Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jugendpärla med drömveranda som återställts till sin forna glans

I en villastad strax utanför Stockholm ligger denna jugendpärla som återställts till sin forna glans. Inredningen andas klassisk elegans. Så kan det bli när en superestet med faiblesse för allt som är skönt satt sin egen tonsäkra prägel.

Foto: Anne Nyblaeus

Eftersom inflyttningen till städerna var stor vid förra sekelskiftet föddes en längtan till naturen och villaliv blev idealet. Utanför stadskärnan växte villasamhällen för den burgna medelklassen fram. Det syns i den här vackert lummiga trädgårdsstaden utanför Stockholm.

Under tre år pågick husjakten innan den här familjen, ett gift par med två döttrar, till slut hittade villan som utvändigt och lägesmässigt hade allt de sökte. Sedan dess har makarna skilt sig och frun bor kvar. Hon berättar:

– Jag är i grunden civilekonom men när jag bodde i England utbildade jag mig till trädgårdsdesigner. Jag älskar trädgård. Så för mig var det bara sydvästläge som gällde.

I nästan alla rum finns ett genomskinligt gardintyg för att ”dressa” huset som ägaren säger. Vid burspråket, omklädda fåtöljer köpta på secondhand, liksom lamporna i fönstret. Ett par Barcelona fotpallar av Ludwig Mies van der Rohe, soffbord från Porada, ljusstakar, Svenskt tenn.
I nästan alla rum finns ett genomskinligt gardintyg för att ”dressa” huset som ägaren säger. Vid burspråket, omklädda fåtöljer köpta på secondhand, liksom lamporna i fönstret. Ett par Barcelona fotpallar av Ludwig Mies van der Rohe, soffbord från Porada, ljusstakar, Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus
Den vackra jugendvillan omges av rabatter med kantnepeta, jättedaggkåpa och löjtnantshjärta. Lummigt blir det också av vinranka och rosor som klättrar på verandan.
Den vackra jugendvillan omges av rabatter med kantnepeta, jättedaggkåpa och löjtnantshjärta. Lummigt blir det också av vinranka och rosor som klättrar på verandan. Foto: Anne Nyblaeus
Verandan byggdes till när ägarna totalreno­verade huset för ett tiotal år sedan, och är uppförd enligt byggtidens stilideal. Franska kafé­möbler från en numera nerlagd inredningsbutik.
Verandan byggdes till när ägarna totalreno­verade huset för ett tiotal år sedan, och är uppförd enligt byggtidens stilideal. Franska kafé­möbler från en numera nerlagd inredningsbutik. Foto: Anne Nyblaeus

Invändigt var det en helt annan historia …

– Huset hade varit i samma ägarfamilj sedan det stod klart. Det var avdelat i två lägenheter och planlösningen behövde göras om framförallt på övervåningen. Som tur var fick vi tag i originalritningarna och kunde utgå från dem vid renoveringen. Dessutom sänkte vi golvet i källaren med en halvmeter och isolerade och inredde vinden.

Huset är uppfört 1907 i jugendstil med brutet tak, fönster med småspröjsad överdel, slätputsad fasad och många burspråk. 

– Renoveringen tog drygt ett år och kostade till slut mer än huset. Men så gjorde vi faktiskt om allt, utan att överdriva. Det var en aning segt. Och mindre kul att vakna av att det blåste rakt in i huset då skyddsplasten blåste bort när de blyinfattade fönstren var på renovering.

Gardiner från golv till tak ger en ombonad känsla. Taklampan är köpt på auktion, soffa från Minotti, soffbord från Porada, mattan är köpt via en god vän, men av okänt märke. Även här i vardags­rummet syns ägarens kärlek till sköna stilleben.
Gardiner från golv till tak ger en ombonad känsla. Taklampan är köpt på auktion, soffa från Minotti, soffbord från Porada, mattan är köpt via en god vän, men av okänt märke. Även här i vardags­rummet syns ägarens kärlek till sköna stilleben. Foto: Anne Nyblaeus
Mondän matsal. Ovanför bordet specialbeställda lampor från Porada, även skåp och bord därifrån. Stolarna är köpta i Italien och mattan kommer från Nordiska hem. Framme vid burspråket en platsbyggd soffa, klädd i tyg från Ralph Lauren home.
Mondän matsal. Ovanför bordet specialbeställda lampor från Porada, även skåp och bord därifrån. Stolarna är köpta i Italien och mattan kommer från Nordiska hem. Framme vid burspråket en platsbyggd soffa, klädd i tyg från Ralph Lauren home. Foto: Anne Nyblaeus
Dramatiskt stilleben med Stig Lindbergs askfat Domino, kruka från Waldemars­udde och liten vas från R.o.o.m.
Dramatiskt stilleben med Stig Lindbergs askfat Domino, kruka från Waldemars­udde och liten vas från R.o.o.m. Foto: Anne Nyblaeus

Nu är huset precis så vackert och ljust man kan föreställa sig att det kanske var för drygt etthundra år sedan i brytningen mellan jugend och nationalromantik. Och inrett i en klassisk, elegant stil. Här finns gott om färska blommor, vackra armaturer, stiliga stilleben, en mix av moderna möbelklassiker och en del antikviteter.

– Jag är mycket intresserad av inredning, design och konst, och tycker om det estetiskt tilltalande. Inredningsmässigt är jag långt ifrån ljust och fräscht, jag föredrar naturmaterial, jord-färger och gärna brunt. Sedan min exman och jag gick skilda vägar har jag köpt en del nytt och huset känns ännu mer som mitt nu.

Det platsbyggda köket är egen design och utfört på snickeri. Stänkskydd av målat glas. Tallrikar av Rory Dobner.
Det platsbyggda köket är egen design och utfört på snickeri. Stänkskydd av målat glas. Tallrikar av Rory Dobner. Foto: Anne Nyblaeus
Vid matplatsen i köket intas frukost och vardagsmiddagar. Det blir en riktig ljusterapi att sitta vid burspråket med grönskan från trädgården alldeles inpå. ”Hela huset har kontakt med trädgården.” Lampa från Zero, bord och stolar Eero Saarinens Tulipserie för Knoll. Det gamla parkettgolvet har mörkbetsats.
Vid matplatsen i köket intas frukost och vardagsmiddagar. Det blir en riktig ljusterapi att sitta vid burspråket med grönskan från trädgården alldeles inpå. ”Hela huset har kontakt med trädgården.” Lampa från Zero, bord och stolar Eero Saarinens Tulipserie för Knoll. Det gamla parkettgolvet har mörkbetsats. Foto: Anne Nyblaeus
Ägaren letade länge efter tavlor att hänga runt den öppna spisen i köket. Till slut fick det bli 2,5 meter höga speglar med ram av bambu och antikbehandlat spegelglas av Jan Sivert. Bänken är även den gjord av Jan Sivert.
Ägaren letade länge efter tavlor att hänga runt den öppna spisen i köket. Till slut fick det bli 2,5 meter höga speglar med ram av bambu och antikbehandlat spegelglas av Jan Sivert. Bänken är även den gjord av Jan Sivert. Foto: Anne Nyblaeus
Vackra stilleben av dill, blommor, nytt och loppisfynd på silverbrickor.
Vackra stilleben av dill, blommor, nytt och loppisfynd på silverbrickor. Foto: Anne Nyblaeus

Det är ett ovanligt ljust hus, många höga fönster och enorm takhöjd som skänker ljus och rymd. Takhöjden är fyra meter på bottenvåningen och 3,10 på det övre planet. Huset är på cirka 280 kvm och rymmer både källare och vind. Vinden används som förråd och källaren är inredd. Där hittar man gym – ”jag och mina två tonårsdöttrar tränar där nere tre gånger i veckan” – bastu, vinkällare, gästrum och förråd.

På entréplanet finns vardagsrum, kök och matsal, och innanför matsalen, ett bibliotek. En trappa upp, familjens tre sovrum, ett teverum och en walk-in-closet.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt hus, det har en skön air. Jag gillar att det finns många ställen att slå sig ned på och mycket textil som ger den där ombonade känslan. Jag har haft lite hjälp av en väninna som tipsat om leverantörer och hjälpt till med beställningar, men det mesta är gjort efter mitt eget huvud.

Allrummet på övervåningen fick ett helt annat uttryck när en vägg revs och ersattes med trappräcke. Ljus­krona från 50-talet köpt på Bukowskis. Soffor, Bohem, soff­bord, Porada, fåtöljer, Dis.
Allrummet på övervåningen fick ett helt annat uttryck när en vägg revs och ersattes med trappräcke. Ljus­krona från 50-talet köpt på Bukowskis. Soffor, Bohem, soff­bord, Porada, fåtöljer, Dis. Foto: Anne Nyblaeus
Den tunna gardinen silar ljuset i badrummet på övervåningen. Taburetten är ett arvegods, omklädd i Missonityg. Badkar från Boffi. Badkarsmöbeln är arkitektritad i betsad ek. På golvet travertin, en natursten.
Den tunna gardinen silar ljuset i badrummet på övervåningen. Taburetten är ett arvegods, omklädd i Missonityg. Badkar från Boffi. Badkarsmöbeln är arkitektritad i betsad ek. På golvet travertin, en natursten. Foto: Anne Nyblaeus
Ägaren är trädgårdsmästare. Sydvästläge var ett måste.
Ägaren är trädgårdsmästare. Sydvästläge var ett måste. Foto: Anne Nyblaeus

Även utvändigt har det gjorts stora ingrepp. Där den vackra verandan är, stod tidigare ett ganska anskrämligt 70-talsgarage. För att göra tomten plan på baksidan fick man dumpa 40 lastbilslass med fyllnadsmassa innan man ens kunde börja med gräsmattan. Eftersom ägaren är trädgårdskunnig har hon skapat en lummig och charmig täppa med mängder med rosor och stiliga, färgglada perenner. Och hänger hon inte i trädgården bjuder hon gärna in till stora middagar runt matsalsbordet.

– Att bjuda hem vänner är bland det bästa jag vet.

Ur Sköna hem nr 9, 2018

LÄS MER: Antikrundans konstexpert Claes Moser & stylisten Sanna Evers visar sitt färgstarka hem

LÄS MER: Parfymörens drömvåning doftar danskt läder och cool glamdekadens