Foto: Julien Fernandez

Magnifika villan i franska sommarparadiset (med snickarglädje till max!)

Högt över staden ligger den utsmyckade semestervillan. Byggd för bara ett par år sedan imiterar den klassisk Arcachonstil och lurar ögat hos alla besökare.

Husägarna skrattar när de beskriver hur turistbussarna ständigt stannar utanför villan.

– Det är för att visa turisterna ett perfekt exempel på 1800-talsarkitekturen. Fast huset byggdes ju för bara två år sedan!

Familjen letade egentligen efter ett hus direkt vid stranden i Arcachon, sommarparadiset vid den berömda ostronbukten på franska Atlantkusten. Men det var omöjligt att hitta rätt. Efter tio års sökande köpte de en gammal villa i La Ville d'Hiver, vinterstaden, ett område på kullarna ovanför Arcachons stadskärna.

Foto: Julien Fernandez

Med snickarglädje på gavlarna, bågfönster och fasad i tegel med korsvirkesdetaljer i trä har arkitekten Philippe Berbesson försökt efterlikna 1800-talsarkitekturen i Arcachon.

Vi bestämde oss för att riva huset och bygga vårt drömhus i stället

– Men huset var i ett eländigt tillstånd och dessutom byggt på ett sådant sätt att man inte kunde se havet när man var inomhus. Det skulle bli väldigt dyrt att renovera det och ändå skulle vi inte ha uppnått de resultat vi ville ha. Vi bestämde oss för att riva det och bygga vårt drömhus i stället, säger ägarna.

De kontaktade arkitekten Philippe Berbesson och inredaren Laurent Château, båda Arcachonentusiaster, och frågade om de ville rita deras nya hus.

Foto: Julien Fernandez

– Området är ju kulturskyddat och man får egentligen inte riva husen, men vårt projekt blev godkänt av myndigheterna eftersom det nya huset skulle passa perfekt in bland byggnaderna runt omkring, som är från 1860-talet.

Stilen är viktoriansk och kallas lokalt för Arcachonnaise. Snickarglädje, bågfönstren och tegelfasaden med trädetaljer har arkitekten plockat upp och gjort än mer perfekt. 1800-talsprägeln kombineras nu också med modern komfort, som ordentlig isolering och golvvärme, vilket kan vara behövligt vid Atlantkusten under alla säsonger.

Nu känns det faktiskt som om vi bor på strandpromenaden. Vi är helt i takt med havet

Villan är på 300 kvadratmeter, i tre våningar. Bottenvåningen välkomnar gästerna, en trappa upp finns vardagsrum och kök och på vinden har familjen sovrum, arbetsrum och badrum. De nakna träväggarna däruppe gör känslan lite mysigt stugliknande.

Därnere är allt målat vitt och det ger en riktig semesterkänsla, tycker inredaren Laurent Château. Inspirationskällan är hotellet La Sereno på Saint-Barthélemy.

– Det är ljust och avkopplande, precis som ägarna ville ha det, säger han.

Familjen njuter av huset efter fyra års planering och byggande.

Sitthörnan i ljusa pasteller och naturmaterial tar upp husets färger. Rottingmöbler från As'art. Golvlampor, Bleu nature, små bord, Cinq-étoiles, målningar av Andrée Léger. Foto: Julien Fernandez

Från uteplatsen bredvid huset ser man ut över Arcachonbukten. Pendlar och bord kommer från Cabanes & Châteaux i Bordeaux. Matta från Ikea, stolar från Fermob.

– Nu känns det faktiskt som om vi bor på strandpromenaden. Vi är helt i takt med havet, säger de.

Sovrummet har en egen balkong med havsutsikt. Foto: Julien Fernandez
Lampa från Petite friture, matta, Mathilde Labrouche, soffa, Home spirit. Soffbord från Atmosphère d'ailleurs och fåtöljer från Van Thiel. Pallar från Snowdrops Copenhagen. Foto: Julien Fernandez

Ljust, luftigt och bekvämt. Från vardagsrummet ser man ut över Arcachon och havet. Familjen tog hjälp av inredaren Laurent Château, som fyllde rummet med både nytt och secondhand. 

– Det är en show som pågår hela tiden, med båtar som passerar och ebb som avlöser flod. Det är vackert på vintern också. Vi kan titta på det stormiga havet från vårt varma vardagsrum. 

Lampor från Jieldé, generös spis från Lacanche. Kannorna och krukorna i emalj är fyndade på loppis. Foto: Julien Fernandez

En fönstervägg med skjutdörr skiljer köket från matplats och vardagsrum. I det platsbyggda köket har man direktkontakt med vardagsrummet, tack vare de stora fönstren i verkstadsstil.

Diskho med utsikt över soffhörnan. Foto: Julien Fernandez
Litet krucifix av drivved som utsmyckning. Foto: Julien Fernandez
Konsolbordet och lyktan i hallen är från loppis. Taklampa från Ay illuminate. Foto: Julien Fernandez
Makeup med utsikt. Badrummet har ett litet sminkbord framför fönstret. Foto: Julien Fernandez
1800-talsprägeln kombineras nu med modern komfort, som ordentlig isolering och golvvärme. Det blir lite stugkänsla i vindsrummen med träväggar.  Sängkläder från Maison de vacances. I gästrummen på övervåningen sover man gott till ljudet från Atlanten. Foto: Julien Fernandez

Av: Amandine Berthon Översättning: Johanna Ankarcrona Foto: Julien Fernandez

LÄS MER: Ingelas egna paradis på Mallorca – köpte huset av Lennons son
LÄS MER: Pool med utsikt över berg och olivlundar – se Mads och Mercedes magiska Mallorcahem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!