Maria Nilsdotter: "Jag har alltid varit besatt av läskiga sagor"

Smycken är så mycket mer än prydnad, säger designern Maria Nilsdotter. Hennes smycken berättar alltid en historia, oftast med en mörk och oväntad twist. Själv bär hon alltid armband laddade med önskningar och hälsningar.

Trolska fantasier, magiska myter, mörker och allehanda djur. Lägg dessutom till ett stänk av humor, en släng sötma och en rejäl dos överraskande kontraster. 

 Maria Nilsdotters handgjorda och exklusiva smycken liknar ingenting annat. De är en mix av det vackert väna och rå rock’n’roll – en gothrockig variant på John Bauers sagor.

 Samma estetik, parat med ett stort djur- och naturintresse, går igen i inredningen hemma i den stora 70-talsvillan i Tyresö. Där, på 275 kvadratmeter i två välplanerade plan, bor Maria med sin man och den tvååriga dottern, som passande nog heter Älva, samt blodhunden Buster. 

 Redan i hallen kliver man rätt in i en värld befolkad av vilda djur. De skogsgröna väggarna i maken, Andreas ”Coci” Philipsons, arbetsrum är fyllda med hans jakttroféer från jordens alla hörn. Över insuttna Chesterfieldmöbler och en röd gammal soffa tronar en mängd uppstoppade djur, bland annat en rådjursbock, norsk vildren och axishjort från Argentina.

 – När jag någon gång äter kött kommer det bara från det som min man har jagat. Det känns bättre att veta att djuren har haft det bra och inte vuxit upp i fabrik. Jag har också jaktlicens även om jag aldrig jagar själv eftersom jag inte tycker om vapen, säger Maria.

På entréplanet finns även ett litet rum som hittills har fungerat som  Marias ateljé. Hon har nyligen installerat sig i nya lokaler, i Gamla  stan, som snart blir både showroom och ateljé. Men än är arbetsrummet i  Trollbäckenhuset belamrat med verktyg, ett skrivbord med ett litet städ,  en egenhändigt tillverkad utsugsfläkt och bokstaplar så höga att de  rosa konsolhyllorna bågnar betänkligt. 

 Väggarna är fyllda av Marias skisser, collage av fotografier och  urklippta bilder, snirkligt skrivna citat från dikter och låttexter.  Dessutom finns det mängder av små udda prylar, arrangerade som  installationer i miniatyr. Här råder ett kreativt kaos i ordens rätta  bemärkelse. 

 – Nja, nu är det faktiskt riktigt välstädat. Annars brukar man knappt komma in här, förklarar Maria.

 Hon har nyligen avslutat sin femte smyckeskollektion som kommer till  hösten. Maria utgår alltid från en berättelse, fantasi eller känsla när  hon skapar sina smycken. 

 – Ofta får jag bara något slags impuls eller idé. Utifrån den börjar jag  sedan leta i böcker. Jag går till Stadsbiblioteket på Sveavägen,  besöker antik­variat, går runt i antikaffärer och beställer böcker på  nätet. Jag kopierar bilder, citat och annat som inspirerar i mitt  skissblock och börjar arbeta igenom temat gen­om att teckna och skriva.  Ofta har jag också en bild av en person, en tjej, som lever i den  fantasivärld som växer fram. Det blir en story, nästan som ett  filmmanus. Känslan som väcks finns sedan i mina smyckes­kollektioner,  berättar hon.

 "Jag har ingen uttalad inredningslinje. Det bara blir."

Maria fascineras av anatomi. Ben, klor, fjädrar, spindlar, ormar och  insekter kombinerade med exklusiva stenar och metaller är något som är  genomgående i hennes smycken. 

 – Sedan jag var liten har jag varit besatt av läskiga sagor och väsen. Mina smycken bygger på överraskning i mötet mellan det vackra och det som är skrämmande, obehagligt och till  och med lite äckligt. Jag gillar kontraster, utan dem blir det trist.

 Även i hennes hem finns det gott om motsatser. Inte minst för att Maria  och hennes man har lite olika syn på heminredning. Det har resulterat i  en spännande blandning av stramt och bohemiskt. 

 – Jag gillar att ha prylar runt omkring mig och tycker inte det är några  större problem när det är stökigt. Men min man tycker om rena ytor,  vill att det ska vara undanplockat och är lite mer minimalistisk så jag  försöker storstäda ungefär varannan dag.

På husets övre plan finns, förutom tre sovrum, även ett storslaget  allrum som består av matplats, kök med vita luckor, öppen spis och en  sällskapsdel med soffor och tv. Det är gigantiska glaspartier i alla  fyra väderstreck och över fyra meter i takhöjd i vardagsrumsdelen,  vilket ger rena rama ljusterapikänslan. 

 I den högt belägna villans övervåning finns också något som mäklaren  betecknat som ett ”spa-badrum”. Maria badar ofta i bubbelbadkaret och  har dörren öppen och njuter av utsikten, naturen och lugnet.

 – Egentligen ville vi ut på landet men hamnade bara här. Vi flyttade  från stan när jag var höggravid och det var viktigt att allt skulle  fungera från början. Det enda vi har gjort i huset är att sätta upp en  ny tapet med stora, rosa pioner på en vägg som tidigare var klarröd,  berättar Maria.

 Vid väggen med den rosablommiga tapeten står en möbel med stort  affektionsvärde: ett gammalt snirkligt och spegellöst toalettbord från  Marias mormorsmor. 

 På toalettbordet finns bland annat smycken i ett gammalt askfat, böcker  om Bob Dylan och Marianne Faithfull och en svart spargris i form av en  dödskalle. Bredvid står en kopia på en gammaldags lyktstolpe som  fungerar som lampa.

De animaliska inslagen och mini­installationerna är genomgående även på  övervåningen. På en vägg hänger en trofé från en 11-taggarsälg som  fällts i Kanada, en kudde 

 i den stora mullvadsfärgade soffan är dekorerad med en bild av en hund,  och matsalsstolarna har bockhuvuden. Middagsdukningen pryds ofta av ett  par ärvda metallfåglar. 

 Det senaste fyndet är en tavla med en räv målad av Lindorm Liljefors. Den köptes på auktionssajten Bukowski market. 

 – Jag fastnar ofta för saker som har en historia från en annan tid och  ett symbolvärde. Men jag har ingen uttalad inredningslinje. Det bara  blir. Jag hittar helt enkelt konstiga och lustiga saker jag tycker om  och ser om de får plats någonstans hemma, förklarar Maria Nilsdotter.   

 

 

 

 

 

 

Foto: ©Madeleine Söder

Namn: Maria Nilsdotter.

 Ålder: 29 år.

 Yrke: Smyckesdesigner, se marianilsdotter.com.

 Aktuell: Med nya smyckeskollektionen Up north. Maria har nyligen också avslutat sin femte kollektion, Spellbound, inspirerad av resande­- folk, magi, talismaner och amuletter. Kommer i höst.

 Bor: I villa i Trollbäcken, Tyresö.

 Familj: Maken Andreas ”Coci” Philipson, dottern Älva, 2 år, och den hannoveranska viltspårhunden Buster.

 Bakgrund: Avslutade skolan Central saint Martins ­college of art and design i London för fyra år sedan. Fick redan under utbildningen mycket uppmärksamhet för sin klo-ring. Kronprinsessan Victoria bar ett av ­Marias örhängen med långa kedjor under ett statsbesök i Kina för ett tag sedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!