I en övernattningslägenhet kan man dra på lite extra med färgvalet. 50-talsettan blev en läcker liten svit, klädd i kamelhårsbeige.

I

nredaren Geir Oterkjaer fick i uppdrag att förvandla den lilla ettan på Kungsholmen i Stockholm till en övernattningslägenhet med hotellkänsla. 35 kvadratmeter i ett 50-talshus utan särskilt mycket karaktär – hur får man in lyxig svitstämning där?

– Jag ville sätta tonen med kamelhårsbeige. Kamel, krom, svart och vitt är en aktuell kombo. Men kamel är en väldigt svår färg, så jag fick jobba hårt med detaljerna i svart och vitt, som blir fint till, säger Geir Oterkjaer.

Det är roligt att kunna gå all-in med en färg när man inte behöver leva i den hela tiden

stilleben-keramik-vas-rönn-kastanj-inredare-geir-oterkjaer

Foto: Dennis Eriksson

Lägenhetens eleganta anslag mjukas upp av höstliga rönnkvistar och kastanjer i taktil, ”icke-perfekt” keramik.

kok-litet-runt-matbord-stilleben-gardiner-fonster-vit-matta-beige-vaggar-inredare-geir-oterkjaer

Foto: Dennis Eriksson

Frukosthörnan i köket ramas in av den ljusa mattan med bred svart kant från Desyt. Gardinerna i vitt med påsydd kant i kamelhårs-färgat linne går ända från taket, för en ombonad känsla. Svartbetsat bord från Ikea. De bruna stolarna är Odger från Ikea, tillverkade i förnybart trä och återvunnen plast.

pelare-piedestal-vas-krom-tavla-beige-vaggar-hostlov-hostbukett-inredare-geir-oterkjaer

Foto: Dennis Eriksson

I gången från hallen in mot rummet ställde Geir Oterkjaer en vit pelare som han låtit en snickare göra. Vasen i krom är designad av Karl Lagerfeld för Rosenthal. Fin effekt mot den svarta tavlan på väggen.

stilleben-keramik-vas-lashorna-skinnfatolj-sidobord-dekorationer-inredare-geir-oterkjaer-mork-matta

Foto: Dennis Eriksson

Skön läshörna med skinnfåtöljen Piet från Slettvoll, bord från loppis och vägglampa i design av Serge Mouille 1954. Mattan är en lös bandkantad matta från Slettvoll, måttbeställd precis efter rummets storlek.

inredare-geir-oterkjaer

Foto: Dennis Eriksson

Inredaren Geir Oterkjaer, till höger, inredde övernattningslägenheten i sköna hösttoner, med svart, vitt och krom som kontraster – ”en aktuell kombo”.

Det fungerade. Det kamelhårsfärgade tar inte över för mycket. Här råder varm höststämning som håller året runt, och gröna inslag, som den stora aloe veran i fönstret, får upp friskheten i färgskalan. För övrigt ett bra växtval i en bostad som man inte är i varenda vecka – den behöver inte mycket vatten och sköter sig själv.

Övernattningslägenhetens basfunktioner är säkrade. Här kan man äta och sova, och kanske ta en drink i soffan. En liten sällskapsdel vid fotändan till den sköna sängen fixar den detaljen. Köket är stort nog att rymma en matplats.

Textilierna bidrar starkt till den ombonade känslan. Både rummet och köket har måttbeställda mattor som ligger lösa, men är exakt avpassade så att hela golvet täcks. I sovrummet är mattan mörk, och i köket ljus med en svart bred kant som ger en fin effekt mot den kamelhårsfärgade väggen.

sovrum-kuddar-brunt-beige-vaggar-stilleben-byst-skulptur-inredare-geir-oterkjaer

Foto: Dennis Eriksson

Den höga sänggaveln i brunt ylletyg är Elysée från Slettvoll, varifrån även torson kommer. Bäddset från Zara home, brunt överkast från Ohlssons tyger. Kuddarna på sängen från Zara Home och Hemtex.

sovrum-kuddar-sangbord-rund-kruka-stilleben-byst-skulptur-inredare-geir-oterkjaer

Foto: Dennis Eriksson

Ett arrangemang på sängbordet med liten keramikvas och torso från Slettvoll.

hostlov-farger-inredare-geir-oterkjaer

Foto: Dennis Eriksson

Inte bara vårens och sommarens blommor duger att dekorera hemmet med. Höstens vissnade växter bär på en annan sorts skönhet, väl värd att ta tillvara.

randig-tygsoffa-lashorna-vardagsrum-soffbord-svart-vas-stilleben-gardiner-fonster-mork-flatad-matta-beige-vaggar-inredare-geir-oterkjaer

Foto: Dennis Eriksson

En liten hörna för avkoppling. Den randiga soffan är ett secondhandfynd för 150 kronor. Färg, ränder och storlek passade perfekt. ”Den satte känslan i hela rummet” säger Geir Oterkjaer. Plåtbordet från Chilli har en origamikänsla som bryter av på ett kul sätt. Den konjaksfärgade läderfåtöljen är Piet från Slettvoll.

– Det är roligt att kunna gå all-in med en färg när man inte behöver leva i den hela tiden. I en övernattningslägenhet eller en Årestuga kan man dra på lite extra, säger Geir Oterkjaer.

Ur Sköna hem nr 11 2019
Text: JOHANNA ANKARCRONA

Läs mer:

Sobert & smått – minilyan på 43 kvm som maxar stilen på liten yta

Snyggt & smart på få kvadrat – kika in på Josefinas 35 välplanerade kvm

5 nyanser av grått & platsbyggd förvaring – se drömlyan på 58 kvm

_________________________________________

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)