Laila Bagge: "Mitt galnaste hem var jättevillan med 23 sovrum i Djursholm!"

Laila Bagge ger sig in i inredningsbranchen som inredare i programmet "Kan vi hjälpa till?". Här berättar hon om villan i Djursholm med 23 sovurm, om sitt mångåriga inredningsintresse och inspirationen bakom det nya hemmet på Lidingö.

Det är svårt att sätta en yrkestitel på Laila Bagges visitkort. Programledare i tv och radio är hon förvisso men det täcker inte en ens bråkdel av vad hon ägnar sig åt. Superentreprenör kanske? Hon driver minst fem olika företag (det kan vara fler, säger hon och garvar när hon räknar efter). Laila Bagges blogg är en av Sveriges mest lästa, hon designar inredningsprodukter, smycken och kläder och gör morgonradio i Rix morronzoo fem dagar i veckan.

Sedan i mars kan vi också se henne i TV 3:s Kan vi hjälpa till? där hon  tillsammans med snickaren Björn Christiernsson träffar hemmafixare på ett byggvaruhus och sedan följer med dem hem för att hjälpa till med olika bygg- och inredningsprojekt.

– Jag älskar idén att vi följer med helt okända människor hem och inte har en aning om vilka de är, vad de har för stil eller hur svårt deras projekt är.

Björn Christiernsson agerar den trygge nestorn vad gäller själva byggandet, Laila är idésprutan och inredaren som inte är rädd för att göra fel – något hon hoppas ska inspirera andra att våga lite mer.

Intresset för inredning har hon haft så länge hon kan minnas. Morfar var målare och hon var ofta med och hjälpte honom måla och tapetsera.

– Jag var nog bara fyra fem år första gångerna och följde faktiskt med honom på jobb ända upp i vuxen ålder. Laila har bytt inredningsstil hejdlöst många gånger. I hennes förra hus var det minimalistiskt och vitt, i huset före det var det gustavianskt och rokoko.

– Men det galnaste var ändå en jättevilla på 1 100 kvadratmeter som jag och Anders (Bagge) bodde i ute i Djursholm. Vi hade 23 sovrum och vartenda rum var inrett i olika stil. Helt vansinnigt men kul. Jag var typ 25 år gammal och gick verkligen all-in – tänk teppanyakihäll och låga bord blandat med barock!

LÄS OCKSÅ: Tom Cruise säljer sin fjällstuga för en halv miljard – häng med in!

Lailas nuvarande hem är ett radhus från 1908 på Lidingö utanför Stockholm. När hon fick tips om att huset skulle läggas ut till försäljning hade hon tittat på massor av hus och lägenheter och så smått börjat få panik över att hon inte hittat något som kändes rätt. Hon tog med sig äldste sonen Liam och de behövde bara komma in i hallen för att veta att this was it. Total fengshui.

– Det var jätteviktigt för mig att barnen skulle få vara med och bestämma var vi skulle bo, att de skulle känna sig hemma. Liam gick direkt ner i det stora rummet i källaren och ropade upp till mig att det var hans.

Radhuset är 130 kvadratmeter fördelade på tre våningar och har också ett loft som används som gästrum.

LÄS OCKSÅ: Hemma hos Leila Lindholm – köket är husets hjärta

På entréplanet finns vardagsrum och kök.

Gigantisk och tung ikon står lutad mot en vägg i vardagsrummet.

LÄS OCKSÅ: Mässing och marmor hemma hos moderedaktör Petra Tungården

Några trappsteg ner från köket ligger dörren ut mot en mysig bakgård. En insynsskyddad och syrenomgärdad oas med morgonsol där familjen äter frukost på somrarna och där Brorsan, familjens kaxiga hund, kan gå lös. På källarplanet finns förutom Liams rum också ett stort badrum med tvättstuga. Liam bor inte helt ensam därnere utan sällskapar med två majsormar, en kungspyton samt två ödlor. Laila berättar att en av ödlorna tydligen kommer bli uppemot två meter när den vuxit klart, en liten detalj hon inte visste om innan köpet.

Kök med rock´n´roll-känsla.

På översta våningen finns Lailas och sonen Kits sovrum, och ett badrum med ingång från bådas rum. En perfekt planlösning för familjen.

Lailas sovrum är målat i St Pauls blue från Jotun.  Sänggavel, överkast, lampor och nattduksbord i präglat skinn från Dis.

Järnspisen från 1800-talet har följt Laila genom många flyttar och sägs komma från Oscar II:s älskarinnas sovrum.

Sonen Kits rum med säng från Mio.

– Huset var i fantastiskt skick när jag flyttade in, men jag ville sätta min egen touch på det och målade alla väggar vita och betsade furugolven svarta. Först efter att jag bott in mig i huset ett tag kände jag att jag längtade efter mer dova och murriga färger och målade om sovrummet i en mörk blågrå färg och vardagsrummet i svart och sand.

Asiatisk skänk och en dödskalle – lite av Lailas signum.

Jag har alltid haft svarta golv oavsett vilken stil jag inrett i. Lailas stora publika genombrott fick hon som jurymedlem i Idol där hon var med i åtta år. Men egentligen var det prima ballerina hon skulle bli.

– Jag var tolv år och kom med i sista uttagningen till Balettakademin i Göteborg. Dansen var allt, mitt liv. Men så fick jag ett läkarutlåtande på att mina vrister inte skulle klara det. Jag var bra – men kroppen skulle inte hålla. Ja, jag grät floder. I stället blev det musikallinjen i tre år. Men hon insåg snabbt att det inte var hennes grej att upprepa samma repliker kväll efter kväll. Vi som hört henne i radio förstår precis. Laila packade väskorna och flyttade till Stockholm, fast besluten att jobba i musikbranschen som artist. Hon landade snabbt ett skivkontrakt, åkte på turné i Japan, fortsatte vidare till Motown och började skriva låtar åt andra artister som Maya och Céline Dion. Vid 25 år sadlade hon om till manager och satte bland annat ihop tjejgruppen Play som sålde över en miljon skivor.

– Jag kunde verkligen musikbranschen och alla dörrar var öppna. Efter att ha varit knuten till Sony i några år i New York flyttade hon hem och etablerade sig i Sverige. Och på den vägen kom hon så småningom att landa i Idol som den gapskrattande, ärliga blondinen från Löddeköpinge.

Dialekten bjussar hon fortfarande på, särskilt när hon pratar om sådant som hon brinner för, och det gör hon ofta. Med långa och smått galna arbetsdagar är huset den lugna tillflykts orten, och favoritplatsen är den gigantiska Bolia-soffan i vardagsrummet. Så ofta hon kan tar hon och pojkvännen Korosh med sig barn och hund på långpromenad, gärna till Långängens gård, en 1700-talsgård med kafé, bistro och lunch trekvart från huset.

Laila och Brorsan vid Långängens gård på Lidingö.

Följ Sköna hem på Facebook så missar du inget!

– Det är mysigt och fridfullt, med en massa getter utanför, kakelugnar och lågt i tak. Vi går dit året runt.

Ett annat favoritställe är Beirut café på Östermalm.

– Oavsett när man frågar barnen så svarar de alltid att de vill gå dit: ”Jaaa, vi åker till Beirut!”

Laila är inte en person som håller på och duttar utan en typisk projektmänniska som stökar av en to-do-lista och sedan är klar. Historiskt sett har det inneburit att hon köpt, inrett och sålt sina bostäder i ganska snabb takt. Så nu när huset i princip är klart medger hon att visst, det börjar klia lite i nomadsjälen. Men hon har bestämt sig för att här ska hon bo kvar. Barnen går på dagis och i skolan i närheten och det finns ju en trädgård man kan pyssla i om man nu nödvändigtvis måste. Men om man känner Laila Bagge är det ganska höga odds på det...

Av: Catherine Hurtig

Foto: Helén Karlsson

Publicerad i Sköna hem nr 5, 2016.

LÄS OCKSÅ: Smart på många sätt – därför ska du stoppa en citron i diskmaskinen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!