Det är stilblandningen – det eklektiska – som är sommarhusets tema

I Skånegården samsas möbler med klassiska former och kvaliteter. Sköna hems inredningschef förklarar tricken.

I vardagsrummet samsas möbler i klassiska former och kvaliteter. Färgkombinationerna ger härliga kickar och krockar på ett upplivande sätt. Sköna hems inredningschef Charlotte Pettersson förklarar tricken.

– Med många olika färger på möbler och ting blir en neutral ton på väggarna en lugn bas för kulörerna att spela mot.

– Siden, sammet och glas är tacksamma material att ha i starka färger, lystern förstärker färgen. Blanda gärna upp med mörkt, blankt trä för klassisk elegans.

– Ju mer klassisk form på möbeln desto större intryck gör den med en stark – kanske till och med helt galen – färg. Det kan göra ett helt rum.

– Ha gärna ett färgtema i inredningen så är det lättare att välja mellan alla kulörer. Lila, starkt orange, turkost och gult återkommer i väl avvägda doser, inte för mycket men tillräckligt för att färgerna ska ta för sig.

– Man kan också ana inspiration från Mad mens vågade färgskala från 1950- och 60-talen. En och annan detalj i hemmet har också retrokänsla från den tiden, vilket knyter ihop temat.

Soffgruppen med engelsk soffa från Pinch, och en omklädd 1800-talsfåtölj. På den engelska 1800- talsbyrån syns två små empir krukor. Litet bord, Objet de curiosité, bords lampor, Porta romana, och matta från Chhatwal & Jonsson. Taburetterna i empirstil är högblankade för modernt intryck.

Foto: copyright Pernilla Hed

Soffgruppen med engelsk soffa från Pinch, och franskt dressinbord med bland annat Wilhelm Kåges Argentaporslin. Matta från Chhatwal & Jonsson, golvlampa från Portugal. Invid järntrappan står två pelare från 1930-talet, inköpta på Bukowskis market och sedan målade. Den engelska 1920-talsdamen täcker en skjutdörr till badrummet.

Foto: copyright Pernilla Hed

Sommarmatsalen är inrymd i ett tidigare garage och verkstad. Tre franska dörrar ut mot gården ger ljus på det långa stenbordet med underrede som tillverkas på beställning genom Oscar & Clothilde. Gamla plåtstolar och bänkar i 1700-talsstil, från Chelsea textiles. På väggen tre fotografier – Kompost-bilder av Lena Koller.

Foto: copyright Pernilla Hed

Köket från Kvänum ryms längs en vägg och fortsätter in i grovköket. Det holländska bordet från Van Thiel & co är också arbetsbord. Stolar från La fibule, soffa från Mis en Demeure och på väggen två kungalampetter av Malin Appelgren Paulsson.

Foto: copyright Pernilla Hed

Svenska sommarblommor i franska krus.

Foto: copyright Pernilla Hed

Badrummet är ett litet tillbygge med kalkade väggar och klinker från Höganäs. Franskt tvättställ och skomakarpallar från Van Thiel & co.

Foto: copyright Pernilla Hed

Det vackra växthuset, 4x4 meter, är en belgisk konstruktion i lärkträ, och går att beställa i butiken Vacker vardag.

Publicerad i Sköna hem nr 6, 2013.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!