Sentimental? Nix! När inredningsarkitekten fick bestämma rök det mesta utom några väl valda klassiker. En kontrastrik färgsättning senare andas lägenheten nu dramatisk elegans.

U

tgångspunkt: En 95 kvm vitmålad sekelskifteslägenhet, rik på stuckatur, med stora fönster och knarrande golv. Vackert. Klassiskt. Men lägenheten var nedgången och i behov av en renovering.

inredningsarkitekt

För Pia-Maria och Lars Christian var det viktigt att lägenhet skulle spegla deras personligheter.

Uppdrag: Ett hem med karaktär, lite tuffare men med de klassiska detaljerna kvar. En lägenhet med plats för fester och middagar. Resultat: En lägenhet som har blivit mer maskulin, uttrycksfull och lyxig. Pia-Maria Sjølie och pojkvännen Lars Christian Elvik är mer än nöjda. De bor i Homansbyen i Oslo sedan 2011, och med hjälp av en inredningsarkitekt har de fått till sitt hem precis så som de önskade.

inredningsarkitekt

Väggarna i matsalen är målade med färgen Minty breeze från Jotun.

inredningsarkitekt

– Rummens färgpalett är harmonisk och de mörkare tonerna ger en behaglig och exklusiv känsla och atmosfär. Och när vi eldar i kaminen – då kan jag slappna av totalt, säger Pia-Maria.

Inte nog med att stolarna är sköna, de är viktiga för det visuella intrycket.

inredningsarkitekt

Dämpade färgnyanser skapar både elegans och en inbjudande stämning i vardagsrummet.

inredningsarkitekt

Vägg, förvaringsbänk och tavellister från Ikea – allt i enhetligt svart för ett sammanhållet och exklusivt uttryck. Ljust golv, vitt tak och den överdimensionerade vita lampan från Foscarini ger snygg kontrastverkan. Konst och fotoböckerna bildar dekorativ tavelvägg.

– Jag älskar att fylla lägenheten med familj och vänner. Matsal och kök inbjuder till middagar långt fram på småtimmarna. Inte nog med att stolarna är sköna, de är viktiga för det visuella uttrycket. Det första man möts av när man kommer in i lägenheten är nämligen stolarna som en häftig detalj bakom glasdörrarna. Under renoveringen var det bara matsalsbordet i ek, soffan och Arne Jacobsens fåtölj Ägget som fick vara kvar.

De mörka tonerna ger en behaglig och exklusiv känsla.

inredningsarkitekt

Sovrummet har samma känsla som ett lyxhotell. Heltäcknings­mattan är skön att landa fötterna på, en kall vintermorgon. Smart ­skoförvaring i ena hörnet.

inredningsarkitekt

Väggen bakom kaminen har fått samma svarta nyans som kaminen, och får de vita blommorna att framträda på ett läckert sätt.

inredningsarkitekt

Platsbyggd förvaring för skor vackra som smycken.

– För mig var det faktiskt befriande, säger Pia-Maria. Jag är inte så sentimental när det handlar om saker. Arvegods och det som har ett affektionsvärde är en sak, det har vi självklart behållit. Men att förnya sig ger energi och därför säljer jag eller skänker gärna bort saker när jag vill köpa något nytt. Läs mer: Roy Fares öppnar dörren till sitt sekelskifteshem När Pia-Maria såg framför sig en mörk matsal hade den inredningsarkitekt paret anlitat övertygande motargument. Främsta anledningen att låta matsalen förbli ljus var att de mörka effekterna skulle komma fram tydligare, både i matsalen och i de anslutande rummen. Hallen som målades i samma mörka färg som i vardagsrummet, blev paret väldigt nöjd med.

inredningsarkitekt

Det mörka taket i kombination med de mörka väggarna i hallen ger en känsla av oändlighet.

– När vi kom hem samma dag det var färdigmålat kändes det som att vi kom in i en mörk tunnel. Jag kommer ihåg att jag hade svårt att förstå hur det skulle kunna bli bra, men några dagar senare var belysningen monterad och då såg vi det: taket kändes oändligt, säger Pia-Maria.

Bakom det sänkta taket doldes ornament du bara kan drömma om.

inredningsarkitekt

– Något av det mest spännande med renoveringen var när vi bestämde att ta bort det sänkta taket i sovrummet. Det blev inte bara högre i tak men bakom hade dolts en vacker, men sliten, stuckatur och ornament du bara kan drömma om. Det var fantastiskt.

Arr: Ida Lundqvist
Text: Cecilia Von Mentzer
Foto: Jorunn Tharaldsen