Foto: Helenio Barbetta / Living Inside

Liselotte Watkins och det ljuva livet i soliga Rom

Välkommen till Liselotte Watkins soliga hem i Rom! Här bor den svenska stjärnillustratören med sin familj – och en mix av Svenskt tenn, vintagefynd och den egna färgstarka keramiken. Som ett glamouröst och kosmopolitiskt kuriosakabinett kryddat med italiensk dolce vita.

Solen skiner när Liselotte Watkins öppnar dörren till sin lägenhet i hjärtat av Rom, inte långt från tågstationen och den pampiga parken Villa Borghese. Hon har färgstänk på jeansen och taxen Hundis tätt i hasorna.

I ett av hemmets rum arbetar Liselotte Watkins med sin senaste passion: att måla gamla terrakottakrukor. Objekten säljs genom galleriet CF Hill i Stockholm, priser från 50000kr. Foto: Helenio Barbetta

Liselottes modeillustrationer är välkända för läsare av såväl svenska som internationella modemagasin. Hon kan även titulera sig konstnär, textilmönsterdesigner och scendekora­tör. Och förstås kosmopolit. Sin yrkesbana inledde hon i New York. Senare flyttade hon till Milano och Paris, innan hon hamnade i Rom där hon nu bor med sin make Jonas Falk, barnen Wim och Ava. Två små flerspråkiga världsmed­borgare. Familjen har definitivt tagit till sig Italien och för­älskat sig i det italienska ljuva livet.

– När vi flyttade från Milano till Rom hade vi inte mycket tid till att leta efter bostad utan slog till på den här lägenheten direkt, berättar Liselotte. Vi visste att det fanns en bra skola till barnen i området, och min mans arbetsplats är nära. Damen som bodde här vägrade låta mig ta bilder när hon visade lägenheten, så min man fick helt enkelt lita på mig.

Prång med blickfång. Läderdjur från Omersa & co, vintageposter från Liljevalchs. Rosa urna från Spotti Milano, vintagemålning, och keramikhuvud signerad Liselotte. Foto: Helenio Barbetta

Planlösningen är – för att använda Liselottes egna ord – ”helt galen och fruktansvärt opraktisk”.

– Att hitta en lägenhet med stort kök verkar vara omöjligt i Italien. Här finns absolut inga förvaringsmöjligheter, och värme och vatten kommer och går. Det är väldigt mycket Rom.

Kaklade väggar skapar italiensk känsla även om inredningen är ett internationellt hopplock. Konst, keramik och Thonetstolar från loppis, trästol från Rosanna Orlandi i Milano. Som duk, tyget Britta Maj som Liselotte gjort i samarbete med Marimekko. Foto: Helenio Barbetta

Men charmen, den går inte att ta miste på. Och speciellt mycket renovering har de inte behövt göra.

– Vi har i stort sett bara målat vitt och så bytte vi golven i kök och badrum, där låg gammalt kakel från 70-­talet.

Inredningen är en härlig mix av konst, hantverk och minnen från både Sverige och världen. Mycket färg mot en ljus bas, livligt mönstrade kakelgolv i original och stora fönster, gör detta till ett hem som känns glatt och soligt.

– Eftersom vi bott på många olika ställen har vårt hem blivit en mix av allt möjligt. Inget är egentligen planerat. Jag köper saker jag gillar och sedan får vi se hur de passar in.

Växter och starka färger är en solklar kombo! Liselotte och Hundis i vardagsrummets soffa av Börge Mogensen. Matte bär en gul outfit från Miu miu. Foto: Helenio Barbetta
Maxad mix. Basen går i vitt och naturtoner, det är ”accessoarerna” – konsten, kuddarna, keramiken – som ger hemmet färg. I vardagsrummets två Börge Mogensen-soffor ligger Josef Frank-kuddar från Svenskt tenn. Vintagestolar i trä i förgrunden, Bruno Mathsson-stolar i bakgrunden. Matta, Kasthall, lampa Coccoon, Castiglioni. Foto: Helenio Barbetta

Ur Sköna hem nr 1 2018

LÄS MER: Brita Zackari: ”Resan till Melonia – det är vår inredningsstil”
LÄS MER: Roslagsidyll och designhistoria hemma hos formgivaren Louise Carling

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!