Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inredarna köpte fallfärdig gård – så renoverade de hemmet på Gotland

På gården Övide i Västergarn med utsikt över böljande fält firar familjen Eriksson-Nygren en stillsam jul. Det vackra hemmet, inrett med möbler från familjeföretaget GAD, pyntas i klassiskt rött och grönt och på det egendesignade matbordet finns alltid Kristians hembakta vört.

Foto: Maria Jarefalk

Här på västra Gotland är det sällan snö till advent men lite vacker rimfrost kan lägga sig över det fridfulla landskapet. Det är nu över 20 år sedan som Kristian Eriksson tröttnade på både IT-branschen och att bo i Stockholm. Han ville något annat och sökte sig hit till ön. Under ett års tid hyrde han in sig i ett litet snickeri i Visby och släppte fri sin kreativitet, med ett antal möbelprototyper som resultat. 1999 vann han designpriset Utmärkt Svensk Form med den sedermera smått ikoniska fårskinnsklädda bänken Fårö. Hans företag Gute Art & Design, GAD, såg dagens ljus - resten kan man kalla svensk möbelhistoria.

Emelie Nygren & Kristian Eriksson

Ålder: Emelie är 43 år, Kristian 62.
Yrke: Båda arbetar i GAD som Kristian grundade för 22 år sedan, han designar och hon sköter bland annat butiker och webshop.

Familj: Dottern Nike, 8, och Kristians son Tor, 23 år. Katten Lydia och kaninerna Chibi och Mimi.

Bor: I ett sekelskifteshus med snickarglädje på Gotland med tillhörande jättelada och ett före detta pensionat.

Just nu: Högtryck i GAD-butikerna och julförberedelser hemma.

På Gotland hittade Kristian inte bara en ny karriär, här mötte han också kärleken i Emelie Nygren som är uppvuxen i grannsocknen Eskelhem och även hon passionerat inredningsintresserad och utbildad i England inom inrednings- och rumsdesign.

Vi är en familj med många järn i elden så juldagarnas frid är helig för oss

Så här i adventstid strömmar pepparkaksdoften från det ljusa köket som gjorts juligt och ombonat med några utvalda röda detaljer. En tradition är att Emelies mamma och syster kommer till Övide för att baka och pyssla tillsammans med Emelie och Nike. Det blir mandelmusslor, chokladbröd och pepparkakor. Kristian har en egen tradition att baka sitt eget vörtbröd.

Till vardags ansvarar Emelie för butikerna och företagets inredningstjänster och arbetar tätt ihop med Kristian. Även Tor, Kristians son från ett tidigare äktenskap, är involverad i GAD.

Emelie Nygren & Kristian Eriksson.
Emelie Nygren & Kristian Eriksson. Foto: Maria Jarefalk
Huset som stod klart 1909 har återfått sin forna glans i Kristian Erikssons och Emelie Nygrens händer.
Huset som stod klart 1909 har återfått sin forna glans i Kristian Erikssons och Emelie Nygrens händer. Foto: Maria Jarefalk
Nu har familjen massor av idéer för den stora trädgården att förverkliga men först väntar adventstid med kakbak i det trivsamma köket. Köksmodulerna är målade i den varmvita nyansen Cornforth white från Farrow and Ball,  den röda lampan, Costanza från Luceplan, är Kristians favorit.
Nu har familjen massor av idéer för den stora trädgården att förverkliga men först väntar adventstid med kakbak i det trivsamma köket. Köksmodulerna är målade i den varmvita nyansen Cornforth white från Farrow and Ball, den röda lampan, Costanza från Luceplan, är Kristians favorit. Foto: Maria Jarefalk
Till advent plockar Emelie fram fårskinnen som är köpta på en gård i närheten. Den fina bänkbelysningen i köket, industrilampan PJ72, kommer från Örsjö, precis som takskenan Star. Kaminen från Wiking värmer skönt under kalla vinterdagar.
Till advent plockar Emelie fram fårskinnen som är köpta på en gård i närheten. Den fina bänkbelysningen i köket, industrilampan PJ72, kommer från Örsjö, precis som takskenan Star. Kaminen från Wiking värmer skönt under kalla vinterdagar. Foto: Maria Jarefalk

- Så, hemma hos oss kan diskussionerna kring arbetet gå riktigt varma, säger Emelie. Vi har starka åsikter så vi måste ofta kompromissa med varandra. Både Kristian och jag tycker att vi kan det här, men våra viljor möts och vi kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt.

- Och vi delar ju den viktigaste åsikten som är att det ska kännas att varje möbel är äkta och genuin från början till slut, fyller Kristian i. Vi vill inte jobba med massproduktion utan satsar hellre på kvalitet än kvantitet.

Det var när dottern Nike skulle födas för åtta år sedan som Kristian och Emelie började leta efter en ny och större bostad, en plats att riktigt slå ner pålarna på. Och kravlistan var lång, bland annat skulle det finnas möjlighet att ha ett litet snickeri hemma för Kristians möbelformgivning. Och, inte minst viktigt, det fick inte vara ett renoveringsobjekt, sådana tyckte Kristian att han var färdig med.

Annonsen på just den här gården skickade jag halvt på skämt

Emelie var den som drev på i husjakten och matade Kristian med bostadsannonser.

- Annonsen på just den här gården skickade jag halvt på skämt, säger Emelie. Stället var i ett mycket förfallet skick och halva Gotland hade redan varit där på visning före oss och tackat nej. Det hängde elkablar överallt och lagren i golvet var fullt synliga. Ena ladugaveln var faktiskt helt borta.

Emelie fick sedan fullt fokus på att bli mamma och la hustankarna åt sidan en stund. Det var då som Kristian glömde bort det där om ”aldrig mer ett renoveringsobjekt”, det var helt enkelt alldeles för mycket som stämde med kravlistan för att tacka nej. Läget nära en stor väg var ypperligt om de skulle vilja flytta hem arbetet, ladan skulle kunna bli GADs framtida showroom, det gamla pensionatet som ingick i köpet kunde bli ett galleri ... Som en bonus låg gården väldigt vackert där vid havet.

Snart var köpet ett faktum och nyfödda dottern Nikes namngivningsceremoni hölls i det gamla pensionatet innan familjen ens hade flyttat in. Det nedgångna boningshuset till trots kändes det i hjärtat att de hade hittat sitt hem och de tog sig genast an upprustningen.

Julbordet dukas med keramik från Paradisverkstan c/o Lantliv. Ärvda glas och servetter från Växbo Lin kompletterar fint.
Julbordet dukas med keramik från Paradisverkstan c/o Lantliv. Ärvda glas och servetter från Växbo Lin kompletterar fint. Foto: Maria Jarefalk
Nike trivs med livet på gården och närheten till djur och natur.
Nike trivs med livet på gården och närheten till djur och natur. Foto: Maria Jarefalk
Hela matsalens trämöblemang är förstås ur GADs egen  tillverkning. Familjen får på så sätt verkligen bevis för att de håller vad de lovar, långlivad kvalitet och noggrannhet i minsta detalj. Den pampiga röda ljusstaken på sidobordet kommer fån Klong
Hela matsalens trämöblemang är förstås ur GADs egen tillverkning. Familjen får på så sätt verkligen bevis för att de håller vad de lovar, långlivad kvalitet och noggrannhet i minsta detalj. Den pampiga röda ljusstaken på sidobordet kommer fån Klong Foto: Maria Jarefalk
I vardagsrummet finns inte mycket som inte springer ur Kristians skaparkraft, han har ritat samtliga möbler och även målat tavlan på väggen. Det blå skåpet är döpt till Övide efter gården
I vardagsrummet finns inte mycket som inte springer ur Kristians skaparkraft, han har ritat samtliga möbler och även målat tavlan på väggen. Det blå skåpet är döpt till Övide efter gården Foto: Maria Jarefalk

- Kristian är en oerhört produktiv person, han steg upp klockan fyra varje morgon och renoverade själv rum för rum innan han fortsatte med sitt vanliga arbete. Och jag fick min beskärda del av målning. Det enda vi anlitat hjälp till är kök och badrum, säger Emelie.

Färgerna på alla innerväggarna kommer från Farrow and Ball som GAD samarbetar med. Färgskalan är komponerad av Emelie som brinner för färg och form.

- Jag återkommer ofta i tankarna till ett hem jag bodde i som ung i Islington i London. Det var ett hem man verkligen kunde trivas i, sofistikerat med känsla i färgsättningen och textilier i äkta material, säger hon.

När så själva julafton kommer till Övide innebär det också de enda två dagarna på året då familjen är helt ledig och bara hänger tillsammans hemma. De dagarna är heliga eftersom Emelie oftast jobbar igen redan på annandagen.

Kristian steg upp klockan fyra varje morgon och renoverade själv rum för rum

- Vi är en väldigt aktiv familj med många järn i elden samtidigt, säger Emelie, så det är speciellt med julen.

På julafton är det alltid släktkalas. Vartannat år är det jättestort och mycket klassiskt på en bondgård där Emelies släkt samlas. Vartannat år firar de sin lilla julafton hemma med bara de närmaste. Oavsett vilket är det alltid Kristian som städar huset och griljerar skinkan.

- Ja, jag kommer alltid hem från jobbet den tjugotredje till nysåpade golv, det är härligt, säger Emelie.

Bäst av allt är kanske ändå juldagen när familjen låser sin dörr, går hela dagen i pyjamas, läser böcker och ser på film tillsammans. Då är det julefrid på riktigt.

 

I den stora ladan skapar Kristian många av företagets prototyper som sedan färdigställs i verkstaden i Hemse. På sikt drömmer familjen om att ha både showroom och butik där.
I den stora ladan skapar Kristian många av företagets prototyper som sedan färdigställs i verkstaden i Hemse. På sikt drömmer familjen om att ha både showroom och butik där. Foto: Maria Jarefalk
Den vackra kakelugnen är ett smycke i sig i vardagsrummet där ett av nöjena så här års är ett stilla parti luffarschack.
Den vackra kakelugnen är ett smycke i sig i vardagsrummet där ett av nöjena så här års är ett stilla parti luffarschack. Foto: Maria Jarefalk
Ljusstakar från Paradisverkstaden.
Ljusstakar från Paradisverkstaden. Foto: Maria Jarefalk
Emelie i GADs Stockholmsbutik där man ofta finner henne till vardags.
Emelie i GADs Stockholmsbutik där man ofta finner henne till vardags. Foto: Maria Jarefalk

Emelies tips för vacker och hållbar inredning:

Våga använda det du har! Massiva material går oftast att återställa i skick, och patina gör ofta det hela vackrare på sikt.

 

Äkta material som massivträ eller textil av naturmaterial har ett mer bestående värde och ger en betydligt skönare känsla i ett hem.

 

Satsa på det du verkligen uppskattar och ska njuta av, hellre färre saker men bättre, och vårda det du har. Jag får ofta in kunder som sparat länge till det de önskar köpa, då vet de verkligen vad de vill ha.

 

Inred med växter och blommor, gärna i säsong, från din lokala blomsterhandlare som man behöver värna om för att de ska finnas kvar, men mycket finns också från naturen eller trädgården för den som har.

 

Tänk när- och härproducerat även när det gäller inredning. Att vi i Sverige ska ha kvar kunnandet om hantverk och produktion anser jag är hållbarhet på riktigt.

LÄS MER: Julmys i Cathrines hundraåriga stuga – kika in i lantliga drömhemmet

LÄS MER: Pool med utsikt över berg och olivlundar – se Mads och Mercedes magiska Mallorcahem