Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Martin och Marie återskapade stilen i sekelskifteshuset

Marie och Martin fann drömhuset i den gamla bruksorten mitt i Värmlands trolska skogar. Med känsla för hållbar byggnadsvård har de återskapat husets originalstil och fyllt rummen med tidlösa designklassiker och älskade antikviteter.

Foto: Carina Olander

Att den pittoreska lilla bruksorten Borgvik utanför Grums med anor från 1600-talet och Paris har något gemensamt är nog okänt för de flesta i Sverige. Men hade det inte varit för det lilla bruket i de värmländska skogarna skulle kanske inte Eiffeltornet ha funnits. Det var nämligen det som stod för leveransen av järn till monumentet när det skulle byggas 1887.

Att Marie Öberg och Martin Balder kom till Borgvik var mest en slump. Det var en midsommar för några år sedan, och de hade hört talas om att firandet i bruksorten brukade vara fint.

- Vi blev helt hänförda, säger Marie. Att det fanns en så vacker plats helt nära där vi bodde och som vi aldrig tidigare besökt.

Marie Öberg & Martin Balder

Ålder: Marie är 36 år och Martin är 43. 

Yrke: Marie är förvaltningsekonom och driver också inredningsbutiken bruketinterior.se. Martin driver balderdesign.com.

Bor: I Borgvik i Värmland i ett hus byggt runt förra sekelskiftet, på 279 kvm plus 11 kvm biyta.

Instagram: @liasbacken, @bruketinterior och @balder_design

Just nu: Njuter av att den kommande sommaren ska bli renoveringsfri!

Foto: Carina Olander
Det faluröda huset byggdes i början av förra seklet i den gamla bruksorten Borgvik. Utanför huset har paret anlagt en uteplats där måltidena intas under sommarhalvåret. Bord från Bruket Interiör, rottingfåtöljer, Ikea. Köket har också fått en rejäl omgörning. Väggar togs ner för att skapa yta och fönster i gammal stil har satts in. Barstolar, Ellos Home.
Det faluröda huset byggdes i början av förra seklet i den gamla bruksorten Borgvik. Utanför huset har paret anlagt en uteplats där måltidena intas under sommarhalvåret. Bord från Bruket Interiör, rottingfåtöljer, Ikea. Köket har också fått en rejäl omgörning. Väggar togs ner för att skapa yta och fönster i gammal stil har satts in. Barstolar, Ellos Home. Foto: Carina Olander
Eldstäderna som tidigare fanns i huset hade sorgligt nog tagits bort. Men Marie och Martin har bland annat låtit installera en vacker gjutjärnskamin i hallen som värmer skönt på hela bottenplan. Kaminen är ett återbruk från ett annat hus. Stolarna är Frej från Nesto, Balder Design.
Eldstäderna som tidigare fanns i huset hade sorgligt nog tagits bort. Men Marie och Martin har bland annat låtit installera en vacker gjutjärnskamin i hallen som värmer skönt på hela bottenplan. Kaminen är ett återbruk från ett annat hus. Stolarna är Frej från Nesto, Balder Design. Foto: Carina Olander

Hon och Martin strosade runt bland de vackra och välbevarade bruksbyggnaderna och gick ner till sjön med sin båthamn. Allt låg inbäddat i lummig grönska och skuggades av hundraåriga, högresta träd.

- Det var rena idyllen, säger Martin. Vi kände båda två att här vill vi bo. Men eftersom det är en liten ort med begränsad omsättning på bostäder förstod vi att det kunde dröja innan något hus kom ut på marknaden.

Det är något visst med gamla hus.

Det hus de till sist köpte avfärdade de till en början, de åkte inte ens för att titta på det när det kom ut på marknaden. Det var för stort, hade för omfattande renoveringsbehov och en planlösning som fick dem att tveka. Månader gick och huset fanns fortfarande kvar. Marie och Martin hittade just inget annat objekt som motsvarande deras förväntningar och började känna sig modstulna. Så till slut bestämde de sig för att ge det stora huset en chans, skrev ut ritningarna och började skissa på olika lösningar. Efter en hel del bollande fram och tillbaka ringde de till slut mäklaren och bokade in en visning. 

Marie minns så väl känslan när de klev över tröskeln och steg in i hallen första gången. Det gamla husets atmosfär grep tag i dem, och känslan av att komma nära dess historia.

- Det var en härlig energi och positiv känsla här, säger Marie. Det är något visst med gamla hus. Och trots att större delen var tomt kändes det ändå så varmt och välkomnande.

Vy från det vitmålade köket. Skåpet är ett auktionsfynd, och kaminen som skymtar är återbruk. Golven är i original och behandlade med lut och såpa.
Vy från det vitmålade köket. Skåpet är ett auktionsfynd, och kaminen som skymtar är återbruk. Golven är i original och behandlade med lut och såpa. Foto: Carina Olander
Marie och Martin är så glada över sitt skafferi, en dröm som gått i uppfyllelse. Här samsas matvaror och vackra saker de fyndat under årens lopp.
Marie och Martin är så glada över sitt skafferi, en dröm som gått i uppfyllelse. Här samsas matvaror och vackra saker de fyndat under årens lopp. Foto: Carina Olander
Marie och Martin trivs mer än väl i sitt upprustade hus, som en gång bestod av fyra lägenheter avsedda för familjer som arbetade på bruket i Borgvik.
Marie och Martin trivs mer än väl i sitt upprustade hus, som en gång bestod av fyra lägenheter avsedda för familjer som arbetade på bruket i Borgvik. Foto: Carina Olander
Det generösa vardagsrummet inbjuder till mys. Soffor, Le Grand Air, Decotique. Bordet är ett auktionsfynd. Skulptur i fönstret, Gunnar Nylund, Rörstrand.
Det generösa vardagsrummet inbjuder till mys. Soffor, Le Grand Air, Decotique. Bordet är ett auktionsfynd. Skulptur i fönstret, Gunnar Nylund, Rörstrand. Foto: Carina Olander

Marie, som har lätt för att visualisera, hade redan inrett och renoverat huset i tanken och var positiv på en gång. Martin, som har lite svårare att se ett färdigt resultat framför sig direkt, var något mer tveksam.

- Med facit i hand så här i efterhand så tog ju renoveringen längre tid och var mer krävande vad jag kunde tro, säger Marie och ler. Jag tror ändå det kan vara bra att inte vara medveten om vartenda litet steg som krävs innan. Då kanske man inte orkar eller vågar ta tag i ett så pass stort projekt!

Vårt hus är en del av en av Värmlands bäst bevarade bruksmiljöer.

Sommaren 2014 blev huset Marie och Martins och de flyttade in direkt. Det vackra faluröda tvåvåningshuset från förra sekelskiftet byggdes som arbetarbostad för fyra familjer som alla arbetade på bruket i Borgvik. Sedan bruket lades ner 1925 har huset använts som ålderdomshem, vårdmottagning, B & B och privatbostad.

- Här ryms många spännande berättelser och vi är så glada för att vi liksom får bo mitt i dem. Vårt hus är dessutom en del av en av Värmlands bäst bevarade bruksmiljöer. Allt detta har påverkat oss, och det har inte känts svårt att skapa ett hem med värme här, säger Marie.

Bland det första som hon och Martin gjorde när renoveringen satte i gång var att öppna upp mellan lägenheterna så att det huset blev till ett. De hittade också gamla parytterdörrar som de satte in i stället för den enkla blå som var ytterdörr vid inflyttningen. Den nya entrén gav huset ett lyft med en gång. Sedan var det dags att ta itu med spåren från gångna tiders renoveringar - och framför allt moderniseringar.

Kontoret är tapetserat med en vacker tapet, Honeysuckle från William Morris & Co. Y-stol, Hans J Wegner. Skrivbordet är Carl Malmstens Nya Guldheden. Golvlampa från Bergboms. Matta, Rusta.
Kontoret är tapetserat med en vacker tapet, Honeysuckle från William Morris & Co. Y-stol, Hans J Wegner. Skrivbordet är Carl Malmstens Nya Guldheden. Golvlampa från Bergboms. Matta, Rusta. Foto: Carina Olander
Uppe på andra våningen finns Maries ateljé. Väggarna är målade i en mörk kulör, Dark Calais från Nordsjö, för att ge karaktör. Pall, kristallkrona och allmogebord är alla inropade på auktion. Svart lampa, Olsson & Jensen/Bruket Interiör.
Uppe på andra våningen finns Maries ateljé. Väggarna är målade i en mörk kulör, Dark Calais från Nordsjö, för att ge karaktör. Pall, kristallkrona och allmogebord är alla inropade på auktion. Svart lampa, Olsson & Jensen/Bruket Interiör. Foto: Carina Olander
Katten Mogge vill vara med precis överallt, här på span i trappan.
Katten Mogge vill vara med precis överallt, här på span i trappan. Foto: Carina Olander
Maries favoritmöbel, det vackra skåpet i ateljén, är inropat på auktion och det var med nöd och näppe det fick plats i rummet.
Maries favoritmöbel, det vackra skåpet i ateljén, är inropat på auktion och det var med nöd och näppe det fick plats i rummet. Foto: Carina Olander

I flera rum hade det lagts in plastmattor och linoleumgolv och lister och foder hade bytts ut mot enklare varianter. Någon eldstad fanns inte kvar och överlag var rummen slitna. Så när Marie och Martin skred till verket gick de över alla ytskikt, slipade och målade alla trägolv och satte in nya lister och foder i gammal stil. Badrummet renoverades och gjordes större, avlopps- och vattenrör byttes och all el fick dras om. Som kronan på verket sattes en ny eldstad in. Sprakande brasor hör hemma i ett sådant här hus, menar Marie och Martin.

Så kom turen till kökslösningen. Det fanns två kök i huset, men det på ovanvåningen fick vara kvar efter att de öppnat upp mellan de tidigare lägenheterna, medan Marie och Martin gjorde i ordning det nya.

- Det var praktiskt, säger Martin. Köket på nedre plan fick sig en rejäl ansiktslyftning och gjordes större. Ett bra beslut som underlättat rejält i vardagen.

Vi är båda två intresserade av inredning och vill mixa gammalt och nytt. Inte vara bundna av en viss stil.

Marie och Martin har hela tiden hållit fast vid tanken att all renovering och byggnadsvård måste ske varsamt och vara hållbar över tid. Husets ålder och byggnadsstil måste också tas i beaktande.

En tidlös bas är en med trägolv, vackra fönster och andra klassiska och tidstypiska detaljer. Lätt att förändra med ny tapet eller färg, utan att större ingrepp behövs. De större salarna har hållits ljusa, medan mindre ytor här och där fått vara mer vågade med mönstrade tapeter och mörkare kulörer.

– Vi är båda två intresserade av inredning och vill mixa gammalt och nytt. Inte vara bundna av en viss stil, säger Marie.

Under träden finns en skönt skuggig uteplats alltför varma dagar. Solcellslyktor från Ikea, Möbeln är köpt på Blocket och ommålad med grön linoljefärg.
Under träden finns en skönt skuggig uteplats alltför varma dagar. Solcellslyktor från Ikea, Möbeln är köpt på Blocket och ommålad med grön linoljefärg. Foto: Carina Olander
Parets vackra sovrum pryds av en romantisk himmelsäng med sängram, köpt på Blocket. Sängbordet är inropat på auktion.
Parets vackra sovrum pryds av en romantisk himmelsäng med sängram, köpt på Blocket. Sängbordet är inropat på auktion. Foto: Carina Olander

 

 

Vy från hallen in i gästrummet som är tapetserat med tapeten Chrysanthemum från William Morris & Co. Keramik i den hembyggda bokhyllan, Gunnar Nylund, Rörstrand.
Vy från hallen in i gästrummet som är tapetserat med tapeten Chrysanthemum från William Morris & Co. Keramik i den hembyggda bokhyllan, Gunnar Nylund, Rörstrand. Foto: Carina Olander
I det andra gästrummet står två vackert snidade parsängar som är inropade på auktion.
I det andra gästrummet står två vackert snidade parsängar som är inropade på auktion. Foto: Carina Olander

Och visst blandar de befriande friskt, i hemmet finns möbler och attiraljer från många olika stilepoker och formgivare. Favoriter som golvlampan Panthella av Verner Panton från 1970-talet samsas med Wegners 1960-talsskapelse Y-stolen och skrivbordet Nya Guldheden av Carl Malmsten. 1960-talslampan av Bergboms är en annan kär vän, liksom pinnsoffan Frej från Nesto. Och vackra antika skåp med över hundra år på nacken.

- Ja, vi gillar både stilmöbler och rustikare varianter, säger Marie. Jag har många favoritmöbler här hemma men kanske mest förtjust i det mörka träskåpet som står i min ateljé, säger Marie.

Men gamla och massiva möbler låter sig inte alltid skuffas runt hur som helst. Hon berättar hur nära det var att de inte alls kunde få den stora pjäsen med glasdörr på plats. En del av krönet fick tas bort och nu står skåpet i princip ”kloss an” ända upp till taket.

Inredning måste få ta tid, då minskar också risken för onödiga inköp.

- Jag älskar skåpets uttryck och tycker det gör sig så fint ihop med den lite mer dramatiska inredningen i det här rummet.

Även Martin är förtjust i gamla ting och jobbar med vintagedesign med kunder över hela världen. Saker som han letat upp har bland annat använts till att inreda fashionabla takvåningar i New York. Det är framför allt föremål och möbler från 1950- och 1960-talen som Martin vurmar för, tidlösa klassiker som håller år efter år och som andas kvalitet och hantverk.

- Jag håller verkligen med där, säger Marie. Men jag tycker också att känslan är viktig. Så om en möbel är vacker så behöver den inte alltid vara av känd design. Och jag föredrar alla dagar i veckan hellre en gammal vintagemöbel framför en ny.

Hon fortsätter:

- Sedan får man inte stressa fram det hela. Inredning måste få ta tid, då minskar också risken för onödiga inköp. Vi fyller sakta vårt hem med saker vi älskar.

Maries bästa renoveringstips för äldre hus:

Stressa inte, låt allt ta sin tid.

Renovera inte bort känslan av att huset är gammalt. Allt behöver inte vara nytt och perfekt.

Finns det historia kring huset? Försök att återskapa en del av den. Ta vara på ledtrådar under renoveringen och titta på gamla bilder.

Var förberedd på att ett gammalt hus aldrig blir helt klart, det finns alltid saker att göra.

LÄS MER: Så förvandlade de den förfallna gården till drömhus med magisk rymd och återanvända takbjälkar

LÄS MER: Magiskt ljus och makalös rymd i moderna ladan – med badrum utan väggar!