Det började med skisser på ett tomt papper och slutade med ett hem extra allt. En inredningscocktail skapad av Louise och Anders som blev så bra att gästerna aldrig vill gå hem.

Det egenritade köket är klätt i svart med gulddetaljer. Knoppar, beslag, handtag och lampa, Buster & Punch. Bänkskivor av svart nero marquita-marmor från stenfirma Bror Törner. Skafferi med glasdörr från Tumba glas. Pallar, Gamla lampor.

Matsalen har fått randig tapet, Boråstapeter. Runt glasbord, design av Louise. Stolar, Ruth & Joanna. Te­ och mjölkkanna, vintage.

D

åligt med förvaring och planer på familjebildning. Tvårummaren på Narvavägen på Östermalm i Stockholm började plötsligt kännas för trång. Det blev startskottet för jakten på nytt hem för Louise och Anders. Så när fyrarummaren i huset från 1894 – med sitt perfekta läge nära Djurgården, arbetet och alla näringsställen längs Strandvägen – kom ut på marknaden, kändes valet självklart. Lägg därtill en takhöjd på 3,30 meter, fantastiska originalstuckaturer och takrosetter – dessutom i samma hus som Louise mamma vuxit upp i – ja, då förstår man varför kärleken var total.– Visst, våningen var i fint skick när vi köpte den. Men, det är det där med att sätta sin egen prägel på saker och ting. Så det slutade med att vi gjorde om det mesta, vi satte oss helt enkelt ner och började skissa, säger Louise.

Eukalyptusblad bryter av mot det svarta. Glasbox, Asplund. Dödskalle, Dusty deco, bild, Fotografiska.

Ombonat masterbedroom med textilier i siden och sammet. Sänggavel, Dis, bronsfärgad taklampa, Tom Dixon. Lampan i fönstret, Fat cat Stockholm house & garden. Heltäckningsmatta, Jab. Sidengardinerna är uppsydda av sömmerska.

Anders närde en önskan om ett mörkt kök. Och med inspiration från köksföretaget Poggenpohl, beslag och lampor från Buster +Punch, bänkskivor av nero marquina­marmor och med personliga inslag som det egendesignade skafferiet med glasdörr, hade de plötsligt sitt drömkök. De valde en röktonad spegel som stänkskydd vid spisen för en cool effekt, och fick reda på att det är en detalj som ibland används i pubmiljö för att onyktra gäster ska känna sig pigga och fräscha, och på så vis öka försäljningen.

Imponerande takhöjd, originalstuckatur och spegelvägg. Vardagsrummet andas både förra sekelskiftet och 2010­tal. Soffor från Mio, taklampa klädd i tyg från GP&J Baker. Barvagn och persisk matta inropade på Bukowskis. Fåtölj från Ruth & Joanna. Soffbord, Englesson. Mattan är en langetterad heltäckningsmatta. I soffan, brun och svart kudde från Smaller objects. På soffbordet, bricka från Ruth & Joanna, ljusstake, Posh living, guldvas från Bohem, tre småljusstakar i guld från Straight design/Bedazzled. Barvagn, Bukowskis.

– Så nu förstår vi varför ingen går hem i tid från våra kalas, säger Louise med ett stort skratt.

När paret flyttade in bestod ena väggen i vardagsrummet av en gigantisk platsbyggd vit bokhylla från golv till tak. De valde att måla om den i en mörkgrå färg, låta bygga spegelpaneler längst ner och skära ut tre rejäla hål bland hyllorna för tavlor och teve. Nu bildar vackra inredningsdetaljer, böcker och tavlor sköna blickfång dit ögat gärna vill.

För att skapa en skön ambiance och värme inreder vi gärna med textilier, mycket belysning, doftljus och blommor

– Väggen mitt emot bokhyllan var en enda stor vit vägg så vi satte upp en stor, svartvit fototapet som enligt våra vänner symboliserar vårt tidigare liv innan vi fick barn. Allt handlar ju om detaljer för att sätta prägel på sitt eget hem.

Grundtonen i lägenheten är mörk, men alls inte dyster. Skimrande accessoarer, mjuka textilier och ljusa sovrum sätter stopp för det. Matsalen ger ett klassiskt och stilrent intryck. Det är det rum i hemmet som har mest ljusinsläpp, och för att inte stänga ute det har paret har satt upp ljusa, eleganta sidengardiner.

Luftig hall. Bänken från Ruth & Joanna, Matta, Mio. Print av Jan Håfström.

Badrummet är som en mörk, lyxig oas. Den enorma spegeln bars upp av åtta män.

– Jag har alltid velat ha svart- och vitrandiga tapeter men kände att det skulle bli för mycket om man lät dem täcka hela väggen från golv till tak. Vi valde att bryta av med vita väggpaneler, säger Louise. Det etthundra kilo tunga matbordet har Louise själv designat och hon lät sig inspireras av italienska designföretaget B&B Italia. För att ro projektet i hamn använde hon sig av tre olika företag: en snickeri-, en sten- och en glasfirma. En pjäs hon är mycket nöjd med. Målet för sovrummet var att skapa den där mysiga ombonade hotellkänslan som Louise älskar, och det gjordes med hjälp av heltäckningsmatta och mycket textilier. Så även i barnrummet där lilla Adele, snart två år, har sitt mysiga krypin.

Louise arbetar som inredare och renoverar och förädlar hem. På instagram heter hon @stylebylojs.

Bakom de övriga golven i lägenheten ligger ett rejält arbete. Paret anlitade en hantverkare som la stav för stav och kämpade sig fram genom varenda liten vrå i våningen för att få till den perfekta fiskbensparketten. I badrummet föll valet på stora, mörkgröna stenplattor som vackert möter de guldiga inslagen i form av knoppar, kranar och ljusstakar. Louise och Anders egendesignade kommod med tjock stenskiva har gott om förvaring dold bakom ett hemsytt linneskynke. Den enorma spegeln framhäver badrummet på ett spektakulärt sätt, ett bra tips om man föredrar en dramatisk mörk inredning men är rädd för att krympa rummet. Det krävdes inte mindre än åtta män för att bära upp denna gigantiska spegel.

–  Jag håller på att utveckla detaljerna här hemma, dels för att jag tycker det är kul, men kanske framförallt för att jag gillar att förbättra och göra allt ett strå vassare. Färdiga blir vi kanske aldrig.

– För att skapa en skön ”ambiance” och värme inreder vi gärna med textilier, belysning, doftljus och blommor. Men det viktigaste av allt är att de som kommer hit trivs och inspireras. Och eftersom de flesta gäster och besökare säger positiva saker om vårt hem tror jag faktiskt att vi lyckats med det, säger Louise och ler.

Av: Gill Renlund
Foto: Johan Sellén/Living Inside

Fengshui kodlank

Lär dig inreda med feng shui

  • Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare!
  • I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran
  • 30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!
  • Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!

.

.