Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kamin, bastu och panoramafönster – krögarens stuga är ett riktigt vinterparadis

Antti Kuha köpte en bit mark och förälskade sig i platsens lugn och tystnad. Där byggde han så småningom en stuga. Och sedan ännu en. Naturen runtom lät han förbli orörd.

Foto: Krista Keltanen/Living Inside

De svarta byggnaderna står i tydlig relief mot allt det omgivande vita, utemöblerna på trädäcket är begravda under ett tjockt lager snö. Restaurangägaren Antti Kuhas fritidshus ligger i den lilla byn Sonka, ungefär en halvtimmes bilfärd från Rovaniemi i finska Lappland. Med sina två sammanlänkade hus är det egentligen mer än en stuga.

Antti såg annonsen för marken i den lokala tidningen redan för 18 år sedan, men kom tvåa i den påföljande budgivningen. Sedan bestämde sig den äldre damen för att inte sälja tomten trots allt, och åren gick.

En del har korsade svärd på väggen, men i Anttis snöomgärdade stuga kändes det mer passande med ett par traditionella snöskor.
En del har korsade svärd på väggen, men i Anttis snöomgärdade stuga kändes det mer passande med ett par traditionella snöskor. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
De svarta, snötäckta huskropparna följer upp färgschemat hos omgivningens mörka trädstammar och snötyngda grenar.
De svarta, snötäckta huskropparna följer upp färgschemat hos omgivningens mörka trädstammar och snötyngda grenar. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
Kaminen från norska Jetul sprider värme och skyhög mysfaktor från sin centrala plats. Pirkkapallen matchar interiören perfekt och är en favorit hos Antti.
Kaminen från norska Jetul sprider värme och skyhög mysfaktor från sin centrala plats. Pirkkapallen matchar interiören perfekt och är en favorit hos Antti. Foto: Krista Keltanen/Living Inside

Några år senare startade Antti sin restaurang Kauppayhtiö och investerade alla sina pengar i den. Exakt då hörde markägaren av sig och undrade om han var fortfarande var intresserad. Som tur var, lyckades Antti skrapa ihop pengarna och kunde köpa tomten. Men att bygga på den fick vänta.

– Huset som stått här brann ner på 70-talet och efter det var platsen obebyggd. Så mina första år här ägnade jag åt att röja bort träd och sly för att skapa utrymme att bygga, förklarar Antti.

2010 hade han äntligen möjlighet att starta bygget. Han köpte stockar från en nedmonterad stuga i Tampere, för att av dem bygga en liten stuga och bastu utan el.

Antti Kuha är krogägare och en stor matfantast, som rest över världen i jakt på nya smaker för sina restauranger Pure pizza och Kauppayhtiö i Rovaniemi.
Antti Kuha är krogägare och en stor matfantast, som rest över världen i jakt på nya smaker för sina restauranger Pure pizza och Kauppayhtiö i Rovaniemi. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
En uppskottad stig leder ner till en grillplats med utsikt över ån som ringlar fram strax intill.
En uppskottad stig leder ner till en grillplats med utsikt över ån som ringlar fram strax intill. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
Utsikten får spela huvudrollen. Inredningen är överlag sparsmakad och går mestadels i svart och vitt vilket ger ett moderns intryck ihop med allt trä.
Utsikten får spela huvudrollen. Inredningen är överlag sparsmakad och går mestadels i svart och vitt vilket ger ett moderns intryck ihop med allt trä. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
För Antti är mat både arbete och hobby. Den mörka keramiken är finsk, från Pentik.
För Antti är mat både arbete och hobby. Den mörka keramiken är finsk, från Pentik. Foto: Krista Keltanen/Living Inside

– Den första vintern värmde jag upp stugan med en kamin. Av en kompis lånade jag en husvagnsbastu där jag kunde tvätta mig, minns Antti.

Förälskelsen i platsen var omedelbar, och Antti bestämde sig snart för att bygga vidare och omvandla det hela till ett välutrustat fritidshus. Påföljande sommar byggde Antti hus nummer två. Han installerade elektricitet i båda husen och anlade sedan ett 250 kvm stort trädäck med belysning. I övrigt lät han tomten bestå av orörd natur.

Huvudbyggnaden, som konstruerats av de gamla stockarna, består av kök, matplats, vardagsrum och ett litet sovrum. Av en snickare har Antti beställt enkla träbänkar som monterats längs med vardagsrummets väggar. Tillsammans med sofforna erbjuder de extra sängplatser åt övernattande gäster. Kaminen från norska Jøtul värmer gott.

De stora fönstren ger en härlig närhet till naturen. Lampan över läsfåtöljen är Octo formgiven av arkitekten Seppo Koho för Secto design.
De stora fönstren ger en härlig närhet till naturen. Lampan över läsfåtöljen är Octo formgiven av arkitekten Seppo Koho för Secto design. Foto: Krista Keltanen / Krista Keltanen/Living Inside
Sommarköket och utemöblerna skymtar under ett tjockt lager snö.
Sommarköket och utemöblerna skymtar under ett tjockt lager snö. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
Pannor och kastruller hänger lätt åtkomliga från krokar i taket, både praktiskt och snyggt.
Pannor och kastruller hänger lätt åtkomliga från krokar i taket, både praktiskt och snyggt. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
Träskidorna på väggen och kuddarna med djurmotiv i de väggfasta sängarna förstärker vildmarkskänslan. Taklampan i massiv björk heter Pilke och kommer från Showroom Finland.
Träskidorna på väggen och kuddarna med djurmotiv i de väggfasta sängarna förstärker vildmarkskänslan. Taklampan i massiv björk heter Pilke och kommer från Showroom Finland. Foto: Krista Keltanen/Living Inside

Som den krögare han är ville Antti att köket skulle vara hemmets hjärta. Det blev ett svart och maskulint kök i öppen planlösning. I anslutning till köket står bord och bänkar ur matgruppen Pirkka av Ilmari Tapiovaara.

– Jag har alltid gillat Pirkka och visste att gruppen skulle passa perfekt här. Det känns som att den har något både japanskt och finskt över sig, säger Antti.

Han har även ett utomhuskök mellan de båda byggnaderna, där man kan laga mat åt stora sällskap. Det är i huvudsak här han tillagar fisk och vilt.

Antti valde svarta köksluckor som fint matchar svärtan hos fasaden, fönsterbågarna och andra detaljer i huset. Matbordet och bänkarna är klassiska Pirkka designade av Ilmari Tapiovaara, Artek.
Antti valde svarta köksluckor som fint matchar svärtan hos fasaden, fönsterbågarna och andra detaljer i huset. Matbordet och bänkarna är klassiska Pirkka designade av Ilmari Tapiovaara, Artek. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
Närproducerat och i säsong av vad Antti nest lagar i sitt välutrustade kök. Här en Tom Yam-soppa på lokalt fångad lake, serverad med en alkoholfri Bundaberg ginger beer. Svart och grå keramik från Pentik.
Närproducerat och i säsong av vad Antti nest lagar i sitt välutrustade kök. Här en Tom Yam-soppa på lokalt fångad lake, serverad med en alkoholfri Bundaberg ginger beer. Svart och grå keramik från Pentik. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
På restaurangmanér är hushållets glas öppet förvarade för enkel åtkomlighet.
På restaurangmanér är hushållets glas öppet förvarade för enkel åtkomlighet. Foto: Krista Keltanen/Living Inside

– Ibland träffas jag och mina kockvänner här och så lagar vi mat utomhus med det här fantastiska landskapet som fond. Vi har också skapat en plats nere vid floden där man kan grilla ett helt rådjur över öppen eld.

I husets senare del har Antti låtit inreda två sovrum, ett med dubbelsäng och ett med en bäddsoffa av designer Tapio Anttila, så att rummet även kan fungera som läs- eller tv-rum. Huset rymmer även bastu och badrum. Huset har plats för åtta övernattande gäster och det händer att Antti hyr ut det via Airbnb.

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Tradition i ny tappning

Modern komfort blandas med tradition i denna fjällstuga. Här har man som i gamla tider skalat bort det mesta som inte har någon funktion. Det visuellt tilltalande får vi ändå, i rena former och material.

1. Träpanel

Mycket av stugans atmosfär sitter i väggarna men också i tak och golv. Helt radikalt har huset träpanel på alla ytor, såväl ute som inne. Det ger en varm och ombonad känsla som i sin tur gör att det inte behövs något pynt för att mysa till det. Det mest dekorativa finns i stället utanför de stora fönstren: naturen med alla dess skiftningar.

Viktigast i stugan är kaminen – klart den ska ha hedersplatsen.
Viktigast i stugan är kaminen – klart den ska ha hedersplatsen. Foto: Krista Keltanen/Living Inside

2. Dekorativ funktion

Kaminen är först och främst värmekälla men också en skulptur i rummet. Pannor och kastruller bildar ett fint blickfång vid köksdelen. Träskidor och snöskor på väggarna är fina dekorationsdetaljer, men också funktionella. Matgruppen med två bänkar och dukat med formskön keramik blir husets formsköna centralpunkt.

Skidorna som Antti använde under sina första år i stugan hänger nu på väggen – oftast
Skidorna som Antti använde under sina första år i stugan hänger nu på väggen – oftast Foto: Krista Keltanen/Living Inside

3. Material-känsla

Massor av trä, men också järn, keramik, glas, ylle och skinn är framträdande inslag i husets inredning. Traditionella material men i modern form.

Rustikt och lantligt kök med traditionella material men i modern form.
Rustikt och lantligt kök med traditionella material men i modern form. Foto: Krista Keltanen/Living Inside

Ur Sköna hem nr 1 2021

LÄS MER: Semesterkänsla året om i skärgårdshuset med glasveranda och havsutsikt

LÄS MER: Glögg i ombyggda ladan – lantlig storjul hos Ebba och Magnus