 cm. På bordet uppkäftiga handskulpturer, och på piedestalen en guldtorso modell större (hornen är riktiga). ”Mina hjort-kvinnor står för styrka, både kvinnlig och manlig. Jag tänker göra en hel armé av sådana!” På bortre väggen ”fasad-målning” av Konstnärshuset i Stockholm, en print på plexiglas.

caroline-tamm-sovrum-dressingroom-vitoljad-ek

Foto: Anne Nyblaeus

All inredning i Carolines kombinerade sovrum/dressingroom är byggd i vitoljad ek av finsnickaren Henrik Falk. Sängen krymptes till 180 cm-längd och gick precis in i burspråksnischen. Vita gardinvåder, Ikeas Vivan, ramar in och separerar. ”För att inte skrivbordsstolen skulle ta något av rymden i rummet valde jag Kartells genomskinliga Ghost.”

caroline-tamm-tavla-matbord-skulptur-vas

Foto: Anne Nyblaeus

”Paprikan på bordet var det första jag gjorde i lera. Målningen ska vara med på nästa utställning, jag säljer det mesta jag har hemma också. På baksidan av duken finns ett halvfärdigt verk – en överraskning. Jag brukar måla över mina dukar flera gånger, ibland blir det tre fyra lager.”

caroline-tamm-dressingroom-pall-skor

Foto: Anne Nyblaeus

caroline-tamm-vardagsrum-vitt-runda-mobler-konst

Foto: Anne Nyblaeus

Bara runda former för att mildra lägenhetens kantighet: Ovalt soffbord, specialbeställt i valnöt, soffa och fåtölj från Mio, pallen fick Caroline i present av sin mamma. På väggen neon-ljus-målning No filter och på golvet kvinnomotiv Vera, båda av Caroline Tamm.

– Helst hade jag totalrenoverat hela lägenheten, men jag nöjde mig med det viktigaste. Alla väggar målades ljusgrå, egentligen vita med grå brytning, parketten slipades och vit- och hårdvaxoljades och i sovrumsdelen lades en beigegrå heltäckningsmatta in. Mitt sovrum var det största projektet. Jag ville ha klädförvaring på båda sidorna, och för att få det måste dörren flyttas och ytan i burspråksnischen utnyttjas. Skulle det gå att krympa ner en dubbelsäng så att den fick plats i burspråket?

Dörren inte bara flyttades utan byttes mot skjutdörr, och rummet förvandlades till ett kombinerat dressingroom och sovgemak – allt platsbyggt i vitoljad ek av finsnickaren Henrik Falk.

Lägenheten är väldigt kantig, därför har jag rundat av den med ovala och runda möbler

– Burspråket är bara drygt två meter brett, så vi krympte sängen till 160 x 180 cm. Annars hade man inte kunnat gå runt den. Men jag är bara 164 cm lång så 180 cm-längd är okej, dessutom sover man ju sällan raklång. Jag bodde i lägenheten under renoveringen, vilket var bra, för då kunde jag lägga till nya saker efterhand.

caroline-tamm-stilleben-guldemoji-dekorationsagg

Foto: Anne Nyblaeus

Guld-emojin Happy har Caroline gjort, men äggen köpte hon på Posh living. Ovanför, detalj från hennes målning Nearby från KB-huset i Stockholm, överförd till print på plexiglas.

caroline-tamm-kok-ljuskrona-sunt-matbord-vita-stolar

Foto: Anne Nyblaeus

caroline-tamm-barnrum-ringar-tradstam

Foto: Anne Nyblaeus

”Ringarna i taket gjorde vi själva och hängde mitt i rummet, Douglas är åtta år och världens akrobat.” Gosedjurshuvud, Sprall, trädstam från skogen, sängkläder, H&M Home.

caroline-tamm-barnrum-heltackningsmatta-luftballong-gosedjur

Foto: Anne Nyblaeus

– I grunden är lägenheten väldigt kantig, så inredningsmässigt behövde den rundas av. Därför har jag nästan bara ovala och runda möbler. Och mycket lätta vita gardiner. Ikeas billigaste – bara att byta ut om någon går sönder.

Till lättheten bidrar Carolines expressiva målningar i akryl/blandteknik, liksom hennes guldklädda skulpturer, bland annat emojis och nakna hjortkvinnor. Sin ateljé har hon på Strandvägen i huset där hon växte upp – i tvättstugan över gården. Efter en lång färgstark period är hon inne i en neutralare fas. Naturfärger, vitt, grått och beige. Nästa utställning har hon 4 april–19 maj på restaurang Bardot i Stockholm.

Med heltäckningsmatta i sovrummen kan killarna bygga med Lego  och köra bilar på den

– Jag var 23 år första gången jag ställde ut, på klubben Laroy. Mest som en kul grej, men jag sålde allt. Det var bra för självkänslan men samtidigt kände jag ett motstånd, som om jag fuskat mig fram. När jag sedan var runt trettio och gifte mig och fick barn, tyckte jag att det var dags att växa upp och pluggade till mäklare.

Men det jag älskar är att skapa, så för några år sedan trotsade jag mitt motstånd och blev konstnär på heltid. Vågar man satsa så lossnar det! Priset är en ojämn ekonomi, men jag är lycklig för varje dag jag kan hålla på.

Publicerad i Sköna hem nr 4, 2019

Läs mer:

Hattstugan på skånska östkusten – sommarhuset med sagolik insida

Moln och maxade fjädrar – spana in årets trendigaste tapeter 2019

Våning med magisk terass och bastu högt över takåsarna

________________________________________

Maxa vinsten när du säljer!

  • 8 filmer där inredaren Andrea Brodin stylar ett hem inför försäljning
  • Checklistor för hur du själv ska göra – rum för rum!
  • Bästa homestyling-knepen: möblering, detaljer + sista-minuten-tips
  • (Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)