Grönt och blått är melodin – Inte en vit vägg i villan från 1904

Det får gärna vara lite skruttigt och operfekt, säger ägaren när hon tar emot Sköna hem på trappan till sitt och makens villa i Saltsjöbaden. Fasaden borde visserligen putsas om för att bättre stämma överens med fägsättningen när huset byggdes, men de små sprickorna, flagorna och ojämnheterna bidrar också till charmen. Och kanske är den, charmen, mer värd än att få bort de vitmålade inramningarna runt fönstren, sådana fanns inte när huset byggdes 1904.

Den putsade sekelskiftesvillan i milt gult är bastant i formatet och vilar tryggt på sin kraftiga stengrund. Ett spaljerat päronträd förgrenar sig symmetriskt intill trappan och bjuder varje år på några goda frukter.

Taket är brutet med valmat övre takfall och fönstren småspröjsade, vilket var vanligt vid tiden. 110 år efter att väggarna restes har man här färre eller inga problem med fukt och kärvande konstruktioner som de omkringliggande villorna dras med, byggda som de är under de senaste decennierna.

Indvändigt samsas prång och småutrymmen med luftia sällskapsrum – boytan är på generösa 260 kvadratmeter, källare och vind inräknade.

Kök

Det rymliga köket med tåligt köksbord används vid de flesta måltider och den öppna spisen är ofta i bruk och bidrar till trivsam atmosfär. Rutigt golvi vitt och grått stämmer med husets karaktär, och dubbel-dörren med spröjsat glas blir en pendang till det spröjsade fönstret i matsalen.

Matplats

Åskmålnsblåa väggar ramar in bondrokokostolarna med lädersits, och matsalsbordet, där en tvättad men ostruken linnedukger den rätta stilen. Ljuskrona från Antikmagasinet och antik spegel och bord med delftkakel är arvegods.

Dukning

Spodeporslin, inköpt i London på 50-talet, silverbricka i pläter och torkade hortensior i mjuka nyanser.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i anslutning till bibliotek, matsal och en stor hall. Soffgruppen med howardfåtöljer är klädd i offwhite-linne, och det runda alrotsbordet är från Svenskt tenn. Fladdermusfåtöljen är inköpt på 50-talet i Sao Paulo, Brasilien.

Sovrum

I sovrummet är väggarna målade i matt grön umbra. Sänglinnen från Gant. Nedanför sängen en lång pall med pläd i mohair, från Kamelo. Antik orientalisk matta.

Sovrum

Vid balkongdörrarna i sängkammaren hänger vackra klänningar på vädring. Den antika spegeln och det lilla ovala bordet är inköpt på Bukowskis market.

Badrum

Balkongdörrarna i badrummet står öppna för sommaren. Citron– och olivträd bjuder på sydlänsk stämning.

Publicerad i Sköna hem nr 7, 2014.

Läs också:

Hemma hos inredningsbloggaren @mycasa

Hästgård i New England-stil med influenser från Thailand

Charmigt och lantligt – stugan på Yxlan är en riktig sommardröm

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!