I en femma i Hägerstensåsen samsas Zinat Pirzadehs familj med tusentals ikoner, lotusblommor och färgstarka secondhandprylar.

Det orientaliska, maximalistiska anslaget sätts innanför tröskeln hos Zinat Pirzadeh. På den guldskimrande medaljongtapeten i hallen hänger klockor med Teherantid och New Yorktid, indiska sidentryck, ikoner, solspeglar. På möblerna i 50-tals stil står lotusljus, buddhor, figuriner. Samma saker i vardagsrummet. En stor persisk matta, gåva från Zinats för äldrar, 40-talssoffgrupp i plysch, guldgardiner, mo saik bord, förvaringsboxar med engelska flaggan, Knuts farfars fars tramporgel, kurdisk väggbonad, Mahbanoos vintagebarnvagn …

År 2010 utsågs Zinat till bästa kvinnliga ståuppare, med motiveringen: ”Hårt arbetande, rolig och modig som få.” Och hur modig är hon inte som inredare – i ett land där allt ska vara ”ljust och fräscht”?

– Jag älskar Sköna hem, 2004 gick jag till och med Sköna hems inredningskurs, diplomet hänger i sovrummet. Men trendigt och stilrent gillar jag inte, jag vill ha det ombonat.

Här i lägenheten blandar jag vilt. Men jag har en gammal stuga i Västerbotten också, där är allt 50-tal, ner till tvättmedelsförpackningar och konservburkar.

Matrummet i Hägersten har en påfågelstapet i rött, blått och guld, perfekt matchad med indiska gardiner, guldspegel, silverbord från Mumbai, handgjorda stolar med snäckinläggningar, en rund skål med guldfiskar – och några blad av Picasso.

Var kommer tapeten ifrån?
– Rusta, säger Zinat. Knut och jag satte upp den dagen innan Mahbanoo föddes. Damen som bodde här inte hade ändrat på något sedan femtiotalet. Vi har kvar originaltapeterna i sovrummen.

Publicerad i Sköna hem nr 1, 2013.

NUVARANDE Hemma hos Zinat Pirzadeh
NÄSTA Magiska lampor