Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lantlig jul på gården med punschveranda – välkommen till Christina och Per!

Det faluröda huset utanför Örnsköldsvik ligger inbäddat i snö. Äldre föremål i olika stilar skapar trivsel och bildar den perfekta kulissen när julen står för dörren.

Christina Moraeus hälsar välkommen till sitt hem utanför Örnsköldsvik.
Christina Moraeus hälsar välkommen till sitt hem utanför Örnsköldsvik. Foto: Elin Nerpin

Ljusslingor på gärdsgården, en gammal kälke redo för tomtesysslor och havrekärvar till fåglarna skvallrar alla om högtiden som väntar. Snön ligger vit mot det faluröda huset på landsbygden i Vägersta utanför Örnsköldsvik. Inne på punschverandan möts vi av varma och mörka toner av rött, grönt och grått.

– Det vita får stanna där ute. Här inne vill jag ha det mysigt, ombonat och hemtrevligt. Om somrarna gäller rena såpaskurade träytor i huset, men till julen plockar jag fram gamla textilier, med mycket mönster och broderier, säger Christina Moraeus.

Här inne vill jag ha det mysigt, ombonat och hemtrevligt.

Överallt syns tända ljus, gamla julkrubbor, stora orientaliska mattor i varma toner och mustiga färger på både möbler och textilier. Men trots att hemmet till största delen består av antikviteter och arvegods i blandade stilar upplevs hemmet väldigt harmoniskt.

På flera ställen i huset har man byggt hörnskåp av gamla plank och sedan monterat på dörrar från andra, trasiga, skåp. Den tjocka halmkransen med röda sidenband dekoreras varje år med nytt granris.
På flera ställen i huset har man byggt hörnskåp av gamla plank och sedan monterat på dörrar från andra, trasiga, skåp. Den tjocka halmkransen med röda sidenband dekoreras varje år med nytt granris. Foto: Elin Nerpin
Alla dörrar i huset är från den nedplockade Järnäsgården, och detaljer som nycklar och lås var intakta och användbara. En liten handgjord silkestofs förstärker julkänslan.
Alla dörrar i huset är från den nedplockade Järnäsgården, och detaljer som nycklar och lås var intakta och användbara. En liten handgjord silkestofs förstärker julkänslan. Foto: Elin Nerpin
Kattgubben Sotis bevakar trappan målad i en gråton som skiljer sig från panelerna för att skapa skuggeffekter och markera detaljer.
Kattgubben Sotis bevakar trappan målad i en gråton som skiljer sig från panelerna för att skapa skuggeffekter och markera detaljer. Foto: Elin Nerpin
Christina Moraeus hälsar välkommen till sitt hem utanför Örnsköldsvik. Huset byggdes 1982, men är fyllt av snickeridetaljer från 1700-talet.
Christina Moraeus hälsar välkommen till sitt hem utanför Örnsköldsvik. Huset byggdes 1982, men är fyllt av snickeridetaljer från 1700-talet. Foto: Elin Nerpin

– Det är en härlig utmaning att hitta gamla antika saker och loppisfynd och få dem att passa ihop. Inredning för mig handlar om kreativitet där moderna möbler enbart stöder de gamla. Det märkliga är att material, mönster och färger hos äldre föremål ofta samspelar. Medan moderna inredningsdetaljer gärna vill sticka ut på egen hand. Inredning skapar känslor och sammanhang, men inget får vara så värdefullt här hemma att barnbarnen inte får röra sig och busa!

Det är en härlig utmaning att hitta gamla antika saker och loppisfynd och få dem att passa ihop.

Historien om gården börjar egentligen i slutet av 70-talet, på en helt annan ort. Christina och Per Moraeus bodde och jobbade på den tiden i Uppsala, men trillade över en gammal länsmansgård i trakterna kring Gävle. Gården var en egen liten värld fylld av historia, där allt var bevarat i original, men i behov av upprustning.

– Så vi satte igång och hade stor hjälp av museet på orten. Byggnadsvårdsbutiker fanns inte riktigt på den tiden, utan man fick leta sig fram i litteratur och i gamla varulager. Den tog oss två år att färdigställa, och vi var så stolta över den kärlek vi lagt ner på restaureringen!

Hyacinter i en gammal potta från 1800-talets mitt. Bakom står konstnären Erkers Marie Perssons Lucia med stjärngosse
Hyacinter i en gammal potta från 1800-talets mitt. Bakom står konstnären Erkers Marie Perssons Lucia med stjärngosse Foto: Elin Nerpin
I hallen sitter en papperstapet från Lim och handtryck. ”Den blev svår att tapetsera. Eller, vi gjorde ju fel! Även väggen måste målas med lim, vilket vi missade… När vi satt i tv-rummet på kvällen hörde vi hur våd efter våd föll ner! Det var bara att börja om”, skrattar Christina. Stolen är från 1700-talet, med ett senare lager färg som håller på att skrapas bort, när andan faller på. Kruka från Solgården. Tennfat, oljemålning, kopparljusstake och matta är antika.
I hallen sitter en papperstapet från Lim och handtryck. ”Den blev svår att tapetsera. Eller, vi gjorde ju fel! Även väggen måste målas med lim, vilket vi missade… När vi satt i tv-rummet på kvällen hörde vi hur våd efter våd föll ner! Det var bara att börja om”, skrattar Christina. Stolen är från 1700-talet, med ett senare lager färg som håller på att skrapas bort, när andan faller på. Kruka från Solgården. Tennfat, oljemålning, kopparljusstake och matta är antika. Foto: Elin Nerpin
”Ett tips är att låta korgar stå ute på vintern, det skapar en härlig miljö ihop med snön”, säger Christina.
”Ett tips är att låta korgar stå ute på vintern, det skapar en härlig miljö ihop med snön”, säger Christina. Foto: Elin Nerpin
Christina dekorerar gärna med kopparföremål som blänker vackert när de reflekterar stearinljusen sken.
Christina dekorerar gärna med kopparföremål som blänker vackert när de reflekterar stearinljusen sken. Foto: Elin Nerpin

Men allt förändrades genom en förödande brand. Några barn hade lekt med tändstickor i det torra gräset och elden spred sig snabbt till länsmansgården. Drömmen blev till aska.

– Luften gick ur oss helt och vi längtade hem till ”Övik”.

Christina och Per begav sig norrut tillsammans med sin då 2-åriga dotter. Nu skulle en helt annan dröm ta vid.

Paret hade länge velat bo i en västerbottensgård och hade, redan innan de hittade gården i Gävle, under sin smekmånad monterat ner ett stort timmerhus från 1700-talet i Järnäs.

De köpte en ödegård i grannbyn till Christinas barndomshem. Boningshuset togs bort då det var helt obrukbart. Nu var tanken att sätta upp den gamla timmerstommen i stället.

Julgranens prydnader är helst i naturliga material som halm, trä och näver, små hantverk som ger en fin känsla åt ett gammalt hus.
Julgranens prydnader är helst i naturliga material som halm, trä och näver, små hantverk som ger en fin känsla åt ett gammalt hus. Foto: Elin Nerpin
På den gustavianska skänken ryms ärvda silverljusstakar, spegel och lampetter.
På den gustavianska skänken ryms ärvda silverljusstakar, spegel och lampetter. Foto: Elin Nerpin
Vy över gården i vinterskrud. ”Huset har en lite trött gärdsgård, vilket är ett kommande projekt. Men jag tycker den är vacker ändå på sin ålders höst”, säger Christina.
Vy över gården i vinterskrud. ”Huset har en lite trött gärdsgård, vilket är ett kommande projekt. Men jag tycker den är vacker ändå på sin ålders höst”, säger Christina. Foto: Elin Nerpin
Punschverandan byggdes några år efter att huset stod klart. Där njuter Christina och Per både sommar- och vintertid. Bordet från Mio är fyllt med inspirerande böcker kring biodling, fåglar, trädgård och örter. Godispyramiden kommer från Cult och fårskinn och fårskinnskudde från Kasamarks fårfarm i Umeå. Fotogenlampan i jugendstil är köpt på en antikmässa.
Punschverandan byggdes några år efter att huset stod klart. Där njuter Christina och Per både sommar- och vintertid. Bordet från Mio är fyllt med inspirerande böcker kring biodling, fåglar, trädgård och örter. Godispyramiden kommer från Cult och fårskinn och fårskinnskudde från Kasamarks fårfarm i Umeå. Fotogenlampan i jugendstil är köpt på en antikmässa. Foto: Elin Nerpin

– Problemet var bara att det blev svårt att få till en fungerande rumsindelning. Det blev för orealistiskt, så vi bestämde oss för att bygga en ny stomme med traditionella mått.

Det skulle vara ett hus i gammal stil, det ville paret inte göra avkall på.

– Vi satte in nästan alla delar från det gamla huset. Innerdörrar, vackra handgjorda lister, paneler, kilsågade tak, golv och trappa.

Vi älskar gamla nötta, handgjorda saker som berättar om flydda tider och människors villkor förr.

Många i parets omgivning tyckte att det var ett galet projekt när det fanns nya färdiga produkter att köpa, som fräscha linoleummattor och plasttapeter.

– Men vi ville skapa känslan av en 1700-talsinteriör. Vi älskar gamla nötta, handgjorda saker som berättar om flydda tider och människors villkor förr, det ger en känsla av trygghet och förankring. Det blir som att ära och förvalta ett kulturarv när man rustar gamla hus och byggnader.

I tv-rummet står en antik gustaviansk byrå med en oljemålning ovanför. Ovanpå står en gammal bronslampa med lackskärm och en ljusstake från Skultuna. Den minst 100-åriga tomtefiguren har vårdats ömt i släkten. I huset finns många stolar utställda, både ärvda och samlade genom åren från olika antikaffärer.
I tv-rummet står en antik gustaviansk byrå med en oljemålning ovanför. Ovanpå står en gammal bronslampa med lackskärm och en ljusstake från Skultuna. Den minst 100-åriga tomtefiguren har vårdats ömt i släkten. I huset finns många stolar utställda, både ärvda och samlade genom åren från olika antikaffärer. Foto: Elin Nerpin
I kökets tegelvägg sitter inmurade ljushållare från Gysinge byggnadsvård.
I kökets tegelvägg sitter inmurade ljushållare från Gysinge byggnadsvård. Foto: Elin Nerpin
Lusthuset är byggt av gamla lokstallsfönster. Här drivs grönsaker och blommor upp för att sättas ut till våren.
Lusthuset är byggt av gamla lokstallsfönster. Här drivs grönsaker och blommor upp för att sättas ut till våren. Foto: Elin Nerpin
Hallen med vy mot tv-rummet. Spegeln i nyrokoko är från sent 1800-tal och lampan i mässing med mönstrad skärm kommer från Laura Ashley.
Hallen med vy mot tv-rummet. Spegeln i nyrokoko är från sent 1800-tal och lampan i mässing med mönstrad skärm kommer från Laura Ashley. Foto: Elin Nerpin

Det nya bygget startade hösten 1981 och stod klart redan våren 1982, samtidigt som paret välkomnade sin son till världen. Till sin hjälp hade de två äldre målare som tapetserade med gamla papperstapeter och målade alla detaljer i linoljefärg.

Här får varje rum sin egen personlighet.

– Huset har en ny stomme som känns varm och stabil, men man får ändå känslan av att komma in i ett gammalt hus. Det bästa med huset är nog rumsindelningen. Vi tycker inte om stora öppna ytor, det blir svårt med avskildhet och integritet. Här får varje rum sin egen personlighet.

Och visst har rummen både charm och personlighet. Men trots att de hittat sitt ”hemma” rinner renoveringslusten fortfarande i blodet.

– Ja, vi gör det gärna igen om orken finns. Tänk att hitta ett fallfärdigt ruckel och återupprätta det till sin forna glans ... Vilken lycka!

LÄS MER: Lantlig drömjul hos Ida och Henrik på släktgården från 1854

LÄS MER: Tove och Benjamin bytte liv – flyttade till ett rosa 1600-talsslott