Julen stavas gran hemma hos Amelie och Markus. Minst ett träd i varje rum tronar i det vita trähuset i Jonsered. Här firas en grön jul med Bullerbykänsla.

D

et är ganska ofta det inte blir riktigt som man har tänkt sig. Livet tar andra vägar, slumpen vill annorlunda och man får helt enkelt tänka om. Så var det för Amelie Winck och Markus Kindbacke och deras resa mot hus. Från lägenhet i centrala Göteborg var planen att slå sig ner i Skåne igen, där de har sina rötter. Men så slog den där slumpen till. I maj häromåret dök ett trähus från 1929 upp, i fint skick med fönster, dörrar och golv i original. Därtill glasveranda, kakelugn, växthus och orangeri.

Dekorera jul med girlanger av lingonris – julbord

Hemmets favoritmöbel är det vitmålade 1800-talsskåpet i matrummet. ”Det kommer vi aldrig att göra oss av med.” Girlangen på skåpet har Amelie gjort av lingonris. Det stora matbordet kan bli fem meter långt, köpt på Blocket. Stolarna är köpta i omgångar på loppis och auktioner. Ljus­krona, Vintage by Nina.

Dekorera jul med granris – trappa

Det fina huset ligger i Jonsered strax utanför Göteborg. Ett område med villor från 20- 0ch 30-talen där kvarteren har lite bullerbykänsla över sig.
– Det var Markus bror som tipsade oss om att huset var till salu. Allt gick så fort. Visning på söndag, budgivning på måndag och på tisdag skrev vi på. Min mamma höll på att gå i taket, hon menade att husköp måste ta tid och att man måste kontrollera huset flera gånger. Men för oss var det allt eller inget, vi bara körde på. Det kändes så unikt, huset har en själ som man känner direkt när man stiger över tröskeln, säger Amelie.

Huset har en intressant historia. Det är ett dåtidens kataloghus som kom i färdigsågade delar, ursprungligen byggt som bostad åt arbetarna på Jonsereds fabriker och deras familjer. Fabriken delade ut mark i området för att de ­anställda skulle lockas att stanna kvar och arbeta när de hade en egen bostad. Någon gång i mitten av 1900-talet har det varit bilverkstad här – en gammal Ford hittades nedgrävd på tomten.
– Vi har ju inte bott här så länge men vi har massor av tankar och idéer när det gäller framtida renoveringar. Men det får växa fram långsamt. Vi har sagt att detta ska vara vårt livsprojekt, säger Markus.

Jul inspiration: hall med pälskappa

Inspiration hittar Amelie i alla möjliga olika hem hon ser i tidningar och på nätet, men täta loppisbesök gör också sitt till för hemmets inredning. Pälsen hänger på en tamburmajor som inhandlats på Blocket. Hyllan är köpt på loppis i Danmark. Granen står i en urna från Vita ranunkler.

Inspiration för att pynta julgran!
Inspiration julpynta med granris och girlanger! Girlang i fönster i hall.

Glasveranda och hall, ett rum med rikligt ljusinsläpp och stillsam känsla. Soffa från Myrorna, girlangerna har Amelie skapat av granris och en.

Det Amelie och Markus har gjort med besked under den korta tiden de har bott i huset är att måla alla ytskikt i det 183 kvm stora huset.
– 110 liter väggfärg och 30 liter golvfärg har gått åt, säger Amelie. Eftersom vi ville att all målning skulle vara klar innan flyttlasset gick så målade vi oavbrutet i tio timmar per dag under två veckors tid. Visa av erfarenheten vill vi gärna ge ett råd: Gör inte det! Det var ett misstag att måla om allt på samma gång när du har köpt ett så stort hus! Hela kroppen värkte, och vi var allt annat än utvilade efter den semestern. Eftersom vi tog över huset sommartid ägnade vi dessutom mycket tid åt att fixa i trädgården. En riktig arbetssemester blev det …

Glögg på glasverandan! Inspiration dekorerar för jul med gran.

I det ouppvärmda uterummet med spröjsade fönster, träpaneler och svartvitrutigt golv intas glöggen. Slagbordet är ett gatuloppisfynd från Jonsered. Stolarna, precis som denrustika glöggservisen, är köpta på loppis.

Brinnande brasa i kakelugnen är julig inspiration.
Amaryllis fungerar fint att hänga upp och ner i fönster. Vattna direkt i stjälken.

Amaryllis fungerar fint att hänga upp och ner. Vattna direkt i stjälken.

Att julen är i antågande går inte att ta miste på i det julfina huset. De levande ljusen är tända och granarna står pyntade och klara. Julen firar Amelie och Markus tillsammans med hela tjocka släkten.
– Vi älskar när det är mycket folk, och liv och rörelse. Julen kommer vi alltid att vilja fira här hemma. En av anledningarna till att vi köpte huset var att här finns så många rum med gott om plats för gäster. Och i samma veva som vi flyttade in köpte jag ett bord från 1800-talet med inte mindre än sex iläggsskivor, det kan bli hela fem meter långt. Då snackar vi stora sällskap runt bordet, säger Amelie.

Julinspiration:Girlander av lingonris, julrosor och hyacinter.

På det fina bokskåpet har Amelie arrangerat gröna signaler som bryter av fint mot det vita. Hyacint och vitmossa i en urna bredvid julrosen. Girlangen är gjord av lingonris, i den har hon fäst flera ljushållare.

Julinspiration – långbord som rymmer hela släkten
vacker julstjärna i fönstret.

Hallen på övervåningen är en vitmålad dröm. Taklampa, Ikea. Stjärnan i fönstret är fyndad på Tradera.

Amelie har en viktig tradition som hon håller hårt på och det är att ha så många granar som möjligt. För doftens skull förstås, och nu, när de har ett så stort hus, får de plats med många, minst en i varje rum. För Amelie och Markus handlar julen om gemenskap, god mat, några hyacinter – och julgranar.
– För mig är det viktigaste med julen att vara tillsammans och bara vara. När man var liten handlade det bara om tomten och paket. I dag handlar det om tacksamhet över min familj och den goda julmaten.

Julinspiration: sobert sovrum med julgran

Drömfint sovrum i stillsam färgskala. Vilsamt, ljust och krispigt. Linnelakan, H&M Home. Sängbord, loppis, ljusstake, Caatje antiek & brocante, takkrona, Vintage by Nina.

Julinspiration: sobert sovrum med julgran

Ovan t h: Även i sovrummet står en gran och sprider väldoft. Bord och takkrona, Vintage by Nina.

Hennes bästa pynttips: ta in naturen och gör kransar och girlanger av gran- och lingonris. Undvik krimskrams och satsa på unika saker, på loppisar går det ofta att hitta fint gammalt julpynt. Och framför allt, stressa inte, låt julen vara en lugn och fridfull tid.

Ur Sköna hem nr 14 2017

Läs mer:

Inspiration: Ljuvligt vackra julkransar som sprider julstämning i ditt hem

Vintervita och stiliga jugendvillan – en dröm att fira jul i!

8 juldukningar med sådant du har hemma (och lite från Ikea)