Smycken är så mycket mer än prydnad, säger designern Maria Nilsdotter. Hennes smycken berättar alltid en historia, oftast med en mörk och oväntad twist. Själv bär hon alltid armband laddade med önskningar och hälsningar.

Trolska fantasier, magiska myter, mörker och allehanda djur. Lägg dessutom till ett stänk av humor, en släng sötma och en rejäl dos överraskande kontraster.
Maria Nilsdotters handgjorda och exklusiva smycken liknar ingenting annat. De är en mix av det vackert väna och rå rock’n’roll – en gothrockig variant på John Bauers sagor.
Samma estetik, parat med ett stort djur- och naturintresse, går igen i inredningen hemma i den stora 70-talsvillan i Tyresö. Där, på 275 kvadratmeter i två välplanerade plan, bor Maria med sin man och den tvååriga dottern, som passande nog heter Älva, samt blodhunden Buster.
Redan i hallen kliver man rätt in i en värld befolkad av vilda djur. De skogsgröna väggarna i maken, Andreas ”Coci” Philipsons, arbetsrum är fyllda med hans jakttroféer från jordens alla hörn. Över insuttna Chesterfieldmöbler och en röd gammal soffa tronar en mängd uppstoppade djur, bland annat en rådjursbock, norsk vildren och axishjort från Argentina.
– När jag någon gång äter kött kommer det bara från det som min man har jagat. Det känns bättre att veta att djuren har haft det bra och inte vuxit upp i fabrik. Jag har också jaktlicens även om jag aldrig jagar själv eftersom jag inte tycker om vapen, säger Maria.

På entréplanet finns även ett litet rum som hittills har fungerat som Marias ateljé. Hon har nyligen installerat sig i nya lokaler, i Gamla stan, som snart blir både showroom och ateljé. Men än är arbetsrummet i Trollbäckenhuset belamrat med verktyg, ett skrivbord med ett litet städ, en egenhändigt tillverkad utsugsfläkt och bokstaplar så höga att de rosa konsolhyllorna bågnar betänkligt.
Väggarna är fyllda av Marias skisser, collage av fotografier och urklippta bilder, snirkligt skrivna citat från dikter och låttexter. Dessutom finns det mängder av små udda prylar, arrangerade som installationer i miniatyr. Här råder ett kreativt kaos i ordens rätta bemärkelse.
– Nja, nu är det faktiskt riktigt välstädat. Annars brukar man knappt komma in här, förklarar Maria.
Hon har nyligen avslutat sin femte smyckeskollektion som kommer till hösten. Maria utgår alltid från en berättelse, fantasi eller känsla när hon skapar sina smycken.
– Ofta får jag bara något slags impuls eller idé. Utifrån den börjar jag sedan leta i böcker. Jag går till Stadsbiblioteket på Sveavägen, besöker antik­variat, går runt i antikaffärer och beställer böcker på nätet. Jag kopierar bilder, citat och annat som inspirerar i mitt skissblock och börjar arbeta igenom temat gen­om att teckna och skriva. Ofta har jag också en bild av en person, en tjej, som lever i den fantasivärld som växer fram.  Det blir en story, nästan som ett filmmanus. Känslan som väcks finns sedan i mina smyckes­kollektioner, berättar hon.

”Jag har ingen uttalad inredningslinje. Det bara blir.”

Maria fascineras av anatomi. Ben, klor, fjädrar, spindlar, ormar och insekter kombinerade med exklusiva stenar och metaller är något som är genomgående i hennes smycken.
– Sedan jag var liten har jag varit besatt av läskiga sagor och väsen. Mina smycken bygger på överraskning i mötet mellan det vackra och det som är skrämmande, obehagligt och till och med lite äckligt. Jag gillar kontraster, utan dem blir det trist.
Även i hennes hem finns det gott om motsatser. Inte minst för att Maria och hennes man har lite olika syn på heminredning. Det har resulterat i en spännande blandning av stramt och bohemiskt.
– Jag gillar att ha prylar runt omkring mig och tycker inte det är några större problem när det är stökigt. Men min man tycker om rena ytor, vill att det ska vara undanplockat och är lite mer minimalistisk så jag försöker storstäda ungefär varannan dag.

På husets övre plan finns, förutom tre sovrum, även ett storslaget allrum som består av matplats, kök med vita luckor, öppen spis och en sällskapsdel med soffor och tv. Det är gigantiska glaspartier i alla fyra väderstreck och över fyra meter i takhöjd i vardagsrumsdelen, vilket ger rena rama ljusterapikänslan.
I den högt belägna villans övervåning finns också något som mäklaren betecknat som ett ”spa-badrum”. Maria badar ofta i bubbelbadkaret och har dörren öppen och njuter av utsikten, naturen och lugnet.
– Egentligen ville vi ut på landet men hamnade bara här. Vi flyttade från stan när jag var höggravid och det var viktigt att allt skulle fungera från början. Det enda vi har gjort i huset är att sätta upp en ny tapet med stora, rosa pioner på en vägg som tidigare var klarröd, berättar Maria.
Vid väggen med den rosablommiga tapeten står en möbel med stort affektionsvärde: ett gammalt snirkligt och spegellöst toalettbord från Marias mormorsmor.
På toalettbordet finns bland annat smycken i ett gammalt askfat, böcker om Bob Dylan och Marianne Faithfull och en svart spargris i form av en dödskalle. Bredvid står en kopia på en gammaldags lyktstolpe som fungerar som lampa.

De animaliska inslagen och mini­installationerna är genomgående även på övervåningen. På en vägg hänger en trofé från en 11-taggarsälg som fällts i Kanada, en kudde
i den stora mullvadsfärgade soffan är dekorerad med en bild av en hund, och matsalsstolarna har bockhuvuden. Middagsdukningen pryds ofta av ett par ärvda metallfåglar.
Det senaste fyndet är en tavla med en räv målad av Lindorm Liljefors. Den köptes på auktionssajten Bukowski market.
– Jag fastnar ofta för saker som har en historia från en annan tid och ett symbolvärde. Men jag har ingen uttalad inredningslinje. Det bara blir. Jag hittar helt enkelt konstiga och lustiga saker jag tycker om och ser om de får plats någonstans hemma, förklarar Maria Nilsdotter.                    

Namn: Maria Nilsdotter.
Ålder: 29 år.
Yrke: Smyckesdesigner, se marianilsdotter.com.
Aktuell: Med nya smyckeskollektionen Up north. Maria har nyligen också avslutat sin femte kollektion, Spellbound, inspirerad av resande­- folk, magi, talismaner och amuletter. Kommer i höst.
Bor: I villa i Trollbäcken, Tyresö.
Familj: Maken Andreas ”Coci” Philipson, dottern Älva, 2 år, och den hannoveranska viltspårhunden Buster.
Bakgrund: Avslutade skolan Central saint Martins ­college of art and design i London för fyra år sedan. Fick redan under utbildningen mycket uppmärksamhet för sin klo-ring. Kronprinsessan Victoria bar ett av ­Marias örhängen med långa kedjor under ett statsbesök i Kina för ett tag sedan.