Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lust, lek och bibliotek i inredaren Cecilias hem

Inredaren Cecilia Theolin tänker inte bara utanför boxen, hon lyfter upp tak, slår ut väggar och byter fasad på den. Ta en titt på hur stilfullt, personligt och roligt det kan bli när man har en bostadsdröm och förverkligar den!

Foto: Anne Nyblaeus

Huset är inte vad det en gång varit, men i sin forna, bedagade 1980-talsform hade det inte varit så särskilt inspirerande att vila ögonen på. Men med mycket hjälp på traven av inredaren Cecilia Theolin och maken Johan, som lyckades visualisera sin framtid utanför den tråkiga boxen, står här nu 280 kvadratmeter souterrängvilla med extra allt. Bland annat en terrass på 150 kvadratmeter med pool och ett bibliotek som nu är hemmets kreativa nav. En underbar plats för de tre barnen mellan 4 och 8 år att växa upp på. Men vi backar historien lite.

Ett personligt hem är svårt att köpa, det tar ofta år att skapa
Ljusinsläpp, modern spröjs och takhöjd to-die-for, i det rymliga biblioteket på husets övervåning.
Ljusinsläpp, modern spröjs och takhöjd to-die-for, i det rymliga biblioteket på husets övervåning. Foto: Anne Nyblaeus
Köket platsbyggdes på Ikeastommar med fronter från ett snickeri. Uteplatsen i anslutning till köket är med sitt söderläge helt perfekt för sommarfrukostar. Utemöblemang av äldre modell från Artwood.
Köket platsbyggdes på Ikeastommar med fronter från ett snickeri. Uteplatsen i anslutning till köket är med sitt söderläge helt perfekt för sommarfrukostar. Utemöblemang av äldre modell från Artwood. Foto: Anne Nyblaeus

– Huset var trist när vi köpte det, men vi tyckte mycket om läget det hade, med bra pendlingsavstånd till centrala Stockholm, i slutet av en gata och med skyddad tomt som vetter mot skogen. Så vi började lista upp vad vi skulle behöva göra för att få det att bli, ja, fantastiskt, säger Cecilia Theolin och skrattar.

Ganska mycket behövde åtgärdas visade det sig. Takhöjden på souterrängvillans bottenplan var mycket låg, men kunde höjas i och med att villan fick ett helt nytt yttertak, och samtidigt bestämde Cecilia och Johan att byta plats på rummen för att göra övervåningen central i hemmet. 

Ett fåtal möbler eller saker är inköpta till det här huset utan det mesta har ändå hängt med länge, och det vi köpt nytt är ofta från auktion eller Blocket
Inredaren Cecilia Theolin delar hemmet med maken Johan och de tre barnen.
Inredaren Cecilia Theolin delar hemmet med maken Johan och de tre barnen. Foto: Anne Nyblaeus
Kökets takhöjd, drygt fyra meter, gör att den stora köksön – en inredningsdröm som äntligen materialiserats för Cecilia och maken Johan – nästan känns nätt. Samlingen av Tom Dixon-lampor tog ett halvårs sökningar på Blocket att få ihop. Fiskbensparketten är en viktig detalj i köket, planlösningen är nämligen öppen mellan matdel och köksdel så Cecilia kände att det var bra att göra det mindre ”köksigt” och få allt att hänga ihop.
Kökets takhöjd, drygt fyra meter, gör att den stora köksön – en inredningsdröm som äntligen materialiserats för Cecilia och maken Johan – nästan känns nätt. Samlingen av Tom Dixon-lampor tog ett halvårs sökningar på Blocket att få ihop. Fiskbensparketten är en viktig detalj i köket, planlösningen är nämligen öppen mellan matdel och köksdel så Cecilia kände att det var bra att göra det mindre ”köksigt” och få allt att hänga ihop. Foto: Anne Nyblaeus

– Vi flyttade alla sovrum till bottenvåningen, där har vi nu en privat sfär, och placerade alla umgängesytor, köket som har öppen planlösning mot vardagsrummet och det nya biblioteket på övervåningen där entrén till huset ligger, berättar Cecilia. 

En sak som stod klar från början var att paret ville öppna upp det murriga huset med hjälp av stora fönster med modern spröjs, och de tog hjälp av arkitekten Hans Osterman för att arbeta fram den nya fasaden. En annan önskan högt upp på listan var den om ett stort kök, och båda har de nu bockat av.

Detaljerna i rummet är en mix av högt och lågt från världens alla hörn. En stor scarf från H&M tjänar som pläd i howardsoffan, afrikanska figurer och en skål i grön malakit från Japan, är gåvor från Johans föräldrar som varit bosatta på flera kontinenter. Ljusstakar från Svenskt tenn. Kul-lampan är en populär retroklassiker, från Tranås stilarmatur, med ny skärm från Svenskt tenn.
Detaljerna i rummet är en mix av högt och lågt från världens alla hörn. En stor scarf från H&M tjänar som pläd i howardsoffan, afrikanska figurer och en skål i grön malakit från Japan, är gåvor från Johans föräldrar som varit bosatta på flera kontinenter. Ljusstakar från Svenskt tenn. Kul-lampan är en populär retroklassiker, från Tranås stilarmatur, med ny skärm från Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus

I takt med att vänner och bekanta fick se det ”nya” huset växa fram, började förfrågningar komma till Cecilia om inredningshjälp, så i stället för att gå tillbaka till jobb inom modebranschen startade hon Theolin interior & design, och sedan dess har det rullat på snabbt framåt, med uppdrag i både privata och offentliga miljöer.

– Vårt förra hus var byggt på 1920-talet, och jag kände mig ganska bunden till att följa den tidens stil där, men här har det vi inte kunnat bestämma vår egen stil och har landat i ett modernt hus med klassiska materialval, berättar Cecilia. 

Badrum en suite med det stora sovrummet på bottenvåningen. Spegeln beställd av glasmästare, den ger ett rent intryck tillsammans med vägg och skivor i carraramarmor.
Badrum en suite med det stora sovrummet på bottenvåningen. Spegeln beställd av glasmästare, den ger ett rent intryck tillsammans med vägg och skivor i carraramarmor. Foto: Anne Nyblaeus
Kommoden ritade Cecilia och fick platsbyggd av en snickare, då det krävdes en lösning med annat än standardmått för att få allt att rymmas.
Kommoden ritade Cecilia och fick platsbyggd av en snickare, då det krävdes en lösning med annat än standardmått för att få allt att rymmas. Foto: Anne Nyblaeus

De har skapat en trivsam miljö med vissa klassiska inslag, som fiskbensparkett i köket, spröjsade fönster och en sammanhållen blågrå färgskala på väggar och snickerier. Men i övrigt blandar vi mycket, nytt och gammalt, högt och lågt. 

– Ett fåtal möbler eller saker är inköpta till det här huset utan det mesta har ändå hängt med länge, och det vi köpt nytt är ofta från auktion eller Blocket, berättar Cecilia. 

– Ett personligt hem är svårt att köpa, det tar ofta år att skapa. Därför tycker jag om att satsa på att skala bort och förädla det som redan finns genom att klä- och måla om, både hemma hos mig själv och som inredare, säger Cecilia. 

Belysningen är väl genomtänkt i hela hemmet, med gott om armaturer på olika höjder för tiden då dagsljuset viker in hovarna. Lamporna ovanför köksön, ”önske-ön som vi äntligen fick rum med!”, köptes in via Blocket under en period på sex månader. I samma kök finns också dubbla diskmaskiner, en praktisk befrielse för en familj med tre små barn och ofta gott om middagsgäster kring bordet. 

Sovrummet ligger på bottenvåningen i souterränghuset med utgång mot trädgård. En härlig färgkombination av ljusblått och orangerött mot vitt – lampskärmarna fick ange tonen för den övriga inredningen – ger en ombonad känsla. Ikatmönstrad kudde sydd av Cecilia med tyg från Walles & Walles. Ljushållare Ludvig Löfgren för Kosta Boda.
Sovrummet ligger på bottenvåningen i souterränghuset med utgång mot trädgård. En härlig färgkombination av ljusblått och orangerött mot vitt – lampskärmarna fick ange tonen för den övriga inredningen – ger en ombonad känsla. Ikatmönstrad kudde sydd av Cecilia med tyg från Walles & Walles. Ljushållare Ludvig Löfgren för Kosta Boda. Foto: Anne Nyblaeus
Vardagsrummets stramt grå väggar livas upp av personliga ting, och detaljer i guld och knallfärg.
Vardagsrummets stramt grå väggar livas upp av personliga ting, och detaljer i guld och knallfärg. Foto: Anne Nyblaeus

I biblioteket är rymden och ljuset helt centrala. Uppefter ena kortsidan står platsbyggda bibliotekshyllor som delas av i två våningsplan med räcke i heltäckande plexiglas för att släppa in ljuset på biblioteksbalkongen. Vid ett av de stora, spröjsade fönstren har hon och maken Johan, som jobbar med event, en delad arbetsplats med utsikt mot trädgården. Soffbordet, som vid sidan av den enorma takhöjden är det man slås av först när man stiger in i rummet, är av en stor rot från amerikansk ek, väger 200 kilo och ropades in av Johan på auktion.  

Vardagsrummet med utgång med tillgång till terrassen. Oxfordfåtöljer från Mio, taburetter köpta på auktion och omklädda soffbord, Walles & Walles, soffa och fåtölj från Svenskt tenn, köpta på auktion.
Vardagsrummet med utgång med tillgång till terrassen. Oxfordfåtöljer från Mio, taburetter köpta på auktion och omklädda soffbord, Walles & Walles, soffa och fåtölj från Svenskt tenn, köpta på auktion. Foto: Anne Nyblaeus
Äldre, annorlunda element i ett hem bidrar till livfullhet, tycker Cecilia. Den gustavianska byrån, i tuff kontrast till räcket i glas, ropades in på auktion och målades sedan om. Lampan ovanpå var en ögonblicklig kärlek på Bukowskis market, skisserna i fönstret är minnen från tiden då Cecilia gick på konstskola, och den afrikanska figurinen en present från svärföräldrarna som varit bosatta runtom i världen.
Äldre, annorlunda element i ett hem bidrar till livfullhet, tycker Cecilia. Den gustavianska byrån, i tuff kontrast till räcket i glas, ropades in på auktion och målades sedan om. Lampan ovanpå var en ögonblicklig kärlek på Bukowskis market, skisserna i fönstret är minnen från tiden då Cecilia gick på konstskola, och den afrikanska figurinen en present från svärföräldrarna som varit bosatta runtom i världen. Foto: Anne Nyblaeus

– Det bordet är en utmaning att rengöra! Men jag är så glad för hur vi lyckades få ihop alla trådar i biblioteket. Den flirtar med något gammaldags men är i en helt egen, modern stil. Med en sådan förvaring för papper, böcker och saker, hur mycket som helst av det ryms i hyllorna, så är det dessutom enkelt att hålla resten av huset städat, säger Cecilia. 

LÄS MER: Hemma hos Sara Sommerfeld: ”Mitt hem är min älsklingsplats”

LÄS MER: Lina Paciello gillar återbruk: ”Föredrar genuina material som åldras vackert”