Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Magisk jul i gamla statarlängan – full med mönster och knasiga prylar

I familjen von Rosens statarlänga ryms allt och alla. Blommiga, engelska tapeter, färgglatt yviga textilier... Och så hela tjocka släkten med champagnekupor i hand, redo för en helg som doftar, smakar och gör – gott!

I familjen von Rosens statarlänga ryms allt och alla – välkommen in för ett magiskt julfirande!
I familjen von Rosens statarlänga ryms allt och alla – välkommen in för ett magiskt julfirande! Foto: Anne Nyblaeus

Pauline von Rosens mormor och morfar flyttade in i den gamla statarlängan på 1970-talet. De gjorde då om huset, som 1830 rymde fyra familjer, till ett enda hem.

– Sedan jag och min man Fredrik fått ta över huset har vi inte gjort några fler förändringar i rumsdispositionen, men vi har fräschat upp ytskikten och bytt ut vitvarorna, och taket har fått enkupiga tegelpannor, berättar Pauline.

Men ytskikten är å andra sidan en fest för ögat. Pauline och Fredrik driver sedan många år textil- och tapetagenturen Frank & cordinata, med klassiska varumärken som bland annat William Morris, Sanderson, Mulberry, de Gournay och Pierre Frey under sitt paraply.

Stämningsfull jul i vardagsrummet. Den asiatiska ”familjetavlan” köptes på en mässa i Madrid. Mattan köptes på nätauktion. Soffan och fåtöljen i ”kanintyg” är gamla trotjänare. Blå fåtölj klädd i tyg Antigua från Pierre Frey, blå kudde, tyg Bramble, Morris & co. Gardiner i tyg Chambalon trail, Zoffany. Plädar, Johnstons of Elgin.
Stämningsfull jul i vardagsrummet. Den asiatiska ”familjetavlan” köptes på en mässa i Madrid. Mattan köptes på nätauktion. Soffan och fåtöljen i ”kanintyg” är gamla trotjänare. Blå fåtölj klädd i tyg Antigua från Pierre Frey, blå kudde, tyg Bramble, Morris & co. Gardiner i tyg Chambalon trail, Zoffany. Plädar, Johnstons of Elgin. Foto: Anne Nyblaeus
Den öppna spisen i gjutjärn flyttade in i huset med Paulines mormor och morfar, troligtvis är den tillverkad under 1600-talet.
Den öppna spisen i gjutjärn flyttade in i huset med Paulines mormor och morfar, troligtvis är den tillverkad under 1600-talet. Foto: Anne Nyblaeus
Arbetsrummets tapet Stand wood är ritad av Melissa White för Zoffany. Linnegardiner, Frank & cordinata, med sammetsbård från Sanderson. Fåtöljen kommer från Jio och är klädd i Ancient tartan från Mulberry home. Kopparstick köpt på loppis. Skrivbord och bokhylla ärvda efter Fredriks morfar. Lampa från Porta romana.
Arbetsrummets tapet Stand wood är ritad av Melissa White för Zoffany. Linnegardiner, Frank & cordinata, med sammetsbård från Sanderson. Fåtöljen kommer från Jio och är klädd i Ancient tartan från Mulberry home. Kopparstick köpt på loppis. Skrivbord och bokhylla ärvda efter Fredriks morfar. Lampa från Porta romana. Foto: Anne Nyblaeus

 

Här är således gott om blommor och blader, rutigt och randigt. Här finns också mustiga färger och dekorationsmålade väggar från tiden då huset byggdes.

Kort sagt finns här en brokig, krokig mix av livfulla former, som på papperet kanske inte är helt lätt att foga samman, men som hemma hos Pauline och Fredrik blir en varm och vänligt inbjudande fond för både vardag och fest. Julfest inte minst!

Så fort vi har chansen åker vi hit till landet en dryg timme från stan, och drar ur sladden

– Jag älskar julen! På vardagarna jobbar vi hårt i Stockholm men så fort vi har chansen åker vi hit till landet en dryg timme från stan, och drar ur sladden. Byter om till de gamla jeansen och stövlarna och skrotar runt. Återhämtning! Men det innebär ju också att vi till viss del klivit av det sociala livet i city. Vid högtider är det all in som gäller, vi firar en traditionell jul med krydda av kaos. Det är så skönt att samla släkt och vänner, hjälpas åt med maten, dricka champagne och bara vara tillsammans, säger Pauline.

Klassiskt julgodis på loppisköpt kakfat i mässing.
Klassiskt julgodis på loppisköpt kakfat i mässing. Foto: Anne Nyblaeus
Till klappar med och utan rim, i arbetsrummet finns papper och snören för alla smaker.
Till klappar med och utan rim, i arbetsrummet finns papper och snören för alla smaker. Foto: Anne Nyblaeus
Mattan som matchar kakelugnen har haft ett spännande liv. ”Den är ett containerfynd jag gjorde för 30 år sedan, tog hem, rengjorde och lagade. Sedan levde den ett hårt liv i barnrummet. Så småningom fick jag veta att den är tillverkad av Märta Måås-Fjetterström. Nu är vi snälla mot den!”
Mattan som matchar kakelugnen har haft ett spännande liv. ”Den är ett containerfynd jag gjorde för 30 år sedan, tog hem, rengjorde och lagade. Sedan levde den ett hårt liv i barnrummet. Så småningom fick jag veta att den är tillverkad av Märta Måås-Fjetterström. Nu är vi snälla mot den!” Foto: Anne Nyblaeus

Hon har en särskild plats i hjärtat för gamla juldekorationer, invid alla andra ”grunkor och knäppa saker” som hon samlat på sig från loppmarknader och auktioner.

– Det är Fredrik och jag som är den röda tråden i vårt hem, vi har en lite knasig stil som vi byggt tillsammans.

Fredrik har stått för det mesta av vad som hänger på hemmets väggar. Han jobbade för länge sedan med modern konst på Sotheby’s och hans morfar som drev industriagentur var mycket konstintresserad och stöttade unga konstnärer ekonomiskt, bland annat Falungra kern Axel Fridell.

Jag säger som Josef Frank: Tycker du om det så passar det ihop.

– Vi tycker om allt, och inget är fult utan det hänger på hur man sätter ihop det, resonerar Pauline.

– Jag säger väl som Josef Frank: ”Tycker du om det så passar det ihop.” 

Men självklart är det ibland lättare sagt än gjort, så Pauline håller mönstermixen i schack – en smula genom att knyta samman färgvalen mellan rum­ men, där rött, blått och cremevitt dominerar. Och hon använder en­ färgade gardiner i stället för att, som annars är vanligt när det gäller Eng­land och engelska varumärken, matcha tapet och textil i samma mönster.

Takkronan i matsalen är nytillverkad i empirestil. De ärvda stolarna har olika tyger på sitsarna. ”Varianter som vi provat att klä dem med, och sen har proverna blivit kvar.” Skänken följde med huset.
Takkronan i matsalen är nytillverkad i empirestil. De ärvda stolarna har olika tyger på sitsarna. ”Varianter som vi provat att klä dem med, och sen har proverna blivit kvar.” Skänken följde med huset. Foto: Anne Nyblaeus
Färska snittblommor som följer färgtemat på juldukningen ger extra festlig känsla vid bordet.
Färska snittblommor som följer färgtemat på juldukningen ger extra festlig känsla vid bordet. Foto: Anne Nyblaeus
Duken är en tyglängd som Pauline köpte på en utförsäljning. Servisen är Jardin imaginaire, från franska Gien, bestick Georg Jensen, glasservisen är designad av Gerda Strömberg. Vas, karaffer och ljusstakar är alla loppisköpta.
Duken är en tyglängd som Pauline köpte på en utförsäljning. Servisen är Jardin imaginaire, från franska Gien, bestick Georg Jensen, glasservisen är designad av Gerda Strömberg. Vas, karaffer och ljusstakar är alla loppisköpta. Foto: Anne Nyblaeus
Julgodisstation i vardagsrummet. Duk av ett äldre tyg från Pierre Frey, lampskärm i sammetstyg Acanthus från Morris & co/Bergo lampskärmar. Fåtölj, Jio, klädd i Antigua från Pierre Frey, kudde i tyg Bramble, Morris & co. Tapet från Zoffany. Golvlampan köptes på nätauktion i tron att det var en bordslampa. ”Då lärde vi oss att kolla måtten noggrant. Men oftast blir det bra i alla fall.”
Julgodisstation i vardagsrummet. Duk av ett äldre tyg från Pierre Frey, lampskärm i sammetstyg Acanthus från Morris & co/Bergo lampskärmar. Fåtölj, Jio, klädd i Antigua från Pierre Frey, kudde i tyg Bramble, Morris & co. Tapet från Zoffany. Golvlampan köptes på nätauktion i tron att det var en bordslampa. ”Då lärde vi oss att kolla måtten noggrant. Men oftast blir det bra i alla fall.” Foto: Anne Nyblaeus

– Men det finns inga regler för något här hemma. Det enda jag kan känna är att det är svårt att sälja något som man ärvt. Jag tycker att det är sorgligt med historielöshet, man ska värna och vår­da det andra byggt upp och samlat ihop. Hela vurmen för William Morris mönstervärld som är så stark just nu bygger på att man vill återskapa det som en gång var, det är fint. Å andra sidan svänger pendeln med olika generationer. Våra båda barn som är strax över 20 är mer inne på sparsmakat och minimalistiskt – precis som det ska vara, säger Pauline.

Vy från köket på bottenvåningen mot gästsovrummet som ligger i anslutning till vardagsrummet. Det blottade gamla tak
Vy från köket på bottenvåningen mot gästsovrummet som ligger i anslutning till vardagsrummet. Det blottade gamla tak Foto: Anne Nyblaeus
I det stora sovrummet sitter tapeten Sweet pea från Cole & son. Sänggaveln är klädd i linnetyget La paiva med sammetsapplikationer, från Braquenie/Pierre Frey. Gravyr av Axel Fridell längst t v. Pall från Jio, i blocktryckta textilen Tree of life, Lee Jofa. Trasmattor från loppis. ”Det är en kulturgärning att rädda hem sådant hantverk.”
I det stora sovrummet sitter tapeten Sweet pea från Cole & son. Sänggaveln är klädd i linnetyget La paiva med sammetsapplikationer, från Braquenie/Pierre Frey. Gravyr av Axel Fridell längst t v. Pall från Jio, i blocktryckta textilen Tree of life, Lee Jofa. Trasmattor från loppis. ”Det är en kulturgärning att rädda hem sådant hantverk.” Foto: Anne Nyblaeus
Huset rymde fyra familjer när det byggdes 1830, i dag är de cirka 220 kvadratmetrarna familjen von Rosens.
Huset rymde fyra familjer när det byggdes 1830, i dag är de cirka 220 kvadratmetrarna familjen von Rosens. Foto: Anne Nyblaeus

LÄS MER: På gårdsidyllen i Grythyttan förverkligas barndomens alla juldrömmar

LÄS MER: Underbar julinspiration i lantlig stil på gamla släktgården