Hemma hos Zinat Pirzadeh

I en femma i Hägerstensåsen samsas Zinat Pirzadehs familj med tusentals ikoner, lotusblommor och färgstarka secondhandprylar.

Det orientaliska, maximalistiska anslaget sätts innanför tröskeln hos Zinat Pirzadeh. På den guldskimrande medaljongtapeten i hallen hänger klockor med Teherantid och New Yorktid, indiska sidentryck, ikoner, solspeglar. På möblerna i 50-tals stil står lotusljus, buddhor, figuriner. Samma saker i vardagsrummet. En stor persisk matta, gåva från Zinats för äldrar, 40-talssoffgrupp i plysch, guldgardiner, mo saik bord, förvaringsboxar med engelska flaggan, Knuts farfars fars tramporgel, kurdisk väggbonad, Mahbanoos vintagebarnvagn …

År 2010 utsågs Zinat till bästa kvinnliga ståuppare, med motiveringen: ”Hårt arbetande, rolig och modig som få.” Och hur modig är hon inte som inredare – i ett land där allt ska vara ”ljust och fräscht”?

– Jag älskar Sköna hem, 2004 gick jag till och med Sköna hems inredningskurs, diplomet hänger i sovrummet. Men trendigt och stilrent gillar jag inte, jag vill ha det ombonat.

Här i lägenheten blandar jag vilt. Men jag har en gammal stuga i Västerbotten också, där är allt 50-tal, ner till tvättmedelsförpackningar och konservburkar.

Matrummet i Hägersten har en påfågelstapet i rött, blått och guld, perfekt matchad med indiska gardiner, guldspegel, silverbord från Mumbai, handgjorda stolar med snäckinläggningar, en rund skål med guldfiskar – och några blad av Picasso.

Var kommer tapeten ifrån?

– Rusta, säger Zinat. Knut och jag satte upp den dagen innan Mahbanoo föddes. Damen som bodde här inte hade ändrat på något sedan femtiotalet. Vi har kvar originaltapeterna i sovrummen.

Foto: ©Madeleine Söder
Foto: ©Madeleine Söder
Foto: ©Madeleine Söder
Foto: ©Madeleine Söder
Foto: ©Madeleine Söder

Publicerad i Sköna hem nr 1, 2013.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!