Inredarens idé

Enkelt, funktionellt och enfärgat är ledord hos familjen Wolfgang Drejer. För att fånga stilen måste man våga välja bort och tillåta tomma ytor.

Inte mycket har lämnats åt slumpen i familjen Wolfgang Drejers hem. Här är det medveten enkelhet som gäller. Tomrummet mellan möblerna känns självklart, luften är lika viktig som själva föremålen.

Sittkuddar, madrasser på golvet och överdrag till soffor och fåtöljer är något vi ofta förknippar med spartanska studentlyor. Men i det här hemmet är det ett medvetet stilval.

Hopfällbara, stapelbara möbler ger ofta intryck av att vara enkla och  funktionella. Samtidigt måste de kännas trygga så att man vågar stapla  förvaringen, sätta sig i stolen utan att den går sönder, och kan placera  arbetsskivan på benbockarna utan att den åker i golvet. Hos familjen  Wolfgang Drejer är det den här typen av möbler som uppskattas mest,  vardagliga enkla före-mål som är lätta att plocka fram när gäster kommer  på besök, smidiga att plocka undan efteråt samtidigt som de frigör  golvyta.

Ett golv är inte något man bara står och går på. Trägolvet i det här  huset är genomgående vitmålat. Golvet tillsammans med vita väggar och  tak håller samman, förenklar och neutraliserar rummen och gör det enkelt  att möblera med  i stort sett vad som helst.

I dag ser vi stora fönster som en tillgång och en lyx. Vi mår bra i ljusa rum, känner oss lätta och glada. I det här hemmet är fönstertextiler bortvalda till förmån för ljuset. Ett fönster utan gardiner tycker många känns naket och kalt men det kan också förstärka och uttrycka en inredningsstil där rummet är viktigare än möbler och textiler.

I en barnfamilj blir möblemanget förr eller senare ett redskap för barnen att ta sig fram på. Till skillnad mot förr finns en mängd olika överdragsklädslar till stoppmöbler, sänggavlar och stolsöverdrag som är lätta att ta av och tvätta. Ljusa textiler kan därför vara ett alternativ för dem som inte vill välja färg och mönster för att enbart vara praktiska.

Av tradition har skåp och förvaring varit stängda och ofta låsta. Men för några år sedan blev öppna planlösningar moderna, framförallt i nyproducerade bostäder. Det fick snabbt en inverkan på vårt sätt att möblera. Möblemanget förenklades när gränserna suddades ut mellan rummen. Öppna hyllor och vitriner som visar upp våra redskap och saker har blivit vanliga.  I familjens bokhylla förvaras samlingar och fotografier snarare än böcker. Fönsterbänkarna rymmer olika stilleben i stället för blommor, och på en sittpuff ligger några böcker tillgängliga.

Den anspråkslösa madrassen är ofta underskattad. Den förvandlas enkelt till en dagbädd, en plats för barnen att leka på eller en yta för meditation och gymnastik.

För att lyckas med den här typen av inredning får man försöka tänka praktiskt och funktionellt i en monokrom färgskala. Våga tillåta öppna tomma ytor med ”aktiv luft”, och fokusera på att möblera och skapa stilleben på utvalda platser i rummet. Det är svårare att avstå och välja bort än att fylla på med inredning i ett rum.    

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!