Kika in i Jade Jaggers ö-paradis – där det rustika möter discokulor

Foto: Gaelle Le Boulicaut

Efter flera år på Ibiza var det dags för Jade Jagger att ta sig an den mer avskärmade grannön Formentera. Här bakom skyddande murar gömmer sig hennes privata paradis.

Jade Jagger förkroppsligar begreppet ”gypset” – ett hippiebarn med jetset-bakgrund, dotter som hon är till Mick och Bianca Jagger. Hon har gjort karriär som modell, hängt med Kate Moss, och på senare år designat smycken med indiska ädelstenar.

Jade har alltid legat steget före. Hon tillhörde den trendiga förtruppen som bosatte sig på Ibiza under det tidiga 2000-

talets rave-våg, men när ön började invaderas av europeiska ungdomar som festade på veckolånga skumpartyn kände hon att det var dags att flytta vidare. Ibizas glans hade bleknat, men vid horisonten glimrade en annan pärla: Formentera!

– Jag har gjort utflykter till Formentera sedan jag flyttade till Ibiza 2000. Det har en alldeles speciell magisk känsla efter-som det är så isolerat, säger hon.

Foto: Gaelle Le Boulicaut

Jade Jaggers bohemiska look och liv har gjort henne till stilikon.

Foto: Gaelle Le Boulicaut

Två magnifika dadelpalmer ramar in matplatsen. De vita murarna ger skydd mot havsvindarna, och en stor samling kaktusar och suckulenter i udda krukor bildar fond åt den sköna dagbädden med kuddar av indiska tyger. Här i skuggan njuter man gärna av siestan

Foto: Gaelle Le Boulicaut

Här intas måltiderna när det är för varmt att äta ute. Kuddar av indiska textilier – ett återkommande inslag. En traditionellt snidad mexikansk longhornsskalle får agera hatthängare. I den öppna spisen tronar en orange Ganesha-staty, tavlan är gjord av Piers Jackson, far till Jades döttrar.

Formentera må ligga endast en kortare båtfärd (11 km) från Ibiza, men har bibehållit den autenticitet som delvis gått för-lorad på grannön. Här landar inga charterplan utan man får snällt ta färjan, såvida man inte kommer med privat båt förstås. Öns relativa otillgänglighet och stundtals brist på färskvatten har skapat ett bibehållet paradis för de som ändå orkar anstränga sig och tar sig hit. De invigda talar om Formentera som en skärva av Karibien på Europas tröskel.

Vi har hållit inredningen enkel med indiska bomullstyger och loppisfynd

När Jade fick möjlighet att köpa ett traditionellt fincahus tvekade hon inte en sekund, för sådana tillfällen kommer inte ofta. Året var 2014, samma år som Jade och maken Adrian Fillary fick sonen Ray Emmanuel.

Huset var nergånget, närmast en primitiv grotta. Men bakom murarna dolde sig en fantastisk samling kaktusar och en slingrande stig ner till en privat strand. Ett paradis!

Foto: Gaelle Le Boulicaut

Medelhavet ligger bara en kort promenad bort. Den lilla byggnaden i bakgrunden är ett gästhus.

Foto: Gaelle Le Boulicaut

På uteplatsen under tak samsas afrikanska och asiatiska textilier med kinesiska tavlor och en stor glittrande discoboll. Eklektiskt så det förslår, även om Jade inte gillar ordet.

Foto: Gaelle Le Boulicaut

Inomhusköket fortsätter i samma stil utomhus. Den marockanska metallampan har blivit vackert patinerad i den salta havsluften.

– Det var som att komma till en annan värld, avskilt från allt. Huset hade stått orört i många år, vilket gav oss möjlighet att se hur utsatt det var för väder och vind. Vi kunde också renovera helt efter vår egen smak. Här har vi hållit inredningen enkel. Indiska bomullstyger, sängar med träbaldakiner, lokalt tillverkade möbler och loppisfynd.

Jade medger att hon fick lite dåligt samvete när hon gjorde huset beboeligt.

– Det kändes som att jag berövade huset dess ursprungliga charm. Samtidigt måste väl hus, precis som människor, få utvecklas, eller hur?

Foto: Gaelle Le Boulicaut

Baldakinsängens textilier är från Indien, sänglamporna är antika köpta på Ibiza, golvet är täckt av cement plattor från Popham design.

Foto: Gaelle Le Boulicaut

Den kaklade trappan leder till takterrassen.

Foto: Getty Images

Som dotter till Mick och Bianca Jagger hamnade Jade tidigt i rampljuset.

Foto: Gaelle Le Boulicaut

Kaktusarna trivs på torra Formentera och pryder uteplatserna.

En del favoritsaker, som ett schackspel och en målning av Piers Jackson – far till Jades döttrar Amba och Assisi – har fått följa med i flytten från Ibiza till Formentera. Men annars har Jades tidigare rock’n’roll-chica stil ersatts av en mer nertonad och rustik inredning, anpassad efter klimatet och omgivningarna. Marockanska cementplattor med moderna mönster, från Popham design, återkommer på många håll i huset, i övrigt har Jade och Adrian legat lågt med dekorationer.

– Utsikten och den fantastiska kaktusträdgården är husets verkliga charm, så här behövs inte mycket annat pynt.

Att sitta på takterrassen med utsikt mot havet och se solen sänka sig bakom kullarna, ja, då är det svårt att föreställa sig en bättre plats på jorden.

– Jag har som mål att ägna mig mer åt konst, berättar Jade.Den här platsen tror jag kan hjälpa mig med det.

Foto: Gaelle Le Boulicaut

Cementplattorna från Popham design är en cool kontrast till badkaret på lejontassar och den sirliga venetianska spegeln.

Foto: Gaelle Le Boulicaut

Det blå temat återfinns i alla sovrum. Här bildar en sjögräsmatta en annorlunda sänggavel. Rottingkistan lämnades kvar i huset av de tidigare ägarna. Golv, Popham design.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!