Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karin: "Barnen är vana vid att saker står på nya ställen när de vaknar"

Det är på nätterna Karin iscensätter sina inredningsplaner för sitt 1920-talshus i Stocksund. När familjen vaknar på morgonen kan möblerna ha bytt plats helt. Resultatet? Ren harmoni.

Foto: Lina Östling

Ett milt vinterljus silar in genom de spröjsade fönstren i 1920-talsvill­an i Stocksund strax utanför Stockholm. I trädgården ligger snön, men här inne sprakar en varm brasa och ljusen är tända på borden.

Efter en lång renoveringsperiod har Karin och Håkan äntligen fått ordning på sitt nya hem, åt sig själva och de två döttrarna Ilse och Märta. Det var längtan efter att få bo i ett äldre hus som förde dem hit – eller i alla fall Karin – till en början. 

För trots att paret äntligen hade blivit färdiga med renoveringen av sitt tidigare hem, ett 1980-talshus, var det något i Karin som drog henne mot bostadsannonserna i alla fall. Knarrande golv och sneda vinklar, visst var det väl otroligt charmigt? Omöjligt att få till i ett nyare hus i efterhand i alla fall. Och Håkan gav med sig och började leta ­efter äldre hus med patina, han också.

Den vackra glasverandan är en ljus plats att tanka lugn-och-ro-känslor på, året om. Matbordet är specialbeställt och har en skiva med likadan grönmelerad granitsten som de i bänkskivorna i köket intill. Stolar, R.o.o.m. Takpendel, Muuto, och i fönstret en munblåst klusterlampa, Tadé. Småvaserna kommer från Lindholm och H&M Home, som även har den klotrunda glasvasen. Ljusstakar, Bolia.
Den vackra glasverandan är en ljus plats att tanka lugn-och-ro-känslor på, året om. Matbordet är specialbeställt och har en skiva med likadan grönmelerad granitsten som de i bänkskivorna i köket intill. Stolar, R.o.o.m. Takpendel, Muuto, och i fönstret en munblåst klusterlampa, Tadé. Småvaserna kommer från Lindholm och H&M Home, som även har den klotrunda glasvasen. Ljusstakar, Bolia. Foto: Lina Östling
Helkaklade väggar i förband och öppna hyllor ger bistrokänsla åt köket, som kommer från Tibrokök. Bänkskivan av grönmelerad, mattslipad granitsten, Verde maritaka, har nedsänkt diskho. Blandare, Tapwell, och spis, Ilve.
Helkaklade väggar i förband och öppna hyllor ger bistrokänsla åt köket, som kommer från Tibrokök. Bänkskivan av grönmelerad, mattslipad granitsten, Verde maritaka, har nedsänkt diskho. Blandare, Tapwell, och spis, Ilve. Foto: Lina Östling
Norrläge, visst. Men den sluttande tomten gör att trävillan ändå nås av ljuset.
Norrläge, visst. Men den sluttande tomten gör att trävillan ändå nås av ljuset. Foto: Lina Östling

Men när annonsen för trävillan dök upp var Karin först skeptisk, huset låg ju i norrläge. Men Håkan stod på sig. Att gå på visningen kunde väl inte skada?

– När vi kom hit såg jag till min glädje att huset står i en brant backe, vilket gör att solen faktiskt når in i trädgården ändå, säger Karin.

Inuti var huset desto mörkare, men det insåg paret att de nog skulle kunna göra någonting åt. Viktigare var att de fick en rejäl hemkänsla när de steg över tröskeln: Det var här de skulle bo.

– Det är ett hus fullt av äldre charm, säger Karin. Jag är så glad över att även Håkan blev förälskad i huset, det behövdes eftersom renoveringen tog lång tid och mycket energi av oss.

För nu drog byggcirkusen i  gång, igen. 

Ibland lyckas jag få ihop det precis som jag hade tänkt, och andra gånger måste jag tänka om helt

För att slippa det värsta byggdammet flyttade familjen tillfälligt in hos Karins föräldrar, vilket ledde till långa pendlingar med tidiga morgnar och sena kvällar. Efter ett halvår kunde de ta sitt nya hus i besittning, medan duktiga hantverkare slutförde resten.

Och förvandlingen är total. Att huset var mörkt vid köpet är inget som märks, bland annat har flera mellanväggar försetts med industrifönster för att släppa in mer ljus.

– Vi har även hängt av ett antal dörrar och gjort några dörrhål större för att få mer rymd, säger Karin.

Den dovt gröna soffgruppen från Bolia rymmer många gäster, och här finns en skön blandning av kuddar från Designers guild och Moltex som mjukar upp. De tre marmorborden är vintage från Art n deco. Silverfärgade ljusstakar, By on.
Den dovt gröna soffgruppen från Bolia rymmer många gäster, och här finns en skön blandning av kuddar från Designers guild och Moltex som mjukar upp. De tre marmorborden är vintage från Art n deco. Silverfärgade ljusstakar, By on. Foto: Lina Östling
Vaserna med de härliga organiska formerna kommer från A simple mess respektive Dis inredning.
Vaserna med de härliga organiska formerna kommer från A simple mess respektive Dis inredning. Foto: Lina Östling
Intill vardagsrummet finns ett litet krypin att dra sig tillbaka till. Snickerierna i huset har alla målats i samma ljusgrå färg, NCS 2002-Y, och den nybyggda bokhyllan och fönsterbänken har fått samma kulör. Fåtöljer, Gubi, och matta, Rugvista. Vintagebord, Art n deco.
Intill vardagsrummet finns ett litet krypin att dra sig tillbaka till. Snickerierna i huset har alla målats i samma ljusgrå färg, NCS 2002-Y, och den nybyggda bokhyllan och fönsterbänken har fått samma kulör. Fåtöljer, Gubi, och matta, Rugvista. Vintagebord, Art n deco. Foto: Lina Östling
Det extra rummet intill vardagsrummet förgylls av en vacker öppen spis där en brasa sprakar hemtrevligt. Vas och ljusstakar, H&M Home. Matta, Rugvista. Fåtölj, Gubi, och taklampa från Marset tam tam.
Det extra rummet intill vardagsrummet förgylls av en vacker öppen spis där en brasa sprakar hemtrevligt. Vas och ljusstakar, H&M Home. Matta, Rugvista. Fåtölj, Gubi, och taklampa från Marset tam tam. Foto: Lina Östling

Den ursprungliga planlösningen bestämde de sig för att ha kvar.

– Vi ville behålla husets charm med alla små krypin. Men alla mörkbetsade snickerier målade vi i en ljusgrå ton, och bara det i sig blev ett stort lyft för huset, säger Karin.

Den fasta inredningen med höga träpaneler har fått inspirera till platsbyggda garderober och bokhyllor i gammal stil. Vackra grå nyanser sprider sitt milda skimmer över väggar, golv och möbler. Inredningsdetaljerna är däremot blandade, här finns både saker av modernt och äldre snitt.

Jag har en tendens att involvera hela huset när jag drar i gång. Barnen är vana vid att saker kan stå på nya ställen när de vaknar

– Ibland lyckas jag få ihop det precis som jag hade tänkt, och andra gånger måste jag tänka om helt, säger Karin, som gärna använder natten till att förverkliga sina kreativa inredningsplaner.

– Jag har en tendens att involvera hela huset när jag drar i gång. Barnen är vana vid att saker kan stå på nya ställen när de vaknar. Min man tycker inte att det är lika kul, han vill ha ordning och reda med var sak på sin plats, säger hon.

Källaren och vinden var helt oinredda när familjen flyttade in. Numera har de byggts om för att hysa gästrum, tv-rum och lekrum.

– Vi har även byggt en tvättstuga och ett stort badrum. Det känns så skönt och kul att renoveringen nu är klar så att vi på riktigt kan börja njuta av det, säger Karin.

Väggarna i Karins och Håkans sovrum är målade i en grågrön kulör som bryter av mot den i övrigt ljusgrå inredningen. Postrar, Wall of art och Desenio. Sänglampor, Housedoctor och taklampa från Svenska armaturer. Överkast, Hemtex.
Väggarna i Karins och Håkans sovrum är målade i en grågrön kulör som bryter av mot den i övrigt ljusgrå inredningen. Postrar, Wall of art och Desenio. Sänglampor, Housedoctor och taklampa från Svenska armaturer. Överkast, Hemtex. Foto: Lina Östling
I garderobsväggen i sovrummet ritade Karin och Håkan in ett sminkbord med måttbeställd, rund spegel. Den fina pianopallen fyndades på loppis.
I garderobsväggen i sovrummet ritade Karin och Håkan in ett sminkbord med måttbeställd, rund spegel. Den fina pianopallen fyndades på loppis. Foto: Lina Östling
Till föräldrasovrummet hör ett eget badrum.
Till föräldrasovrummet hör ett eget badrum. Foto: Lina Östling

 

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Karolina Karlsson

Den svala gråskalan i detta hem bildar en harmonisk bas som gör att hemmets listverk, skulpturala bord och taktila keramik verkligen framträder och blir det lilla extra på ett diskret vis.

1. Rutor som förenar

Ett rutigt listverk i väggar och tak pratar fint med spröjsen i köksfönstren. Det mer industriella fönstret mellan rummen hänger med, liksom vardagsrummets boasering och till och med den öppna spisens dekor. Det skapar harmoni och lugn.

2. En aning organiskt

Skulpturala bord och ­taktil keramik ger det lilla extra. De tre marmorbord­en är som en modernistisk skulptur. Mässings­underredet på glasbord­et blir van­sinn­igt viktigt i det grå och raka, en ornamenterad bordsspegel och palmlampa i mässing ­behövs ­också. Med de organiska keramik­vaserna är inredningen i hamn.

3. Svalka med en varm accent

Det svala grå och vita är genomgående men här finns flera inslag som hettar upp, som den patinerade mässingen i blandare och kökshandtag, kökssoffans konjaksbruna lädersits, sovrummets kurviga pall och det trärena som återkommer i rummen.

Blandare i patinerad mässing från Tapwell. Citronträdet är en påminnelse om att varmare tider är på väg.
Blandare i patinerad mässing från Tapwell. Citronträdet är en påminnelse om att varmare tider är på väg. Foto: Lina Östling
På hyllan över elementet står en vas från Jotex, halltakets lampa är från Svenska armaturer.
På hyllan över elementet står en vas från Jotex, halltakets lampa är från Svenska armaturer. Foto: Lina Östling

Ur Sköna hem nr 14, 2019

LÄS MER: Djursholmsvillan är som klippt ur en scen i The great Gatsby, titta in! 

LÄS MER: Inredaren bytte storstad mot lantlig dröm – en lanthandel från 1800-talet