Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kika in i Salnecke slott – 20 pampiga rum och mängder av Josef Frank

Elisabeth och Lars Norman var egentligen ute efter något mindre, men när de klev in i trapphuset på slottet Salnecke gick det inte att backa från förälskelsen. Flera års renovering och 43 ton kalkbruk senare har de fortfarande inte ångrat sig.

Ägarlängden till Salnecke slott i Uppland stoltserar med ädla namn som Grissbach, Steuch, von Asp, von Post, Spens, Bennet, Gyllenadler – och Norman. Då talar vi om en tidsrymd på 375 år. Den förste slottsherren, Georg Grissbach, importerades till Sverige av Gustav II Adolf från trettioåriga krigets slagfält. Grissbach var nordtysk officer och stred på svenskarnas sida. Som tack adlades han, men kungen hade själv hunnit dö (slaget vid Lützen 1632) när Grissbach 1640 förlänades marken i Salnecke utanför Örsundsbro.

Salnecke gård hade anor från tidigt 1300-tal, men nu skulle här byggas slott! Och inte vilket ”yngre vasatidsslott” som helst, utan ett vitt stenslott i dess byggherres smak – nordtysk barock. Tre våningar på vardera 200 kvm och två vindsplan under brant svart tak.

Byggnadsstilen är vanlig i Nordtyskland och Danmark men så här långt norrut är den unik

– Byggnadsstilen är vanlig i Nordtyskland och Danmark, men så här långt norrut är den unik. Tv-serien Selambs spelades in på Salnecke 1979, och gick i repris så sent som 2015, så en del känner nog igen slottet som Selambshof, säger Elisabeth Norman, dagens slottsfru på Salnecke.

För att ta sig an ett slott som Salnecke vill det till att man har gedigen erfarenhet av kulturhusrenovering. Elisabeth och Lars Norman är båda i fastighetsbranschen och träffades på jobbet. Tillsammans bestämde de sig för att byta liv och flytta ut på landet. I slutet av 2013 fick de syn på den här annonsen: ”Slott säljes, 20 rum, 200 kvm.”

Ser Salnecke slott bekant ut kan det vara tv-serien Selambs från 1979 som spökar (i repris 2015). Det var här serien spelades in, fast tv-slottet hette Selambshof. Högt reser det sig över fälten med utsikt över Örsundaån och vidare mot Mälaren.
Ser Salnecke slott bekant ut kan det vara tv-serien Selambs från 1979 som spökar (i repris 2015). Det var här serien spelades in, fast tv-slottet hette Selambshof. Högt reser det sig över fälten med utsikt över Örsundaån och vidare mot Mälaren. Foto: Anne Nyblaeus
Giganternas kamp: Mats Theselius fåtölj El rey i massiv mässing och pressat kalv­läder – mot Josef Franks ”egyptiska” pall, och soffbord 965, Svenskt tenn. Olivgrön sammetssoffa, Trendrum, kuddar från House of Hackney och Svenskt tenn. Zebraskinnet är antikt. Mellan fönstren oljemålning av Marin Hemmingsson.
Giganternas kamp: Mats Theselius fåtölj El rey i massiv mässing och pressat kalv­läder – mot Josef Franks ”egyptiska” pall, och soffbord 965, Svenskt tenn. Olivgrön sammetssoffa, Trendrum, kuddar från House of Hackney och Svenskt tenn. Zebraskinnet är antikt. Mellan fönstren oljemålning av Marin Hemmingsson. Foto: Anne Nyblaeus
Matsalsgrupp av Josef Frank, Svenskt tenn. Mattan är en persisk Kehsan på 4 x 6 meter, inropad på Auktionsverket. Rakt fram två målningar i bladguld av Anna Rosen­bäck och till höger en svartvit olja på duk av Michel Carmantrand.
Matsalsgrupp av Josef Frank, Svenskt tenn. Mattan är en persisk Kehsan på 4 x 6 meter, inropad på Auktionsverket. Rakt fram två målningar i bladguld av Anna Rosen­bäck och till höger en svartvit olja på duk av Michel Carmantrand. Foto: Anne Nyblaeus

Lars Norman:

– Det var en oansenlig och märklig liten annons.

20 rum på 200 kvm blir 10 kvm i snittyta per rum. Var det ett slott ombyggt till bostadsrätter? Men det visade sig att den lokala mäklaren hade uppgett den uppvärmda ytan, helt enligt reglerna, samtidigt som hon inte kunde låta bli att tala om att det fanns 20 rum. Egentligen letade vi efter en liten herrgård, det var av ren nyfikenhet vi åkte de åtta milen till Salnecke och tittade.

– Så fort Lars kom in i trapphuset från 1644 sa han: Här ska vi bo! Vi blev helt förälskade.

De noterade att trapphuset var avstängt på första avsatsen. För att stänga ute kylan från de ouppvärmda salarna högre upp i slottet hade tidigare ägare helt -enkelt bommat för. Salnecke var, som man säger, i stort renoveringsbehov. Det gällde även bottenplanet som varit bebott. Någon omfattande renovering hade inte gjorts sedan änkan Elisabeth Steuch på 1740-talet lät slottsarkitekten Carl Hårleman stajla om ena halvan av slottet från barock till rokoko. Elisabeth Steuch togs för övrigt inte upp i ägarlängden eftersom hon var kvinna, men Elisabeth Norman är henne djupt tacksam för rokokoarbetet hon lät göra:

– Bottenplanet hade ”moderniserats” på 1950–60-talen, bland annat var taken sänkta till fönsterhöjd, och vardagsrummet var klätt i brun bastupanel! Under panelen upptäckte vi senare rester ett grönt barocktak från 1640-talet, men tyvärr gick det inte att restaurera så vi valde att göra ett 1740-talstak i stället. Även bröstpanelerna var borttagna, dessa hittade vi i delar på logen och satte tillbaka, det var som att lägga pussel. Det tog ett helt år att knacka ner all skadad puts från väggarna. Hur många ton kalkbruk var det vi satte tillbaka, Lars?

– 43 ton!

Elisabeth och Lars Norman har renoverat många kulturhus i jobbet, men att privat ta sig an ett 20-rumsslott med ”stort renoveringsbehov” var inget de planerat. (Kuriosa: På vinden har Lars 40 årgångar Sköna hem, han har sparat alla nummer från starten 1979.)
Elisabeth och Lars Norman har renoverat många kulturhus i jobbet, men att privat ta sig an ett 20-rumsslott med ”stort renoveringsbehov” var inget de planerat. (Kuriosa: På vinden har Lars 40 årgångar Sköna hem, han har sparat alla nummer från starten 1979.) Foto: Anne Nyblaeus
Mats Theselius fåtölj El rey & Josef Franks ”egyptiska” pall. Sideboard Invisible från Kartell, med orange polyuretan­skulptur Mellantrans av Fredrik Wretman. Foto av Jacob Felländer, Hour one 2012, reliefen på öppna spisen är gjord av Bror Marklund. Samtliga snickerier är målade med matt linoljefärg från Gysinge, kulör grön umbra.
Mats Theselius fåtölj El rey & Josef Franks ”egyptiska” pall. Sideboard Invisible från Kartell, med orange polyuretan­skulptur Mellantrans av Fredrik Wretman. Foto av Jacob Felländer, Hour one 2012, reliefen på öppna spisen är gjord av Bror Marklund. Samtliga snickerier är målade med matt linoljefärg från Gysinge, kulör grön umbra. Foto: Anne Nyblaeus
Köket från Kvänum fanns på plats när Elisabeth och Lars flyttade in, likaså skivorna av svart granit. Matbordet och bänken är antika, kompletterade med Wegners Y-stolar. Taklampan är Marcel Wanders takstuckaturinspirerade (på insidan) Sky garden för Flos.
Köket från Kvänum fanns på plats när Elisabeth och Lars flyttade in, likaså skivorna av svart granit. Matbordet och bänken är antika, kompletterade med Wegners Y-stolar. Taklampan är Marcel Wanders takstuckaturinspirerade (på insidan) Sky garden för Flos. Foto: Anne Nyblaeus

Budgivningen ägde rum i början av 2014. Några arrendatorer hade gärna lagt beslag på marken (200 hektar) men de var ju inte ute efter att rädda slottets kulturhistoriska värden – så säljaren valde Elisabeth och Lars.

Elisabeth:

– Vi hyrde en lägenhet i Stockholm för att bo kvar tills min yngsta dotter Kristina gick ut nian, men där sov vi inte en enda natt. När kontraktet var påskrivet åkte vi hit med en flaska champagne och färska räkor. Vi satte oss i en sal på första våningen och fattade inte att det var sant. Vi började riva ner spindelväv och trasiga gardiner, och kom aldrig härifrån. Vi sov på en madrass på golvet och värmde oss med ett litet elelement. Första rummet vi gjorde i ordning var Kristinas, det skulle vara tipptopp så att hon i lugn och ro kunde börja på gymnasiet i Uppsala till hösten.

Vi sov på en madrass på golvet och värmde oss med ett litet element

Officiellt flyttade de in 26 juli 2014. Sedan dess har den uppvärmda ytan vuxit till 600 kvm, tack vare en ny bergvärmeanläggning. Fyra år tog renoveringen av själva slottet, sedan tog de itu med flygel, ladugård och några timmerhus som i dag hyrs ut som lägenheter och butiker (i ladugården finns ett kafé med ost och deli, och en antikaffär). 1964 blev hela Salnecke byggnadsminnesförklarat. Det förpliktigar: Alla förändringar måste utföras ”by the book” och kräver Länsstyrelsens godkännande.

– Arbetet har letts av idel experter och konservatorer, som bland annat tvättat fram fantastiska tromp-l’œil-målningar i festvåningen. Men ibland har Länsstyrelsens resonemang varit svåra att begripa. Tydligen innebär en byggnadsminnesförklaring att allt ska bevaras, som årsringarna på ett träd. Även det som är femtiotalsrenoverat. Jag fick kämpa hårt för att få byta ut en brun femtiotalstapet mot en rokokotapet från Drottningsholms slott, och renovera en övermålad rörspis från 1700-talet.

”Vi fick inte tillstånd att ändra i planlösningen, så vi utökade det befintliga köket med ett grovkök på andra sidan korridoren.” Inredningen är från Kvänum.
”Vi fick inte tillstånd att ändra i planlösningen, så vi utökade det befintliga köket med ett grovkök på andra sidan korridoren.” Inredningen är från Kvänum. Foto: Anne Nyblaeus
Dressingroom med celadongrön kakelugn. ”De här kakelugnarna lär vara specifika för Upplandstrakten, 1700-tal från Upsala-Ekeby.” Fogiapall med zebratyg från Brunschwig & fils. Lampa Cesta av Miguel Milá, Santa & Cole, orange läderskrin, Palmgrens, läderklädd spegel, Ikea, lampor, Oscar & Clothilde.
Dressingroom med celadongrön kakelugn. ”De här kakelugnarna lär vara specifika för Upplandstrakten, 1700-tal från Upsala-Ekeby.” Fogiapall med zebratyg från Brunschwig & fils. Lampa Cesta av Miguel Milá, Santa & Cole, orange läderskrin, Palmgrens, läderklädd spegel, Ikea, lampor, Oscar & Clothilde. Foto: Anne Nyblaeus
Dottern Kristinas rum är målat med matt linoljefärg från Gysinge, i kulören obränd umbra. Antik gustaviansk pall, sent 1700-tal, säng, Mio, överkast och pläd, Lexington, sänglinne, H&M Home, kuddar, Oscar & Clothilde.
Dottern Kristinas rum är målat med matt linoljefärg från Gysinge, i kulören obränd umbra. Antik gustaviansk pall, sent 1700-tal, säng, Mio, överkast och pläd, Lexington, sänglinne, H&M Home, kuddar, Oscar & Clothilde. Foto: Anne Nyblaeus

Elisabeth och Lars följer slottstraditionen och har sin vardagsbostad på bottenplanet: 200 kvm med två sovavdelningar åtskilda av trapphuset, två kök (varav ett grovkök) och ett stort vardagsrum och matsal. Till skillnad från barock- och rokokosalarna högre upp i slottet, möblerade med 100 procent antikt, är den privata våningen 85 procent Josef Frank och 15 procent Mats Theselius, Fredrik Wretman och andra yngre stjärnor.

Lars:

– Vi flyttade ihop i ganska mogen ålder men ville skapa något nytt tillsammans, och eftersom vi båda älskar Josef Frank blev det många investeringar från Svenskt tenn. Men möblerna är inte tänkta för ett slott, så i början oroade vi oss för att de inte skulle passa på Salnecke, men det hade vi inte behövt göra.

Vi är eklektiska, gillar alla typer av bra design, även om antikviteter är roligast

– Vi är eklektiska, gillar alla typer av bra design, även om antikviteter är roligast. Vi fyndar och restaurerar, köper hellre en rokokokrona som är lite bucklig och saknar några prismor än en som är topprenoverad för 300  000 kronor – det är ju ingen sport. Vi har också en väldigt bra ”tipsare” i Knut Knutson på Uppsala auktionskammare, och det är extra kul när han hittar något som stått eller hängt på Salnecke.

Alla golv är 1600-talsoriginal utom i köket. Väggar och bröstpaneler restaurerades och målades med linoljefärg, bränd umbra respektive grön umbra, från Gysinge. Vägglampa, Josef Frank, litografier av Olle Bærtling, säng Dux, överkast, Åhléns, kuddar, Oscar & Clothilde. I fönstret Argentaskål med lock, Wilhem Kåge, i förgrunden skrivbord från Ikeas 1700-talsserie.
Alla golv är 1600-talsoriginal utom i köket. Väggar och bröstpaneler restaurerades och målades med linoljefärg, bränd umbra respektive grön umbra, från Gysinge. Vägglampa, Josef Frank, litografier av Olle Bærtling, säng Dux, överkast, Åhléns, kuddar, Oscar & Clothilde. I fönstret Argentaskål med lock, Wilhem Kåge, i förgrunden skrivbord från Ikeas 1700-talsserie. Foto: Anne Nyblaeus
Badrummet var inrett så här när Elisabeth och Lars köpte slottet. Badkar på tassar, pall, Alvar Aalto/Artek, linnehandduk, Norrgavel, badrums­möbel från Vedum.
Badrummet var inrett så här när Elisabeth och Lars köpte slottet. Badkar på tassar, pall, Alvar Aalto/Artek, linnehandduk, Norrgavel, badrums­möbel från Vedum. Foto: Anne Nyblaeus
rapphuset med kryssvalv ser ut i dag som det gjorde byggåret 1644, men Lennart Aschenbrenners bronshatt (på trappsteget) hamnade här senare, liksom ljuskronan i smidesjärn av Ivan Dahlstrand. Lansarna lutade mot väggen ingick i slottsköpet.
rapphuset med kryssvalv ser ut i dag som det gjorde byggåret 1644, men Lennart Aschenbrenners bronshatt (på trappsteget) hamnade här senare, liksom ljuskronan i smidesjärn av Ivan Dahlstrand. Lansarna lutade mot väggen ingick i slottsköpet. Foto: Anne Nyblaeus

Arr Hedvig Törneman

Ur Sköna hem nr 5 2019

LÄS MER: Romantiskt och knasigt – så inreder Emelie-Estelle vackra ”Kråkslottet” 

LÄS MER: ”Husdrömmar”-parets Villa Björkhaga blev deras efter brev till ägarna

LÄS MER: Herrgården blev skådespelarens paradis efter familjetragedin