Det blir en jul fylld av ”hygge”, god mat och umgänge. Majas och Oles sekel­skiftesvilla i Helsingborg är putsad till tänderna, och granen står så grön och grann.

A

tt flytta in hos någon som har bott länge på samma adress kan förstås vara en utmaning. Maja Højer och Ole Nielsen kom snabbt överens om att Oles 350 kvadratmeter stora sekelskiftesvilla i Helsingborg behövde en uppfräschning när de skulle sätta gemensamt bo. De var också helt eniga om att förändringen skulle ske med respekt för huset och alla dess unika, klassiska detaljer. Allra viktigast var förstås att båda skulle känna sig hemma.

Tillsammans har de låtit det klassiska uttrycket få vara kvar, men de har kompletterat med moderna möbler och roliga accessoarer. Det har blivit en mix av pampig Ralph Lauren-stil à la Manhattan, som Ole vurmar för, och en ljusare, skandinavisk stil, som Maja föredrar.

Julinspiration sekelskiftesvilla sidobord gran julblommor vardagsrum julgran julpynt 2

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Den mörkgröna färgen i vardagsrummet ramar in julen perfekt. Klassiska howardsoffor från Parker Knoll och ett soffbord från Indiska. Bordet var ursprungligen ett matbord, men Ole kapade benen på det, och vips, hade de ett soffbord i rätt höjd.

Julinspiration sekelskiftesvilla trappa

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Julinspiration sekelskiftesvilla öppen spis brasa

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Den öppna spisen är dekorerad med en mängd växter i varierade krukor, ljus och färska blommor.

Och som en brygga för att förena deras olikheter använder Maja – som är inredare – eleganta tillbehör som färgad kristall, tonade speglar, velourkuddar och coffeetable-böcker. Och några rosa karameller till möbler.

I det grå vardagsrummet hålls interiören ljus och möblerna moderna med italiensk soffa och soffbord i glas. På väggen, klassiska målningar i guldramar sida vid sida med svartvit
fotokonst.

Julinspiration sekelskiftesvilla sidobord gran julblommor gran valv julhem

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Det lilla trädgårdsrummet är målat i samma gröna färg som vardagsrummet. Här en läshörna med utsikt över staden. Fotpall i rosa från Woud.

Julinspiration sekelskiftesvilla stilleben ljus julgranskulor

Foto: Iben & Niels Ahlberg

julinspiration gran

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Julgranen kläd tidigt i dember.

Julinspiration sekelskiftesvilla vardagsrum soffor matta

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Skinande vita karmar och listverk bildar kontrast mot väggarna. För att skapa spänning och liv har Maja och Ole inrett i en modern, avspänd stil som bryter av mot de fina gamla detaljerna. En stor grå soffa från Lissoni piggas upp med orange kuddar.

Genom eleganta skjutdörrar kommer man in till det gröna vardagsrummet som också hyser den viktiga eldstaden. Här hänger familjen i timtal under december, med glögg i glasen och hemlagat godis i skålarna. Interiören bjuder på klassiska howardsoffor från Parker Knoll och ett soffbord från Indiska.

I det här rummet har Maja skruvat till det lite extra för att skapa en riktig julatmosfär. Maja och Ole älskar julen; det är den enda tiden på året som de verkligen ser till att vara helt lediga och kan ägna sin familj och sina vänner full uppmärksamhet. Juldekorationer och gran kommer fram redan tidigt i december.

Julinspiration sekelskiftesvilla sidobord gran julblommor 2

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Frisgroen heter den gröna kalkfärgen från L’authentique. Konsolbordet är antikt, spegeln från Reflections Copenhagen.

Julinspiration sekelskiftesvilla fönster målade glas

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Julinspiration sekelskiftesvilla matplats kartell stolar

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Matsalen andas klassisk svensk herrgård, inte minst i valet av tapet. Runt det antika matbordet står Philippe Starcks akrylstolar Ghost. Maja har dekorerat bordet med ett jullandskap av ljus, hyacinter, mossa och kottar.

Julinspiration sekelskiftesvilla stilleben

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Dofter från naturen och mängder med ljus skapar stämning.

Julinspiration sekelskiftesvilla soffa julgran fåtölj matta

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Julmiddagen förbereder man tillsammans i köket, som renoverades omsorgsfullt för några år sedan. Här härskar en nostalgisk, romantisk känsla med platsbyggt lantkök och fransk porslinsho. Stilen bryts mot det mer moderna med den nya gasspisen från Ilve tillsammans med den rostfria kåpan.

I köket äts julfrukost, men på kvällen slår familjen sig ner runt det gamla mahognybordet i matsalen som omges av Philippe Starcks Ghoststolar. Gammalt mot nytt! På bordet har Maja dekorerat med ett riktigt jullandskap av ljus, små rara djur och saker från naturen.

Julinspiration sekelskiftesvilla vitt lantkök matplats

Foto: Iben & Niels Ahlberg

I väntan på maten kan man slå sig ner runt det gamla bockbordet. Det platsbyggda lantköket passar huset och stilen som hand i handske.

Julinspiration sekelskiftesvilla lantkök vitt

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Julinspiration sekelskiftesvilla fasad

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Familjens hus ligger med pampig utsikt över Öresund bort mot Helsingör på andra sidan Sundet. Villan är byggd i början av 1900-talet.

Text & foto: IBEN & NILS AHLBERG

Ur Sköna hem nr 14 2018

Läs mer:

25 julklappar under 500 kronor – våra favoriter!

25 snygga julgranskulor 2018 – våra favoriter!

Julbelysning & ljusslingor – 19 toppköp för en mysigare jul

Julklappstips 2018 – Sköna hem väljer drömklappar att ge (och få)!

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)