Foto: Birgitta Wolfgang

Se Tommy Hilfigers glamourösa 525 kvadrat-lya i ikoniska Plaza hotel

För modemogulen Tommy Hilfiger gäller extra allt, åtminstone när det handlar om inredning i det egna hemmet, en lya på 525 kvadratmeter i ikoniska Plaza hotel i New York.

När man är riktigt, riktigt rik, säg, miljardär, och har råd att bo precis var som helst och i princip hur som helst – på vilket sätt ska man få till det så det blir liksom sådär håll-truten-imponerande?

Foto: Birgitta Wolfgang

Det vet modemogulen Tommy Hilfiger, 65, ikoniserad efter klädmärket som bär hans namn och också burit fram honom till dagens förmögenhet.

Han bor med sin fru Dee, 47, och deras sexårige sladdis Sebastian på två våningar – närmare bestämt 18 och 19 – i New Yorks anrika Plaza hotel. Ett av stadens landmärken, som tornar upp sig som ett sällsynt slott i kanten av Central park, en parant och krusidullig matrona bland övriga könlösa spikraka skyskrapor – utformat av arkitekten Henry Janeway Hardenbergh och uppfört 1907.

Under åren har huset bytt ägare ett antal gånger, och när president Donald Trump köpte det 1988 kallade han Plaza ett mästerverk och menade att det var hotellens Mona Lisa. Här höll bland andra författaren Truman Capote sin berömda ”black and white-ball” 1966, och 1992 stiftade en yngre generation bekantskap med den kulturminnesmärkta byggnaden i filmen Ensam hemma 2 – vilse i New York, som numera visas varje jul i svensk tv.

Välkomna att kika in i Tommy Hilfigers lägenhet i New York

I det här vardagsrummet är stilen tidlöst klassisk med några få antikviteter och Andy Warhols Grace Kelly som effektiv färgklick. Foto: Birgitta Wolfgang
”Det var viktigt att behålla originaldetaljerna när vi adderade vår personliga stil”, säger Tommy Hilfiger. Foto: Birgitta Wolfgang
Tornrummets intima matplats är inredd i fransk renässansstil. Väggmålningarna, av Hilary Knight, är en hyllning till Plazas uppdiktade gäst, barnboksfiguren Eloise. Barnen föreställer parets egna. Foto: Birgitta Wolfgang

Men trots hotellets status drogs det med stora skulder, och i mitten av 2000-talet förvandlades delar av fastigheten till exklusiva lägenheter. Hilfigers slog till på den dryga 525 kvadratmeter stora våningen, som med fyra sovrum, fyra badrum, privat uteplats, balkong och fönster mot Central park samt lustfyllt dekorerad med samtida amerikansk konst (Keith Haring, Basquiat, Hilfigers vän Andy Warhol) är ”ett one-of-a-kind-hem i den här stan”, för att citera Tommy själv.

– Plaza är en historisk plats att bo på, med starka band till staden New Yorks historia, konstaterar han.

Vi ville skapa en blandning av modernism och den gamla världens charm.

Själv är Tommy uppvuxen cirka fyra timmar härifrån, i staden Elmiras irländsk-katolska kvarter, med mamma, pappa och åtta syskon. Tommy var en tanig en och inte särskilt bra på någonting alls, inget intresse för skolan, och för liten för att bli det han drömde om, amerikansk fotbollsspelare.

Köket är inspirerat av fransk bistro med svart inredning, mässingshandtag och marmor på arbetsbänkarna. Foto: Birgitta Wolfgang
Paret Hilfigers våning med fyra sovrum och lika många badrum ligger sedan ett par år ute till försäljning. Priset är i dag 69 miljoner dollar, en rejäl sänkning från de 80 miljoner man häromåret begärde.
Inte bara en, utan ett helt kluster gamla ljuskronor hänger över det antika bordet. Runt om står  skulpturala stolar med inläggningar av elfenben. En stor vitrin öppnar upp med dricksglas och objekt. På väggen syns Harry Bensons fotografier av dåtidens kändisar. Foto: Birgitta Wolfgang

I stället fokuserade han på tjejer och musik, och det var när han bläddrade bland sina vinylplattor med Rolling Stones, Doors och David Bowie han kom på det: Så skulle han se ut! Och sedan skulle han sälja rock’n’roll-känslan!

LÄS OCKSÅ: Carolina Neurath öppnar dörren till sitt privata hem – kika in!

Tommy och ett par vänner startade butiken People’s place med tidsenliga flowerpowerkläder, skivor, rökelse och rullpapper… ”Det var en cool vibe”, minns Hilfiger.

– Men jag var mer kvasi-hippie än äkta hippie under 70-talet, fortsätter han. Riktiga hippies bodde i kollektiv och trodde inte på kommersialism eller kapitalism – men jag gillade verkligen att göra business och jag ville inte sova i tält.

Biblioteket är som en kinesisk ask med svartlackerade hyllor mot röd fond och röda skinnstolar. Skylten från The New York Times är köpt på auktion.
"Min smak utgår från ikonisk amerikansk stil, med en twist." Foto: Birgitta Wolfgang
Foto: Birgitta Wolfgang

När People’s place efter sju år gick i konkurs tog Hilfiger tag i saken, pluggade företagsekonomi och skissade på egen design. Han blev headhuntad till Calvin Klein, men hann aldrig börja där förrän han lyckades få ekonomisk backning för att 1985 starta sitt eget märke.

Hilfiger hade en plan och det var hippiekulturens raka motsats: nämligen att paketera den amerikanska överklassens preppystil till modernt modekoncept. Att Ralph Lauren redan gjorde ungefär samma sak avskräckte inte Hilfiger som snart efter lanseringen av sig själv lät sätta upp en stor reklamskylt på Times square där han jämförde sig med både Lauren, Calvin Klein och Perry Ellis.

Sovrummen är inredda i olika stilar. I det här svartvita gästrummet har man eftersträvat en rock’n’roll-känsla. Foto: Birgitta Wolfgang
Parets master bedroom är pampigare.
Foto: Birgitta Wolfgang

LÄS OCKSÅ: Så skapar du lyxig hotellkänsla i sovrummet

Men Tommy hade något de andra saknade – sin själ i musiken. Hans företag har sponsrat artistersom Sheryl Crow, Britney Spears och Lenny Kravitz. Dessutom var Tommy snille nog att uppsnappa hur svart hiphop-kultur omfamnade just kritvit Ivy league-estetik.

Backstage med skådespelaren Denzel Washington och sångaren Lenny Kravitz vid Tommy Hilfigers modevisning 2004. Foto: X01581 / REUTERS

En rappare från Bronx bar gärna traditionellt ribbstickat v-ringat som vilken Kennedy som helst skulle slängt över axlarna en kyligare skymning i Hamptons. När hiphop-stjärnan Snoop Doggy Dogg var med i Saturday night live 1994 och hade på sig en Hilfiger sweatshirt med trycket TOMMY sålde den slut i alla New York-butiker nästa dag. Det var de stora loggornas tid och Hilfiger anpassade designen till att bli mer ”hiphopaktig”, på bekostnad av preppy, som ju var just det hiphoparna gick igång på från början. I dag ångrar sig Tommy.

– Vad det lärde mig var att aldrig följa en trend, för trender passerar, säger han.

Tommy med fotomodellen och tv-profilen Gigi Hadid på visningen av höstens och vinterns kollektioner. Foto: Birgitta Wolfgang

Efter backlashen är Tommy Hilfiger i dag åter i märkets kärna: prydligt preppy. 2006 sålde han sitt livsverk för 1,6 miljarder dollar till ett riskkapitalbolag, men är fortsatt ansvarig för den kreativa processen.

LÄS OCKSÅ: 7 knep som får ditt lilla badrum att kännas helt ok!

Även Plaza-våningen ska säljas, Hilfigers vill ha mer tid i sitt stora hus i Greenwich (Connecticut), Sebastian går i skolan där. Familjen lider inte heller brist på hus i Miami, på västindiska ön Mustique (granne med Mick Jagger), och så yachten där Dee och Tommy gillar att samla alla sina barn.

Paret Hilfigers badrum är som hämtat från en glamourös gammal Hollywoodfilm, med marmor och ett överdåd av stuckatur. Foto: Birgitta Wolfgang
Plaza hotel med adress Fifth avenue är beläget i sydöstra hörnet av Central park. Hotellet var vid invigningen 1907 en gigant; i dag är det omslutet av än högre skyskrapor, men utsikten är fortfarande lika vacker. Foto: Birgitta Wolfgang
Takterrassen med schackrutigt golv öppnar sig mellan tornrummen. Foto: Birgitta Wolfgang

Hon har två söner sedan ett tidigare äktenskap, Alex, 21, och Julian, 18, och Tommy sina fyra barn Ally, 31, Richard, 26, Eliza, 22, och Kathleen, 20, (från det 20 år långa äktenskapet med Susie Cirona). Dee och Tommy träffades 2005 på ett nästan parodiskt jetsetigt sätt, på den mest fashionabla stranden i St Tropez, där Hilfigers yogalärare först presenterade Dee för Tommy, och därefter bjöd samma yogalärare in till fest på designlegendens nämnda yacht. Men fortsättningen var desto mer jordnära.

I yngsta sonen Sebastians rum är det marina temat – till lackröda väggar – genomfört in i minsta detalj; den special-byggda sängen är utformad som en båt. Foto: Birgitta Wolfgang
Som ett Peter Pan-skepp som seglar genom molnen till drömmarnas land. Foto: Birgitta Wolfgang

– Jag sa nej, för jag hade ingen barnvakt, har Dee berättat. Men några timmar senare ringer han på min mobiltelefon och säger, ”Det är Tommy Hilfiger, jag hörde att du inte har någon barnvakt. Ta med dig barnen så gör vi chicken nuggets till dem!” ν

 Källor: Communitytable.parade.com, The Guardian, The Telegraph, The Wall street journal, Wikipedia.

Av: JULIA MINCARELLI

Ur Sköna hem nr 14, 2016

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!