Foto: Jonas Lundberg

Så förvandlade de den förfallna gården till drömhus med magisk rymd och återanvända takbjälkar

När Cecilia och Thomas hade hittat sin halländska drömgård från förra sekelskiftet visade det sig att det nedgångna boningshuset inte gick att rädda. Ur vackra spillror från det gamla huset uppstod ett nytt med patinerad charm, modern bekvämlighet och en takhöjd som ger sakral rymd.

Våren med lite högre temperaturer är i antågande i halländska Getinge där det råder febril aktivitet på åkrarna som ska förberedas inför sådd. Fåglarna flyger i klungor i hopp om att få tag på mask bakom bondens traktor som vänder på jorden. I den gamla trädgården strax intill, hos Cecilia och Thomas Svensson på Perstorps gård, blommar snödroppar och påskliljor i kapp med ramslöken som breder sig ut under gamla knotiga fruktträd. Grusvägen som leder fram till gården är kantade av hamlad oxel som väntar på att få slå ut sina blad. Hela miljön bär tydliga spår från förra sekelskiftet, Perstorp uppfördes 1909, vilket bidrog till att Cecilia och Thomas blev förtjusta i gården. Men att de blev gårdsägare var mycket en slump, berättar Cecilia:

- Vi bodde i en av grannbyarna och trivdes i trakten men vi längtade ett större hus där hela familjen kunde samlas - ett rymligt hus med gott om övernattningsmöjligheter för våra vuxna barn och kommande generationer, säger hon.

Det var Cecilias bror och hans familj som först hade planer på att köpa Perstorp 2013 men när de insåg att den inte var vad de sökte tipsade de i stället Cecilia och Thomas om gården.

I det stora allrummet går taket ända upp i nock vilket ger en härlig rymd. Foto: Jonas Lundberg
Den fina vedspisen och de långa takbjälkarna togs till vara från det gamla huset. Bordet är dukat med porslin från Sthål. Kanna, Olsson & Jensen. Foto: Jonas Lundberg

 

 

Färska vårrullar hör till favoriträtterna för Cecilia som tycker mycket om att laga mat i det nya luftiga köket. Foto: Jonas Lundberg

- Vi besökte den flera gånger och förälskade oss i lugnet och historiens vingslag. Hjördis, som vi köpte gården av, flyttade till Perstorp när hon gifte sig med Sven-Olof som tog över sitt barndomshem. I ladugården har det tidigare funnits både kor, hästar och grisar, säger Cecilia.

Efter mycket funderande kring gårdsprojektet som skulle kräva stora renoveringar så bestämde sig Cecilia och Thomas för att köpa Perstorp.

Redan på tillträdesdagen startade renoveringen av den gamla ladugården som var mycket nedgången.

- Det passade oss bra att börja med ladugården eftersom vår son Oskar och jag längtade efter ett stort, varmt garage där vi kan fixa och dona med våra bilar, säger Thomas.

Vi fick rådet att riva boningshuset och bygga nytt.

Det var först när ladugårdsdelen var färdigrenoverad 2016 som Cecilia och Thomas flyttade från huset i grannbyn till den nya gården. Då flyttade de in tillfälligt i det gamla dränghuset som senare skulle bli gästhus.

- Vi tänkte att det var smidigt att vara på plats hela tiden under renoveringen av boningshuset för att ha tät kontakt med hantverkarna, säger Cecilia.

Nu blev det inte som Cecilia och Thomas hade planerat. För när det var dags för att renovera boningshuset visade det sig att den byggnaden var i betydligt sämre skick än väntat. 

- Vi visste från början att tak, fönster och panel var skruttiga men nu fick vi veta att även stommen var dålig. Under renoveringen av den nedgångna ladan insåg vi vilket enormt arbete det krävs för att renovera något som är dåligt i grunden. Vi fick rådet att riva boningshuset och bygga nytt. Det kändes hårt, vi blev besvikna så klart, säger Thomas.

Entrén är byggd som en glasveranda, som gjord för både avskildhet och umgänge. Fönster från Nyebro Snickeri. Korgstolar, Artwood. Foto: Jonas Lundberg
Trädgården har många fina gamla träd. Längs med häcken trivs påskliljor av gammal sort. Foto: Jonas Lundberg
Det lantliga köket inspireras av den rustika shakerstilen med väggar av hyvlade brädor och förvaring på knopplister. Bottenplattan av betong har behandlats till ett vackert golv. Lampa, Affari. Foto: Jonas Lundberg
Innanför köket finns ett rum som används som skafferi. Pardörrarna är återbruk från Form och Interiör Falkenberg. Fönsterlampa, Strömshag. Foto: Jonas Lundberg

Han och Cecilia bestämde sig för att ta vara på och återanvända så mycket som möjligt från det gamla huset, exempelvis takbjälkarna och den fina vedspisen, och bygga ett nytt hus med en liknande atmosfär på samma plats.

- En fördel med att bygga nytt var att vi kunde skapa ett hem helt anpassat efter våra egna behov. Vi ville ha ett stort rum där taket gick upp i nock för att få maximal rymd, jag älskar den sakrala känslan som man får i en kyrka. På var sida om rummet skulle vi ha trappor upp till övre plan, säger Cecilia.

När de skissade på sitt drömhus gjorde de en hel del förbättringar av husets ursprungliga utformning och konstruktion vad gäller planlösning, takhöjd och verandan som nu vetter mot baksidan.

Det är härligt att kunna äta frukost i morgonsol

- Den nya verandan har morgonsol i stället för gassande sol mitt på dagen som verandan i det gamla huset hade. Det är härligt att kunna äta frukost i morgonsol, och det känns trevligt och välkomnande att ha entrén via verandan, säger Cecilia.

Det nya huset uppfördes tio meter ifrån platsen där det gamla huset hade stått.

- Detta gjorde vi för att ge mer plats åt gårdens vårdträd, den stora blodboken, som höll på att växa in i det gamla huset. Annars hade vi blivit tvungna att såga ner boken, som är navet i hela gårdens trädgård, säger Thomas.

När de var nöjda med sin skiss tog de hjälp av arkitekten Lars Nilsson på White arkitekter i Halmstad för att finslipa ritningen.

- Lars hjälpte oss att skapa rätt proportioner för en harmonisk helhet, och det är vi oerhört tacksamma för i dag. Vi har även haft fantastiskt lyhörda hantverkare under hela husprojektet, säger Cecilia.

Nu spirar gårdens ramslök som brukar användas till läcker pesto. Foto: Jonas Lundberg
Allrummets takhöjd på hela 6,7 meter ger en sakral känsla som förstärks av det spetsiga fönstret i trappan. Den höga gamla kakelugnen har fått ett nytt liv på Perstorps gård. Foto: Jonas Lundberg
Allén av oxelträd sprider snart lummig grönska. Bakom huset skymtar den gamla blodboken som har mer utrymme sedan det gamla huset revs. Foto: Jonas Lundberg

I det gamla huset fanns tre kakelugnar som plockades ner och sparades i hopp om att kunna sättas upp i det nya huset. Dessvärre så var alla för låga vilket gjorde att ingen kunde användas i huset.

- Som tur var hade murarmästaren en högre gammal kakelugn i lager och den passade perfekt. Murarmästaren murade även upp en eldstad i köket som rymmer både en öppen spis och Perstorps sparade gamla vedspis. Eldstäderna ger köket en härlig känsla, säger Cecilia.

Både hon och Thomas gillar att laga mat så köket är väl tilltaget. Här finns bra arbetsytor och en rejäl spis som brukar gå på högvarv på helgerna då paret gärna bjuder hem de vuxna barnen på middag.

Vi blev helt förälskade i betonggolvets uttryck med dess fina skiftningar

- Köket är helt klart husets hjärta. Det är så härligt att samlas här och laga mat ihop, säger Cecilia och visar vägen uppför en av de två trapporna i husets stora allrum, med 6,7 meter i takhöjd och tre synliga, åtta meter långa takbjälkar.

- Vi är extra nöjda med att det gamla husets takbjälkar gick att återanvända här, säger Cecilia.

Till övervåningen valdes ett färdigbehandlat ekgolv i två olika bredder, vilket ger en levande känsla i rummen. Först var tanken att hela huset skulle ha trägolv. Men ute i den renoverade ladan hade bottenplattan av betong slipats och behandlats med ett gott resultat.

- Vi blev helt förälskade i betonggolvets uttryck med dess fina skiftningar så vi bestämde oss för att även slipa bottenplattan i boningshuset, säger Cecilia.

Snart insåg Thomas och Cecilia att ladugårdens miljö även skulle lämpa sig väl för någon form av publik verksamhet. I dag rymmer ladan familjens blomster- och inredningsbutik Perstorp 101 med ett litet gårdskafé samt en rustik lokal för maglagningskvällar.

Genom det vackert småspröjsade fönsterpartiet har man en härlig utsikt. Fönstren sitter extra lågt just för att man ska kunna se naturen även när man sitter ner. Foto: Jonas Lundberg
Uppe i sovrummet svävar tyglampor, från Snowdrops Copenhagen, som små moln under snedtaket. Tapet, Pine Green, Sandberg. Foto: Jonas Lundberg
Klassiskt vitt kakel i halvförband ger badrummet en äldre karaktär som passar fint till det rustika badrumsskåpet. Skåp och urna från Room by Sarah. Tvättställ, Flod, Svedbergs. Lampa, PR Home. Foto: Jonas Lundberg

- Vi har fantastiska råvaror omkring oss här på den halländska landsbygden, så det känns härligt att kunna erbjuda sådana evenemang. Vi vill gynna lokala företag så långt det går, säger Cecilia, som har lämnat sitt förskollärarjobb för att driva butiken på heltid. Thomas har kvar sitt konsultjobb men ordnar småskaliga event i ladan, som matlagningskvällar och öl- och ginprovningar.

- Gårdsföretaget har förändrat vårt liv väldigt mycket, på ett bra sätt. Vi har fått massor av nya kontakter, jobb och privatliv vävs ihop på ett fint sätt, säger Thomas.

Köpet av den gamla gården blev inte som Thomas och Cecilia först hade tänkt sig. Men så här i efterhand konstaterar båda att allt blev riktigt bra.

- Vi älskar platsen vi bor på. Vår gård ligger lite för sig själv med åkrar runt om och nära till både hav och skog. Och vi fick ett nytt hus med allt vi önskat oss, säger Thomas, och Cecilia håller med.

- Att köpa gården är ett beslut som vi aldrig ångrat. Hjördis har följt vår resa med spänning och varit här och tittat. Hon är väldigt glad att vi förvaltat platsen så väl, säger Cecilia.

Ur Lantliv nr 3 2021

LÄS MER: Stilguide: Så får du till den lantliga lyxkänslan hemma
LÄS MER: Magiskt ljus och makalös rymd i moderna ladan – med badrum utan väggar!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!