Naturtoner, korg, skinn och stora gröna växter. Svenska renoveringsnomaderna Anna och Lars slog läger på 133 kvm i Köpenhamn och förvandlade öken till hägring på fyra månader.

S

venska Anna och Lars Norrman har slagit ner bopålarna i Köpenhamn, i trendiga Nørrebro, där de totalrenoverat 133 kvm i ett hus från 1908. Ett område med fantastiska restauranger, antikaffärer och småbutiker av alla slag.

– Vi har på fyra månader redan hunnit renovera hela lägenheten. Vi har rivit sex väggar, slipat golven, målat väggarna, byggt om badrummet, flyttat köket, lagt tak i nya köket och byggt en liten tvättstuga, säger Anna stolt.
Anna och Lars har ett antal totalrenoveringar i bagaget. Där andra lägenhetsspekulanter ryggar för skavanker, blir det här paret bara mer intresserat: Här går det att skapa något härligt. Och när visionen är förverkligad, säljer de och börjar med nästa projekt.

Industristil möter värme. Matplats med matbord och skinnstolar från Home & cottage. Kelimmatta och vitrinskåp.

Foto: Lina Östling

Industrilamporna över matbordet kommer från forna Tjeckoslovakien. Bord och skinnstolar från Home & cottage och Maritabutiken i Oslo. Karmstolarna, med zebraskinn, och kelimmattan är hemtagna från Marrakech, och hornen från Thailand.

Inspirerande vardagsrum med mixade kuddar Ikeasogga och mässingsbord.

Foto: Lina Östling

– När vi tittar på ett nytt renoveringsobjekt flyttar vi först in ”visuellt”: Finns här vad som krävs? I vår förra lägenhet gjorde vi det mesta själva, utom el- och rördragningar, men det här projektet var större och lägenheten ligger på femte våningen utan hiss. Vi hade inte klarat att bära ner sex väggar själva, för att inte tala om att bära upp allt nytt byggmaterial.

Svart hall med kelimmatta.

Foto: Lina Östling

Det blir en spännande effekt med den svarta hallen som mynnar ut i det vita, svala sovrummet. Kelimmattan i mättade färger har paret hittat i Istanbul.

 

Tapet i hall är från Ellie Cashman, fåtölj KS från OX Denmarq med isländsk fårfäll.

Foto: Lina Östling

Tapeten i hallen är från Ellie Cashman, fåtölj KS från OX Denmarq med isländsk fårfäll.

Gästrum med rosa väggar och koskinn på plankgolvet. Spröjsade dubbeldörrar.

Foto: Lina Östling

Deras inredningsstil är vad man kallar eklektisk. Det mesta hittar de på loppmarknader och i antikbutiker, mest utomlands. Anna är en hejare på att pruta och köper sällan något till fullpris, inte ens nya saker. Enligt henne går det att pruta på allt. Ett annat nöje är att gå vilse i storstäder.

– Berlin, Bangkok eller Marrakech. Ge upp alla försök att hitta rätt på kartan och vandra bara omkring, gå vilse och du får en helt annan upplevelse. I Bangkok ramlade vi över en nattlig blomstermarknad! Det är sådana upplevelser som inspirerar oss, både vad gäller inredning och nya vägar i livet.

Inspiration sovrum: Trofén ovanför sängen Fjell från Ikea, köpte de på finn.no och målade svart. Linnelakan, Ikea, matta, Åhléns. Sänglamporna har de gjort själva av delar köpta på ett byggvaruhus. De afrikanska träfigurerna på sängborden och tvättkorgen är köpta på souken i Marrakech.

Foto: Lina Östling

Trofén ovanför sängen Fjell från Ikea, köpte de på finn.no och målade svart. Linnelakan, Ikea, matta, Åhléns. Sänglamporna har de gjort själva av delar köpta på ett byggvaruhus. De afrikanska träfigurerna på sängborden och tvättkorgen är köpta på souken i Marrakech.

 

Vy mot balkong

Foto: Lina Östling

Sovrummet har en balkong med utsikt över innergård och takåsar. Sittgruppen kommer från Ikea.

Men annars räds de inget. Anna och Lars har ritat och designat inredningen själva, de har tapetserat, målat, lutat golv, byggt kök och gjutit bänkskivor.
– Vi har många spretiga drömmar, och gör det som faller oss in. Det som gör oss lite ovanliga är att det är platsen som styr var vi bor, inte arbetet. Många frågade, när vi lämnade Oslo för Köpenhamn, om vi hade fått nya jobb och var tvungna att flytta, men vi flyttade för att vi ville vara i just Köpenhamn, jobbfrågan fick lösa sig efterhand.

Inspiration kontor: Avlutat skrivbord från loppis, Y-stol, Hans Wegner, poster från danska designstudion Playtype. Skrivbordslampa, Flowerpot VP 4, Verner Panton & Tradition.

Foto: Lina Östling

Avlutat skrivbord från loppis, Y-stol, Hans Wegner, poster från danska designstudion Playtype. Skrivbordslampa, Flowerpot VP 4, Verner Panton & Tradition.

Vi har många spretiga drömmar, och gör det som faller oss in

Inspiration kök. Svart marmor och bänkskivor i betong.

Foto: Lina Östling

I köket satte Anna och Lars in Nero Marquina-marmor från Stonefactory. Mässingslampor Calabash, Lightyears, och på köksön skrivbordslampa från Luxo. Blandare, Blanco. Bänkskivorna i betong har paret själva gjutit. Svarta marmorplattor, Stonefactory, mässingslampa Calabash, Lightyears.

Inspiration kök: Grönt porslin från Marrakech. Bänkskivorna i betong har paret designat och gjutit på egen hand.

Foto: Lina Östling

Nästa renoveringsprojekt blir kanske ett pensionat på den svenska landsbygden eller så väljer de att flytta till ett nytt land.

– Just nu fantiserar vi om livet på landet. i har bott i städer i så många år. Men vi köper aldrig något nytt, det är det enda jag med säkerhet kan säga. i vill ha lägenheter och hus som är slitna och sargade, och har en historia. i försöker behålla så mycket som möjligt av originaldetaljerna i våra objekt och när en snickare säger att golven inte går att spara så vägrar vi byta, vi lappar hellre. Själen i boendet är allt.

 

 

anna-kopenhamn

Helium, en whippet, hänger med Anna Norrman på kafé i Nørrebro. Mattes inredningsäventyr kan följas på thenorrmans.com.

 

Styling & text: Mari Strenghielm
Foto: Lina Östling

 

Sätt rätt färg på dina väggar!

  • Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg
  • 33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!
  • Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig