Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kika in i Kristina och Kalles sekelskiftsvilla – som går i engelsk anda

Skomakarvillan i Djursholm blev en upptäcktsfärd för Kristina och Kalle Dexner. De fann guld under masoniten – men utforskade också sina talanger för byggnadsvård, inredning och hantverk under renoveringsresans gång.

Foto: Patric Johansson

När lägenheten i Stockholms innerstad blev för liten för Kristina och Kalle Dexners drömmar, ändrade de sin sökning på Hemnet. Från en större lägenhet till en villa.

– Skomakarvillan i Djursholm var den första som dök upp, och den enda visning vi gick på. Vi blev störtförälskade och huset blev vårt. Det var en ren impuls, vi funkar så, berättar Kristina som väntar familjens andra barn.

Villan, som är en träkåk på 150 kvadratmeter, är byggd 1904 och hade bara haft två ägare tidigare, den senaste ända sedan 1958.

Tapetmönstret Golden lily skapades 1899 av J H Dearle och är så likt William Morris egna, att det oftast hänförs till honom. Finns i flera färgställningar, från Morris & co.
Tapetmönstret Golden lily skapades 1899 av J H Dearle och är så likt William Morris egna, att det oftast hänförs till honom. Finns i flera färgställningar, från Morris & co. Foto: Patric Johansson
Hallen är husets enda vitmålade rum, och får sällskap av tapeten Golden lily från Morris & co. Trappan till övervåningen har Dexners öppnat upp och en pelare i sekelskiftesstil är byggd intill.
Hallen är husets enda vitmålade rum, och får sällskap av tapeten Golden lily från Morris & co. Trappan till övervåningen har Dexners öppnat upp och en pelare i sekelskiftesstil är byggd intill. Foto: Patric Johansson

– Insidan var totalt präglad av 60-talet, som en tidskapsel, medan själva huset är i sekelskiftesstil. Många spekulanter avskräcktes säkert av detta, men inte vi. Vi visste att vi skulle finna ”guld” bakom sjögrästapeter, masonitskivor och laminat golv, skrattar Kristina. 

Det kan kännas lite väl gammaldags med bara äldre möbler så det är viktigt att blanda in möbler som andas nutid
Punschverandan vetter åt öst och har varit Kristinas favoritplats för frukost från första stund. ”Bästa rummet i huset! Rena ljusterapin och så kan man sitta och titta ut över trädgården. Trädgård är ju mitt stora intresse.” Pärlsponten målades i en rosa ton, fåtöljen är från Ikea och elementskydden har Kalle gjort. ”Han återanvände rottingen från de befintliga skydden och betsade sedan både trä och rotting för att få en enhetlig ton.”
Punschverandan vetter åt öst och har varit Kristinas favoritplats för frukost från första stund. ”Bästa rummet i huset! Rena ljusterapin och så kan man sitta och titta ut över trädgården. Trädgård är ju mitt stora intresse.” Pärlsponten målades i en rosa ton, fåtöljen är från Ikea och elementskydden har Kalle gjort. ”Han återanvände rottingen från de befintliga skydden och betsade sedan både trä och rotting för att få en enhetlig ton.” Foto: Patric Johansson
Kristina Dexner i trappan till sin vackert renoverade villa i Djursholm. Följ hennes och maken Kalles inredningsäventyr på Instagramkontona @homesinsideout och @dexner_woodworking.
Kristina Dexner i trappan till sin vackert renoverade villa i Djursholm. Följ hennes och maken Kalles inredningsäventyr på Instagramkontona @homesinsideout och @dexner_woodworking. Foto: Patric Johansson

Det var inte första gången paret själva renoverade sitt boende – och det skulle inte heller bli den sista. Kunskaperna om renovering och inredning har de erövrat allt efterhand.

Familjen ville ha en intim matplats och målade därför taket mörkt. ”Matsalen används oftast på kvällen, mörkt blir mysigt.” Tapeten är William Morris, Willow bough minor. Taklampan är modellen Manola från Herstal. Tavlans motiv har Kalle photoshoppat ihop av flera bilder. Paret visste hur de ville att landskapet skulle se ut, men hittade inget som föll dem i smaken och skapade således sin egen bild. Typiskt, för detta kreativa par.
Familjen ville ha en intim matplats och målade därför taket mörkt. ”Matsalen används oftast på kvällen, mörkt blir mysigt.” Tapeten är William Morris, Willow bough minor. Taklampan är modellen Manola från Herstal. Tavlans motiv har Kalle photoshoppat ihop av flera bilder. Paret visste hur de ville att landskapet skulle se ut, men hittade inget som föll dem i smaken och skapade således sin egen bild. Typiskt, för detta kreativa par. Foto: Patric Johansson

– Vi brinner verkligen för att rädda gamla hus som blivit försummade och tappat sin identitet, och försöker alltid sträva efter att ge tillbaka dem deras forna glans. Genom att bevara befintliga originaldetaljer, men också genom återskapa nya detaljer som andas sekelskifte. Och vi gör allt tillsammans, detta är vårt gemensamma stora intresse. Vi diskuterar och argumenterar, beskriver Kristina processen.

”Innan vi började renovera köket var det här rummet ett långsmalt T-format kök med mängder av skåp, väldigt trångt. Vi slog ut flankerna och placerade köksbänken framför det stora fönstret.”
”Innan vi började renovera köket var det här rummet ett långsmalt T-format kök med mängder av skåp, väldigt trångt. Vi slog ut flankerna och placerade köksbänken framför det stora fönstret.” Foto: Patric Johansson

Kristina som är landskapsarkitekt har en väl utvecklad känsla för färgskalor och dimensioner. Hennes man Kalle är investerare och egenföretagare och driver en riskkapitalfond. Men numera kallar de sig också för byggnadsvårdare.

– Kalle har blivit superhändig, så var det inte när vi träffades för snart 15 år sedan. Nu har han en stor verkstad där han bygger inredningar i trä, där gjorde han till exempel hela köket till Skomakarvillan. Jag känner en otrolig tillfredsställelse av att se mina idéer ta fysisk form, och är övertygad om att allt fler känner så. Många sitter på ett kontor och jobbar framför datorn hela dagarna. Då behöver vi få skapa på fritiden, vi behöver se att det vi jobbar med blir till något i verkligheten. Något som får oss att känna, säger Kristina.

Den mörka pärlsponten kan tyckas djärv i ett norrvänt kök, men de ljusgröna luckorna ger värme
Det ljusgröna köket har Kalle byggt. ”Symmetri är viktigt för mig, så kylen och frysen placerades på varsin sida om det stora fönstret.” En liten frukosthörna med pärlgrå panel har paret också byggt, pärlsponten fanns där och målades i samma mörkgrå ton som i taket i matsalen. ”Lite djärvt i ett norrvänt kök, men de ljusgröna luckorna ger värme.”
Det ljusgröna köket har Kalle byggt. ”Symmetri är viktigt för mig, så kylen och frysen placerades på varsin sida om det stora fönstret.” En liten frukosthörna med pärlgrå panel har paret också byggt, pärlsponten fanns där och målades i samma mörkgrå ton som i taket i matsalen. ”Lite djärvt i ett norrvänt kök, men de ljusgröna luckorna ger värme.” Foto: Patric Johansson
I trapphuset hänger ännu en tavla med ett egenskapat motiv. Väggarna är tapetserade med William Morris-tapeten Pimpernel.
I trapphuset hänger ännu en tavla med ett egenskapat motiv. Väggarna är tapetserade med William Morris-tapeten Pimpernel. Foto: Patric Johansson

Paret har arbetat med en tydlig färgpalett genom hela huset. Mönstrade tapeter i kombination med målade ytor, samt pärlspont eller paneler som klär väggarna. Antika trämöbler i varma bruna toner och textilier, sisalmattor och gardinlängder, som beroende på färg antingen gör ljusare eller ger tyngd i ett rum. Alla golv är genomgående skurgolv, ytbehandlade med linoljesåpa.

– Jag söker en balans inom varje rum, men också en balans i flödet mellan rummen. Matsalen domineras av en mönstrad grön tapet från golv till tak. Då är det skönt att vardagsrummet och köket har en lugnare, mer enhetlig färgsättning. Jag brukar tänka på flödet i engelska trädgårdar som ju är en serie olika rumsligheter. Prunkande perennplanteringar som sedan leder till lugnare delar med formklippta häckar.

I vardagsrummet fick kakelugnen bestämma färgschemat. ”Vi valde en mörk blågrön nyans, och för ett modernt uttryck doppade vi hela rummet i samma färg, lister, foder och allt.” De guldiga sammetsgardinerna ger rummet värme och flirtar med kakelugnens gulddetaljer. Soffbordet är ett matbord med kapade ben. Ananaslampor, Zara home, taklampa ur serien Mobil från Pholc.
I vardagsrummet fick kakelugnen bestämma färgschemat. ”Vi valde en mörk blågrön nyans, och för ett modernt uttryck doppade vi hela rummet i samma färg, lister, foder och allt.” De guldiga sammetsgardinerna ger rummet värme och flirtar med kakelugnens gulddetaljer. Soffbordet är ett matbord med kapade ben. Ananaslampor, Zara home, taklampa ur serien Mobil från Pholc. Foto: Patric Johansson

Två grå toner återkommer i huset, en ljust pärlgrå som används på lister, foder och tak, och en mörkare grå som accent.

– Vi har aldrig varit rädda för mörka toner, med rätt ljussättning blir det maffigt och kommer till sin rätt. Vi tycker båda att det är extra roligt med ljussättning och har en mängd olika lösningar runtom i huset som vi ofta kommit på själva.

Kristina och Kalle bodde ett år i England, och det har färgat deras tankar om inredning och trädgård. Inte minst har de inspirerats av arts and crafts-rörelsen som uppmuntrade hantverk och lyfte fram kopplingen mellan hem och trädgård.

– Just att koppla ihop inne och ute är något vi gör mycket medvetet, bland annat genom färgskalan och användningen av naturmaterial, men kanske främst i form av de mönstrade engelska tapeterna från William Morris med sitt tydliga trädgårdstema. De stora fönstren ut mot trädgården hjälper också till.

Jag söker en balans inom varje rum, men också en balans i flödet mellan rummen
Bokskåpet är fyllt av Kristinas böcker om trädgård.
Bokskåpet är fyllt av Kristinas böcker om trädgård. Foto: Patric Johansson / Patric Johannson
Paret har platsbyggt frukosthörnan med pärlgrå panel. Pallarna är köpta på Blocket och påminner i stil om stolarna i matsalen.
Paret har platsbyggt frukosthörnan med pärlgrå panel. Pallarna är köpta på Blocket och påminner i stil om stolarna i matsalen. Foto: Patric Johansson

I London öppnades också parets ögon för antikviteter, och flera möbler fraktades med hem till Sverige.

– Det är ett under, att vitrinskåpet som står i arbetsrummet har hållit genom alla flyttar, med tanke på dess otroligt tunna träprofiler, säger Kristina.

I arbetsrummet på övervåningen står parets älskade vitrinskåp, inköpt när paret bodde i England. Det spontade taket som togs fram fick behålla sin naturfärg. En rolig detalj, tyckte paret och oljade upp det för att få lite lyster. Tapet Bird & pomegranate av William Morris.
I arbetsrummet på övervåningen står parets älskade vitrinskåp, inköpt när paret bodde i England. Det spontade taket som togs fram fick behålla sin naturfärg. En rolig detalj, tyckte paret och oljade upp det för att få lite lyster. Tapet Bird & pomegranate av William Morris. Foto: Patric Johansson

De tycker båda om att gå på loppis för att hitta inredningsdetaljer, och letar gärna efter antika möbler på nätauktioner. De väljer med eftertanke och lever länge med sina inköp. Även om antika möbler dominerar inredningen försöker de alltid att blanda in minst en modern sak i varje rum.

Sovrummets tapet i blått är i mönstret Willow bough, William Morris. Sänggaveln har de byggt själva och målat i den mörkgrå färgen som återkommer i hemmet. För att få rätt belysning tog de isär en skrivbordslampa som monterades i väggen.
Sovrummets tapet i blått är i mönstret Willow bough, William Morris. Sänggaveln har de byggt själva och målat i den mörkgrå färgen som återkommer i hemmet. För att få rätt belysning tog de isär en skrivbordslampa som monterades i väggen. Foto: Patric Johansson

– Det finns en risk att det känns lite väl gammaldags med bara äldre möbler så det är viktigt att även inreda med möbler som andas nutid. Det är kontrasten som gör det, tycker Kristina.

I det engelskt inspirerade arbetsrummet på övervåningen valdes mönstret Pomegranate, William Morris. Här finns också en kakelugn i original.
I det engelskt inspirerade arbetsrummet på övervåningen valdes mönstret Pomegranate, William Morris. Här finns också en kakelugn i original. Foto: Patric Johansson

Trots alla timmar paret har lagt ner på att renovera och inreda villan har inte deras längtan till landsbygden mattats av. I dag bor familjen på heltid på sitt lantställe i Sörmland där de kan få utlopp för alla sina kreativa idéer.

Vi brinner verkligen för att rädda gamla hus som blivit försummade

– Det kan nog uppfattas som lite galet att vi flyttade från Djursholmsvillan bara ett år efter att vi renoverat klart, men sådana är vi. Lite galna, impulsiva och samtidigt väldigt välplanerande, säger Kristina skrattande.

– Vi älskar tystnaden och friheten att kunna göra vad vi vill här ute. Nu har vi möjlighet att fokusera ännu mer på våra drömmar.

LÄS MER: Hemma hos Victoria Silvstedt: ”Det här huset är mitt happy place”

LÄS MER: Magiska godset i Cotswolds – lantlig lyx på engelska landsbygden