Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Humor och överraskningar i inredarens egna trähus

Aline Ringblom har arbetat med exklusiv inredning i större delen av sitt arbetsliv. 

Det egna trähuset i Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm bjuder på vackra miljöer – men också humor och överraskningar! 

Foto: Anne Nyblaeus

Eftersom Aline Ringblom jobbade på Svenskt tenn i 16 år – ”jag började där redan som tjugoåring och blev förälskad i denna fantastiska arbetsplats” – och även en tid hos Nordiska galleriet får man lätt en föreställning om hur hennes hem ser ut. Men icke. 

I stället överraskar inredningen i det 250 kvadratmeter stora huset med både billigt hemmafix och humor som lockar till skratt.

Pall och sovbord av Josef Frank för Svensk tenn. Därifrån kommer också ljusstakarna som formgavs 1963 av Sigurd Persson. Mattan är måttbeställd heltäckningsmatta, likadan som den i övervåningens tv-rum. ”Den är så bra, den är nämligen gjord av polyester och inte vare sig fäller eller dammar!”
Pall och sovbord av Josef Frank för Svensk tenn. Därifrån kommer också ljusstakarna som formgavs 1963 av Sigurd Persson. Mattan är måttbeställd heltäckningsmatta, likadan som den i övervåningens tv-rum. ”Den är så bra, den är nämligen gjord av polyester och inte vare sig fäller eller dammar!” Foto: Anne Nyblaeus
Den cognacsfärgade dagbädden i design av Enzo Mari lyser upp vardagsrummet. Färgen går igen i soffbordets ben i mahognyträ. Sammetsklädda karmstolar från Massproductions, sidobordet i metall och glas från Familjen Fogelmarck – att blanda material är Alines sätt att skapa rumslighet. Spegelvägg från Ikea, Aline har klistrat upp de självhäftande rutorna med ”känslan av tonårsrum från 80-talet”. På tavelväggen en barnteckning, en liten oljemålning av konstnärinnan Esther Gehlin, och maken Henriks skateboardar. ”Han är gammal skejtare, så de måste ju få vara med”.
Den cognacsfärgade dagbädden i design av Enzo Mari lyser upp vardagsrummet. Färgen går igen i soffbordets ben i mahognyträ. Sammetsklädda karmstolar från Massproductions, sidobordet i metall och glas från Familjen Fogelmarck – att blanda material är Alines sätt att skapa rumslighet. Spegelvägg från Ikea, Aline har klistrat upp de självhäftande rutorna med ”känslan av tonårsrum från 80-talet”. På tavelväggen en barnteckning, en liten oljemålning av konstnärinnan Esther Gehlin, och maken Henriks skateboardar. ”Han är gammal skejtare, så de måste ju få vara med”. Foto: Anne Nyblaeus

Tillsammans med sin man och tioåriga tvillingdöttrarna Märta och Henrietta köpte hon den faluröda villan i Saltsjö-Duvnäs 2018. Eftersom det arkitektritade huset byggdes så sent som 1994 behövde de inte göra någon renovering alls.

– Det är byggt efter hur man lever i dag och väldigt bra planerat, huset har allt som vi behöver som familj, tycker Aline. 

Sanningen är att det var en slump att de ens hamnade här, de hade egentligen inte en tanke på att flytta från stan där de bodde tidigare. 

– Men på semestern funderade vi på var vi skulle vilja bo om vi någon gång skulle flytta till hus. Vi kikade på Hemnet-kartan, jag kom att tänka på Saltsjö-Duvnäs där jag hade kompisar. Där fanns ett hus till salu, det här, skrattar hon.

Det är den där känslan, att komma in i ett hus och känna att här kan jag tänka mig att bo. Det var meningen
Aline i det lilla gästhuset som är hennes hemmakontor tillika döttrarnas pysselstuga. Arbetsbordet är ett matbord från Ikea Hay-kollektionen, med böjträstolar från Ton. I korgen står tapetrullar från H&M Home och vägglampan är från Svenskt tenn.
Aline i det lilla gästhuset som är hennes hemmakontor tillika döttrarnas pysselstuga. Arbetsbordet är ett matbord från Ikea Hay-kollektionen, med böjträstolar från Ton. I korgen står tapetrullar från H&M Home och vägglampan är från Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus
”Vi har hjälpts år att inreda, men barnen lyssnar på mig”, säger Aline med ett leende. Flickornas rum ser olika ut, men hänger ihop med de övriga rummen. Skrivbordet och stolen är ärvda från mormor, medan tavlan med körsbärsblommor köptes på en resa i Kina.
”Vi har hjälpts år att inreda, men barnen lyssnar på mig”, säger Aline med ett leende. Flickornas rum ser olika ut, men hänger ihop med de övriga rummen. Skrivbordet och stolen är ärvda från mormor, medan tavlan med körsbärsblommor köptes på en resa i Kina. Foto: Anne Nyblaeus
Köket ska familjen renovera i år. För att kunna reglera ljusinsläppet har man monterat hissgardiner, från svenska företaget Astrid, över fönster och altandörrar. Det runda matbordet är ett gammalt NK-bord som renoverats av Gilbert&Malmsten, med Eamessttolar och en taklampa från Ikea. De gröna tallrikarna på väggen är loppisfynd.
Köket ska familjen renovera i år. För att kunna reglera ljusinsläppet har man monterat hissgardiner, från svenska företaget Astrid, över fönster och altandörrar. Det runda matbordet är ett gammalt NK-bord som renoverats av Gilbert&Malmsten, med Eamessttolar och en taklampa från Ikea. De gröna tallrikarna på väggen är loppisfynd. Foto: Anne Nyblaeus

– Det är den där känslan, att komma in i ett hus och känna att här kan jag tänka mig att bo. Det var meningen.

Allt som behövde göras vara att måla ytskikten, tak och väggar i en neutral bas som passade fint till de vackra trägolven som är genomgående i huset med undantag av gotlandsstenen i hall och i kök.   

Aline är i dag egenföretagare som inredningskonsult och har ett litet kontor i trädgården, i gästhuset.

Soffan (modellen Mr Jones för Adea) och mattan i tv-rummet var så mjuka att rummet behövde få in ett tuffare material, tyckte Aline. ”Därför köpte vi soffbordet i glas, trä hade varit för snällt.” Taklampan av Ingp Maurer är vald för att ge ett ”icke-formellt intryck”, och det överdimensionerade körsbäret och flodhästen för att väcka leenden.
Soffan (modellen Mr Jones för Adea) och mattan i tv-rummet var så mjuka att rummet behövde få in ett tuffare material, tyckte Aline. ”Därför köpte vi soffbordet i glas, trä hade varit för snällt.” Taklampan av Ingp Maurer är vald för att ge ett ”icke-formellt intryck”, och det överdimensionerade körsbäret och flodhästen för att väcka leenden. Foto: Anne Nyblaeus
Glasbord Tavolo con rupte av Gae Aulenti. Kaktusblad i keramik från Svensk tenn.
Glasbord Tavolo con rupte av Gae Aulenti. Kaktusblad i keramik från Svensk tenn. Foto: Anne Nyblaeus
Stol från Svenskt tenn och tavlor inropade från Auktionsverket. Pläd från Himla.
Stol från Svenskt tenn och tavlor inropade från Auktionsverket. Pläd från Himla. Foto: Anne Nyblaeus

– Gästhuset som inte alls är ett gästhus. Mer ett kreativt hus med utrymme för pyssel, barnen tycker också om att bjuda in sina vänner hit. 

När hon inte är på hemmakontoret är hon på ett annat kontor, på Styrmansgatan på Östermalm. 

– Tillsammans med två kollegor från Whiteorange, som jobbar med platsbyggd inredning, har jag startat New day interior som specialiserar sig på garderober, berättar hon.

Aline har upplevt att det är svårt att hitta fina garderober till bra pris, och att glappet mellan enklare modulgarderober och platsbyggnationer är stort. 

”Jag ville ha en randig sänggavel, den här har vi haft i femton år och tyget är från Andrew Martin. När vi bodde i lägenhet i stan stod den mot en mönstrad tapet, men den fungerar lika fint mot den enfärgade väggen här.” Väggfärgen är Mizzle, från Farrow & Ball. Det antika sängbordet kröns av Josef Franks bordslampa 2349.
”Jag ville ha en randig sänggavel, den här har vi haft i femton år och tyget är från Andrew Martin. När vi bodde i lägenhet i stan stod den mot en mönstrad tapet, men den fungerar lika fint mot den enfärgade väggen här.” Väggfärgen är Mizzle, från Farrow & Ball. Det antika sängbordet kröns av Josef Franks bordslampa 2349. Foto: Anne Nyblaeus

– Däremellan är det svårt att hitta något. Därför gör vårt företag garderober som måttbeställs efter kundens önskemål. Vi har moduler med fina stommar och fronter, dessutom en bra prisbild. Stommar och fronter tillverkas i mdf som även lackas på insidan, vilket gör garderoberna fina både på insidan och utsidan. Vi har också satsat på detaljer, som att hyllbärarna är små och diskreta, och hålen som finns för att reglera hyllplanens placering är målade. Hyllplanen i sin tur är tjocka och känns lyxiga, det finns också fina lådor att ha i sin förvaring och alla garderober kommer med belysning, förklarar Aline som numera spenderar större delen av arbetsveckan i stan och är stolt över en bra produkt.  

Jag vill inte hamna i ett fack eller i en enda stil utan är ganska öppen för det mesta. Däremot har jag ingen gråzon, antingen gillar jag eller så gillar jag inte.
Husets vardagsrum är byggt i T-form med en matsal som sticket ut på verandan. Ljuset silas genom gardiner från Astrid. Verandastolarna är från Fermob och bordet från Ikea. Den rutiga duken har Aline sytt av en gammal stuvbit.
Husets vardagsrum är byggt i T-form med en matsal som sticket ut på verandan. Ljuset silas genom gardiner från Astrid. Verandastolarna är från Fermob och bordet från Ikea. Den rutiga duken har Aline sytt av en gammal stuvbit. Foto: Anne Nyblaeus
Matsalen har fönstret från golv till tak, och här har Aline valt att inte ha någon armatur alls, förutom några spottar i taket. I stället gäller ljusstakar med levande ljus. Den maffiga pjäsen med flera armar är från Svenskt tenn, liksom matbordet som går att dra ut och kan ge plats för tolv middagsgäster som får slå sig ner på Hans Brattlud-stolar.
Matsalen har fönstret från golv till tak, och här har Aline valt att inte ha någon armatur alls, förutom några spottar i taket. I stället gäller ljusstakar med levande ljus. Den maffiga pjäsen med flera armar är från Svenskt tenn, liksom matbordet som går att dra ut och kan ge plats för tolv middagsgäster som får slå sig ner på Hans Brattlud-stolar. Foto: Anne Nyblaeus
Mattan adderar lite humor till övervåningens badrum och är köpt hos Zara home.
Mattan adderar lite humor till övervåningens badrum och är köpt hos Zara home. Foto: Anne Nyblaeus

Hemma i Saltsjö-Duvnäs är det viktigt att det inte känns formellt, i stället ska det vara välkomnande.

– Jag vill inte hamna i ett fack eller i en enda stil utan är ganska öppen för det mesta. Däremot har jag ingen gråzon, antingen gillar jag eller så gillar jag inte. Det jag gillar hänger kvar, och jag älskar mina saker. Inget är provisoriskt i mitt hem, då väntar jag hellre, säger Aline.

Att hon uppskattar att blanda stilar märks tydligt. Här finns så klart möbler från Svenskt tenn men också från loppisar och H&M Home, uppblandat med eget pyssel och arvegods. Och när hon köper något så behåller hon det. 

– Bara det är något som jag tycker om så får det vara med. Men självklart finns det en röd tråd, som för mig handlar om färger och det är angeläget att inredningen hänger ihop.

Soffan och den ljusblå pläden är båda från Svenskt tenn. Bokhyllan är platsbyggd och fylls ”med ett hopplck”. Bordslampa med bläckfiskmotiv från Fornasetti.
Soffan och den ljusblå pläden är båda från Svenskt tenn. Bokhyllan är platsbyggd och fylls ”med ett hopplck”. Bordslampa med bläckfiskmotiv från Fornasetti. Foto: Anne Nyblaeus

I rummen ser man snabbt hur färgtoner återkommer och skapar enhetlighet, både i varje enskilt rum men också i huset som helhet. Även material, som mattor och gardiner från samma märke upprepas i rummen. Materialen får också alltid en kontrast, en motpol. Finns det mjuka textilier, ja, då finns det också hårt glas eller metall i rummet.

– Det är viktigt att färgerna fungerar ihop och skapar en harmoni eftersom jag blandar material och möbler på det sätt jag gör. För att få till inredningen i ett hus, för att få till ett sammanhang, måste också rummen hänga ihop.

Varenda liten pinal har en berättelse i vårt hem
Garderobslösningen är från Alines eget företag New day interior. ”Vi gör moduler med fina stommar och fronter, och har dessutom en bra prisbild i spannet mellan enklare modulgarderober och platsbyggnationer”, säger hon.
Garderobslösningen är från Alines eget företag New day interior. ”Vi gör moduler med fina stommar och fronter, och har dessutom en bra prisbild i spannet mellan enklare modulgarderober och platsbyggnationer”, säger hon. Foto: Aline Ringblom

Aline väljer tavlor på samma sätt som hon väljer allt annat till hemmet, och säger att det egentligen inte finns så mycket eftertanke i valen hon gör. 

– Jag tycker om att ha mycket saker på väggarna, det är härligt med konst. Jag välkomnar nog allt, och återigen gillar jag det så får det vara med. Då brukar det funka.

Tidigare har hon dock varit mer formell i sin inredningsstil.

– Men i det här hemmet får skateboardarna vara med, skrattar hon, och syftar på maken Henriks skateboards som hänger på väggen i vardagsrummet.

– Varenda liten pinal har en berättelse i vårt hem. Jag skrattade högt när jag köpte tavlan i vardagsrummet med texten ”drunk octopus wants to fight”. Nu kanske jag inte skrattar åt den längre, men den har sin plats hemma hos oss, säger Aline.

Jag är emot att köpa ett helt hem från Svenskt tenn eller Nordiska galleriet. Där finns visserligen fantastiska möbler, men det finns ingen utmaning i det
Hallen är husets enda mörka rum, de grå väggarna står i kontrast till de ljusa rummen i resten av huset. Paraplytapeten från Fornasetti är ett bra exempel på Alines humor. ”Inredningen måste kunna vara lättsam”, säger hon.
Hallen är husets enda mörka rum, de grå väggarna står i kontrast till de ljusa rummen i resten av huset. Paraplytapeten från Fornasetti är ett bra exempel på Alines humor. ”Inredningen måste kunna vara lättsam”, säger hon. Foto: Anne Nyblaeus

Hon kan uppleva att svenskar ibland är lite ängsliga när det gäller heminredning, att man väljer säkra kort och sådant man redan har sett någon annanstans.

– Jag är inte heller så himla vågad, men kanske försöker jag att vara lite mer individuell. Ibland kan inredningsintresset göra att det blir för fixat, och då känns det inte särskilt välkomnande. Jag är emot att köpa ett helt hem från Svenskt tenn eller Nordiska galleriet. Där finns visserligen fantastiska möbler, men det finns ingen utmaning i det. Att däremot blanda in 20-kronorsföremål från en loppis i inredningen och få ihop den röda tråden, det gillar jag. Det gäller att våga vara lite öppen.

Ur Sköna hem nr 5 2020.

LÄS MER: 70-talsvillan blev drömhem – hälsa på hos Valerie Aflalo
LÄS MER: Sommarhus på skärgårdsö – med magisk utsikt och klassisk design