Kanske har du sett det innan? Passerat eller sett det i en annons? Eller såg du kanske det i det där tv-programmet om den syriska filmstjärnan som letade hus i Sverige? Oavsett när eller var – har man en gång sett Hoby Kulle glömmer man det inte i första taget. Tidstypisk empirearkitektur enligt 1800-talets ideal, med strikta former och bågar utformade med inspiration hämtad från antikens konst och arkitektur.
Mest iögonfallande är kanske den rosamålade fasaden, där man i kombination med fönstrens kromoxidgröna linoljefärg stilsäkert dragit färgsättningen till sin spets, utan att förlora balans och harmoni. Tillsammans med den dovare engelskt röda fönsterfärgen i entréplanet väger färgerna upp varandra och ger ett vackert och väl genomtänkt intryck som är tillräckligt djärvt för att bli både intressant och minnesvärt.
Det tar lång stund efter att vi ringt på entréns kraftfulla dubbeldörrar innan en glad och lite andfådd Tove Hammerin öppnar.
– Huset har så många ingångar och vi har inte riktigt lärt oss ännu vilken ringklocka som går till vilken dörr, skrattar hon.
Traditionella tekniker som stänkmåleri och limfärg dominerar på väggarna
Inne i slottet möts vi av praktfulla salonger som på senare år omsorgsfullt, lekfullt och med otvetydig fingertoppskänsla renoverats enligt stilidealen från perioden omkring 1700-talets slut till 1800-talets mitt. Traditionella tekniker som stänkmåleri och limfärg dominerar på väggarna och under fötterna knarrar vitkalkade skurgolv i tiljor långa som fullvuxna furor. Renoveringsinspiration har hämtats från kända praktmiljöer och de väggar som inte är gustavianskt pärlgrå är antingen klädda i tidstypiska empiretapeter eller dekorerade med handmålade illusionsmålerier, så kallade trompe l'œil, värda ett sagoslott.
Och det är en riktig kärlekssaga. Det var inte länge sedan Tove Hammerin och Benjamin Forsman träffades genom gemensamma vänner och blev blixtförälskade. De hade knappt hunnit börja kalla sig ett par innan de bestämde sig för att, tillsammans med Benjamins föräldrar, köpa Hoby Kulle och flytta till Blekinge för att leva herrgårdsliv.
– Du vet hur man säger, det händer något litet i livet som gör att alla pusselbitar plötsligt faller på plats, ler Tove och fortsätter:
– Benjamins släkt har en åtta generationer lång relation till den här bygden, men jag hade aldrig ens varit i Blekinge innan vi flyttade hit. Ändå kändes det helt rätt. Jag hade bott utomlands under flera år och kände mig redo att flytta till Sverige. Och liksom Benjamin, som hade en framgångsrik karriär i Stockholms krogliv, var jag sugen på en egen verksamhet.
Det händer något litet i livet som gör att alla pusselbitar plötsligt faller på plats
– Våra vänner tyckte att vi helt hade tappat förståndet, säger Benjamin som tagit en paus i köksförberedelserna inför kvällens julbord.
– Jag måste erkänna att jag grät lite när vi flyttade in i februari. Det fanns ingen el, värmepannan var trasig, det var kallt och slottet hade stått tomt under en lång tid innan vi flyttade in. Då kändes det ensligt, men det gick fort över, berättar Tove. Vi märkte snart att man hellre knackar på dörren än lyfter luren i den här byn, så vi fick snabbt både många nya bekantskaper ihop med insikten om att dagen aldrig blir som man planerat, säger Tove.
Sedan köpet av herrgården i slutet av 2018 har livet varit intensivt för paret. Affärsplaner, restaurangtillstånd, bygglov och en hel del renoveringar behövde färdigställas för att de skulle kunna komma igång med verksamheterna som är nödvändiga för att få slottet att gå runt ekonomiskt. Vid vårt besök har Tove och Benjamin bott på slottet i strax över ett halvår och redan hunnit med att starta restaurang, bed & breakfast och gårdsbutik. De har anordnat höstmarknad, julmarknad och guidade turer av slottet och snart även serverat julbord till 800 personer.
Det fanns ingen el, värmepannan var trasig, det var kallt och huset hade stått tomt under lång tid
– Det har varit intensivt. När vi inte haft fullt upp med gäster har det alltid funnits något som behöver repareras eller renoveras, men det har gått bättre än vi någonsin kunnat drömma om. Det är många som är intresserade av platsen och uppskattar att det utvecklas nya verksamheter och besöksmål i regionen, berättar Benjamin.
Tove och Benjamin har många planer för herrgårdens framtida utveckling. Ett gemensamt intresse för vin skapar drömmar om att starta en småskalig vinproduktion på herrgårdens tolv hektar mark, men betydligt närmare i tiden finns planer på att arrangera bröllopsfester. Under det första verksamhetsåret anmälde nästan 50 par intresse för att gifta sig på Hoby Kulle och för att kunna husera större bröllopsfester ska herrgårdens lada omvandlas till festlokal.
– Vi ser så många möjligheter i platsen och huset att det egentligen mest är tiden och orken som sätter gränser, säger Tove.
– Och hur det ligger till med den har vi inte hunnit känna efter riktigt än, fyller Benjamin skrattande i.
Ur Sköna hem nr 14 2020
LÄS MER: Julmys i Cathrines hundraåriga stuga – kika in i lantliga drömhemmet
LÄS MER: Pool med utsikt över berg och olivlundar – se Mads och Mercedes magiska Mallorcahem