Ernst Brunner: "Jag tycker själv jag har bra smak"

Ständigt bokaktuelle Ernst Brunner har ingen pava whisky i skrivbords­lådan. För att vara en södermalmsbohem lever han pinsamt städat. Säger han själv. Och ger en guidad tur i hemmet på Mariaberget i Stockholm.

 

 

NAMN: Ernst Brunner.

 ÅLDER: 59.

 BOR: I hyreslägenhet på ­Mariaberget på Södermalm 

 i Stockholm.

 FAMILJ: Gift med Anna Maria. Har tre utflyttade barn – Edit, Leonard och Molly i åldrarna 20–25 år.

 YRKE: Författare, doktor i litteraturvetenskap.

 BAKGRUND: Uppvuxen i Tullinge med österrikiska föräldrar. Slog igenom med romanen Kocksgatan 1991. Har förutom ett stort antal diktsamlingar och romaner även skrivit biografier om Edith Södergran och Carl Michael Bellman. 

 AKTUELL MED: Utkom i höstas med romanen Hornsgatan. Har nyligen avslutat en vetenskaplig bok om Jacob Johan Anckarström. Turnerar under våren med rockartisten Sulo som tonsatt Brunners dikter.

Ernst Brunner öppnar fönstret i sitt välstädade arbetsrum, lutar sig ut i friska luften, ler lite snett och berättar en hemlighet.

 Utsikten över Mariabergets kåkar, Riddarfjärdens vattenspegel och ett brusande Stockholm är vidunderlig.Men det är inte den han vill visa. I stället pekar Brunner ned mot ett avkapat rör som sticker upp ur kullerstensgatan.

 – Titta där! Varje morgon försöker jag att pricka öppningen med en stor loska. Det är ett slags besvärjelse och en koll på mitt eget tillstånd. Lyckas jag, kommer det att gå bra att skriva under dagen. Om pärlan inte sitter? Tja, då skriver jag ändå, säger han.

– Jag tror att omgivningen och i synnerhet hemmet är en manifestation av vårt inre. Själv är jag en välorganiserad människa och min livsföring präglar också mitt arbetsrum där jag oftast tillbringar tio timmar om dagen. Men samtidigt tycker jag att det är lite pinsamt att det är så städat. En fri konstnär ska ju vara lite bohemisk och gärna ha en whiskyflaska i skrivbordshurtsen.

 

 

Ernst och hans hustru Anna Maria bor i en femrummare på 116 kvadratmeter i kulturreservatet Mariaberget på Söder i Stockholm. De tre barnen har flyttat hemifrån. Det finns numera gott om plats för två arbetsrum – båda med storslagen panoramautsikt. Delar av huset är byggda 1728 och var till en början en tobaksfabrik. I sovrummet syns den ursprungliga väggen: 70 centimeter tjock, ojämn och vitmenad.

 – Rummet var tidigare ett förråd med takfönster som jag byggde om. Nu är det enkelt, trivsamt och lagom svalt på natten. Takfönstret och muren ger lite av en kapellkänsla.

Brunners inredningsfilosofi är enkel: Man samlar på det man gillar och sedan får det vara kvar.

 – Jag tycker själv att jag har bra smak och lyckligtvis sammanfaller den med min hustrus, sammanfattar han saken.

Förutom den storslagna vyn över Stockholm har lägenheten, på motsatta sidan, fönster mot en stor innergård med en fantastisk trädgård där det växer så det knakar långt in på kalla hösten.

Under den mörka årstiden tänder grannen och skådespelerskan Pia Johansson levande ljus i träden varje kväll på slaget sex. Ett gammalt cykelförråd har gjorts om till ett orangeri och vinterbostad för gårdens ömtåliga krukväxter: en trädstor fuchsia, en blommande kamelia och en gigantisk pelargon.

 – Här i orangeriet sitter jag ibland på helgerna och dricker retsina med min grekiske granne, berättar Brunner.

 Brunner har bott på Mariaberget sedan 1980 och känner sina kvarter utan och innan. Han rör sig dagligen i stråken runt Hornsgatan. Han besöker exempelvis gärna Bokmagasinet på Bysis torg, promenerar längs vindlande Pryssgränd och lämnar in skor hos skomakaren Nabil på Sankt Paulsgatan.

 – För mig är Stockholm en person. Och man kan se ett universum genom att betrakta Hornsgatan, konstaterar Ernst Brunner och försvinner längs ovan nämnda gata ned mot Slussen och Södermalmstorg för att köpa några blommor.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu! 4 nr av Sköna hem för endast 169 kr. Köp nu!