Mörkt, trist och nödlösning, blev ljust, smart och ny planlösning. Äntligen kom alla ­detaljerna till sin rätt i jugendvåningen – kika in!

D

et var verkligen inte kärlek vid första ögonkastet. För några år sedan letade Tuva Gahm och Peter Gunnarsson boende på Östermalm i Stockholm.

– Vi hade sett den här våningen ute till försäljning före jul, men tyckte inte alls om den. Efter jul började vi känna oss lite stressade och jag bestämde mig för att ge lägenheten en andra chans. Jag kikade på planlösningen och såg att det med en del jobb kanske skulle kunna bli något.

jugendvåning matplats y-stol

Superellipsbordet i matsalen är arvegods. Skivan i bokfanér var sliten men Tuva slipade och oljade den i grått. Runtom samsas John Kandells Camilla med Carl Hansens Y-stolar. Lampa från Arko.

jugendvåning vardagsrum soffa gardiner gröna väggar

Att det rörde sig om ett renoveringsobjekt var i sig inget problem för Tuva som är inredare och precis hade bestämt sig för att starta eget efter många år på H&M:s marknads-avdelning.

Väggarna gick i
sicksack så vi rätade
ut linjerna och effektiviserade
kvadratmetrarna

– Våningen var mörk och planlösningen var som en enda stor nödlösning med väggar som gick i sicksack och sovrum och badrum som bara kunde nås om man gick genom sovrummet intill. En kombination av forna tiders arkitektur och dåligt genomförda renoveringar, säger Tuva.

jugendvåning grått kök

Gästerna samlas gärna runt köksön. På väggen hänger en bild som Tuvas morfar, dokumentärfotografen Stig T Karlsson, har tagit i Indien. Köket är ett Ikeakök, med luckor från Picky living.

jugendvåning matplats sideboard
jugendvåning stilleben små vaser glas

Små glasflaskor och vaser blir smycken i matsalsfönstret.

jugendvåning skrivbord speglar gröna väggar

Jugendbonanza i hallen med det vackert blyinfattade fönstret. Stolen och soffan är arvegods. Plexiglasbordet är måttbeställt. Papperskorg från Svenskt tenn.

Våningen ligger i ett vackert jugendhus från 1907 i närheten av Östermalmstorg. Här finns otroligt vackra detaljer som
blyinfattade fönster i regnbågens alla färger, högt i tak, djupa fönsternischer, öppen spis, bröstpaneler, väggspeglar och fiskbensparkett. Men den lite taffliga omgivningen gjorde inte full rättvisa åt dem.

Utmaningen blev att rita om planlösningen så att den passade en modern barnfamiljs behov bättre.

jugendvåning öppen spis zebramatta

Gnistskyddet i koppar gör den öppna spisen ännu pampigare. Zebran är ett Blocketfynd.

jugendvåning sovrum gardiner gröna väggar tavlor

Överkastet och kuddarna i sovrummet är sydda att Tuvas moster, textilkonstnären Lisa Karlsson.

– Vi rätade ut linjerna och effektiviserade kvadratmetrarna. Badrummet som ligger i anslutning till det stora sovrummet fick bli större. Gästtoaletten utökades med en dusch. Vi öppnade också upp mellan kök och matsal, och köket fick en nylagd fiskbensparkett i samma stil som övriga våningen. Köket är en så central punkt i vår familj, jag älskar att laga mat och när vi har gäster hänger alla runt köksön i stället för i matsalen.

Jag ser det som en investering när jag skaffar en möbel, en ägodel som ska hänga med länge

Allt ramades in av en färgsättning som både känns personlig och framhäver våningens karaktäristiska drag.

jugendvåning badrum grönt marmor antikt skåp

I badrummet finns hexagonmosaik i marmor på golvet, och carraramarmor på väggen. Övre delen av väggen är målad i kulören Down pipe från Farrow & Ball. Handfat, Duravit, benställning till tvättstället, Burlington. Inbyggda blandare och dusch, Tapwell. Vägglampor från Antikmagasinet. Notskåpet med handdukar är ett antikfynd.

jugendvåning barnrum växasäng gammal

Utdragssängen i barnrummet är arvegods. Tuvas pappa, dokumentärfilmaren Lars Granstrand, har tagit bilfotona på väggen.

jugendvåning barnrum ps ikea miffy

Inredningen är en blandning av modernt och gammalt men alltid av hög kvalitet.

– Jag älskar trender men är inte speciellt styrd av dem. Självklart blir jag inspirerad av det som ligger i tiden, men jag vill ha en inredning som är gångbar under lång tid, inredning som är tidlös. Uttrycket kan ändras med färgsättning, textilier och detaljer. Jag ser det som en investering när jag skaffar en möbel, en ägodel som ska hänga med länge, helt enkelt.

jugendvåning porträtt

Foto: Per Ranung

Inredaren Tuva Gahm förvandlade den pampiga men opraktiska våningen till en stilren familjedröm.

Inspirationen hittar Tuva även inom familjen, och våningen rymmer flera avtryck från hennes kreativa släktingar. I köket hänger ett fotografi taget av Tuvas morfar, dokumentärfotografen Stig T Karlsson. Över soffan i vardagsrummet hänger bilder från den nedlagda paviljongen på Säters psykiatriska sjukhus tagna av Tuvas mamma, fotografen Lena Karlsson. Bilderna i barnens rum är tagna av Tuvas pappa, dokumentärfilmaren Lars Granstrand. Det vackra grafiska överkastet och kuddarna i sovrummet i lapptäcksteknik är sydda av textilkonstnären Lisa Karlsson, Tuvas moster.

– It’s a family affair, helt enkelt, säger Tuva.

Av: Daniel Bergman & Tuva Gahm
Text: Johanna Ankarcrona
Foto: Per Ranung

Ur Sköna hem nr 1 2019

Jugendpärla som återställts till sin forna glans med drömveranda

1600-talshuset var rivfärdigt – nu ett drömhem med oväntat passande… Ikea-kök!

Sekelskifteshuset i Vaxholm en orörd diamant – kika in!

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)