Inredningsstylisten Anna Truelsen älskar egentligen färg, men hemma i 30-talsvillan utanför Kungsbacka är det en lugn och vit grund som gäller. En jul i balans ska det vara.

A

tt hitta en julgran som är helt symmetrisk är inte lätt. Ska man dessutom hugga sin egen gran kan man få gå i timmar innan man hittar den rätta. Så länge Anna Truelsen kan minnas har granjakten varit den viktigaste förberedelsen inför julen.

Jag vet inte riktigt vad det är som gör att granen är så viktig för mig. Men en gran med tända ljus sprider magi. Och doften sedan! I många år högg vi vår egen gran, men det blev allt svårare och svårare att hitta den perfekta. De senaste jularna har vi köpt en på julmarknaden i byn. Jag brukar komma en kvart innan granarna anländer och hoppas varje gång att jag ska vara först men så blir det aldrig för det finns fullt av granfanatiker i vår by. I år fick jag i alla fall tag på en stor och ståtlig gran som var så vacker att den endast blev pyntad med en ljusslinga, säger Anna.

Jul hos Anna Truelsen inredning hall trappa

Hallen är välkomnande inredd med en rustik känsla. Golv och pärlspont är original. Bänk, skåp och lampa är loppisfynd. Taklampa från Suedecoration. Lykta från Zelected by houze.

Jul hos Anna Truelsen inredning lussebullar
Jul hos Anna Truelsen inredning kök rumsgran

Ursprungligen var ytan, där kök och matrum ligger, tre rum. För att få bättre planlösning och ljus­insläpp har paret satt in ett antikt fönster från Fönsterantiken i Vänga. Där satt ­tidigare en dörr. Handduk från SB ­studio, ljusstake, Star ­trading, pall från Ikea och industrilampor, Suedecoration.

Anna bor med sin man Michael och deras fyra barn i ett 30-talshus cirka tre mil söder om Kungsbacka, på den västgötska landsbygden. Huset ligger vid randen av skogen,
betande rådjur och hoande ugglor är dagliga inslag. Familjen flyttade in för nio år sedan, strax före jul.

Jag behöver en lugn grund där mängden möbler
och prylar är välavvägda

– I princip började jag julpynta direkt när vi flyttade in. Små granar sattes i glasburkar och ljus tändes här och var. Det var en enorm lycka att få landa här, vi hade längtat efter ett hus på landet i många år, säger Anna.

Jul hos Anna Truelsen inredning dukning granris ljus

Ljus i vårt hus. Bordet är ritat av Anna och byggt av hennes morfar Kjell. Speglarna på väggen är loppisfynd, lamporna kommer från Glöd design. Stolarna med rottingsits är köpta på loppis.

Jul hos Anna Truelsen inredning ljus nötter granris
Jul hos Anna Truelsen inredning förkläde

På knoppbrädan, från början en antik kratta, hänger förkläde och grytlappar nära till hands. Förkläde, Design by Pias. Underlägg från Granit.

Jul hos Anna Truelsen4683

På köksön är det upp­dukat med det bästa från julbordet. Industri­lamporna är köpta i Frank­rike. Ljusstake från Star trading.

Jul hos Anna Truelsen inredning kök
Jul hos Anna Truelsen inredning rumsgran

Nedan: Trappan ned till källaren är nyligen renoverad och återställd med pärlspont. Led-ljus från Enjoy candles skapar stämning. Lampor på väggen från Lampgustaf.

När julen var över var det dags att renovera köket. Eftersom parets förra hus, en souterrängvilla från 80-talet, inte såldes med någon direkt vinst, var det lågbudgetrenovering som gällde. Överskåpen togs ner och pärlspont sattes upp på väggarna för att försöka återskapa känslan från förr. För att bevara det luftiga intrycket sattes enkla hyllplan upp för vardagsporslinet. Skåpsluckorna av ek sprutmålades vita.

– När vi tog över huset var vårt mål att försöka ge huset tillbaka dess själ. Vi har satt pärlspont i alla tak på nedervåningen. Vi har plockat fram trägolv och pärlspont i väggar och tak i hall och på övervåningen. Den största förändringen var att ersätta de feldimensionerade panoramafönstren och de alldeles för täta treglasfönstren med korspostfönster med över 100 år på nacken. Det blev en enorm skillnad, och fick huset att vakna till liv. I dag känns huset helt igen, och andas ro och frid, en grundkänsla som gör att det inte är svårt att inreda, säger Anna, som har inredning som arbete, och är en ofta anlitad stylist på Sköna hem och andra tidningar.

Jul hos Anna Truelsen inredning vardagsrum

Dimman ligger tät utanför fönstren och det skimrar magiskt om lampor och ljus i vardags­rummet. Paret har satt in hundraåriga fönster de fyndat på Blocket och sedan renoverat. Allar­ängens snickeri har tillverkat nya innerfönster.

Jul hos Anna Truelsen inredning ljusstake hängande

En låga brinner stillsamt i egen gloria.

Jul hos Anna Truelsen inredning bord dukning tips

Foto: Jonas Lundberg

Jul hos Anna Truelsen inredning dukning äpple enris

Matsalsbordet är dekorerat med äpplen, nötter och granris. Tallrikar från försvaret med Tre Kronor som emblem. Som servetter används kökshanddukar. Vinglas från Iittala, vattenglasen är auktionsfynd.

Jul hos Anna Truelsen inredning serveringsvagn

Den gamla rullvagnen, en gåva från en vän, är fylld med familjens hemgjorda julgodis. Nötknäpparen till höger är en kär favorit; den gamla tecknade filmen Nötknäpparen ser man varje jul.

Redan vid första advent råder julstämning i villan på Björkliden. Julpyntet har förändrats genom åren, från allmoge till en mer naturlig jul med minigranar, hyacinter, röda äpplen och tända ljus som står för stämningen.

Dukningar är något Anna tycker om. Just detta år har hon låtit bli att ta fram linnedukarna, mest för att spara tid eftersom man efter varje sittning får plocka bort bordsdekorationen för att kunna lägga duken till tvätt. I stället består juldekorationen på bordet av bidrag från naturen – enris, nötter, äpplen och brysselkål. Led-ljus i olika storlekar har ersatt levande ljus, nu kan man lämna rummet utan att släcka ljusen. När Anna inreder både hemma och professionellt styrs hon av en inre kompass som hjälper henne att inreda med balans. En sak för mycket, och hon känner oro.

Jul hos Anna Truelsen inredning knäck nöter

Hemgjort julgodis hör julen till. Fudge, mozartkulor, rocky road och knäck är några av familjens favoriter.

Jul hos Anna Truelsen inredning badrum

En näpen rumsgran och hyacinter fyller badrummet med juldoft.

Foto: @jonaslundberg.se

Foto: @jonaslundberg.se

Regnet har frusit till iskristaller. Marschallerna är tända och det lyser inbjudande från fönstren. Välkommen in och fira jul!

– Jag har svårt för när det blir för många saker och färger. Jag älskar färg på kläder och färg hemma hos andra människor, men jag klarar inte av det hemma. Jag behöver en lugn grund, där mängden möbler och prylar är välavvägda. Det lustiga är att när jag nyligen möblerade om hemma kom vår 13-åring in i vardagsrummet och sa: ”Vad skönt, det känns som att jag kan andas nu.” Så det är kanske fler i familjen som har ärvt min känslighet? säger Anna med ett leende.

Arr: ANNA TRUELSEN
Text: CECILIA VON MENTZER 
Foto: JONAS LUNDBERG

Ur Sköna hem nr 14 2017

Läs mer:

22 snyggaste julstjärnorna 2018 – våra favoriter!

Ljuvligt vackra julkransar som sprider julstämning i ditt hem

Rumsgran – för dig som vill ha en riktig gran men slippa allt pyssel