Den ljusa våningen rymmer en speciell mondän atmosfär. En eggande förnimmelse av spänning och längtan kanske?
Först in i tvåbarnsfamiljens alldeles lagom stora lägenhet på stockholmska Östermalm var mamma Johanna.
– Jag har bott i huset sedan 2009, och bodde i ena halvan av lägenheten som då var en tvåa, berättar hon. 2015 köpte vi grannlägenheten, som också var en tvåa – och slog ihop dem. För jag trivdes så himla bra i fastigheten, och vi fick en väldigt bra planlösning med två balkonger i söderläge och två badrum, och det gamla köket har blivit vårt sovrum.
Formerna är mjuka, inslagen av art deco och konst den röda tråden
Det mesta i lägenheten är original från byggåret 1882 och de genomgående plankgolven har brunbetsats för en varm känsla. Höga fönster vetter mot Östermalms näst längsta gata, Karlavägen, en esplanad med en av Sveriges största utomhussamlingar av offentlig konst.
– Det är en av Stockholms vackraste gator, tycker Johanna som ursprungligen är från Linköping.
– Jag kommer ihåg wow-känslan när jag var student och promenerade längs Karlavägens allé. Det var som att komma till en annan stad! Som ett mini-Paris!
Hon och Alexander, som kommer från München, är ett vittberest par, åtminstone innan de fick dottern Ebba och sonen Gustav. Johanna och Alexander träffades i Singapore när de pluggade där 2002, och har sedan dess arbetat i bland annat London och München. Nu är basen Stockholm, där de båda jobbar mot fastighetsbranschen, hon på bank och han som projektledare. Mycket av bostadens inredning är minnen och detaljer från parets förflutna långt härifrån.
– Den känns osvensk, fast ändå svensk, konstaterar Johanna. Det är en mix av högt och lågt, loppisfynd, arvegods, dyrare designmöbler och konst. Det är väldigt personligt och det växer fram. Grejer som består, och jag hoppas att mina barn kommer att vilja ha möblerna och grejerna i sina hem en dag, och att de kan leva vidare där.
Hemmets diskreta blå och gröna toner går i samklang med himlen och grönskan utanför
Vardagsrummet går i diskreta gröntoner i unison sång med den grönskande gården och Karlavägsallén utanför. En loungedel går i behagliga nyanser av blått, liksom sovrummet. Formerna är mjuka, inslagen av art deco och konst, den röda tråden.
– Grunden finns alltid där, men vi lägger till något varje år. Även om det är olika färgteman känns det stilmässigt som en helhet. Här finns någon form av harmoni, säger Johanna.
Som så många andra älskar hon auktioner och har många bra historier i bakfickan om fantastiska fynd – men också om förbittringen när det inte blev så himla billigt ändå efter köparprovision, klubbavgift och fraktkostnader …
Ett favoritfynd gjordes när de bodde i Tyskland och köpte en samling Tulipstolar från det inhemska Ebay.
– De kom från en gammal matsal i något statligt ägt hus, vi åkte och hämtade dem i en källare och fick dem till ett jättebra pris. Att köpa Tilipstolar nya är ju nästan skrattretande dyrt, för att inte tala om kuddarna till...
Hemmet rymmer flera påminnelser om Johannas farfar. Det är byrån som bara skulle stå tillfälligt i hallen när hon just köpt lägenheten. Den är fortfarande kvar, elva år senare. Liksom vardagsrummets eleganta barskåp vars inbyggda belysning ger ett dovt ljus när det tänds om kvällarna. Flera konstverk från farfar präglar färgsättning och stämning. Men Johanna köper också gärna nytt, helst up-and-coming-konstnärer.
– Fast min man ratar 95 procent av allt jag hittar, säger Johanna med ett skratt. Vi är inte alls överens! Det är konstigt. Vi har samma smak vad gäller allt annat, men konst, nej. Jag gillar det abstrakta, och min man tycker att jag gillar konstig konst. Det jag tycker är coolt tycker han är mystiskt.
Att köpa Tulipstolar nya är ju nästan skrattretande dyrt
Oenigheten har emellertid blivit kreativ. Över sammetssoffan i lägenhetens loungedel hänger en stor tavla med ett graffitiartat sammelsurium av ord.
– Vi skrev ned en massa ord och meningar som är typiska för oss. ”Behöver du verkligen det här?” brukar min man säga. Datumet när vi träffades. Nonsensgrejer egentligen bara tänkta för oss, som skulle hänga där tills vi hittade en annan tavla. Det var för tio år sedan. Den bara fastnade.
LÄS MER: Så skapar du ett harmoniskt hem – inredarens 8 bästa tips!
LÄS MER: Kika in i Kristina och Kalles sekelskiftsvilla – som går i engelsk anda