Makalösa mattor

Textilkonstnär Anna Charlotte Rosenberg Bostens makalöst vackra mattor pryder hennes hem både på golv och väggar.

Att här bor en textilkonstnär räknar man ut så snart dörren öppnas in till sekelskiftesvåningen på Östermalm i Stockholm. Anna Charlotte Rosenberg Bosten, eller Charlotte som hon oftast kallas, driver sedan många år eget textilföretag, och hemmet hon delar med sin man Jonas, och barnen Henrik, 20, och Hampus, 15, är mjukt inbäddat i hennes egen design.

Nu har de bott här ganska länge, men minns fortfarande den lite skakiga, dammiga och högljudda första tiden i huset. Paret letade efter ett renoveringsobjekt att forma då de behövde en större lägenhet och fick händerna fulla, minst sagt.

– Huset som är byggt 1904 blev ombildat till bostadsrättsförening då vi köpte vår lägenhet, och det behövde rustas upp helt och hållet. Hos oss var golven vinda och väggarna bågnade med trasiga tapeter. Hantverkarna som hjälpte oss sa att de knappt sett en lägenhet i så dåligt skick, berättar Charlotte.

Så Charlotte skissade en plan för hur familjen ville ha det, och sedan gjordes precis allt om, varenda centimeter i den 155 kvadratmeter stora lägenheten. En fördel med att våningen i princip aldrig renoverats var att alla gamla detaljer, som hörnskafferierna i köket, fanns kvar.

Dessa valde Charlotte och Jonas att behålla, och då kändes det helt naturligt att fortsätta att inreda i sekelskiftesstil. Men Charlotte ville att karaktären skulle kännas renare, så de valde en enklare panel och en ljus färgskala. 

I samma veva som arbetet pågick i lägenheten totalrenoverades också huset eftersom det var nödvändigt. Alla stammar byttes, fasaden fräschades upp och balkongerna blev som nya. Även trapphuset målades om. Alla grannar satt i samma sits och var med på noterna, vilket på ett sätt var skönt. Det snickrades, filades och bankades på alla håll i huset samtidigt, och ingen enskild behövde bli störd.

Charlotte arbetar hemifrån med sin formgivning under flaggen Anna Charlotte, på hemmakontoret eller vid köksbordet. Eller allra helst på golvet, där hennes produkter finns. Hon formger främst mattor och samarbetar med ett par väverier i Indien anslutna till Good weave, en organisation mot barnarbete. Små familjeföretag där människorna efter tio års samarbete också är hennes vänner.

Charlotte är mycket intresserad av färger och hur de påverkar människor. Just nu arbetar hon med den dramatiskt blå indigofärgen som hon personligen är väldigt förtjust i, en kollektion på temat kommer under hösten. Och kärleken till indigo syns redan i hemmets textilier. Annars målar hon också på siden, främst från Thailand. Resorna påverkar henne mycket, både som människa och som formgivare, men intresset för design och textil kommer från farmor Svea.

– Jag växte upp med en farmor som var mycket intresserad av kläder, antikviteter och annat vackert. Hon var en rolig dam med ett roligt sätt och mycket utpräglad stil. Att blanda textilier, hänga mattor på väggen som konst - det kommer från farmor, säger Charlotte. 

Väggarna får gärna vara utsmyckade som sagt, men att de i grund och botten är vita är viktigt. Både för att Charlotte som konstnär behöver en ljus miljö när hon arbetar, men mest för att ljus är viktigt överhuvudtaget.

– Jag tycker att det är jobbigt med vårt mörka land. Skulle jag vara bosatt i till exempel Indien skulle det säkert se helt annorlunda ut hemma, men jag behöver ha det ljust. Det ger en positiv känsla säger Charlotte, och fortsätter:

– Jag får ofta höra spontant av människor som kommer hit att det är så bra energi här. Eftersom vi bor högst upp i huset är det inget oljud som når upp från gatan, och ljuset flödar fritt in. Det är ett vilsamt hem, utan för mycket som stör, säger Charlotte och utvecklar:

– Man ska omge sig med saker man tycker mycket om. Ett hem visar vem man är, om man trivs, och det får gärna vara lekfullt och kreativt. Jag har alltid uppmuntrat barnen att måla och sedan ramat in vad de gjort. För ett hem är ju dessutom allt det man skapar själv. De letade efter ett renoveringsobjekt att forma då de behövde en större lägenhet, och fick händerna fulla, minst sagt. 

Möbler och tyger i artikeln:

Soffa i linnetyg från Fogia.

Avlång kudde med lila sammetsmönster, Adam & Viktoria, från K & co.

Beige linnekuddar med sammetsmönster, i tyg från Cadoro.

Fåtölj och pall från Norell, klädd i sammet från Cadoro.

Kudde i fåtöljen i handmålat siden, av Charlotte, liksom mattan Roselines på golvet och mattan Projection på väggen i handknutet bambusilke.

Puffen på golvet, Udumbara i jute, design av Charlotte.

Soffbord med skiva av gotländsk kalksten från Gad. Brickbordet är ett arvegods.

Fåtöljen med vitt specialsytt överdrag är ett arvegods.

Matta Transformation, handknuten i bambusilke, och gardinerna i handmålat siden är båda av Charlotte.

Köket fick franska balkongdörrar vid renoveringen, så ljuset som kommer in är perfekt att sitta och arbeta i.

Lampor ovanför köksbordet från Louis Poulsen.

Vitvarorna är alla från Miele.

Köksinredningen, liksom matbordet och stolarna, är från Kvänum, arbetsbänken har fått en enkel skiva i granit.

Allt blåvitt porslin är ärvt och får gärna stå framme.

1700-talsspegeln är ett arvegods, liksom lampetterna från 1800-talet och de antika silverkannorna.

Gardiner i siden köpta under en resa, kristallkronan är köpt i antikaffär.

Matbordet är också det antikt, kring det står stolar från Italien.

Golvuret från 1800-talet är ett arvegods.

Mattan heter Forgiveness, designad av Charlotte och handknuten i Indien.|

Sovrummet är både ljust och murrigt ombonat. På gaveln mattan Resonance, handknuten i bambusilke, på golvet ligger Angels i ull och bambusilke, båda av Charlotte.

Fåtöljen är antik. Handmålade sidenkuddar Waterlily, av Charlotte, bakom dem ligger kuddar i handvävt sidentyg köpt i Thailand.

På bordet ses en antik, kinesisk kalligrafipensel och en ananasformad ask i benporslin, båda från K & co. Silverjardinjär och ljusstakar är arvegods.

 Publicerad i Sköna hem nr 12, 2012. Fler mattor i vårt galleri, mattor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!