I Skånegården samsas möbler med klassiska former och kvaliteter. Sköna hems inredningschef förklarar tricken.

I vardagsrummet samsas möbler i klassiska former och kvaliteter. Färgkombinationerna ger härliga kickar och krockar på ett upplivande sätt. Sköna hems inredningschef Charlotte Pettersson förklarar tricken.

– Med många olika färger på möbler och ting blir en neutral ton på väggarna en lugn bas för kulörerna att spela mot.

– Siden, sammet och glas är tacksamma material att ha i starka färger, lystern förstärker färgen. Blanda gärna upp med mörkt, blankt trä för klassisk elegans.

– Ju mer klassisk form på möbeln desto större intryck gör den med en stark – kanske till och med helt galen – färg. Det kan göra ett helt rum.

– Ha gärna ett färgtema i inredningen så är det lättare att välja mellan alla kulörer. Lila, starkt orange, turkost och gult återkommer i väl avvägda doser, inte för mycket men tillräckligt för att färgerna ska ta för sig.

– Man kan också ana inspiration från Mad mens vågade färgskala från 1950- och 60-talen. En och annan detalj i hemmet har också retrokänsla från den tiden, vilket knyter ihop temat.

Soffgruppen med engelsk soffa från Pinch, och en omklädd 1800-talsfåtölj. På den engelska 1800- talsbyrån syns två små empir krukor. Litet bord, Objet de curiosité, bords lampor, Porta romana, och matta från Chhatwal & Jonsson. Taburetterna i empirstil är högblankade för modernt intryck.

Soffgruppen med engelsk soffa från Pinch, och franskt dressinbord med bland annat Wilhelm Kåges Argentaporslin. Matta från Chhatwal & Jonsson, golvlampa från Portugal. Invid järntrappan står två pelare från 1930-talet, inköpta på Bukowskis market och sedan målade. Den engelska 1920-talsdamen täcker en skjutdörr till badrummet.

Sommarmatsalen är inrymd i ett tidigare garage och verkstad. Tre franska dörrar ut mot gården ger ljus på det långa stenbordet med underrede som tillverkas på beställning genom Oscar & Clothilde. Gamla plåtstolar och bänkar i 1700-talsstil, från Chelsea textiles. På väggen tre fotografier – Kompost-bilder av Lena Koller.

Köket från Kvänum ryms längs en vägg och fortsätter in i grovköket. Det holländska bordet från Van Thiel & co är också arbetsbord. Stolar från La fibule, soffa från Mis en Demeure och på väggen två kungalampetter av Malin Appelgren Paulsson.

Svenska sommarblommor i franska krus.

Badrummet är ett litet tillbygge med kalkade väggar och klinker från Höganäs. Franskt tvättställ och skomakarpallar från Van Thiel & co.

Det vackra växthuset, 4×4 meter, är en belgisk konstruktion i lärkträ, och går att beställa i butiken Vacker vardag.

Publicerad i Sköna hem nr 6, 2013.