Två svenska inredningsproffs har inrett sitt drömhus på fashionabla Strandvejen utanför Köpenhamn, där huspärlorna ligger på rad. Men runt hörnet väntar redan nästa  för Anna och Lars Norrman …

V

issa människor har en rastlös själ, ett driv och en längtan. Det kan innebära att man aldrig riktigt rotar sig. Och att man inte räds stora och i andras ögon omöjliga projekt. Anna och Lars Norrman är två sådana människor. Parets livselixir är att renovera! Under en tvåårsperiod har de renoverat inte mindre än tre hem.

husdrömmar köpenhamn norrman

Den inbjudande innergården med den vackra gamla stenläggningen ramas in av den vita fasaden. Magnoliaträdet står i full blom dagen till ära.

Husdrömmar köpenhamn kök trä grått

Foto: Lina Östling

Så här brukar det se ut runt middagstid hemma hos Anna och Lars. Han lagar gärna maten. Är du nyfiken på Norrmans, spana in deras instagramkonto @thenorrmans och facebookkontot The Norrmans.

Sköna hem har tidigare hälsat på hemma på Julius Blomsgade och på Blågårdsgade, båda lägenheterna ligger i Nørrebro i Köpenhamn (visade i Sköna hem nr 8/2016 resp 9/2017). Lägenheter som Anna och Lars framgångsrikt har totalrenoverat, inrett och sålt vidare. De går på mängder av visningar och flyttar sedan in visuellt för att se om objektet fungerar som de vill och har vad som krävs. Om det gör så, slår de till. Sedan ritar och projektleder de allt på egen hand.

LÄS OCKSÅ: Så inreder du en drömmigare uteplats – 7 knep

Husdrömmar köpenhamn vardagsrum

Foto: Lina Östling

En lösning med glasdörrar på båda sidor av den öppna spisen. En briljant idé för att addera en känsla av rymd. Och så härligt att se grönskan utifrån hela vägen in till vardagsrummet.

Husdrömmar köpenhamn matta träd dagbädd

Foto: Lina Östling

Gästrummet med ingång från båda sidor av den tjusiga öppna spisen, designad av paret självt. Dagbädden används flitigt av hunden Helium när rummet inte bebos av gäster.

Den här gången har paret lämnat centrala Köpenhamn och flyttat ut till ett hus intill fashionabla Strandvejen, kustvägen mellan Köpenhamn och Helsingör utmed Öresund, till en badort med vackert bevarad bebyggelse från förra sekelskiftet. Anna och Lars har länge närt en längtan efter att bo i hus, att ha en egen trädgård att påta i och en liten täppa för hunden Helium att sniffa runt i. En strålande vacker vårdag åkte de ut till Strandvejen för att titta på huset.

Det stora magnoliaträdet stod i full blom och förförde oss, det gick liksom inte att värja sig.

Husdrömmar köpenhamn magnolia vitt hus

Foto: Lina Östling

Entrén till det söta stenhuset sett från gatan.

– Det stora magnoliaträdet stod i full blom och förförde oss, det gick liksom inte att värja sig, säger Anna. Vi förälskade oss nog lika mycket i själva platsen och den fina innergården som i själva huset.

Några känner säkert igen Anna och Lars från SVT-programmet Husdrömmar. Där kunde man följa paret under renoveringen av det här huset, från att de blåste ut all inredning till det sista piffet i det totalrenoverade huset.

Husdrömmar köpenhamn kök grått, trä, köksö, marmor pärlspont

Foto: Lina Östling

Den stilrena trappan av stål och trä är i parets egen design. Köksbänken har de gjutit själva och finishen har de fixat med linoljevax. Spisen kommer från Bertazzoni, fläkten från Franke och kyl/frys från Samsung. Pendellamporna, ovanför diskbänken, från Søstrene Grene. Den fristående arbetsbänken är en Ikeabänk de har gjutit en ny bänkskiva till. I förgrunden finns matplatsen med marmorbordet köpt på DBA (Danmarks motsvarighet till Blocket) och läderstolarna är Arne Jacobsens Sjuan från Fritz Hansen.

När innertaket i köket revs upptäckte paret till sin stora glädje ett vackert trätak.

Husdrömmar köpenhamn kök grått

Foto: Lina Östling

Kopparkanna Hario buono kettle från Hario. Istället för kakel är väggen klädd med kalksten från Stonefactory, behandlad med stenolja.

– Huset visste vi av erfarenhet att vi kunde göra om, säger Lars, men platsen måste vara klockren från början. Närheten till skogen och havet var viktig, och tanken på att kunna ge sig ut och springa i skogen i direkt anslutning till huset, jämfört med asfalten inne i stan, var nog det som avgjorde det hela. Vi längtade efter lite lugn och ro.

LÄS OCKSÅ: Stilguide: Så skapar du vacker lantlig stil där gammalt möter nytt

Huset är som en egen liten oas dold för omvärlden. Eftersom huset är byggt i vinkel blir innergården en skyddad plats för skönt häng med umgänge och middagar.

Husdrömmar köpenhamn sovrum uteplats säng bäddning

Foto: Lina Östling

I sovrummet på övervåningen sitter Emma von Brömssens tapet Dancing crane på snedväggarna. Övriga väggar är målade med en ljusgrå färg som matchar tapeten för att det inte skulle bli alltför oroligt med mönster överallt.

Husdrömmar köpenhamn hemmakontor

Foto: Lina Östling

I sovrummet, i anslutning till det lilla gästrummet, är en av fönsternischerna inredd med en liten kontorsplats. Skrivbordet är vintage och målat svart, skrivbordsstolen från Charlotte Stilling Piper, Xtrakt, och bordslampa i mäss-ing designad av Verner Panton. Affischkonsten kommer från Playtype.

husdrömmar köpenhamn terrass rotting soffa kuddar textil

Foto: Lina Östling

På den rymliga balkongen finns gott om plats för avslappnat häng och måltider. Från ena kortsidan blickar man ut över havet, och från den andra ser man ner på den privata gården. Bambustolen ute på balkongen är från Tine K.

När paret rev innertaket i köket för att få högre i tak upptäckte de till sin stora glädje ett vackert trätak. Men det tog många timmar att få i ordning det till nuvarande skick.

Drömmen om ett B & B ville inte försvinna och en dag fick de nys om en stor gård …

Tanken med huset på Strandvejen var att Anna och Lars skulle slå sig till ro – i alla fall ett tag – och sluta leva i ständigt byggdamm. Men är man två rastlösa själar med många drömmar är det inte värre än att man kan ändra sig. Drömmen om att driva ett B & B ville inte försvinna. En dag fick de nys om en stor gammal gård söder om Köpenhamn som skulle passa perfekt för att förverkliga den drömmen. Det ena ledde till det andra, och nu är den deras. Lars har sagt upp sig för att jobba med projektet på heltid.

Egendesignad badrumskommod med lådstomme från Ikea, betongskiva gjuten på egen hand, handfat i marmor från Homenordic samt läderhandtag av gamla livremmar. Blandare från Reuter shop. Affisch från Posterland i Köpenhamn.

Huset på Strandvejen har fått en ny ägare, och det stora äventyret är i gång för Anna och Lars. Gården rustas upp som ett framtida hem och ett exklusivt B & B i den gamla stallängan. Kolla webbplatsen thenorrmans.com och se om de har hunnit öppna, när detta nummer kommer ut!

inredningskurs sköna hem

  • Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
  • Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.