Cecilia skissade och brorsan ritade. Resultatet blev ett ljust och rymligt hus där funktion går först.

När Cecilia Lundgren och Christos Makropoulos väl hittat tomten i Skepparkroken utanför Ängelholm var det en självklarhet att Cecilias bror, arkitekten Ejje Lundgren, skulle få uppdraget att rita deras hus.

– Vi bodde i Helsingborg och letade längs kusten efter en tomt där vi kunde bygga eget. Vi hittade många tomter men de flesta hade redan köpts upp av en entreprenör, säger Cecilia.
Till slut hittade paret tomten på sluttningen med utsikt över Skälderviken. Egentligen låg den lite längre norrut än vad de tänkt sig, men ett fint minne från en midsommar i trakten och närheten till havet fällde avgörandet.

– Det känns verkligen som ett perfekt ställe att växa upp på. Jag vill bo här hela livet, säger Cecilia.

minimalism natur dorr terass

Foto: Jonas Gustavsson

Taket vid arbetsplatsen är målad i kulören S7010-B10G, samma nyans som i köket.Väggbonaden är gjord av Cecilias kompis Dana Juszczyk. Stolarna kommer från Cecilias mormors och morfars hem. Matta från Gorengs mattor, golv & inredning.

sovrum hylla bla vaggar tavla poster

Foto: Jonas Gustavsson

Under hela hennes uppväxt har hon, hennes bror Ejje och deras pappa ofta suttit och skissat på olika saker tillsammans. Bland annat på Cecilias dröm om ett eget hus i framtiden.
– Det har varit en ständigt pågående diskussion så Ejje hade en ganska tydlig bild av vad vi var ute efter när det väl var dags, säger Cecilia. Målet var att skapa en minimalistisk men samtidigt tidlös bostad med mycket rymd och ljus.

LÄS OCKSÅ: Hattstugan på skånska östkusten – sommarhuset med sagolik insida

– En av de vanligaste frågorna vi fick när vi började planera
var hur många rum huset skulle ha. För mig är det totalt oväsentligt, det viktiga är att man får in funktionen.

kok minimalism bla koksluckor

Foto: Jonas Gustavsson

Köksblandaren kommer från Tapwell. Bricka med Cecilias illustration, Dixie. Hundbädd, Mio. Korg, Ikea.

kok koksbord stolar minimalism fonster

Foto: Jonas Gustavsson

I planeringsstadiet dök det även upp mer luststyrda förslag som inte alltid fick följa med hela vägen till bygget.

– Ett tag hade vi en tanke om att vi skulle sätta upp ett stort nät på övervåningen där vi kunde ligga och titta ner. Det var visserligen en kul tanke, men frågan är hur mycket vi egentligen skulle ha använt det, säger Cecilia och skrattar.

minimalism trappa mops hund

Foto: Jonas Gustavsson

Trappans steg i furu är behandlade med vitpigmenterad hårdvaxolja.

minimalism exterior trappa tradack

Foto: Jonas Gustavsson

Huset stod färdigt 2014, och under hösten 2017 inleddes bygget av carport, förråd och takterrass. Under arbetets gång har familjen utökats med barnen Lo och Alexander.

– Det var bra att vi väntade med att bygga den västra delen, för när vi hade bott in oss visste vi mycket mer om solens gång och hur olika väderförhållanden påverkar utemiljön.

Vi provade att sitta ute med parasoll, men det blåser västligt här så det gick sönder

Familjen kom fram till att de förutom carport och förråd ville ha en takterrass med trappa, en stor uteplats under bar himmel och en uteplats under tak.

– Vi hade provat att sitta ute med parasoll men eftersom det alltid blåser västligt här gick de bara sönder, säger Cecilia. När familjen tog sig an trädgården fick de flera bra uppslag av en trädgårdsmästare. Det var bland annat hans idé att plantera ett träd precis utanför det långsmala fönstret vid hemkontoret.

minimalism utsikt lampa tra

Foto: Jonas Gustavsson

Stjärnkikaren köpte Cecilias pappa åt henne när hon flyttade hemifrån så hon skulle kunna kika på fartygen som passerar Öresund. Taklampa, Moooi.

forvaring hylla vit bla soffa vardagsrum

Foto: Jonas Gustavsson

– Min tanke var att ”här är ju ett fönster, så där ska vi inte placera något” men han tänkte precis tvärtom. Resultatet blev ett fönster som är som en tavla som förändras med årstiderna. Turkosa och blå toner syns på många ställen i huset. Bland annat i det maffiga köket som står i centrum på nedervåningen.

Antalet rum är totalt oväsentligt, det viktiga är att få in funktionen

– Jag älskar blått så det har fallit sig väldigt naturligt. Jag tror det har att göra med min kärlek till havet. Jag är uppvuxen vid havet och det är där jag mår som bäst, min pappa har alltid jobbat med båtar och jag seglar själv mycket. Att bestämma kökets färg var alltså ingen större utmaning.

sovrum sang hylla forvaing overkast

Foto: Jonas Gustavsson

I sovrummet finns också plats för hyllor från String. Överkastet är köpt i Indien. Kudde, Ikea.

minimalism stol fonster vitt

Foto: Jonas Gustavsson

– Det var däremot inte helt lätt att hitta en kulör som såg ut som vi hade tänkt oss när vi målade upp den. Vi kunde provmåla och det såg bra ut men så sken solen in och det blev plötsligt alldeles grönt. Det är en svår ton eftersom den hela tiden drar åt något håll, säger Cecilia som till slut hittade den djupa petrolton som nu ser helt rätt ut på köksluckor och snickerier.

På färgkartan ser kulören dock nästan helt grå ut. Christos arbetar som gymnasielärare i historia och idrott i Ängelholm och Cecilia är frilansande illustratör. Sedan 2010 gör hon illustrationer till tidningar, reklamkampanjer och förpackningar. Hon har också skapat tapeter för Photowall och
illustrationer på kuddar och brickor från Dixie.

tradack uteplats tra stolaar utemobler

Foto: Jonas Gustavsson

Soligt läge på takterrassen. Både bänken och lastpallsbordet är hemsnickrade. Kanna, Ikea.

– Först utbildade jag mig till produktdesigner och var helt inne på att designa möbler, men så insåg jag att det jag gillade bäst var själva skissprocessen. För att finansiera tillverkningen av mina prototyper sålde jag mina illustrationer och det blev en uppenbarelse – det är ju detta jag ska göra! Varför håller jag på med det andra?


Inredningsanalys: Himmelsk och havsnära minimalism

I den luftiga villan utanför Ängelholm går arkitektur och inredning hand i hand. Himlen tittar in genom stora fönsterpartier, och återkommande blå interiöra inslag knyter an. Genomtänkt in i minsta detalj.

kok koksbord stolar minimalism fonster

Foto: Jonas Gustavsson

Från början var det ett naket betonggolv i köket men när dottern Lo började gå lades ett mjukare trägolv in. Taklampa, Muuto. Bordet är byggt av en Ikeaskiva och ben från Hay. Stolar, Magis. Matta, Ikea. Väggkrukor, Bolia.

1. Öppenhet

Luft och öppna ytor är viktigt i det här hemmet. Vid matplatsen är det öppet upp till taknock och här är det kontakt med himlen och naturen utanför via flera stora fönster. Öppenheten fortsätter mot vardagsrummet på ovanvåningen och avgränsas med snyggt vitt gallerverk. En variant på detta syns utomhus, då i svart.

sovrum hylla bla vaggar

Foto: Jonas Gustavsson

2. Den röda tråden är blå

Hela köket är lackat i en mellanblå färg som knyter an till himlen utanför. Blått återfinns lite varstans i hemmet: i taket vid arbetsplatsen, i soffans tyg och i sovrummets väggar och överkast.

ljusbla soffa vardagsrum mnimalism

Foto: Jonas Gustavsson

3. Inget plotter

Det går att skapa ett personligt hem utan att dekorera i alla hörn. En del personliga ting står framme i sovrummen annars är få föremål framme som inte har någon funktion. De som ändå finns är stilsäkert utvalda och ofta i naturliga material. Gröna växter gör hemmet levande utan att de tar över.


20 hetaste trendfärgerna 2019!

Sköna hem by Caparol är en kollektion med unika, matta och stilsäkra nyanser.
SE ALLA HÄR!
ny kollektion från Caparol by sköna hem 2019

Foto: Martin Cederblad