Foto: Céline Clanet

Kika in i designikonens charmiga townhouse – mitt i Paris

Som i England fast mitt i Frankrike, som på landet fast mitt i Paris. Designern Marie-France Cohen, med barnklädesmärket Bonpoint och livsstilskonceptet Merci på meritlistan, öppnar dörren till sitt eleganta hem.

Maffig mystik. Raffinerat och roligt. Marie-France Cohens Parishem är essensen av hennes livs­gärning inom mode, design och inredning. Hon lever efter devisen att allt ska vara så artistiskt, originellt och oväntat som möjligt.

Jag har inget behov av att omge mig med designmöbler, det som lockar mig är historien bakom föremålen
I det rymliga vardagsrummet har Marie-France Cohen möblerat med secondhandfynd. Kudden på vintagestolen är från Démodé. Fåret är ett av Marie-Frances uppstoppade prydnadsdjur. Foto: Céline Clanet / Céline Clanet
Från vardagsrummet kommer man direkt ut i trädgården. Golvet är Versaillesparkett i original från Ludvig XV:s tid. ”Men vi har slipat bort den blänkande ytan och gett det en mjukare finish.” Foto: Céline Clanet

Klädstilen är elegant och framtoningen aristokratisk, men denna franska designer, som fyllt 75, är fortfarande livlig och nyfiken som en liten flicka. Marie-Frances hus är alltid öppet för människorna hon älskar – familj, vänner, konstnärer och kolleger.

Hon bor i Paris 7:e arrondissementet i ett så kallat hôtel particulier. Detta palatsliknande townhouse är byggt runt en lummig gård – det i sig, en lyx här mitt i Paris – ett stenkast från Eiffeltornet.

Vi föredrar stil framför mode
Idéerna flödar hos designern Marie-France Cohen, som är inne på sitt tredje egna varumärke i mode- och inrednings­branschen. Foto: Céline Clanet

7:e arrondissementet är Paris chicaste. Här slog sig nobless­en ner redan på 1600-talet, och här finns många pampiga byggnader – praktiskt taget tvärs över gatan ligger till exempel byggnadskomplexet Hôtel des Invalides med museum och Napoleons grav.

Marie-France Cohen är en designikon i sitt hemland. På 70-talet grundade hon och hennes man Bernard Cohen det exklusiva barnklädesmärket Bonpoint, och 2009 etablerade de butiken Merci i de coola kvarteren mellan Marais och Place de la République. Där smälte paret ihop mode, inredning och design till ett helt eget koncept. Vinsten gick till kvinnor och barn på Madagaskar, där de hade en stor del av Bonpoints produktion. Bernard avled år 2010, men Marie-France har lämnat både Bonpoint och Merci, och arbetar vidare med sitt nya märke Démodé tillsammans sin svärdotter Stéphanie Cohen och vännen Elysa Masliah.

Jag älskar hur ljuset flödar in i rummen, och jag älskar att höra hur brasorna i de öppna spisarna knastrar under långa vinterdagar
I ett hörn av vardagsrummet står flera älskade möbelfynd. Foto: Céline Clanet
”Min ateljé är full av målningar, skisser, foton och souvenirer. Vid min ålder har man många minnen att vårda.” Foto: Céline Clanet

Démodé betyder omodern, eller föråldrad på svenska, men den här lilla kläd- och inredningsfirman är allt annat än det.

– Vår drivkraft är att vi vill dela vår kärlek till skönhet, enkelhet, originalitet och elegans med så många som möjligt. Vi föredrar stil framför mode. Inom inredningen föredrar vi bekväma och hemtrevliga möbler, modiga färgval, funktionella lösningar. Vi valde namnet på vårt varumärke för att vackra saker aldrig blir omoderna, förklarar Marie-France Cohen. Hon är glad och stolt över sin nya ”baby”, och jobbet kan hon sköta hemifrån. 

”Jag blir förälskad i färger och penseldrag”, säger Marie-France Cohen om den stora målningen i vardagsrummet. Foto: Céline Clanet

Marie-France samlar sitt team med framgångsrika kreatörer – kvinnor i alla åldrar – i hemmet, i sin rymliga ateljé som har fönster mot den blommande innergården, precis som alla rum i huset.

– Jag älskar hur ljuset flödar in i rummen, och jag älskar att höra hur brasorna i de öppna spisarna knastrar under långa vinterdagar, säger hon.

I hemmet blandas hennes egna färgglada kuddar från Démodé med uppstoppade djur (en av Marie-Frances ­passioner), vackra möbler, tavlor och antikfynd. Alltihop ­vilar på ett parkettgolv från Ludvig XV:s era, och varje sak känns unik. Vackra saker är hennes liv.

Ett överflöd av växter, både i och utanför köksfönstret. Foto: Céline Clanet
Marie-Frances hus är ett veritabelt kuriosakabinett fyllt med udda föremål och målningar hon samlat på sig. Foto: Céline Clanet

– Jag har inget behov av att omge mig med designmöbler, det som lockar mig är historien bakom föremålen, säger ­Marie-France Cohen.

Men det kanske mest påfallande i detta hôtel particulier är den lättsamma atmosfären, förtjusande och charmfull som på en mysig engelsk cottage, fastän rummen är spatiösa med högt i tak. Trädgården är vild och okuvad, med ett trassel av murgröna, rosor och lupiner.

– Det är en fix idé det här, de engelska influenserna. Några av mina vänner har sagt att jag inte borde ha växter som klänger och klättrar uppför en fasad från Ludvig XVI:s tid. Men varför skulle jag inte kunna ha det?

Ur Sköna hem nr 13 2019. 

LÄS MER: Övergivna gården på Mallorca förvandlades till drömhem 

LÄS MER: Smyckesdesignern mixar klassiskt med kitsch i funkisvillan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!