Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Anna och Erik renoverade fram dolda sekelskiftesdetaljer: “Att bo så här är som en dröm”

Sekelskiftesvillan med sin rara trädgård har blivit Annas och Eriks eget paradis. Med varsam renovering har de återgett det gröna huset i Gävle dess forna glans. Skön mönstermix och utvalda loppisfynd förstärker den personliga och lantligt ombonade känslan.

Foto: Karin Johansson

Det charmiga sekelskifteshuset i Gävles villastad påminner om Villa Villekulla, där det ligger inbäddat med sina vinklar och vrår i en lummig trädgård. Med den enda skillnaden att husfasaden är grön i stället för gul. Här bor heller ingen Pippi - men väl en glad och busig liten pojke som heter August och hans föräldrar, Anna och Erik Lång.

- Att få bo i en sådan här oas är en dröm, säger Anna. Trots att vi bor så centralt hörs inga bilar utan bara fågelkvitter i trädgården.

Anna & Erik Lång

Ålder: Anna är 33 år, Erik är 31. 

Gör: Anna och Erik är båda läkare. 

Bor: I en villa på 250 kvm, byggår 1894, i stadsdelen Villastaden i Gävle.

Familj: Barnen August, snart 3 år, och Elsie, fyra månader, som låg i Annas mage vid fotograferingen.

Just nu: Planterar ut dahlior, njuter av de nygrävda rabatterna och sommarträdgårdens grönska!

Det gröna huset ligger i ett lummigt villakvarter i Gävle.
Det gröna huset ligger i ett lummigt villakvarter i Gävle. Foto: Karin Johansson
Lusthuset fanns redan på tomten när Anna och Erik flyttade in. Men placeringen var inte optimal så de flyttade det till en annan del av tomten, som har både morgon- och kvällssol. Anna har målat golvet i rutmönster.
Lusthuset fanns redan på tomten när Anna och Erik flyttade in. Men placeringen var inte optimal så de flyttade det till en annan del av tomten, som har både morgon- och kvällssol. Anna har målat golvet i rutmönster. Foto: Karin Johansson
Den inglasade verandan är inredd med botaniska mönster och många gröna växter. Tapet, Honeysuckle, från William Morris. Korgstolarna är från Åhléns, rottingkorgen från Grandma's och taklampan från Ikea.
Den inglasade verandan är inredd med botaniska mönster och många gröna växter. Tapet, Honeysuckle, från William Morris. Korgstolarna är från Åhléns, rottingkorgen från Grandma's och taklampan från Ikea. Foto: Karin Johansson
Hyllan har Anna och Erik designat och platsbyggt själva, och målat med linoljefärg. Tallrikarna köptes i Italien, på Fratelli Colì i Cotrufiano.
Hyllan har Anna och Erik designat och platsbyggt själva, och målat med linoljefärg. Tallrikarna köptes i Italien, på Fratelli Colì i Cotrufiano. Foto: Karin Johansson

Erik och Anna, som båda är läkare, flyttade ihop i början av studietiden i Uppsala. De delade då på ett rum på bara 18 kvadrat, för att sedan flytta runt. Till sist blev det ändå Gävle de valde att slå sig ner i, där båda har sina rötter. Planen var att bo på Eriks föräldrars vind en tid medan de letade eget. Detta visade sig dröja ett bra tag - men så helt plötsligt blev drömhuset till salu.

- Jag är uppvuxen i området, säger Erik. Och även Anna har kopplingar just hit, så därför kände vi till det här kvarteret väl.

Under många promenader hade paret drömt om att någon gång få bo här. Kanske i det charmigaste huset av alla, den gröna villan.

- Så lyckan var total när jag en dag kunde skicka ett SMS till Anna med texten ”Gröna huset är till salu!!” berättar Erik.

På visningen föll de pladask även för insidan, och när köpet gick igenom i februari gick det fort. De fick nycklarna i april och flyttade in den sista juli. Bara två veckor innan lille August föddes.

Under masonit, pappspända tapeter och plastgolv fanns pärlspont, trägolv och fina spegelväggar

Nu har familjen bott i huset i drygt två år men känner redan att de har hittat sin plats i världen. Närheten till allt gör att de får mer tid med varandra, vilket är avgörande då deras arbete som läkare gör att de periodvis jobbar mycket.

Huset har genomgått en total förvandling sedan Anna och Erik tog över. Varsamt har de tagit fram originaldetaljer och kompletterat med moderna färgval och bekvämligheter. Anna älskar tapeter, och överallt syns mönsterglädjen på väggarna. Detta mixas med loppisfynd, arvegods och svarta detaljer här och där.

- Det bästa är nog balansen mellan gammalt och nytt som jag tycker att vi har uppnått, säger hon. Det gäller att hålla balansen så att inredningen inte känns daterad.

Erik tar helst cykeln. Närheten till allt gör det enkelt att cykla till och från jobbet och in till centrum när ärenden behöver göras.
Erik tar helst cykeln. Närheten till allt gör det enkelt att cykla till och från jobbet och in till centrum när ärenden behöver göras. Foto: Karin Johansson
Den platsbyggda originalinredningen i köket behölls och kompletterades med skåp från Marbodal. Allt målades i NCS S2500-N.
Den platsbyggda originalinredningen i köket behölls och kompletterades med skåp från Marbodal. Allt målades i NCS S2500-N. Foto: Karin Johansson
Den gamla kökssoffan är arvegods, Anna använde den som säng när hon var liten. Bordet är ett ommålat Blocketfynd. De klassiska Bauhausstolarna är också arvegods från Annas föräldrar. PH-lampan är ett vintagefynd och tapeten, Chrysanthemum Toile, är från William Morris.
Den gamla kökssoffan är arvegods, Anna använde den som säng när hon var liten. Bordet är ett ommålat Blocketfynd. De klassiska Bauhausstolarna är också arvegods från Annas föräldrar. PH-lampan är ett vintagefynd och tapeten, Chrysanthemum Toile, är från William Morris. Foto: Karin Johansson
Förvaringen har byggts av Ikeas köksskåp Metod som fått lister och målats. Golvlampan och gunghästen är loppisfynd.
Förvaringen har byggts av Ikeas köksskåp Metod som fått lister och målats. Golvlampan och gunghästen är loppisfynd. Foto: Karin Johansson

För mycket nytt kan också bli fel, tycker Anna. Men nu känns avvägningen bra, både vad gäller ytskikt och inredningsdetaljer. Men det är ett pusslande som tagit en del tid i anspråk. Liksom förstås renoveringen i stort.

- För att få tidsplanen att fungera så anlitade vi hantverkare för att renovera allt som behövde vara klart innan vi flyttade in, säger Anna. Sedan har vi själva tagit oss an både större och mindre projekt, som till exempel hallrenovering och slipning och målning av gamla möbler.

Målet har varit att förändra så lite som möjligt och återskapa sekelskifteskänslan. En vision som blev tydlig redan på visningen då de fick se bortom spåren från 1940- och 50-talen.

- Alla fina spegeldörrar var täckta av masonitskivor och pärlspont fanns under pappspända tapeter, säger Anna. Orörda trägolv låg under plast- och korkmattor. Här fanns massor att plocka fram!

För Anna och Erik har det varit viktigt att renoveringen skulle kännas rolig. När det är mycket att göra på dagarna så är det viktigt att kunna komma hem och bara vara. Och ibland vila från projekten.

- Men just nu håller vi på med att renovera hallen där vi har tagit fram den gamla pärlsponten som målats i linoljefärg, säger Anna. Det blir så fint!

De har även rivit en innervägg på övervåningen där gamla fönster var gömda, för att göra ett till gästrum eller kanske ett andra barnrum. Dessutom ska alla dörrar renoveras och träspeglarna ska fram.

- Det är en tacksam syssla att göra en dörr i taget när andan faller på, säger Erik.

Vardagsrummet är ljust och rymligt. Soffan är från Furninova, bordet är ett DIY-projekt av en bordsskiva från Ikea som skruvats fast på ett loppisfyndat underrede. Fåtöljen är också ett loppisfynd som betsats och klätts om med tyg från William Morris. Taklampa, Brandon, från Ellos.
Vardagsrummet är ljust och rymligt. Soffan är från Furninova, bordet är ett DIY-projekt av en bordsskiva från Ikea som skruvats fast på ett loppisfyndat underrede. Fåtöljen är också ett loppisfynd som betsats och klätts om med tyg från William Morris. Taklampa, Brandon, från Ellos. Foto: Karin Johansson
Anna och August vid Gröna husets vackra entré. Huset byggdes i början av förra seklet vilket syns på den vackra snickarglädjen.
Anna och August vid Gröna husets vackra entré. Huset byggdes i början av förra seklet vilket syns på den vackra snickarglädjen. Foto: Karin Johansson
Sovrum i milda toner. Sängkläder från Ellos. Kuddarna är sydda av handdukar från Bungalow.
Sovrum i milda toner. Sängkläder från Ellos. Kuddarna är sydda av handdukar från Bungalow. Foto: Karin Johansson
August trivs i sin antika utdragssäng. Skeppet som seglar ovanför kommer från Garbo and Friends. Ovanför sängen en poster med texten till Blinka lilla stjärna.
August trivs i sin antika utdragssäng. Skeppet som seglar ovanför kommer från Garbo and Friends. Ovanför sängen en poster med texten till Blinka lilla stjärna. Foto: Karin Johansson

Något som inte riktigt blev som Anna och Erik tänkt sig var elinstallationerna. Elen behövde dras om helt eftersom den var för gammal och osäker.

- Vi beställde vanliga strömbrytare och uttag, och så tänkte vi inte så mycket mer på det, säger Anna. Men när de väl kom på plats såg vi direkt att det stilmässigt hade varit bättre med ovala uttag och strömbrytare. Men, men, det är en liten sak att ändra någon gång framöver.

Annas hjärteprojekt är att utnyttja väggarna för att ge rummen karaktär. Minimalistisk inredning med vita och kala ytor går absolut inte hem här, det påminner alltför mycket om jobbets sterila sjukhusmiljöer. I stället är det tapeter och färg som gäller, för varm och inbjudande känsla.

- Väggar är ofta dåligt utnyttjade om man jämför med golvytor som ofta är fullständigt belamrade, säger Anna. Det är bättre att använda väggarna för att ge en ombonad känsla. Tavlor eller hyllor från golv till tak kan också ge intryck av högre takhöjd.

Anna beskriver sig själv som riktigt hemmakär numera. Insikten att hon numera är en något av loppisfantast känns ironisk, eftersom det värsta hon visste när hon var liten var när hennes mamma släpade runt henne på just loppisar.

- Det sägs ju att man blir som sin mamma till slut, säger Anna och skrattar. Men hur mycket fint kan man inte hitta på loppis? Jag försöker föreställa mig hur det måste ha sett ut här runt byggåret när jag letar tidstypiska detaljer. Så stilen hos oss kan nog beskrivas som lantlig. Och personlig, eftersom många inredningsdetaljer är saker som jag samlat på mig under flera år.

Familjens favoritplats är ändå verandan med den sköna dagbädden. Där är man omgiven av William Morris kaprifoltapet och har utsikt över hela trädgården med bärbuskar och blommor.

- Vi kryper ofta upp där med en bok, säger Anna. Både vi och August älskar lediga stunder. När vi pysslar med något projekt, inne eller ute. August uppskattar det mesta, som att plocka bär eller måla. Allt blir ju mer som en lek då han är med!

Skapa stämning med tapeter och färg

Välj dovare och lite ”smutsigare” nyanser när du målar om. De upplevs som mer harmoniska än skarpa och klara färger.

Fånga upp en av kulörerna i tapetmönstret och måla lister eller möbler i den färgen. Det ger en röd tråd i inredningen.

Utnyttja dina väggar! En vägghylla eller tavelvägg höjer stämningen. Eller varför inte roliga hattar!

Var personlig i din inredningsstil. Detaljer som följer trender tröttnar man snart på, medan personliga inredningsdetaljer har minnen bakom sig som gör att de håller länge.

Hämta inspiration från naturen, i både form och färg. Naturen i sig är alldeles suverän på att kombinera färger som passar ihop.

Ur Lantliv nr 6, 2020. Styling Emma Olai.

LÄS MER: Så byggde Jenny och Johan sitt drömhem – med magisk havsutsikt och pool
LÄS MER: Från enrumsstuga till på 175 kvadrat – se Charlottes hem